Tražite terapiju za kosu sljedeće generacije koje ne zahtijevaju operaciju?

Tražite terapiju za kosu sljedeće generacije koje ne zahtijevaju operaciju?

Minimalno invazivni ili nekirurški tretmani kose su traženi jer su neki od njih jednodnevni zahvati i imaju manji rizik. Ovdje su 4 načina za liječenje gubitka kose

Zbog nepravilnih prehrambenih navika i načina života , gubitak kose je postao uobičajena pojava gdje je redovito gubljenje nekoliko vlasi kose uobičajeno, ali pretjerano ispadanje kose može biti razlog za zabrinutost. Mnogi od nas sada imaju gubitak kose zbog niza čimbenika kao što su loše prehrambene navike, promjene načina života ili genetski problemi u nekim slučajevima, stoga su minimalno invazivni ili nekirurški tretmani traženi budući da su neki od njih jednodnevni zahvati i imaju manji rizik.

U intervjuu za HT Lifestyle, dr. Shireen Furtado, viša konzultantica, medicinska i kozmetička dermatologija u bolnici Aster CMI, „Opadanje kose može se liječiti višestrukim nekirurškim metodama poput lijekova bez recepta, koji su klinički dokazani i odobreni FDA, tablete i serumi za stimulaciju kose također su učinkoviti.”

“Mezoterapija je još jedan nekirurški, minimalno invazivni postupak koji pomaže zaustaviti gubitak kose. Tijekom ovog tretmana hranjivi serum se ubrizgava u slojeve kože oko folikula dlake; ovaj sloj je između tkiva kože i sloja masnoće. Ovaj tretman je pogodan za sve bez obzira na spol i jednako je koristan. Koktel različitih spojeva, uključujući biljne ekstrakte, hranjive tvari, enzime, vitamine, aminokiseline i druge bioaktivne komponente, isporučuje se tijekom tretmana u slojeve kože.

Još bi sigurnija bila injekcija plazme bogate trombocitima – pacijentov vlastiti serum je puritans koji se ubrizgava u vlasište – ovo je postupak niskog rizika, ali ipak usmjeren na rezultate.”

Dovodeći svoju stručnost u isto vrijeme, dr. BL Jangid, dermatolog, kirurg za transplantaciju kose i osnivač klinike SkinQure u Saketu u New Delhiju, ponovio je da mnogi od nas sada doživljavaju gubitak kose u ranoj dobi zbog niza čimbenika uključujući izbore nezdravog načina života , loša prehrana i medicinski problemi, no zahvaljujući napretku medicine, gubitak kose sada se može kontrolirati uz pomoć terapija. Rekao je: “Mezoterapija, PRP, GFC i terapija STEM stanicama neki su od neinvazivnih tretmana rasta kose koji su popularni i često se koriste u kombinaciji s drugim lijekovima i tretmanima. Tretmani nekirurškog gubitka kose su bezbolna tehnika za ponovni rast kose. Ne ostavlja ožiljke iza sebe i pomaže obnoviti kosu ili dati dojam punijeg volumena i gustoće kose.”

Prema njegovim riječima, gubitkom kose može se upravljati nizom ovih naprednih terapija za kosu sljedeće generacije koje ne zahtijevaju operaciju –

PRP injekcijska terapija za liječenje gubitka kose

PRP, koji se ponekad naziva i plazma bogata trombocitima, potpuno je siguran, neinvazivan medicinski postupak koji se može koristiti za liječenje stanjivanja ili gubitka kose. Aktivni faktori rasta iz pacijentove krvi koriste se u medicinskom postupku u tri koraka (ekstrakcija, centrifugiranje i obrada) za poticanje rasta nove kose.

PRP injekcije povećavaju protok krvi do folikula dlake kada se daju na vlasište, što potiče i održava prirodni rast kose. Ova se metoda često koristi u kombinaciji s drugim lijekovima i terapijama protiv gubitka kose kako bi bila učinkovita.

Pacijenti s muškom ili ženskom ćelavosti, alopecijom areatom ili oni koji žele potaknuti rast kose nakon transplantacije kose mogu imati koristi od toga. Osim toga, budući da se za liječenje koristi vlastita krv pacijenta, vjerojatnost alergijskih reakcija ili drugih komplikacija prilično je mala.

GFC: Nova metoda za rast i obnavljanje kose

Terapija koncentratom faktora rasta, često poznata kao GFC terapija, najsuvremeniji je postupak obnove kose koji koristi prirodne procese ozdravljenja tijela za postizanje vrhunskih, potpuno prirodnih rezultata. Naime, iz krvnih pločica pacijenta najprije se ekstrahira koncentrirani pripravak faktora rasta. Koristeći specijaliziranu tehniku, ti se čimbenici rasta precizno ekstrahiraju, jamčeći visoku koncentraciju. U plazmi su prisutni samo faktori rasta, a ne trombociti ili druge stanice. Ti čimbenici rasta zatim se vješto unose u vlasište, ciljajući na korijen kose.

