Upotreba filera bez hijaluronske kiseline za estetsko oblikovanje lica

Upotreba filera bez hijaluronske kiseline za estetsko oblikovanje lica

Svijet estetske kirurgije neprestano evoluira, donoseći inovativna rješenja za one koji teže savršenstvu. Među najnovijim dostignućima su fileri bez hijaluronske kiseline, koji nude revolucionaran pristup pomlađivanju lica. Ovi alternativni fileri, uključujući PMMA, PLLA, CaHA i autolognu mast, obećavaju dugotrajne rezultate i prirodnu ljepotu, preobrazivši estetsku medicinu i pružajući pacijentima iz Beograda opcije koje su jednako efikasne koliko i privlačne.

Alternativni dermalni fileri

Alternativni fileri, koji ne sadrže hijaluronsku kiselinu, predstavljaju revolucionarni pristup u svijetu estetske kirurgije, naročito kada je riječ o tretmanima usmjerenim na poboljšanje izgleda srednjeg dijela lica. Različiti materijali kao što su polimetilmetakrilat (PMMA), poli-L-mliječna kiselina (PLLA), kalcijev hidroksiapatit (CaHA), i autologna mast nude jedinstvene prednosti u odnosu na tradicionalne hijaluronske filere. Ovi alternativni fileri pružaju dugotrajne rezultate i visok stupanj zadovoljstva među pacijentima, čineći ih izuzetno privlačnim opcijama za one koji teže postići prirodniji izgled ili poboljšati volumen i konture lica bez potrebe za čestim ponovnim tretmanima.

Zašto razmotriti filere bez hijaluronske kiseline?

Odluka da se odabere filer bez hijaluronske kiseline često se temelji na želji za dugotrajnijim efektima i manjom potrebom za održavanjem. Filere kao što su PMMA, PLLA, CaHA, i autologna mast karakterizira sposobnost da potaknu prirodnu proizvodnju kolagena, čime se postiže postupno poboljšanje teksture kože i volumena. Osim toga, specifična svojstva ovih materijala omogućavaju ciljanu primjenu za rješavanje specifičnih estetskih problema srednjeg dijela lica, poput naglašavanja jagodičnih kostiju, smanjenja nazolabijalnih nabora, ili poboljšanja općeg izgleda kože.

Analiza alternativnih materijala

PMMA predstavlja trajno rješenje među filerima, poznato po svojoj sposobnosti da pruži dugotrajne rezultate u poboljšanju volumena i kontura lica. Ovaj materijal djeluje stvaranjem malih mikrosfera koje ostaju u tkivu, potičući proizvodnju kolagena oko njih. PMMA se posebno ističe svojom primjenom u srednjem dijelu lica, gdje može dramatično poboljšati izgled bez potrebe za čestim ponovnim tretmanima.

Poli-L-mliječna kiselina (PLLA) za postupno pomlađivanje

PLLA fileri, poznati pod trgovačkim imenom Sculptra, omogućavaju postupno pomlađivanje tako što stimuliraju tijelo da proizvede vlastiti kolagen. Ova svojstva čine PLLA idealnim za pacijente koji traže postupna, ali dugotrajna poboljšanja u teksturi i volumenu kože. Kroz nekoliko tretmana, PLLA postepeno povećava volumen tretiranog područja, pružajući prirodne i dugotrajne rezultate.

Kalcijev hidroksiapatit (CaHA) za prirodan volumen

CaHA fileri, kao što je Radiesse, pružaju trenutačne i dugotrajne učinke poboljšanja volumena zahvaljujući svojoj jedinstvenoj sposobnosti da djeluju kao skelet za novi kolagen. Primjena CaHA posebno je korisna u srednjem dijelu lica, gdje može pomoći u obnavljanju izgubljenog volumena i pružanju prirodnog izgleda.

Autologna mast – personalizirani pristup

Korištenje autologne masti predstavlja vrhunac personaliziranog tretmana u estetskoj kirurgiji. Ovaj pristup uključuje prenošenje masti s jednog dijela tijela na drugi, pružajući prirodne rezultate i smanjeni rizik od alergijskih reakcija. Autologna mast je posebno cijenjena zbog svoje sposobnosti da pruži dugotrajne rezultate u poboljšanju volumena srednjeg dijela lica, iako postoji varijabilnost u trajanju zadržavanja volumena, što može zahtijevati ponovljene tretmane za održavanje optimalnih rezultata.

