rinoplastika operacija nosa
Mirna Valić

Trajno uklanjanje dlačica elektrolizom: sve o metodi i postupku

Trajno uklanjanje dlačica je želja svih koji se bore s neželjenom kosom, a elektroliza je metoda koja trajno uklanja dlačice pomoću struje. Ovaj članak će vam pružiti sve informacije o ovoj metodi uklanjanja dlačica i njenoj različitim metodama kako biste bili sigurni da znate sve prije nego se odlučite za ovaj postupak

Koliko god volim lasersko uklanjanje dlačica , moram biti iskren: ono zapravo nije trajno (pogledajte: ja i moji prijatelji kojima i dalje izrastaju godinama kasnije). I premda znam da ovi rezultati mogu varirati ovisno o nečijoj boji kose, boji kože i hormonima – bok, mojim prijateljima koji uzimaju sindrom policističnih jajnika i T-liječenje – ipak sam želio tehniku ​​uklanjanja dlačica koja je uistinu trajna, onu koja ne bi zahtijevaju od mene da se ikada više nosim s depilacijom voskom kod kuće , brijanjem lica , neravninama od britvice ili uraslim dlačicama . A onda sam čula za depilaciju elektrolizom, tj. tretman koji trajno zaustavlja rast dlačica uz pomoć male igle, pincete i malo struje.

Zvuči zastrašujuće? Znam, ali obećavam da nije tako strašno kao što se čini . I da vam to dokažem—i da za sebe saznam detalje iza kulisa—pitao sam elektrologinju Danu Elise i dermatologa Karan Lal, doktora medicine, sve o uklanjanju dlačica elektrolizom, uključujući kako djeluje, kako se elektroliza razlikuje od lasera uklanjanje dlačica, te koliko je elektroliza zapravo bolna . Nastavite čitati kako biste saznali koji je problem trajnog uklanjanja dlačica.

Što je uklanjanje dlaka elektrolizom?

Elektroliza je tehnika uklanjanja dlačica koja uključuje dermatologa ili elektrologa koji zagrijava i trajno uništava folikul dlake pomoću struje (više o tome koliko boli u nastavku). Vaš tehničar će umetnuti malenu-sićušnu sondu u vašu poru, napuniti je strujom kako bi ubio folikul dlake, a zatim izvući mrtvu dlaku pincetom ( Ne možete zamisliti? Evo demonstracije elektrolize ). “U osnovi ubijate i stanice u folikulu dlake i sam korijen dlake,” kaže Elise, “tako da druga dlaka kasnije neće izrasti na njezinom mjestu.”

FYI, tehnički postoje tri različite metode elektrolize koje možete primiti:

  • Termoliza : Najbrža i najmanje bolna metoda elektrolize, termoliza koristi lokaliziranu toplinu za uništavanje vašeg folikula putem sonde.
  • Galvanska : Najrjeđe i (općenito) najbolnija od svih metoda, galvanska ubija vaš folikul dlake putem električne struje i kemijske reakcije.
  • Mješavina oba : Često se koristi na klijentima s gustom i/ili kovrčavom kosom.

Mnogi elektrolozi nude obje metode i odlučit će najbolji plan liječenja na temelju vaših ciljeva i tipa kose, stoga se nemojte previše opterećivati ​​opcijama—umjesto toga, samo se pobrinite da odaberete dobro obučenog elektrologa ili dermatologa.

Koja je razlika između uklanjanja dlačica elektrolizom i laserskog uklanjanja dlačica?

Ako ste također bili iznenađeni kada ste čuli da lasersko uklanjanje dlačica nije najtrajnija opcija, niste jedini. Ne samo da su njihovi rezultati drugačiji – lasersko uklanjanje dlačica trajno smanjuje rast dlačica, dok elektroliza trajno uklanja i sprječava rast dlačica – nego je i njihova stvarna tehnologija. Evo suštine:

Lasersko uklanjanje dlačica koristi laser koji emitira svjetlost za ciljanje pigmenta dlake i zagrijavanje folikula kako bi se oštetio jedan njegov dio po sesiji. Profesionalac? Možete tretirati veliku površinu kože odjednom, čineći tretmane relativno brzima (npr. pazusi mogu trajati 15 minuta ili manje). Ali nedostaci? (1) Lasersko uklanjanje dlačica samo smanjuje rast dlačica, ali ga ne zaustavlja ; (2) Zbog načina na koji se njegova svjetlost veže za pigment, mnogi uređaji za uklanjanje dlačica rade samo na svijetloj do srednjoj boji kože s tamnim dlačicama; i (3) Njegovi pokreti naprijed-natrag mogu iritirati osjetljive ili reaktivne tipove kože.

