glumičić estetska kirurgija rinoplastika
Mirna Valić

Uklonite podočnjake: 7 razloga i rješenja

Besane noći, ekološka šteta, možda ste u dalekom srodstvu s rakunom. Bez obzira na razlog, tamne kolutove ispod očiju najbolje je prepustiti superzlobnicima, rakunima. Zašto mržnja, pitate se? Reći ćemo vam.

Olujni podočnjaci mogu odavati dojam da ste pretjerano iscrpljeni, nezdravi i čak stariji od svoje stvarne dobi – a mi nismo ovdje zbog toga. Bez obzira na to jesu li uzrokovane genetikom, samoprouzročenom štetom (izlaganje suncu, loša njega kože, pretjerano trljanje područja oko očiju, itd.…) ili općenito starenjem—ni mi nismo ovdje ni zbog toga. Dakle, zaronimo u stvarnost tih tamnih sjena ispod očiju, njihove uzroke i što možemo učiniti u vezi s njima. Idemo.

Zašto?!

Razlozi zašto imamo tamne kolutove ispod očiju vrlo su različiti. Sve od “Takav sam rođen” do “Protrljao sam oči u zaborav” je poštena igra, ali postoji i pregršt detaljnijih uzroka. I tu na scenu stupa vaš plastični kirurg. Procjena pravog uzroka navedenih krugova može vam pomoći da odredite koji bi tretmani mogli biti najbolji za njihovo iskorijenjivanje. Sve, od tanke kože, preko problema s pigmentacijom, do nedostatka masnoće oko očiju (što?!), sve su krivci u ovoj igri okrivljavanja. Evo nekoliko razloga za te sjene ispod vaših očiju i najboljih rješenja za njihovo rješavanje:

Tanka koža:

 • Razlog: Koža na donjem kapku je najtanja koža na vašem tijelu. Zbog toga svjetlost može lako proći kroz kožu ističući ljubičastu nijansu mišića kapka ispod.

Pigmentacija:

 • Razlog: Izlaganje suncu može uzrokovati stvaranje dodatne pigmentacije na donjem kapku u obliku pjegica, smeđih mrlja ili ravnomjerne obojenosti. Ova viška pigmentacije kod nekih naglašava podočnjake, a kod drugih uzrokuje promjenu boje ispod očiju.
 • Rješenje: Već ste svjesni da svakodnevno mazanje zaštitnim faktorom i par sunčanih naočala mogu učiniti čuda u sprječavanju tamnih podočnjaka na bazi pigmenta. Ali što ako je taj brod već isplovio? Vaš će liječnik imati nekoliko trikova u ordinaciji koji mogu pomoći smanjiti pojavu podočnjaka, au nekim ih slučajevima čak i potpuno iskorijeniti. Mikrodermoabrazija , lokalne kreme za izbjeljivanje koje sadrže hidrokinon, pa čak i kemijski pilinzisvi mogu značajno pomoći u smanjenju površinske pigmentacije. IPL (Intense Pulsed Light) ili Photofacial tretmani svjetlom također su vrlo učinkoviti u smanjenju pojave tamnih kolutova ispod očiju i obično se preporučuju pacijentima svijetle puti, dok pacijenti s tamnijom kožom mogu imati koristi i od drugih neablativnih laserskih tretmana. Savjetovanje s liječnikom vaš je najbolji izvor za pronalaženje rješenja koje vam odgovara.

Male krvne žile:

 • Razlog: Vaše područje oko očiju je preplavljeno sićušnim venama i malim krvnim žilama. Ako je koža ispod očiju posebno tanka, onda ove ljubičasto plavkaste žile proviruju na površinu i voila! Tamni krugovi.
 • Rješenje: Gore spomenuti tretmani intenzivnim pulsirajućim svjetlom (IPL) prilično su učinkoviti u smanjenju pojavljivanja ovih malih vena i krvnih žila. Opet, savjetovanje sa svojim liječnikom će vas obavijestiti je li to najbolji način djelovanja za vas.