Osvrt dr. Dragana Stolić iz Beograda

Dr. Dragan Stolić, renomirani stručnjak za estetsku kirurgiju iz Beograda, ističe se svojim inovativnim pristupima u korištenju alternativnih filera poput PMMA, PLLA, CaHA, i autologne masti. Njegova detaljna analiza tehnika i materijala odražava duboko razumijevanje dinamičnog napretka u estetskoj medicini. Dr. Stolić naglašava prednosti svakog od ovih materijala, posebno ističući njihovu sposobnost da pružaju dugotrajne i prirodne rezultate.

Za PMMA, dr. Stolić objašnjava kako mikrosfere u ovom fileru djeluju kao trajni poticaj za proizvodnju kolagena, što rezultira postojanim volumenom i strukturom kože. Poli-L-mliječna kiselina (PLLA), prema njegovim riječima, postupno poboljšava izgled kože poticanjem proizvodnje kolagena, čime se osigurava prirodniji pomlađujući učinak. Kalcijev hidroksiapatit (CaHA), koristi se za trenutačno povećanje volumena uz dugoročne koristi zahvaljujući stimulaciji kolagenog odgovora. Autologna mast, kao personalizirani tretman, omogućuje preoblikovanje lica koristeći vlastite resurse pacijenta, minimizirajući rizik od alergijskih reakcija i osiguravajući prirodne rezultate.

Dr. Stolić posebno ističe važnost individualnog pristupa svakom pacijentu, uzimajući u obzir njihove specifične potrebe i očekivanja. Savjetuje oprez pri odabiru vrste filera, uzimajući u obzir dugoročne ciljeve tretmana i moguće potrebe za ponovljenim procedurama. Također, naglašava važnost stručnog savjetovanja kako bi se minimizirale nuspojave i osigurali optimalni rezultati.

Budućnost dermalnih filera

Analiza zadovoljstva pacijenata koji su se podvrgnuli tretmanima s alternativnim filerima pokazuje visoku razinu zadovoljstva, što je odraz kvalitete i dugotrajnosti postignutih rezultata. Sintetizirajući dostupne podatke, može se zaključiti da pravilno savjetovanje i odabir tretmana igraju ključnu ulogu u postizanju zadovoljstva pacijenata. Osim toga, važnost je na edukaciji pacijenata o mogućim odgođenim učincima i potrebi za sekundarnim tretmanima kako bi se osigurali dugoročni i zadovoljavajući rezultati.

Smjernice za pacijente

Pacijenti koji razmatraju tretman s alternativnim filerima trebali bi pažljivo odabrati iskusnog stručnjaka i razumjeti postupke pripreme i oporavka. Važno je postaviti realna očekivanja u pogledu trajanja rezultata i moguće potrebe za ponovljenim tretmanima. Edukacija o postupcima, mogućim nuspojavama i dugotrajnosti efekata ključna je za osiguranje zadovoljstva i povjerenja pacijenata. Pristupom koji uključuje detaljno savjetovanje i individualizirani plan tretmana, pacijenti mogu ostvariti željene estetske ciljeve uz minimiziranje rizika i maximiziranje zadovoljstva.

PODIJELI

Biografija dr. Dragan Stolić

Dr. sci. med. Dragan Stolić, specijalist je plastične, rekonstruktivne i estetske kirurgije s preko deset godina iskustva u području estetske medicine. Doktor medicinskih znanosti iz područja psihijatrije. Osnivač estetsko-edukativnog centra Medica Aesthetica i Antiaging akademije Srbije. Međunarodni edukator u području estetske medicine i stomatologije. Međunarodni edukator za primjenu hijaluronskih filera, mezoterapiju, primjenu kemijskih pilinga, primjenu faktora rasta i primjenu Btx tipa A. Istaknuti savjetnik Akademije za kožu u Barceloni. EMMA, europska magistrica estetske medicine i medicine protiv starenja, 2010., Pariz, Francuska. Član ISAPS-a (International Society of Aesthetic Plastic Surgery).

Reference

Hyaluronic Acid Fillers for Midface Augmentation: A Systematic Review.
Trinh LN, Gupta A.Facial Plast Surg. 2021 Oct;37(5):576-584. doi: 10.1055/s-0041-1724122. Epub 2021 Feb 25.PMID: 33634456
Dermal Fillers for Tear Trough Rejuvenation: A Systematic Review.
Trinh LN, Grond SE, Gupta A.Facial Plast Surg. 2022 Jun;38(3):228-239. doi: 10.1055/s-0041-1731348. Epub 2021 Jun 30.PMID: 34192769

Powered by Aestetica Web Design © 2024