Vaser lipo: može li pomoći u borbi protiv pretilosti u Hrvatskoj

Vaser lipo: može li pomoći u borbi protiv pretilosti u Hrvatskoj

Kada Zagreb postane epicentar transformacija, a masne naslage nađu svog mađioničara, ne govorimo o čaroliji, već o revolucionarnoj Vaser liposukciji. Ovaj postupak nije samo još jedna priča o gubitku težine; to je umjetnost preciznog oblikovanja tijela koja obećava spektakularne promjene. Svi tražimo onaj "wow" efekt kada pogledamo u ogledalo, zar ne? Pa, pripremite se da otkrijete kako savremena tehnologija susreće estetiku, pretvarajući san u stvarnost, bez dugih oporavaka ili komplikacija.

Pretilost je postala jedan od najvećih javnozdravstvenih problema današnjice, utječući na milijune ljudi širom svijeta. Kao rezultat, potraga za učinkovitim metodama liječenja i upravljanja ovim stanjem nikada nije bila važnija. U ovom kontekstu, liposukcija, posebno Vaser liposukcija, pojavila se kao jedna od opcija za pomoć pojedincima u njihovoj borbi protiv prekomjerne tjelesne težine. Zagreb, kao grad s razvijenim estetskim i medicinskim uslugama, pruža uvid u napredak i dostupnost takvih tretmana.

Što je Vaser liposukcija?

Vaser liposukcija, poznata i kao liposelekcija, inovativna je metoda estetske kirurgije koja koristi ultrazvučnu energiju za ciljano razbijanje i uklanjanje masnih stanica iz tijela. Ova tehnika omogućuje kirurzima da precizno oblikuju tijelo pacijenta smanjujući pritom otok, modrice i vrijeme oporavka u usporedbi s tradicionalnom liposukcijom. Razvijena s ciljem pružanja preciznijeg i nježnijeg pristupa uklanjanju masnoće, Vaser liposukcija predstavlja značajan napredak u polju estetske kirurgije.

Razlike u odnosu na tradicionalnu liposukciju

Tradicionalna liposukcija uklanja masne stanice iz tijela korištenjem vakuumskog usisa kroz kanile, koje su umetnute pod kožu. Iako učinkovita u uklanjanju većih količina masnoće, ova metoda može biti prilično invazivna, često rezultirajući značajnim otokom, modricama i duljim oporavkom. Nasuprot tome, Vaser liposukcija koristi ultrazvučne valove visoke frekvencije za ciljanje samo masnih stanica, ostavljajući okolno tkivo, živce, krvne žile i vezivno tkivo netaknutim. Ovaj selektivni pristup rezultira manje invazivnim postupkom, smanjujući rizik od oštećenja okolnih struktura i potičući brži oporavak.

Tehnološki aspekti

Tehnologija koja stoji iza Vaser liposukcije uključuje korištenje ultrazvučne energije za emulgaciju, ili tekućenje, masnih stanica prije njihovog uklanjanja. Ultrazvučni valovi se primjenjuju pomoću specijaliziranih sonde koje se nježno umetnu u ciljana područja kroz male rezove. Energija ultrazvuka precizno cilja masne stanice, razbijajući ih na mikroskopskoj razini bez utjecaja na ostatak tijela. Nakon što su masne stanice tekuće, one se lako uklanjaju kroz tanku cijev, minimizirajući traumu na tretiranom području.

Prednosti Vaser liposukcije

Jedna od ključnih prednosti Vaser liposukcije je njena sposobnost da precizno cilja i ukloni masne stanice s minimalnim oštećenjem okolnog tkiva. Ova preciznost omogućuje detaljno oblikovanje tijela, čineći Vaser idealnim za pacijente koji žele poboljšati konture tijela umjesto da samo uklone velike količine masnoće. Osim toga, manje oštećenje tkiva znači manji otok i modrice te brži oporavak, omogućujući pacijentima da se brže vrate svojim svakodnevnim aktivnostima.

Zahvaljujući svojoj sposobnosti da selektivno cilja masnoću, Vaser liposukcija može biti korištena na gotovo svim dijelovima tijela, uključujući trbuh, bedra, leđa, ruke i čak lica i vrata. Ova fleksibilnost čini Vaser izuzetno popularnim izborom za one koji traže personalizirani pristup poboljšanju svog izgleda.

