glumičić estetska kirurgija rinoplastika

Abdominoplastika za žene nakon poroda: može li pomoći?

Pokušavate li vratititi oblik tijela prije trudnoće? Mnoge žene nakon porođaja doživljavaju promjene na tijelu, posebno u području trbuha. Međutim, postoji kozmetički postupak koji vam može pomoći da riješite te probleme i vratite svoje samopouzdanje. Iznosimo stručni uvid dr. Stele Žukina iz Poliklinike Arcadia kako bismo razgovarali o prednostima, dostupnosti i mogućim komplikacijama abdominoplastike kod žena nakon poroda.

Razdoblje nakon porođaja može biti izazovno razdoblje za mnoge žene dok se suočavaju s fizičkim promjenama koje dolaze s porodom. Jedna od najčešćih promjena je odvajanje trbušnih mišića, što može rezultirati ispupčenim trbuhom koji je otporan na tradicionalne metode mršavljenja. Za one koji traže rješenje, abdominoplastika, također poznata kao zatezanje trbuha, nudi održivu opciju. Međutim, ovaj kozmetički zahvat nije bez potencijalnih rizika i komplikacija. Kako bismo dublje upoznali dobrobiti i rizike abdominoplastike za rodilje, obraćamo se dr. Steli Žukina, renomiranoj stručnjakinji iz Poliklinike Arcadia. Svojim bogatim iskustvom i stručnošću dr. Žukina nudi neprocjenjiv uvid u postupak i njegov utjecaj na tjelesno i emocionalno stanje porodilje.

Prednosti

Jedna od primarnih prednosti abdominoplastike za žene nakon porođaja je to što može pomoći u vraćanju oblika tijela prije trudnoće. Postupak uključuje uklanjanje viška kože i masnoće s trbušnog područja i zatezanje mišića kako bi se stvorio zategnutiji i definiraniji središnji dio. Osim toga, abdominoplastika može popraviti diastasis recti, uobičajeno stanje koje se javlja tijekom trudnoće kada se trbušni mišići odvajaju i uzrokuju izbočeni trbuh. To može pomoći ženama da se osjećaju ugodnije i sigurnije u svoj izgled.

Osim fizičkih dobrobiti, abdominoplastika može imati i pozitivne učinke na mentalno zdravlje žene. Nakon poroda mnoge se žene mogu boriti s problemima samopoštovanja i samopouzdanja. Abdominoplastika može pomoći u poboljšanju tih osjećaja i dati ženama poticaj za samopouzdanje, što može imati pozitivne učinke na njihovo mentalno zdravlje i opću dobrobit.

U Hrvatskoj, posebice u Zagrebu, abdominoplastika za rodilje dostupna je u nekoliko klinika i bolnica. Žene koje su zainteresirane za podvrgavanje zahvatu trebale bi se posavjetovati s certificiranim plastičnim kirurgom kako bi se utvrdilo jesu li dobar kandidat.

Doktorica Stela Žukina iz Poliklinike Arcadia slaže se da abdominoplastika može biti odlična opcija za rodilje koje žele vratiti tijelo u formu prije trudnoće. Njezinim vlastitim riječima: “Abdominoplastika je vrlo učinkovit postupak za žene nakon poroda koje imaju opuštenu kožu i odvojene trbušne mišiće. Može im pomoći da postignu zategnutiji i definiraniji središnji dio, što može imati pozitivan učinak na njihovo samopouzdanje i opće dobro -biće.”

Također ističe kako je važno da žene imaju realna očekivanja i da shvate da zahvat nije zamjena za zdravu prehranu i redovitu tjelovježbu. “Abdominoplastika nije postupak mršavljenja i važno je da pacijenti održavaju zdrav način života kako bi održali rezultate”, objašnjava ona.

Dr. Žukina također ističe da postoje različite vrste abdominoplastičnih zahvata, a pravi pristup ovisit će o individualnim potrebama i ciljevima pacijenta. “Neki pacijenti mogu trebati samo mini abdominoplastiku, koja cilja na donji dio trbuha, dok će drugima možda biti potrebna potpuna abdominoplastika kako bi se riješio i gornji i donji dio trbuha”, napominje ona.

Dojenje

Žene nakon porođaja koje još uvijek doje trebale bi pričekati da prekinu dijete prije nego što se podvrgnu abdominoplastici. To je zato što operacija može ometati proizvodnju mlijeka i potencijalno naškoditi bebi. Žene koje razmišljaju o abdominoplastici trebale bi pričekati najmanje šest mjeseci nakon poroda i osigurati da više ne doje prije podvrgavanja zahvatu.