S druge strane, elektrolizom se tretira jedan po jedan folikul dlake, tako da je potrebno znatno više vremena za tretiranje bilo kojeg područja na licu ili tijelu, a kamoli većih područja. Ali ako ste strpljiva osoba, prednosti mogu nadjačati nedostatke, naime: (1) Elektroliza je sigurna i učinkovita za bilo koju boju kože ili kose, pa je izvrsna za ljude s plavom, crvenom, sijedom ili bijelom kosom ne reagiraju dobro na lasersko uklanjanje dlaka; i (2) uistinu zaustavlja rast kose. Trajno. Zauvijek.

Koliko sesija je potrebno za uklanjanje dlačica elektrolizom?

Elektroliza uništava samo oko 35 posto folikula dlake po sesiji, kaže Elise, tako da može biti potrebno do 18 sesija elektrolize u razmaku od tri do četiri tjedna kako bi se potpuno uklonile dlake s jednog područja , kaže Elise. Upamtite: za postojanost je potrebno vrijeme, osobito ako uzmete u obzir kako vaša kosa raste. Za osvježenje, vaš ciklus rasta dlake uključuje tri faze (fazu rasta, fazu mirovanja i fazu ispadanja), a svaku dlaku trebate tretirati kada je u fazi rasta.

“Kose su srdačne i žele se vratiti”, kaže Elise. “Dakle, dlake koje nisu uništene kasnije će ponovno izroniti kao slabije dlake. ” Neugodno, svaka dlaka na vašem tijelu ima svoj ciklus rasta, što znači da neće svaka dlaka biti u istoj fazi tijekom tretmana. Ipak, to ne znači da ćete morati čekati punih 18 tretmana za glađu kožu; zapravo ćete primjetiti manje dlačica sa svakim tretmanom, što znači da će se i vrijeme vašeg pregleda postupno skratiti.

Je li uklanjanje dlačica elektrolizom bolno?

Da, uklanjanje dlačica elektrolizom smatra se prilično bolnim , ali, kao i uvijek, razina boli ovisit će o vašoj vlastitoj toleranciji na bol i području koje tretirate. “U početku ćete osjetiti blagu toplinu”, kaže Elise, od elektriciteta na sondi (što mnogi opisuju kao oštar osjećaj peckanja), ali nećete osjetiti ništa kada se kosa nakon toga iščupa. Elise također napominje da su područja poput gornje usne, prepona i vrata obično najbolnija, dok se obrazi i brada često najbolje podnose.

Budući da Elise liječi mnogo pacijenata za veća područja, kao što su noge i genitalije, ona radi s timom medicinskih sestara koje također ubrizgavaju lidokain u to područje kako bi utrnule kožu koja se tretira (napomena: ovo može stajati dodatnih 200 do 500 USD dolara). Mnogi liječnici vam također mogu dati topikalnu kremu za otupljivanje lidokainom koju ćete nanijeti sat vremena prije termina i preporučiti uzimanje Tylenola 30 minuta prije vremena.

Uz ovu zatupljujuću kombinaciju, Elise primjećuje da je nekima od njezinih pacijenata elektroliza toliko podnošljiva da mogu sjediti i gledati film. Što, hej, riješiti se sve svoje kose i nadoknaditi svoj Marvelov maraton? Zvuči mi dobro – i puno bolje od depilacije voskom, koja nudi točno nulto otupljivanje prije vremena.

Koje su nuspojave uklanjanja dlačica elektrolizom?

Jedna od nuspojava uklanjanja dlačica elektrolizom je trenutačno crvenilo na tretiranom području koje može trajati 1-2 dana, ovisno o osjetljivosti vaše kože. Kako bi umirila to područje, Elise nanosi gustu, nježnu kremu na svoje klijente i upućuje ih da nastave s hidratacijom tjedan dana nakon usluge. A ako vas stvarno muči crvenilo ili potencijalna iritacija, možete zalediti to područje s vrećicom za led ili valjkom za led na nekoliko minuta pa tijekom dana.