Dodatno, Vaser liposukcija može potaknuti zatezanje kože u tretiranim područjima, zahvaljujući stimulaciji proizvodnje kolagena koji se prirodno javlja kao odgovor na ultrazvučnu energiju. Ovaj efekt zatezanja kože dodatno doprinosi glađem i prirodnijem izgledu nakon postupka, što je velika prednost u usporedbi s tradicionalnim metodama koje mogu ostaviti kožu opuštenom nakon uklanjanja masnoće.

Vaser liposukcija predstavlja visoko sofisticiranu tehniku u polju estetske kirurgije, nudeći pacijentima manje invazivnu, precizniju i učinkovitiju opciju za uklanjanje masnoće i oblikovanje tijela. Sa svojom sposobnošću da smanji nelagodu i vrijeme oporavka, uz istovremeno ostvarivanje impresivnih rezultata, Vaser liposukcija postavlja novi standard u estetskom oblikovanju tijela.

Vaser liposukcija predstavlja naprednu tehniku u polju estetske kirurgije, koja koristi ultrazvučnu energiju za ciljano razbijanje i uklanjanje masnih stanica iz tijela. Dok se tradicionalno smatra metodom oblikovanja tijela, postavlja se pitanje o njenoj ulozi u borbi protiv pretilosti. Kroz detaljnu analizu, uključujući studije slučaja i ograničenja, možemo bolje razumjeti kako Vaser lipo može služiti osobama s prekomjernom težinom.

Vaser Lipo i Pretilost: Mogućnosti i Pristupi

Vaser liposukcija, s njezinom sposobnošću da precizno uklanja masne stanice, nudi potencijal za pomoć osobama s prekomjernom težinom u oblikovanju tijela i poboljšanju njihove samopouzdanja. Iako se ne smije shvatiti kao zamjena za tradicionalne metode mršavljenja poput dijete i vježbanja, Vaser lipo može biti koristan alat u sveobuhvatnom pristupu liječenju pretilosti. Ovaj postupak posebno je učinkovit u uklanjanju lokaliziranih masnih naslaga koje su često otporne na konvencionalne metode mršavljenja.

Studije Slučaja i Primjeri iz Prakse

U praksi, Vaser liposukcija pokazala je značajne rezultate u oblikovanju tijela kod pacijenata koji su već poduzeli korake ka gubitku težine. Primjeri iz Zagreba uključuju pacijente koji su, nakon značajnog mršavljenja kroz promjene u prehrani i vježbanju, koristili Vaser lipo kako bi uklonili preostale masne naslage i poboljšali konturu tijela. Ovi slučajevi pokazuju kako Vaser lipo može dopuniti tradicionalne metode mršavljenja, pružajući pacijentima dodatnu podršku u njihovim ciljevima transformacije tijela.

Ograničenja u Liječenju Pretilosti

Unatoč potencijalnim prednostima, važno je prepoznati ograničenja Vaser liposukcije u kontekstu liječenja pretilosti. Najvažnije je shvatiti da Vaser lipo nije metoda gubitka težine. Ovaj postupak najbolje djeluje na pacijente koji su već blizu svoje idealne težine ali žele ukloniti lokalizirane masne naslage. Stoga, za osobe s znatnom prekomjernom težinom, Vaser liposukcija sama po sebi neće riješiti osnovni problem pretilosti.

Dodatno, postupak zahtijeva pacijente koji su angažirani u održavanju zdravog načina života nakon operacije. Bez posvećenosti pravilnoj prehrani i redovitoj fizičkoj aktivnosti, rezultati Vaser liposukcije mogu biti kratkotrajni, s rizikom povratka masnih naslaga. U tom smislu, Vaser lipo treba smatrati dijelom holističkog pristupa upravljanju težinom, a ne jedinstvenim rješenjem.

