rinoplastika operacija nosa
Mirna Valić

Uklanjanje dlačica: Prednosti i mane različitim metodama

Želite se riješiti neželjenih dlačica? U ovom članku ćemo vam predstaviti različite metode uklanjanja dlačica, njihove prednosti i mane te kako izbjeći urastanje dlačica. Bilo da imate dlačice na licu, nogama, bikini zoni ili drugim dijelovima tijela, otkrit ćemo vam najbolje metode uklanjanja dlačica koje odgovaraju svakom tipu kože i budžetu.

Želja za uklanjanjem neželjenih dlačica obično počinje tijekom adolescencije i nikada ne prestaje. Bilo da se radi o dlakama na licu, pazuhu, nogama, bikini zoni ili drugim dijelovima tijela, mnoge žene i muškarci žele ih se riješiti. Postoji mnogo različitih načina za uklanjanje neželjenih dlačica, ali vrlo malo metoda trajno ih se rješava.

Postoje metode uklanjanja dlačica koje variraju od jednostavnih i jeftinih (brijanje) do visokotehnoloških i skupih (lasersko uklanjanje dlačica). Ove metode uklanjanja dlačica odgovaraju svakom dijelu tijela, svakom tipu kože, svakom vremenu i, što je najvažnije, svakom budžetu.

Pregled

Razumijevanje načina na koji dlake rastu pomaže vam da ih učinkovitije uklonite i spriječite njihov rast. Svaka je dlaka dio  pilosebacealne jedinice koja se sastoji od stabljike dlake, folikula dlake , žlijezde lojnice i mišića erector pili.

Rast kose je kontinuirani ciklus koji ima tri faze:

  • Anagena faza (faza rasta )
  • Katagena faza (prijelazna faza)
  • Telogena faza (faza odmora )

Dlake provode različito vrijeme u svakoj od ovih faza, a to vrijeme je određeno genetikom, hormonima i dijelom tijela na kojem dlaka raste. Svi ovi čimbenici moraju se uzeti u obzir pri odabiru metode uklanjanja dlačica. Brijanje 

Brijanje je svačiji prvi uvod u uklanjanje dlačica. To je ujedno i najprivremenija metoda uklanjanja dlačica. Brijanjem se odrežu dlake na površini kože. Suprotno uvriježenom mišljenju, brijanje ne čini dlaku debljom ili tamnijom. Također ne čini da kosa raste brže ili sporije. Međutim, uzrokuje urastanje dlačica s tupim vrhom, a ne s prirodnim, suženim vrhom, što je ono što kosu čini uočljivom.

Izbjeljivanje 

Izbjeljivanje tehnički nije metoda uklanjanja dlačica, ali je način da se dlačice učine manje vidljivima. To je posebno korisna metoda za dijelove tijela koji imaju tanke, ali tamne i uočljive dlake poput ruku, lica i vrata. Izbjeljivač se nanosi na željeno područje i uklanja pigment s dlake.

Sally Hansen Creme Hair Bleach jedan je od najpopularnijih setova za izbjeljivanje u drogerijama. Koristi kremu za izbjeljivanje koja brzo, nježno i učinkovito posvjetljuje kosu.

Fizičke metode uklanjanja dlačica

Fizičko čupanje dlake iz folikula uobičajena je i jeftina metoda uklanjanja dlačica. Zbog fizičkog uklanjanja dlakama treba dulje da ponovno izrastu jer moraju izrasti do površine kože kako bi bile vidljive. Osim toga, opetovano čupanje dlake iz folikula može uzrokovati dovoljno oštećenja folikula da prestane proizvoditi kosu. (Napomena: ako osjećate snažnu potrebu da čupate dlake s određenih dijelova tijela i osjećate zadovoljstvo, zadovoljstvo ili olakšanje nakon što to učinite, možda imate rijetko stanje opsesivno-kompulzivnog spektra poremećaja koje se naziva trihotilomanija.) 

Čupanje 

Čupanje dlačica pincetom učinkovit je način uklanjanja dlačica, ali može biti dugotrajan. Obrve, dlake u nosu i zalutale dlake na licu lako se ukrote pincetom – noge, ne toliko.

Depilacija voskom 

Depilacija voskom učinkovit je način uklanjanja velike količine dlačica odjednom. Vosak se zagrije i rasporedi po koži u smjeru rasta dlačica. Dlaka postaje ugrađena u vosak kako se vosak hladi. Traka tkanine se nanosi na vosak, koja se zatim brzo povlači u smjeru suprotnom od rasta dlačica, uzimajući sa sobom dlačice.

Pri uporabi vrućeg voska treba biti iznimno oprezan jer može doći do opeklina. Obično na koži ostane ostatak koji se lako oguli, obriše ili izgrebe. Moguće  nuspojave  uključuju bol, crvene kvržice, infekciju, promjenu boje, urasle dlake i poderanu kožu. Iako postoje načini da se umanji bol koja je povezana s depilacijom voskom.

Šećerni vosak 

Depilacija šećernim voskom, poznata i kao šećerna depilacija, popularan je oblik uklanjanja dlačica koji djeluje na isti način na koji radi tradicionalna depilacija. Prirodna, šećerna tvar konzistencije poput meda nanosi se na kožu u smjeru rasta dlačica. Zatim se platnena ili papirna traka nanese na vrh voska i povuče u smjeru suprotnom od rasta dlačica.

