Uzrokuje li Accutane gubitak kose? Sveobuhvatni vodič

Uzrokuje li Accutane gubitak kose? Sveobuhvatni vodič

U borbi protiv akni, Roaccutane (također poznat kao Accutane ili njegovo generičko ime izotretinoin) pojavio se kao svjetionik nade za mnoge. Međutim, usred njegove popularnosti, pojavila se zabrinutost zbog potencijalnih nuspojava, posebice gubitka kose. Ovaj članak ima za cilj proniknuti u vezu Roaccutanea s gubitkom kose i ponuditi praktične savjete o upravljanju i prevenciji ovog nepoželjnog stanja.

Roaccutane, snažan derivat vitamina A, uveo je revoluciju u liječenje teških akni kada je predstavljen. Smanjuje veličinu lojnih žlijezda kože, proizvodnju ulja (sebuma) i sprječava začepljenje pora. Unatoč svojoj učinkovitosti, nije bez potencijalnih nuspojava.

Nuspojave Roaccutana

Osim što može uzrokovati gubitak kose, Roaccutane može dovesti do niza nuspojava, čiji se intenzitet razlikuje od osobe do osobe. Uobičajene nuspojave uključuju:

 • Suha koža, usne i oči
 • Osjetljivost na sunčevu svjetlost
 • Glavobolje
 • Opći bolovi

Ozbiljnije, iako rjeđe, nuspojave mogu uključivati ​​promjene raspoloženja, nelagodu probavnog sustava i poremećaje vida.  Od ključne je važnosti imati otvoren razgovor sa svojim liječnikom o svim nuspojavama koje osjetite.

Zašto Roaccutane uzrokuje gubitak kose?

Odnos između Roaccutanea i gubitka kose nije u potpunosti shvaćen, ali se vjeruje da je povezan s načinom na koji lijek utječe na ciklus rasta kose . Roaccutane može uzrokovati da neki folikuli dlake uđu u fazu mirovanja (telogen) ranije nego što je normalno, što dovodi do pojačanog ispadanja i stanjivanja kose, poznatog kao telogeni efluvij . 2 Ovo je stanje obično privremeno, s dlačicama koje obično ponovno izrastu nakon što se prestane uzimati lijek ili se tijelo prilagodi liječenju.

Zanimljive činjenice i istraživanja

Istraživanje učinaka Roaccutanea nudi neke intrigantne uvide:

 • Učestalost gubitka kose među korisnicima Roaccutanea uvelike varira među studijama, što sugerira da genetski čimbenici, dob, doza i trajanje liječenja mogu igrati ulogu u nečijoj osjetljivosti na ovu nuspojavu.
 • Studija istaknuta u časopisu Američke akademije za dermatologiju primijetila je da, iako se gubitak/stanjenje kose opaža u 3-6% korisnika Roaccutanea, većina slučajeva je blaga i samoograničavajuća.
 • Znamo da Roaccutane smanjuje proizvodnju sebuma i pomaže pri čišćenju akni. Iako izravna uzročna veza između smanjene proizvodnje sebuma i gubitka kose nije definitivno utvrđena, teorije sugeriraju da bi promjene u masnoći vlasišta potencijalno mogle utjecati na zdravlje kose.

Smanjenje gubitka kose tijekom uzimanja Roaccutanea

Iako se ne mogu spriječiti svi slučajevi gubitka kose povezani s Roaccutaneom, određene strategije mogu pomoći smanjiti rizik i upravljati učincima:

 1. Optimizirajte svoju prehranu: uravnotežena prehrana bogata vitaminima i mineralima podržava cjelokupno zdravlje kose. Usredotočite se na hranu s visokim sadržajem vitamina A, E, D i B-kompleksa, kao i željeza, selena i cinka.
 2. Ostanite hidratizirani: Adekvatna hidratacija pomaže u održavanju zdravlja folikula dlake. Ciljajte na najmanje osam čaša vode dnevno.
 3. Nježna njega kose: hidratizirajte vlasište i kosu i izbjegavajte grube tretmane poput bojanja ili trajne. Koristite mekanu četku i izbjegavajte uske frizure koje mogu opteretiti vašu kosu.
 4. Masaža vlasišta: redovite masaže vlasišta mogu potaknuti protok krvi u vlasištu, hraneći folikule dlake i potičući zdrav rast kose.
 5. Rano se posavjetujte: ako primijetite znatno stanjivanje kose, posavjetujte se sa svojim dermatologom. Oni vam mogu preporučiti lokalne tretmane poput minoksidila za poticanje rasta kose ili prilagoditi dozu Roaccutanea.