Vaser liposukcija nudi obećavajuću opciju za pojedince koji teže poboljšanju izgleda svog tijela kroz precizno uklanjanje masnih naslaga. U kontekstu borbe protiv pretilosti, njezina najveća vrijednost leži u sposobnosti da dopuni već postignuti napredak u mršavljenju, pružajući finije oblikovanje i konturiranje tijela. Međutim, ključno je prepoznati njezina ograničenja i razumjeti da se najbolji rezultati postižu unutar sveobuhvatnog pristupa koji uključuje zdravu prehranu, redovitu fizičku aktivnost i, kada je potrebno, medicinsko liječenje pretilosti. Kao takva, Vaser liposukcija može biti dragocjen alat za one koji su na putu ka ostvarivanju i održavanju zdravijeg, aktivnijeg života.

Postupak Vaser liposukcije predstavlja sofisticiranu tehniku uklanjanja masnih naslaga koristeći ultrazvučnu energiju. Razlikujući se od tradicionalnih metoda liposukcije, Vaser liposukcija koristi ultrazvučne valove za precizno ciljanje i razbijanje masnih stanica, dok istovremeno minimizira štetu na okolnom tkivu. Ova metoda omogućava detaljnije oblikovanje tijela s manje nelagode i bržim oporavkom za pacijenta.

Opis Postupka

Vaser liposukcija započinje administracijom lokalnog anestetika ili blage sedacije, ovisno o opsegu zahvata i preferencijama pacijenta. Kirurg zatim pravi male incizije na ciljanim područjima kroz koje se uvodi tanka sonda. Ova sonda emitira ultrazvučne valove visoke frekvencije, koji selektivno ciljaju i razbijaju masne stanice, pretvarajući ih u tekuću emulziju. Nakon toga, emulgirana masnoća se pažljivo usisava iz tijela koristeći posebne kanile, omogućujući kirurgu da precizno konturira tretirano područje.

Faze Oporavka

Nakon Vaser liposukcije, pacijenti mogu očekivati određeni period oporavka, koji se može razlikovati ovisno o individualnim karakteristikama i opsegu zahvata. Oporavak se obično odvija u nekoliko faza:

 • Neposredno nakon zahvata: Pacijenti mogu iskusiti blagu nelagodu, otok i modrice na tretiranim područjima. Većini pacijenata se preporučuje da nose kompresijski odjevni predmet kako bi se smanjio otok i podržao proces zacjeljivanja.

 • Prvi tjedan: Većina pacijenata može se vratiti laganim svakodnevnim aktivnostima unutar nekoliko dana nakon zahvata. Međutim, teže fizičke aktivnosti i vježbanje trebalo bi izbjegavati.

 • Nekoliko tjedana nakon zahvata: Otok i modrice bi trebali postepeno nestajati, a pacijenti mogu početi primjećivati poboljšanja u konturi tijela. Fizička aktivnost se može postepeno povećavati prema preporuci kirurga.

 • Nakon nekoliko mjeseci: Konačni rezultati Vaser liposukcije obično postaju vidljivi nekoliko mjeseci nakon zahvata, nakon što se tijelo u potpunosti oporavi i prilagodi novoj konturi.

Mogući Rizici i Nuspojave

Iako Vaser liposukcija nudi mnoge prednosti u odnosu na tradicionalne metode, kao što su manji otok, manje modrica i brži oporavak, postupak ipak nosi određene rizike i potencijalne nuspojave:

 • Infekcija: Kao i kod svakog kirurškog zahvata, postoji rizik od infekcije, iako se taj rizik može minimizirati pravilnom postoperativnom njegom.

 • Neravnomjerne konture ili udubljenja: Preciznost Vaser liposukcije smanjuje ovaj rizik, no u rijetkim slučajevima može doći do neravnomjernih kontura zbog neuniformnog uklanjanja masnoće.

 • Promjene u osjetilu kože: Neki pacijenti mogu iskusiti privremenu promjenu osjeta na koži na tretiranim područjima, uključujući utrnulost ili peckanje, koje obično nestaje tijekom oporavka.

 • Akumulacija tekućine: U nekim slučajevima može doći do akumulacije tekućine ispod kože, koja se može riješiti drenažom ili prirodnim tijekom zacjeljivanja.