Također je moguće da neki ljudi dožive folikulitis (upala folikula dlake, koja može rezultirati malim nakupinama prištića) na području liječenja, kaže dr. Lal, što se može dogoditi ako bakterija uđe u folikul i iritira ga. Dakle, ”prije i poslije elektrolize, provjerite čistite li kožu antibakterijskim sredstvom za čišćenje koje sadrži benzoil peroksid ili salicilnu kiselinu kako biste spriječili bakterije da uđu u te folikule”, kaže.

I zapamtite da ako vaš folikulitis potraje dulje od šest tjedana, pauzirajte svoje tretmane elektrolizom i posjetite dermatologa kako biste utvrdili što uzrokuje upalu. Ne isplati se “gurati” ako ti je koža izbezumljena.

Koliko košta elektroliza?

Tretmani elektrolizom naplaćuju se po satu, tako da koliko košta elektroliza ovisi o području koje tretirate i količini kose. Ali, kao procjena, možete očekivati ​​da će uklanjanje dlaka elektrolizom koštati od 75 do 200 USD po satu . Ako tretirate malo područje, kao što su obrve , vaša sesija može trajati samo 30-45 minuta, dok veće područje kao što su noge može potrajati i do osam sati u početku (iako bi vaša sesija vjerojatno bila podijeljena na dva sata sesije kroz četiri tjedna).

Budući da elektroliza u prosjeku ubija oko 35 posto folikula dlake po sesiji, troškovi mogu drastično varirati između područja tretmana. Dakle, da biste dobili procjenu broja sesija koje ćete trebati—i koliko će svaka sesija trajati—morat ćete se prvo posavjetovati sa svojim tehničarom prije nego što odredite konačnu cijenu i vremensku obvezu. Ali srećom, većina elektrologa će vam dopustiti da platite za svaku sesiju pojedinačno , a neki čak nude planove plaćanja.

Što trebate učiniti prije uklanjanja dlačica elektrolizom?

Prije dogovora za uklanjanje dlačica elektrolizom, provjerite kod svog liječnika ima li nekih posebnih smjernica kojih se trebate pridržavati. Općenito, međutim, nemojte se brijati, pincetom ili voskom prije uklanjanja dlačica elektrolizom . Trebat će vam da dlake budu duge najmanje četvrt inča kako bi se mogle iščupati, pa Elise predlaže pacijentima da šišaju svoje tijelo ili dlake na licu škarama ili trimerom za bikini umjesto brijanja. Elise također savjetuje klijentima da dva sata prije termina izbjegavaju kofein koji bi im mogao povećati razinu stresa i potencijalno učiniti tretman malo bolnijim.

Možete li se brijati između elektrolize?

Ne, ne biste se trebali brijati između termina za elektrolizu ako stvarno želite vidjeti rezultate elektrolize. S termina ćete otići bez dlačica, pa ovisno o tome koliko brzo vaša kosa raste, nećete vidjeti mnogo ponovnog rasta tri do četiri tjedna. Ali ako vam se ipak pojave čekinje ili vidite zalutale dlačice, ipak biste trebali izbjegavati korištenje britvice, pincete ili bilo kojeg drugog voska za uklanjanje dlačica između sastanaka.

Budući da vam dlake rastu tako sporo (zamislite: četvrt do pola inča mjesečno), morat ćete odgoditi sesije dok vam dlake ne narastu do odgovarajuće duljine ako se ipak brijete, depilirate ili čupate . Uz to, ako očajnički želite ukloniti zalutalu dlačicu (poput one na bradi koja vam smeta svaki put kad prođete pored ogledala… samo ja?), možete je samo malo podrezati škarama za njegu , Elise kaže.

Završne misli

Ako imate dlačice koje više nikada ne želite vidjeti, osobito ako prelazite ili imate PCOS, razmislite o uklanjanju dlačica elektrolizom, budući da je to jedina opcija koja će vas uistinu zauvijek osloboditi dlačica. Jedine mane? Može biti prilično skupo, potrebno je više od godinu dana da se završi, često je bolno, a pronalaženje elektrologa može biti teško ako niste u velikom gradu.

Ako ipak odlučite isprobati elektrolizu, svakako dobro istražite kada pronađete liječnika i postavite puno pitanja unaprijed (npr. nudi li umrtvljivanje, je li ugodno tretirati određeno područje, koliko tretmana misle da ste trebat će, itd.). Čak i ako se bojite koliko intenzivno zvuči, samo zapamtite: Postoji razlog zašto elektroliza postoji oduvijek, a to je zato što jebeno djeluje.

Powered by Aestetica Web Design © 2024