Kao plastična kirurginja, snažno bih savjetovala ženama nakon poroda koje još uvijek doje da pričekaju dok potpuno ne odbiju svoje dijete prije nego što se podvrgnu abdominoplastici. To je zato što postupak potencijalno može ometati proizvodnju mlijeka, što može negativno utjecati i na majku i na bebu.

Osim toga, dojenje također može utjecati na rezultate postupka. Tijekom dojenja grudi prolaze kroz promjene koje mogu utjecati na njihovu veličinu i oblik, a podvrgavanje abdominoplastici tijekom dojenja može rezultirati asimetričnim ili neujednačenim rezultatima. Važno je da žene pričekaju da im se veličina i oblik grudi u potpunosti stabiliziraju prije nego što se podvrgnu bilo kakvim zahvatima oblikovanja grudi ili tijela.

Žene koje su zainteresirane za abdominoplastiku trebale bi pričekati najmanje šest mjeseci nakon poroda i osigurati da više ne doje prije podvrgavanja zahvatu. To će njihovom tijelu dati vremena da se potpuno oporavi i oporavi od procesa porođaja te osigurati da budu u optimalnom zdravstvenom stanju za operaciju.

Također je važno da se žene temeljito posavjetuju s certificiranim plastičnim kirurgom prije nego što se podvrgnu bilo kakvom zahvatu. Tijekom konzultacija, kirurg može procijeniti pacijentovo cjelokupno zdravlje, povijest bolesti i ciljeve zahvata te odrediti je li dobar kandidat za abdominoplastiku. Osim toga, kirurg može pružiti detaljne informacije o rizicima i dobrobitima postupka i pomoći pacijentu da donese informiranu odluku o svom liječenju.

Komplikacije

Kao i kod svake druge operacije, postoje potencijalni rizici i komplikacije povezani s abdominoplastikom za žene nakon poroda. To može uključivati krvarenje, infekciju i komplikacije povezane s anestezijom. Osim toga, postoji rizik od razvoja krvnih ugrušaka, koji mogu biti opasni po život. Žene koje razmišljaju o abdominoplastici trebale bi razgovarati o mogućim rizicima i komplikacijama sa svojim kirurgom i pažljivo razmotriti nadmašuju li koristi od postupka rizike.

Dr. Stela Žukina iz Poliklinike Arcadia navodi kako je abdominoplastika općenito siguran i učinkovit zahvat za rodilje, ali je važno biti svjestan mogućih komplikacija. Uz gore navedene rizike, postoji i rizik od razvoja seroma, džepova tekućine koji se mogu stvoriti ispod kože nakon operacije. Oni se mogu liječiti ispuštanjem tekućine iglom, ali u nekim slučajevima može biti potrebna operacija za uklanjanje seroma.

Također je važno napomenuti da pušenje može povećati rizik od komplikacija tijekom i nakon operacije abdominoplastike. To je zato što pušenje može smanjiti dotok krvi u kožu i usporiti proces zacjeljivanja. Žene koje puše trebaju prestati najmanje četiri tjedna prije podvrgavanja zahvatu kako bi smanjile rizik od komplikacija.

Doktorica Žukina savjetuje da žene koje razmišljaju o abdominoplastici dobro istraže i izaberu kvalificiranog i iskusnog plastičnog kirurga koji će izvesti zahvat. Kirurzi koji su specijalizirani za postporođajnu abdominoplastiku i koji imaju evidenciju uspješnih ishoda mogu pomoći u smanjenju rizika od komplikacija i poboljšati ukupnu sigurnost postupka. Također je važno da žene slijede upute svog kirurga prije i poslije operacije kako bi smanjile rizik od komplikacija i osigurale optimalne rezultate.

Dijastaza rektuma

Diastasis recti je uobičajeno stanje koje se može pojaviti tijekom trudnoće, gdje se trbušni mišići odvajaju i uzrokuju izbočeni trbuh. Abdominoplastika može popraviti ovo odvajanje i vratiti trbušne mišiće u njihov položaj prije trudnoće. Tijekom postupka, kirurg će zašiti trbušne mišiće kako bi stvorio toniraniji i definiraniji središnji dio.

Očekivanja

Važno je da žene nakon poroda imaju realna očekivanja o rezultatima abdominoplastike. Iako postupak može poboljšati izgled trbuha, on nije zamjena za mršavljenje ili zdrav način života. Žene koje se podvrgnu abdominoplastici ipak bi trebale održavati zdravu prehranu i redovito vježbati kako bi zadržale rezultate.