Iako Vaser liposukcija predstavlja naprednu i relativno sigurnu opciju za uklanjanje masnoće i oblikovanje tijela, važno je da pacijenti detaljno razgovaraju o svojim ciljevima, očekivanjima i mogućim rizicima s kvalificiranim kirurgom prije odluke o zahvatu. Pravilnim odabirom kandidata, pažljivim planiranjem zahvata i pridržavanjem preporuka za oporavak, moguće je minimizirati rizike i maksimizirati zadovoljstvo pacijenata s konačnim rezultatima.

Vaser liposukcija kao visoko sofisticirana i tehnološki napredna metoda oblikovanja tijela pronašla je svoje mjesto i u Zagrebu, gradu koji je postao regionalni centar za estetsku kirurgiju. S obzirom na svoju popularnost i efikasnost, Vaser liposukcija privlači brojne pojedince koji traže sigurno i učinkovito rješenje za uklanjanje masnih naslaga koje su otporne na dijetu i vježbanje. Međutim, prije nego što se odluče za ovaj postupak, važno je informirati se o cijenama, dostupnosti i kako odabrati pravog pružatelja usluga.

Pregled cijena Vaser liposukcije u Zagrebu

Cijene Vaser liposukcije u Zagrebu variraju ovisno o nekoliko faktora, uključujući opseg zahvata, područje tijela koje se tretira, ugled i iskustvo kirurga te kvalitetu pruženih usluga. Općenito, cijene se kreću od nekoliko tisuća eura za manje područje tijela, kao što su podbradak ili nadlaktice, do više tisuća eura za opsežnije tretmane, poput abdomena, bedara i stražnjice. Važno je napomenuti da većina klinika nudi individualne konzultacije kako bi se odredila točna cijena zahvata, temeljena na specifičnim potrebama i ciljevima pacijenta.

Kako odabrati pravog pružatelja usluga

Odabir pravog pružatelja usluga ključan je korak u procesu odlučivanja o Vaser liposukciji. Kriteriji koji bi trebali utjecati na ovu odluku uključuju:

 • Iskustvo i stručnost: Tražite kirurge koji su specijalizirani za Vaser liposukciju i koji imaju bogato iskustvo u provođenju ovog specifičnog postupka. Proučavanje prije i poslije fotografija pacijenata može pružiti uvid u kvalitetu rada kirurga.

 • Licenciranje i certifikati: Provjerite ima li kirurg relevantne licence i certifikate koje izdaju ugledne medicinske organizacije. To osigurava da je pružatelj usluga kvalificiran i pridržava se visokih standarda u praksi.

 • Recenzije i preporuke: Recenzije pacijenata i preporuke mogu pružiti vrijedne informacije o kvaliteti skrbi i zadovoljstvu pacijenata.

 • Konzultacije: Prije odluke, zakazivanje konzultacija s nekoliko kirurga može pomoći u procjeni njihove stručnosti i pristupa, kao i u uspostavljanju povjerenja.

Osvrt dr. Dinka Bagatina iz Zagreba

Dr. Dinko Bagatin, jedan od vodećih stručnjaka za Vaser liposukciju u Zagrebu, ističe važnost individualnog pristupa svakom pacijentu. “Vaser liposukcija nije samo postupak uklanjanja masnoće; to je umjetnost oblikovanja tijela koja zahtijeva detaljno razumijevanje anatomije i estetike tijela,” objašnjava dr. Bagatin. Njegova klinika primjenjuje holistički pristup, procjenjujući ne samo specifične potrebe u pogledu uklanjanja masnoće, već i ukupne estetske ciljeve pacijenta kako bi se postigli harmonični i prirodni rezultati.

Potpora i savjeti za osobe koje razmišljaju o ovom postupku

Za osobe koje razmišljaju o Vaser liposukciji, ključno je dobro se informirati i postaviti realna očekivanja. Razgovor s više kirurga, postavljanje pitanja i razumijevanje svih aspekata postupka, uključujući moguće rizike i vrijeme oporavka, pomoći će u donošenju informirane odluke. Također, važno je razmotriti dugoročno održavanje rezultata kroz zdravu prehranu i redovitu tjelesnu aktivnost.

