rinoplastika operacija nosa

Abdominoplastika: zatezanje kože na trbuhu

Abdominoplastika može biti učinkovit način za uklanjanje viška kože i masnoće s trbuha te za zatezanje mišića u trbušnom zidu. Međutim, kao i kod svake operacije, postoje određeni rizici i moguće komplikacije. Važno je biti dobro informiran i pripremiti se za operaciju te se savjetovati sa stručnjakom prije donošenja konačne odluke.

Trbušnjaci vam ne daju željeni zategnuti trbuščić? Ako imate previše mlohave ili viška kože na trbuhu koja ne reagira na dijetu ili tjelovježbu , možda razmišljate o ” utezanju trbuha “, što liječnici nazivaju “abdominoplastika”.

Ova operacija izravnava trbuh uklanjanjem suvišne masnoće i kože te zatezanjem mišića u trbušnom zidu.

To nije isto što i liposukcija , iako možete odabrati liposukciju uz zatezanje trbuha.

Ovo je velika operacija, pa ako razmišljate o tome, trebali biste znati činjenice prije nego što odlučite hoćete li nastaviti.

Tko su najbolji kandidati za zatezanje trbuha?

Zatezanje trbuha je pogodno za muškarce i žene dobrog zdravlja.

Ženama koje su imale nekoliko trudnoća postupak bi mogao biti koristan za zatezanje trbušnih mišića i smanjenje kože.

Zatezanje trbuha također je opcija za muškarce i žene koji su nekoć bili pretili , a još uvijek imaju višak masnih naslaga ili opuštenu kožu oko trbuha.

Tko ne bi trebao uzeti u obzir zatezanje trbuha?

Ako ste žena koja planira zatrudnjeti , možda biste trebali odgoditi zatezanje trbuha dok ne završite s porodom. Tijekom operacije, vaši okomiti mišići su zategnuti, a buduće trudnoće mogu razdvojiti te mišiće.

Planirate li znatno smršaviti? Onda zatezanje trbuha također nije za vas. Zatezanje trbuha trebalo bi biti posljednje rješenje nakon što ste isprobali sve ostalo. Ne smije se koristiti kao alternativa mršavljenju .

Također biste trebali uzeti u obzir pojavu ožiljaka nakon zatezanja trbuha. O položaju i dužini ožiljka možete razgovarati s liječnikom prije operacije.

Kako se pripremiti za operaciju zatezanja trbuha

Prvi korak je odabrati kirurga i posjetiti ga za konzultacije. Na tom sastanku razgovarat ćete o svojim ciljevima i sljedećim opcijama:

  • Potpuna abdominoplastika. Kirurg će prerezati vaš abdomen od kuka do kuka, a zatim konturirati kožu, tkivo i mišić prema potrebi. Operacija će uključivati ​​pomicanje pupka, a možda će vam trebati drenažne cijevi ispod kože nekoliko dana.
  • Parcijalna ili mini abdominoplastika. Mini-abdominoplastika se često radi kod osoba čije se masne naslage nalaze ispod pupka. Tijekom ovog zahvata kirurg najvjerojatnije neće pomicati vaš pupak, a zahvat može trajati samo do dva sata, ovisno o vašem slučaju.

Ako pušite, liječnik će tražiti da prestanete pušiti najmanje dva tjedna prije operacije do dva tjedna nakon operacije. Nije dovoljno samo smanjiti pušenje . Morate potpuno prestati jer pušenje povećava vjerojatnost komplikacija i usporava zacjeljivanje.

Ne pokušavajte s drastičnim dijetama prije operacije. Jedite dobro uravnotežene, cjelovite obroke. Zdrava prehrana može vam pomoći da bolje ozdravite.

Prije operacije pripremite svoj dom. Trebat će vam:

  • Oblozi s ledom
  • Široka, udobna odjeća koja se vrlo lako oblači i svlači
  • vazelina
  • Ručna glava tuša i kupaonska stolica

Također ćete trebati nekoga da vas odveze kući nakon zatezanja trbuha. Ako živite sami, poželjet ćete da netko ostane s vama barem prvu noć. Napravite plan za to.

Kako se izvodi zatezanje trbuha

Ova operacija može trajati od jednog do pet sati. Možda ćete morati ostati preko noći u bolnici, ovisno o vašem slučaju.

Dobit ćete opću anesteziju koja će vas “uspavati” tijekom operacije.

Moguće komplikacije

Imat ćete bol i oticanje u danima nakon operacije. Liječnik će vam propisati lijek protiv bolova i reći vam kako najbolje podnijeti bol. Možete biti bolni nekoliko tjedana ili mjeseci.

Tijekom tog vremena također možete osjetiti utrnulost, modrice i umor.

Kao i kod svake operacije, postoje rizici. Iako su rijetke, komplikacije mogu uključivati ​​infekciju, krvarenje ispod kožnog režnja ili krvne ugruške . Postoji veća vjerojatnost da ćete imati komplikacije ako imate lošu cirkulaciju, dijabetes ili bolest srca , pluća ili jetre .

Možda ćete doživjeti nedovoljno zacjeljivanje, što može uzrokovati značajnije ožiljke ili gubitak kože. Ako ne zacijelite loše, možda će vam trebati druga operacija.

Zatezanje trbuha ostavlja ožiljke. Iako mogu lagano izblijedjeti, nikada neće potpuno nestati. Vaš kirurg može preporučiti određene kreme ili masti za korištenje nakon što potpuno ozdravite za pomoć s ožiljcima.

Brinite se o sebi nakon operacije

Bilo da imate djelomično ili potpuno zatezanje trbuha, operirano područje bit će zašiveno i zavijeno. Vrlo je važno slijediti sve upute kirurga o tome kako se brinuti za zavoj u danima nakon operacije. Zavoj koji se koristi bit će čvrsta, elastična traka koja potiče pravilno zacjeljivanje. Vaš kirurg će vas također uputiti kako se najbolje postaviti dok sjedite ili ležite kako biste ublažili bol.

Morat ćete ozbiljno ograničiti napornu aktivnost najmanje šest tjedana. Možda ćete morati uzeti do mjesec dana odsustva s posla nakon operacije kako biste osigurali pravilan oporavak. Liječnik će Vam savjetovati što trebate učiniti ili ne učiniti.

Povratak u svakodnevni život

Općenito, većina ljudi voli kako izgledaju nakon ovog postupka. To ipak može potrajati. Možda se mjesecima nakon operacije nećete osjećati kao normalno.

Dijeta i tjelovježba mogu vam pomoći u održavanju rezultata.

Pokriva li osiguranje zatezanje trbuha?

Osiguravajuća društva općenito ne pokrivaju estetske operacije koje se izvode bez medicinskog razloga. Vaš bi mogao ako imate kilu koja će se korigirati zahvatom.

Prije nego odlučite hoćete li dobiti zatezanje trbuha, obratite se svom osiguravajućem društvu kako biste bili jasni što je pokriveno, a što ne. Ako mislite da možete dokazati da vam je zahvat potreban iz medicinskih razloga, vaš bi vam kirurg mogao pomoći tako što će napisati pismo vašem osiguravatelju.

Powered by Aestetica Web Design © 2024