protiv bora na licu
Mirna Valić

Sve što trebate znati o “operaciji nosa Accutane”

Mogu li lijekovi protiv akni na recept "smanjiti" vaš nos?

Prošle godine, niz TikTok videa ukazao nam je na to kako je lijek za akne isotretinoin ili Accutane rezultirao besplatnim “operacijom nosa”, što su korisnici nazvali. Bezbrojni kreatori sadržaja dokumentirali su svoje manje, uže nosove nakon nekoliko mjeseci uzimanja droge. Iako se može činiti kao fascinantno otkriće TikTok-a, plastični kirurg R. Laurence Berkowitz iz Campbella, CA, kaže da su facijalni kirurzi proučavali sposobnost preoblikovanja lijeka i sada ga koriste u kombinaciji s rinoplastikom.

Accutane Shrink

Dakle, kako Accutane pomaže u preoblikovanju nosa? “Važno je napomenuti da se uporaba Accutanea izvan propisane upotrebe, obično za akne, ne preporučuje i vrlo je opasna,” objašnjava plastični kirurg lica iz Smithtowna, NY James C. Marotta, MD . “Djeluje tako što inhibira proizvodnju sebuma ili masnoće u koži i smanjuje veličinu žlijezda lojnica. Teoretski, netko s debelom kožom će primijetiti poboljšanje, ali to nipošto nije ‘operacija nosa’.”

Sadašnji predsjednik Društva za rinoplastiku, Palo Alto, CA, plastični kirurg lica Sam P. Most, dr. med., kaže da bi mnogi korisnici mogli primijetiti manji vrh nosa nakon uporabe. “Koža vrha nosa i Ala, odnosno nosnica, ima mnogo žlijezda lojnica”, kaže. “Stoga može uzrokovati njihovo skupljanje i stanjenje kože, što može dovesti do manjeg vrha.”

“Ovo nije nova vijest”, dodaje Spokane, WA dermatolog Wm. Philip Werschler, dr. med. “Ideja da izotretinoin, retinoid, može djelovati na ovaj način, zapravo je stara. Djeluje samo kod ljudi s hiperplazijom lojnih žlijezda ili velikim, prekomjerno razraslim lojnim žlijezdama u nosu, bradi i čelu.” Dr. Werschler dodaje da je to godinama bila tajna Hollywooda. “Ovo je počelo u filmskoj industriji prije nekoliko desetljeća”, kaže on. “Studijski dermatolozi prepisivali su male doze mladim glumcima na setu kako bi smanjili lučenje masnoće kako bi šminka pred kamerom izgledala svježije i dulje.”

Uloga u rinoplastici

Dr. Berkowitz napominje da kirurzi to primjećuju već dulje vrijeme i da čak koriste terapiju izotretinoinom kao dodatak rinoplastici. “Kao kirurg rinoplastike, ograničeni smo debljinom kože”, objašnjava. 

Dr. Berkowitz dodaje da je terapija izotretinoinom nekoliko tjedana nakon operacije pomogla u poboljšanju rezultata za odgovarajuće kandidate. “Ne koristim ga dok nos potpuno ne zacijeli otprilike četiri do šest tjedana nakon rinoplastike, tako da neće ometati zacjeljivanje rana”, objašnjava. U studiji objavljenoj 2021. u časopisu Aesthetic Plastic Surgery , pacijenti koji su primali izotretinoin rekli su da su bili zadovoljniji ishodom svoje operacije i da su imali manje problema s kožom.

David W. Kim , medicinski kirurg za lice iz San Francisca, CA, objašnjava da uzimanje Accutanea samostalno neće promijeniti strukturu vašeg nosa budući da ne cilja niti liječi kost ili hrskavicu. “Strukturalna anatomija nosa se ne mijenja, no ovojnica postaje tanja. To bi bilo kao da nos zamijeni pufnastu jaknu za majicu. Dok se dugovječnost razlikuje od osobe do osobe, većina će doživjeti dugotrajne rezultate.”

Dr. Most se slaže i kaže da ne počinjete s Accutaneom ako vam stvarno nije potreban. “Barem je jedna studija pokazala da su ovi učinci privremeni”, dodaje. “Svakako se čini da bi rizici – Accutane je prilično toksičan i mora se koristiti s oprezom kod žena u dobi za rađanje – mogli nadmašiti dobrobiti u većini slučajeva. Unatoč tome, neki pacijenti s izrazito masnom i debelom kožom mogu imati koristi od korištenja.”

Powered by Aestetica Web Design © 2024