Iako mogućnost gubitka kose može biti zastrašujuća, razumijevanje prednosti i rizika Roaccutanea ključno je za donošenje informirane odluke. Mnogima ovaj lijek nudi transformativno rješenje za ozbiljne akne, s mogućom nuspojavom gubitka kose koja se može riješiti. Usvajanjem proaktivnog pristupa njezi i zdravlju kose korisnici mogu značajno ublažiti učinak ove nuspojave.


Zapamtite, iskustvo svake osobe s Roaccutaneom je jedinstveno. Ostanite u bliskom kontaktu sa svojim liječnikom kako biste riješili sve nuspojave na koje naiđete, osiguravajući sigurno i učinkovito liječenje.

Roaccutane, lijek za teške akne, ima potencijalne nuspojave uključujući gubitak kose, prvenstveno zbog poremećaja ciklusa rasta kose.

Gubitak kose obično je privremen, a mnogi se slučajevi povuku nakon završetka liječenja ili prilagodbe tijela.

Preventivne mjere uključuju optimizaciju prehrane, održavanje hidratacije, nježnu njegu kose, masaže vlasišta i rano savjetovanje s dermatologom ako dođe do stanjivanja kose.

Istraživanja pokazuju da gubitak kose varira među korisnicima ovisno o genetici, dozi i trajanju tretmana, ali je često blag i samoograničavajući.

Zaključak: iako postoji zabrinutost zbog gubitka kose od Roaccutanea, on ostaje transformativno rješenje za ozbiljne akne, s podnošljivim nuspojavama na zdravlje kose.

U borbi protiv akni, Roaccutane (također poznat kao Accutane ili njegovo generičko ime izotretinoin) pojavio se kao svjetionik nade za mnoge. Međutim, usred njegove popularnosti, pojavila se zabrinutost zbog potencijalnih nuspojava, posebice gubitka kose. Ovaj članak ima za cilj proniknuti u vezu Roaccutanea s gubitkom kose i ponuditi praktične savjete o upravljanju i prevenciji ovog nepoželjnog stanja.

Biografija Ana Maletić dr. med.

Ana Maletić, dr. med., diplomirala 2009. godine na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i nakon toga položila specijalistički ispit iz plastične, rekonstrukcijske i estetske kirurgije. Izobrazbu za primjenu lasera u estetskoj medicini završila je na Laser & Health akademiji. Presađivanje kose usavršila je u Americi, Poljskoj, Italiji, Turskoj, Austriji i Gruziji. Dr. Ana Maletić jedina je iz Hrvatske primljena u članstvo Međunarodnog udruženja liječnika koji se bave transplantacijom kose ISHRS – International Society of Hair Restoration Surgery.

Reference

 1. Layton A. (2009). Primjena izotretinoina u liječenju akni. Dermato-endocrinology, 1(3), 162–169. https://doi.org/10.4161/derm.1.3.9364
 2. İslamoğlu, ZGK, i Altınyazar, HC (2019). Učinci izotretinoina na ciklus kose. Journal of cosmetic dermatology, 18(2), 647–651. https://doi.org/10.1111/jocd.12800
 3. Lytvyn, Y., McDonald, K., Mufti, A. i Beecker, J. (2022). Usporedba učestalosti gubitka kose izazvanog izotretinoinom pri doziranju <0,5 mg/kg/dan u odnosu na ≥0,5 mg/kg/dan kod pacijenata s aknama: sustavni pregled. JAAD international, 6, 125–142. https://doi.org/10.1016/j.jdin.2022.01.002 . 
PODIJELI

Powered by Aestetica Web Design © 2024