U konačnici, Vaser liposukcija u Zagrebu nudi napredne mogućnosti za one koji traže sigurnu i učinkovitu metodu za postizanje željenih kontura tijela. Uz pravilnu pripremu, odabir pravog kirurga i predanost održavanju rezultata, pacijenti mogu postići značajna poboljšanja u svom izgledu i samopouzdanju.

U borbi protiv rastuće stope pretilosti, tradicionalne metode poput dijete i tjelovježbe često ne daju željene rezultate. Međutim, napredak u medicinskoj tehnologiji donio je nove alternative kao što je Vaser lipo, minimalno invazivni kirurški zahvat čiji je cilj uklanjanje viška masnog tkiva i oblikovanje tijela. Ali uz troškove i potencijalne rizike povezane s postupkom, je li Vaser lipo održiva opcija u borbi protiv epidemije pretilosti u Hrvatskoj? Za dublje razumijevanje ove teme, stručni uvid potražili smo od dr. Kristiana Kunjka, specijalista plastične i rekonstruktivne kirurgije KBC-a Zagreb. U ovom članku istražujemo ulogu Vaser lipoa u epidemiji pretilosti i njegov utjecaj na metaboličko zdravlje, moguće rizike i komplikacije te njegovu ulogu u dugoročnom upravljanju tjelesnom težinom.

Vaser lipo kao komplementarni tretman za pretilost

Vaser lipo je minimalno invazivna tehnika liposukcije koja koristi ultrazvučnu tehnologiju za selektivnu razgradnju masnih stanica uz očuvanje okolnog tkiva. Može se koristiti kao komplementarni tretman za pretilost kada tradicionalne metode mršavljenja poput dijete i tjelovježbe ne daju željene rezultate. Ovaj postupak cilja na određena područja viška masnoće koja su otporna na tradicionalne metode mršavljenja, kao što su trbuh, bedra, ruke i bokovi. Vaser lipo može biti učinkovit alat za oblikovanje tijela, pomažući pojedincima da postignu zdravu tjelesnu težinu i poboljšaju svoj cjelokupni izgled.

Prema riječima dr. Kristiana Kunjka iz KBC-a Zagreb, “Vaser lipo je obećavajuća tehnika za tretiranje lokaliziranih područja viška masnoće koja su otporna na tradicionalne metode mršavljenja. Pokazalo se kao siguran i učinkovit postupak za oblikovanje tijela, s manje komplikacije i kraće vrijeme oporavka od tradicionalne liposukcije.”

Također je naglasio da “Iako Vaser lipo može biti učinkovit alat za oblikovanje tijela, ne treba ga smatrati samostalnim rješenjem za pretilost. Važno je da pacijenti razumiju da Vaser lipo treba koristiti zajedno s promjenama zdravog načina života, kao što su uravnotežena prehrana i redovita tjelovježba, za postizanje i održavanje dugoročnih ciljeva mršavljenja.”

Nadalje, dr. Kunjko je dodao da je “u Hrvatskoj zbog sve veće stope pretilosti važno da pojedinci traže učinkovite i sigurne mogućnosti liječenja. Vaser lipo može biti koristan komplementarni tretman za one koji se bore s tvrdokornim područjima viška masnoće, ali važno je da se pacijenti posavjetuju s kvalificiranim zdravstvenim djelatnikom kako bi utvrdili je li to pravi izbor za njih.”

Potencijalne psihološke prednosti Vaser lipo za pretilost

Pretilost može imati negativan utjecaj na mentalno zdravlje i samopouzdanje pojedinca. Vaser lipo može ponuditi psihološke dobrobiti za pojedince koji se bore s pretilošću tako što pomaže poboljšati sliku tijela i samopouzdanje. Studija objavljena u Journal of Plastic, Reconstructive & Aesthetic Surgery otkrila je da je Vaser lipo značajno poboljšao sliku tijela i kvalitetu života kod pacijenata koji su bili podvrgnuti postupku oblikovanja tijela nakon velikog gubitka težine. To može biti osobito korisno za pojedince koji su izgubili značajnu količinu težine putem prehrane i tjelovježbe, ali još uvijek imaju područja viška masnoće koja utječu na njihovo samopouzdanje.