Ova sigurna, neinvazivna terapija potiče prirodnu regeneraciju tkiva i folikula dlake koji su oštećeni. Za brojna stanja, GFC terapija je vrlo sigurna i učinkovita opcija liječenja. Možete očekivati ​​značajno smanjenje gubitka kose povezanog s androgenom alopecijom, kao i poboljšanje gustoće i volumena kose. Nije bilo prijavljenih ozbiljnih nuspojava, a značajne koristi mogle bi se vidjeti u samo tri do četiri sesije.

Mezoterapija: Koktel terapija za gubitak kose

Nekirurški pristup zaustavljanju gubitka kose i poticanju rasta kose je mezoterapija. U ovoj tehnici, tekućina koja sadrži hranjive tvari ubrizgava se u mezoderm vlasišta, sloj koji se nalazi između tkiva kože i sloja masnoće. Kako bi se potaknuo rast kose i zaustavio gubitak kose opskrbom potrebnom hranom, tijekom ovog postupka u mezoderm se ubrizgava koktel nutritivnih pojačivača, uključujući biotine, vitamine, minerale, aminokiseline itd. Osim toga, pojačava protok krvi kroz cijelo vlasište i pomaže u ponovnom uspostavljanju ravnoteže hormona u mezodermu vlasišta. Za one s androgenom alopecijom ova je terapija korisna. Mezoterapija je siguran, učinkovit i gotovo bolan tretman.

Terapija matičnim stanicama: napredni tretman za rast kose

Matične stanice temeljne su jedinice ljudskog tijela koje imaju neobičnu sposobnost razvoja u nekoliko vrsta specijaliziranih stanica. Stoga se mogu brzo popraviti i oporaviti od oštećenja. U ovom procesu, matične stanice se ekstrahiraju iz tijela pacijenta, obično iz masnog tkiva. Matične stanice se potom pokreću nakon ekstrakcije kako bi se potaknula diferencijacija u specifične vrste stanica koje mogu zamijeniti oštećenu kosu. Nakon obrade, matične stanice se ubrizgavaju natrag u zahvaćeno područje vlasišta. Kada te matične stanice postanu aktivne, mogu stvoriti nove folikule dlake i podržati obnovu normalnog rasta dlake na oštećenim područjima. Koristan je za osobe koje pate od umjerenog do jakog gubitka kose. Pacijenti s alopecijom areatom, gubitkom kose uzrokovanim hormonalnim promjenama i muškom ili ženskom ćelavosti također mogu imati koristi od terapije matičnim stanicama za gubitak kose.

“Svaki od ovih neinvazivnih, gotovo bezbolnih tretmana ima svoje prednosti ovisno o stanju vaše kose, a samo vam certificirani dermatolog može savjetovati koji će biti najučinkovitiji za vaše stanje.
Stoga, ako imate problema kod gubitka kose, neka dermatolog procijeni vašu situaciju i predloži odgovarajući savjet i terapiju koja odgovara vašem stanju gubitka kose.”, zaključio je.

Biografija Ana Maletić dr. med.

Ana Maletić, dr. med., diplomirala 2009. godine na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i nakon toga položila specijalistički ispit iz plastične, rekonstrukcijske i estetske kirurgije. Izobrazbu za primjenu lasera u estetskoj medicini završila je na Laser & Health akademiji. Presađivanje kose usavršila je u Americi, Poljskoj, Italiji, Turskoj, Austriji i Gruziji. Dr. Ana Maletić jedina je iz Hrvatske primljena u članstvo Međunarodnog udruženja liječnika koji se bave transplantacijom kose ISHRS – International Society of Hair Restoration Surgery.

Reference

  1. Wang, X., Ramos, R., Phan, AQ i sur. Signalizacija senescentnih melanocita hiperaktivira rast kose. Nature   618 , 808-817 (2023).
  2. Krefft-Trzciniecka K, Piętowska Z, Nowicka D, Szepietowski JC. Upotreba ljudskih matičnih stanica u androgenoj alopeciji: sustavni pregled. Cells   12 , 951 (2023). 
  3. Coppé, JP, Patil, CK, Rodier, F. et al. Sekretorni fenotipovi povezani sa starenjem otkrivaju stanično neautonomne funkcije onkogenog RAS-a i tumorskog supresora p53. PLoS Biol   6 , 2853-2868 (2008).
PODIJELI

Powered by Aestetica Web Design © 2024