Glavna prednost šećeranja nad tradicionalnom depilacijom je čišćenje. “Vosak” je napravljen od pravog šećera i drugih hranjivih prirodnih sastojaka, tako da je topiv u vodi. Lako se čisti toplom vodom, dok je tradicionalni vosak malo tvrdokorniji. Moom Organic Hair Removal Kit izvrstan je set za šećerenje kod kuće.

Sredstva za depilaciju

Depilatori koriste kemikaliju zvanu tioglikolat pomiješanu s natrijevim hidroksidom ili kalcijevim hidroksidom koja doslovno topi dlačice. Tioglikolat remeti disulfidne veze, koje su kemijske veze koje drže stanice kože i kose zajedno. Vrlo je učinkovit, ali također može biti izrazito iritantan za kožu jer kemijski sastojci mogu rastopiti stanice kože.

Depilator se nanosi na područje s neželjenim dlačicama i ostavlja se tri do 15 minuta. Tijekom tog vremena kemikalija otapa kosu i stvara tvar nalik želeu koja se briše ili ispire nakon odgovarajućeg vremena.

Budući da su depilatori jako abrazivni, 3 prvo ih treba testirati na malom dijelu kože najmanje 48 sati prije veće primjene. Nanošenje kreme s hidrokortizonom nakon uklanjanja dlačica može pomoći u ublažavanju iritacije.

Urezivanje niti

Threading je oblik uklanjanja dlačica, najčešće se koristi za oblikovanje obrva, radi se dupliranjem, a zatim uvrtanjem, tankog pamučnog ili poliesterskog konca. Zatim se kotrlja preko područja neželjenih dlačica, čupajući dlačice na razini folikula. Za razliku od pincete, gdje se pojedinačne dlake izvlače jedna po jedna, uvlačenjem konca možete ukloniti kratke redove dlačica.

Elektroliza

Elektroliza 4  je metoda koja uključuje umetanje fine igle u folikul dlake i primjenu električne struje na korijen folikula. Ovaj postupak zapravo spaljuje korijen dlake, teoretski ga sprječava da proizvodi više kose. Svaki folikul dlake mora se tretirati pojedinačno, a obično je potrebno nekoliko tretmana da se folikul potpuno uništi.

Elektroliza je trajni oblik uklanjanja dlačica, ali ima nekoliko nedostataka. Ne postoje standardizirane smjernice za licenciranje elektrolize, pa je teško pronaći iskusnog, učinkovitog tehničara. Ako ste zainteresirani za elektrolizu, razgovarajte s ljudima koji su je isprobali i iskusili trajne rezultate ili razgovarajte sa svojim liječnikom.

Elektroliza može biti bolna, a njezine nuspojave 4 uključuju infekciju, stvaranje keloida, hiperpigmentaciju i/ili hipopigmentaciju. Također nije odmah učinkovito. Elektroliza zahtijeva ponovljeni tretman do 12 do 18 mjeseci. Lakše se riješite folikula dlake koje su u anagenoj fazi, pa se preporuča brijanje otprilike tri dana prije tretmana kako bi dlačice iz anagene faze bile vidljive.

Lasersko uklanjanje dlačica

Uklanjanje dlačica uobičajena je primjena laserske tehnologije. Laseri rade tako da emitiraju svjetlost različitih valnih duljina, izlazne energije i širine impulsa. Dlake koje su uništene su uništene, ali nove dlake mogu rasti. Zamislite to kao trajno smanjenje dlačica, a ne uklanjanje.

Većina lasera koji se koriste za uklanjanje dlačica ciljaju na melanin, ili pigment, te su stoga dizajnirani za spaljivanje struktura koje sadrže melanin. Što više melanina, to je veća šteta. Lasersko uklanjanje dlačica najbolje djeluje kod ljudi svijetle puti s tamnim dlačicama. Kao i kod elektrolize, lasersko uklanjanje dlačica također je učinkovitije u uklanjanju dlačica koje su u anagenoj fazi. Laserski tretmani moraju se ponoviti. 5

Vanika

Vaniqa je topikalna krema odobrena od strane FDA, koja se izdaje samo na recept, a smanjuje i inhibira rast neželjenih dlačica na licu. Vaniqa djeluje tako da inhibira enzim koji je potreban za reprodukciju stanica i druge stanične funkcije potrebne za rast kose. 6

Vaniqa se nanosi dva puta dnevno na područja s neželjenim dlakama na licu. Zamjetni rezultati obično se uočavaju nakon četiri do osam tjedana terapije. Primjenu lijeka Vaniqa potrebno je nastaviti sve dok se želi inhibicija rasta dlačica. Nastavlja smanjivati ​​rast dlačica na licu do osam tjedana nakon prekida liječenja.

Vaniqa se također može koristiti u kombinaciji s laserskom terapijom. Zapravo, prema maloj studiji o 31 ženi s neželjenim dlačicama na gornjim usnama u Journal of the American Academy of Dermatology , 7 kombinacija lijeka Vaniqa i laserske terapije poboljšava smanjenje dlačica u usporedbi s samom laserskom terapijom. 

Neželjena i/ili prekomjerna dlakavost može negativno utjecati na kvalitetu života osobe i čak može imati psihološke posljedice poput tjeskobe i depresije. Dobra je vijest da postoji više načina za uklanjanje dlačica, ali niti jedna terapija nije najbolja niti je odgovarajuća za svakoga. Razgovarajte sa svojim liječnikom kako biste osmislili odgovarajuću strategiju uklanjanja dlačica za vas.

Powered by Aestetica Web Design © 2024