Dr. Kristian Kunjko iz KBC-a Zagreb navodi: „Na temelju dostupnih dokaza, Vaser lipo se čini sigurnim i učinkovitim alatom za oblikovanje tijela i poboljšanje tjelesne težine kod pretilih osoba koje su pokušavale postići željene rezultate tradicionalnim metodama mršavljenja kao što su npr. dijeta i tjelovježba. Ultrazvučna tehnologija koja se koristi u Vaser lipo selektivno cilja masne stanice, a istovremeno čuva okolna tkiva, što rezultira minimalnim ožiljcima i bržim oporavkom u usporedbi s tradicionalnom liposukcijom. Osim toga, Vaser lipo je stekao popularnost u Hrvatskoj zbog svoje minimalno invazivne prirode , što omogućuje pacijentima da se vrate svojim dnevnim rutinama brže od tradicionalnih metoda mršavljenja ili drugih kirurških zahvata.”

Dr. Kunjko nadalje dodaje: “Međutim, važno je napomenuti da Vaser lipo nije zamjena za zdravu prehranu i redovitu tjelovježbu te se pojedinci moraju posvetiti promjeni načina života kako bi održali svoje rezultate.

Vaser lipo nije prikladan za svima i može nositi određene rizike, uključujući infekciju, krvarenje i oštećenje živaca. Stoga je važno konzultirati se s kvalificiranim i iskusnim plastičnim kirurgom kako biste utvrdili je li Vaser lipo prikladna opcija za jedinstvene potrebe i ciljeve pojedinca.

Učinkovitost Vaser lipo za pretilost

Brojna istraživanja pokazala su učinkovitost Vaser lipoa za uklanjanje viška masnoće i poboljšanje kontura tijela. Studija objavljena u časopisu Aesthetic Surgery Journal otkrila je da je Vaser lipo doveo do značajnih poboljšanja konture tijela i zadovoljstva pacijenata kod 89% pacijenata koji su bili podvrgnuti postupku oblikovanja tijela nakon gubitka težine. Ova minimalno invazivna tehnika može dati dugotrajne rezultate, a mnogi pojedinci izjavljuju da se osjećaju samopouzdanije i ugodnije u vlastitoj koži nakon podvrgavanja Vaser lipo.

Ograničenja Vaser lipoa u borbi protiv pretilosti

Iako Vaser lipo može biti učinkovit alat za oblikovanje tijela i poboljšanje cjelokupnog izgleda, važno je napomenuti da nije zamjena za zdravu prehranu i redovitu tjelovježbu. Vaser lipo sam po sebi nije rješenje za mršavljenje i pojedinci bi trebali nastaviti davati prioritet zdravom načinu života kako bi postigli i održali zdravu tjelesnu težinu. Vaser lipo je najprikladniji za osobe koje su blizu svoje idealne tjelesne težine i imaju lokalizirana područja viška masnog tkiva. Osim toga, važno je napomenuti da Vaser lipo nije tretman za zdravstvena stanja povezana s pretilošću kao što su dijabetes tipa 2 i visoki krvni tlak.

Prema riječima dr. Kristiana Kunjka iz KBC-a Zagreb, “Iako Vaser lipo može biti vrijedan alat u oblikovanju tijela, on nije rješenje za mršavljenje niti zamjena za zdrav način života. Važno je da se pojedinci zdravo hrane i redovito vježbajte kako biste postigli optimalne rezultate.” Dalje objašnjava: “Vaser lipo je najprikladniji za pojedince koji imaju lokalizirana područja viška masnoće i blizu su svoje idealne tjelesne težine.”

Dr. Kunjko također naglašava da je važno da pojedinci razumiju da Vaser lipo nije tretman za zdravstvena stanja povezana s pretilošću kao što su dijabetes tipa 2 i visoki krvni tlak. On preporučuje da se pojedinci posavjetuju sa svojim liječnikom kako bi izradili sveobuhvatan plan liječenja zdravstvenih stanja povezanih s pretilošću. Na kraju napominje kako je Vaser lipo siguran i učinkovit zahvat, no važno je odabrati kvalificiranog i iskusnog kirurga kako bi se rizik od komplikacija sveo na minimum. U Hrvatskoj postoji niz iskusnih i renomiranih plastičnih kirurga koji kao opciju liječenja nude Vaser lipo.