Uklanjanje masti

Osim uklanjanja viška kože, abdominoplastikom se može ukloniti i višak masnog tkiva s trbuha. To se postiže tehnikom koja se zove liposukcija, a koja uključuje korištenje uređaja za usisavanje za uklanjanje masnih naslaga. Ovaj postupak može pomoći u stvaranju zategnutijeg i definiranijeg središnjeg dijela, što je uobičajeno područje zabrinutosti žena nakon poroda. Tijekom konzultacija plastični kirurg će procijeniti tijelo pacijenta i utvrditi je li uz zahvat abdominoplastike potrebna liposukcija. Važno je napomenuti da iako liposukcija može ukloniti masno tkivo, ona nije rješenje za mršavljenje, a pacijenti bi ipak trebali održavati zdravu prehranu i rutinu vježbanja kako bi održali rezultate.

Opća anestezija

Abdominoplastika kod žena nakon poroda obično se izvodi u općoj anesteziji, što znači da pacijentica tijekom zahvata spava. To omogućuje kirurgu da napravi potrebne rezove i izvede zahvat bez izazivanja nelagode kod pacijenta. Opća anestezija također osigurava da je pacijent potpuno miran tijekom zahvata, što pomaže kirurgu u postizanju najboljih mogućih rezultata. Plastični kirurg će procijeniti pacijentovu medicinsku povijest i cjelokupno zdravlje prije nego što odluči je li kandidat za opću anesteziju.

Vrijeme zacjeljivanja

Žene nakon poroda trebale bi očekivati dulje vrijeme zacjeljivanja nakon abdominoplastike od onih koje nisu rađale. To je zato što su trbušni mišići istegnuti tijekom trudnoće i potrebno im je više vremena da zacijele. Tipično vrijeme zacjeljivanja za abdominoplastiku je oko dva do četiri tjedna, ali može potrajati i do šest tjedana za žene koje su rodile. Tijekom razdoblja oporavka, pacijenti bi trebali izbjegavati bilo kakvu napornu aktivnost i strogo slijediti upute kirurga nakon operacije. To može uključivati nošenje kompresijske odjeće i uzimanje lijekova protiv bolova kako je propisano.

Rezovi

Abdominoplastika zahtijeva rezove u području trbuha koji ostavljaju ožiljke. Veličina i mjesto rezova ovisit će o opsegu zahvata i individualnoj anatomiji pacijenta. Međutim, ožiljci se mogu sakriti odjećom i s vremenom će izblijediti. Plastični kirurg će koristiti tehnike za smanjenje ožiljaka, kao što je stavljanje rezova u prirodne nabore kože. Pacijenti također trebaju izbjegavati izlaganje ožiljaka sunčevoj svjetlosti dok potpuno ne zacijele, jer to može uzrokovati hiperpigmentaciju i učiniti ožiljke uočljivijima.

Žene nakon poroda mogu se odlučiti na abdominoplastiku iz različitih razloga, uključujući poboljšanje izgleda trbuha, rješavanje dijastaze rektuma i poboljšanje samopouzdanja i mentalnog zdravlja. Važno je da pacijenti imaju realna očekivanja o zahvatu i razumiju da on nije zamjena za mršavljenje ili zdrav način života. Pacijenti bi također trebali biti svjesni mogućih rizika i komplikacija povezanih s postupkom i blisko surađivati sa svojim plastičnim kirurgom kako bi bili sigurni da su dobar kandidat za zahvat i da imaju siguran i uspješan ishod.

U Hrvatskoj, posebice u Zagrebu, abdominoplastika za rodilje je široko dostupna. Postoji mnogo iskusnih plastičnih kirurga koji su specijalizirani za ovaj postupak i mogu pružiti pacijentima njegu i stručnost koja im je potrebna. Trošak zahvata ovisit će o opsegu zahvata i honorarima pojedinog kirurga, ali obično se kreće od 4000 do 6000 eura. Pacijenti bi trebali zakazati konzultacije s plastičnim kirurgom kako bi razgovarali o njihovim individualnim potrebama i utvrdili je li abdominoplastika prava stvar za njih.

Abdominoplastika može biti korisna procedura za žene nakon poroda koje žele vratiti svoj oblik tijela prije trudnoće i riješiti probleme kao što je diastasis recti. Međutim, pacijenti bi trebali biti svjesni mogućih rizika i komplikacija povezanih s postupkom i blisko surađivati sa svojim plastičnim kirurgom kako bi bili dobro informirani i pripremljeni za operaciju. Također je važno da pacijenti imaju realna očekivanja i razumiju da proces oporavka može biti dugotrajan i zahtijeva strpljenje i predanost.

Powered by Aestetica Web Design © 2024