Udubljenje orbitalne kosti:

 • Razlog: Neki ljudi imaju malo udubljenje u kosti očne duplje blizu nosa. To uzrokuje sjenu ispod donjeg kapka koja se proteže od kuta oka do sredine zjenice. Budući da je ovo udubljenje orbitalne kosti vjerojatno genetski uvjetovano, možete zahvaliti svojoj mami i tati. #Hvala

Privremena alternativa može biti hijaluronski dermalni filer poput Restylanea. Postoje određeni rizici kod ponovljenih injekcija u području oko očiju, stoga se savjetuje sjesti s iskusnim i kvalificiranim plastičnim kirurgom.

Nedostatak masnoće na kapcima:

 • Razlog: Ovo je za one ljude kojima nedostaje normalna količina infraorbitalnog sala unutar stvarne očne duplje koja ublažava očnu jabučicu. Ovaj nedostatak masnoće uzrokuje “udubljenje” donjeg kapka i stvaranje sjena ili podočnjaka oko očiju.
 • Rješenje: Iako nedostatak masnoće nije uvijek problem, vaše područje oko očiju mjesto je gdje je malo bucmasti prednost, a ovo je još jedan primjer u kojem bi vaš kirurg mogao preporučiti operaciju donjeg kapka (blefaroplastiku) i/ili dodavanje mast ispod kapka. Također se mogu koristiti dermalni fileri, ali opet, rezultati su privremeni i ponovljene injekcije u područje kapaka koje su dovoljno duboke da isprave ovaj problem nose svoje rizike. Od vitalne je važnosti konzultirati se sa svojim liječnikom kako biste procijenili sve potencijalne sigurnosne probleme i odlučili koji bi vam tretman mogao najbolje odgovarati.

Starenje:

 • Razlog: starenje. *uzdah. To je stvar. A ako vaši kapci to sada ne znaju, u jednom trenutku vjerojatno hoće. Kako kapak stari, normalno tkivo i masnoća mogu početi stršati prema donjem kapku. Pospite malo gravitacije i bum – podočnjaci ili natečene oči. Nisu baš oni podočnjaci o kojima smo pjesnički pričali, ali dovoljno blizu da budu jednako problematični.
 • Rješenje: Blefaroplastika je najtrajnija i najučinkovitija tehnika za uklanjanje tamnih kolutova ispod očiju uzrokovanih starenjem. Tijekom operacije uklanja se višak masnoće koji uzrokuje podočnjake. Dio masnoće vraća se u oko ispod udubljenja, dok se višak kože uklanja ako je potrebno i zateže se mišić kapka. Sve u pokušaju da se vaši gledatelji vrate u svijetle i čupave repove.

A kad smo već kod čupavih repova – naš posljednji razlog za podočnjake:

Ti si pravi rakun:

 • Razlog i rješenje: Iako ovo smatramo malo vjerojatnim – rakun vjerojatno ne može pročitati ovu objavu – vi ste možda pravi rakun. U tom slučaju, vaše oči su savršenstvo, nastavite.

Tko bi trebao ukloniti tamne kolutove ispod očiju?

Kao što smo već spomenuli, ne rakuni. ( U redu, prestat ćemo. Žao mi je. Gotovi smo. ) Kratak odgovor je da tamni podočnjaci mogu dovesti do ostarjelog, umornog izgleda, a to nije nužno najbolje stopalo koje biste željeli iznijeti naprijed. Ako vas muči izgled zasjenjenog, udubljenog podočnjaka, savjetovanje s certificiranim plastičnim kirurgom može vam pomoći da istražite različite tretmane koji su danas dostupni.

Budući da je podočnjak vrlo osjetljiv i zahtijeva da vaš plastični kirurg ima iskustva s ovim područjem lica, nužno je da se temeljito posavjetujete s liječnikom. Zatražite da vidite fotografije bivših pacijenata prije i poslije, pobrinite se da razumijete sve rizike povezane s vašim liječenjem i svakako porazgovarajte sa svojim liječnikom o realnom očekivanju vašeg rezultata.

Powered by Aestetica Web Design © 2024