Uloga Vaser lipoa u borbi protiv rastuće stope pretilosti u Hrvatskoj

Pretilost je sve veći problem u Hrvatskoj, s prevalencijom od 25,2% među odraslim osobama u dobi od 18 godina i starijima. Rastuće stope pretilosti u Hrvatskoj mogu se pripisati kombinaciji čimbenika, uključujući promjene u načinu života, nedostatak tjelesne aktivnosti i loš izbor prehrane. Dok dijeta i tjelovježba ostaju primarni načini borbe protiv pretilosti, Vaser lipo se može koristiti kao komplementarni tretman za pomoć pojedincima u postizanju zdrave tjelesne težine i poboljšanju cjelokupnog izgleda. Vaser lipo je siguran i učinkovit postupak koji može ciljati na određena područja viška masnoće i dati dugotrajne rezultate. Međutim, važno je napomenuti da Vaser lipo nije zamjena za zdrav način života i da ga treba promatrati kao nadopunu prehrani i tjelovježbi. Kombinirajući Vaser lipo sa zdravim stilom života, pojedinci u Hrvatskoj mogu poduzeti korake u borbi protiv rastuće stope pretilosti i poboljšati svoje cjelokupno zdravlje i dobrobit.

Isplativost Vaser lipo za pretilost

Vaser lipo je minimalno invazivna kozmetička procedura koja koristi ultrazvučnu tehnologiju za razgradnju masnih stanica, čime se lakše uklanjaju. Iako se Vaser lipo općenito smatra sigurnom i učinkovitom metodom za oblikovanje tijela, može biti i skupa. U Hrvatskoj cijena Vaser lipo varira ovisno o lokaciji, broju tretiranih područja i količini uklonjene masnoće. U prosjeku, Vaser lipo može koštati između 1000 i 5000 eura po površini.

Pacijenti trebaju pažljivo razmotriti troškove i dobrobiti postupka prije nego što se odluče podvrgnuti mu se. Međutim, istraživanje je pokazalo da bi Vaser liposukcija mogla biti isplativija od tradicionalne liposukcije jer zahtijeva manje vremena zastoja i može rezultirati s manje komplikacija. Uz to, Vaser lipo može pružiti dugotrajne rezultate, što može biti privlačna opcija za one koji se bore s gubitkom težine samo dijetom i vježbanjem.

Utjecaj Vaser lipo na zdravlje metabolizma

Dok se Vaser lipo primarno koristi za oblikovanje tijela i estetske svrhe, neke studije sugeriraju da bi mogao imati pozitivan učinak na zdravlje metabolizma. Studija objavljena u Journal of Obesity Surgery otkrila je da je Vaser lipo rezultirao poboljšanjima u osjetljivosti na inzulin i lipidnim profilima kod pretilih osoba. Ova otkrića sugeriraju da bi Vaser lipo mogao imati ulogu u liječenju pretilosti osim svojih kozmetičkih prednosti.

Biografija Dinko Bagatin, prim.dr.med.

Specijalist opće, sub. plastične, rekonstruktivne i estetske kirurgije, dr. Dinko Bagatin najviše se bavi estetskom i rekonstruktivnom kirurgijom te mu je cilj omogućiti pacijentima najbolji mogući izgled te bolji život uz pomoć kirurgije. Dr. Bagatin zaslužio je titulu doktora medicine na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Staž je odradio u Kliničkoj bolnici „Merkur“, a specijalizaciju iz opće i plastične kirurgije na Klinici za kirurgiju u Kliničkom bolničkom centru „Rebro“. Osnivač je Poliklinike Bagatin gdje radi od njenog otvaranja 2002. godine. Aktivni je član Hrvatskog društva za plastičnu, rekonstrukcijsku i estetsku kirurgiju te je licenciran od strane Hrvatske liječničke komore.

Reference
The Short-Term Effect of VASER Assisted Liposuction on Lipid Profile. Kandulu H.Aesthetic Plast Surg. 2023 Apr;47(2):685-689. doi: 10.1007/s00266-022-03098-w. Epub 2022 Dec 6.PMID: 36474015

PODIJELI

Powered by Aestetica Web Design © 2024