rinoplastika operacija nosa
Mirna Valić

Sve što trebate znati o IPL uklanjanju dlačica

Najbolji uvodni tekst bi mogao biti: "Ako se borite s neželjenim dlačicama, IPL uklanjanje dlačica može biti tretman koji tražite. Međutim, prije nego što se odlučite za ovu metodu, važno je razumjeti kako IPL funkcionira, koje su razlike između IPL-a i lasera, koliko dugo traju rezultati i tko je prikladan za tretman. U ovom članku ćemo vam sve objasniti.

IPL uklanjanje dlačica je tretman koji se nudi u klinikama diljem zemlje, a sada su neki IPL uređaji za kućnu upotrebu dovoljno napredni da se natječu s profesionalnim tretmanima koji se nude.

Ako razmišljate o ovoj metodi uklanjanja dlačica, pročitajte najnovije stručne savjete o svemu što trebate znati o njoj, od razlika između IPL-a i lasera , do toga što tretman uključuje i koliko dugo traju rezultati.

Što je IPL?

“IPL je kratica za Intense Pulsed Light i vrsta je svjetlosnog tretmana koji koristi jake pulseve svjetlosti za stimulaciju ili liječenje različitih problema unutar kože”, objašnjava stručnjakinja za njegu lica i laser Debbie Thomas. “Ponekad ljudi misle da je IPL laser ono što oni mogu učiniti neke slične stvari, ali nisu iste. Međutim, načelo njihovog rada je slično: obje usmjeravaju svjetlost na pigmentaciju u dlaci, uzrokujući izbijanje topline koja oštećuje ili ubija stanice koje uzrokuju rast dlake. “

Kako radi IPL uklanjanje dlačica?

“Svjetlost koja izlazi iz IPL uređaja apsorbira pigment u dlaci, uzrokujući nakupljanje energije koja se pretvara u toplinu (mislite na crnu majicu na sunčanom danu),” kaže Thomas. “Vrućina putuje niz kosu i onesposobljava ili uništava stanice koje stvaraju nove.”

Boli li IPL uklanjanje dlačica?

Vjerojatno ste čuli različite odgovore na ovo pitanje, jer odgovor zapravo ovisi o vašem pragu boli. Osjećaj se općenito uspoređuje s onim od trzanja elastičnom trakom – ali najbolji IPL uređaji koji postoje rade tako brzo da ćete jedva imati vremena za registraciju osjeta.

Koliko traje IPL uklanjanje dlačica?

Neki mogu vidjeti rezultate za samo tri tjedna – ali opet, točno vrijeme će se razlikovati od osobe do osobe, ovisno o raznim čimbenicima.

Vaše dlačice imaju cikluse baš kao i vaša koža. Vaša kosa ima fazu rasta, fazu odmora i fazu opadanja. Jedan od glavnih razloga zašto trebate ponavljati tretmane IPL-om ili čak laserom je taj što vaše dlačice nisu sve u istoj fazi ciklusa u isto vrijeme.

Tko je prikladan za IPL tretman?

Bez obzira na to rezervirate li kliniku ili ulažete u kućni IPL uređaj, ključno je prvo procijeniti svoju prikladnost.

Prvo, nije svaki ton kože prikladan za IPL. Budući da tehnologija djeluje ciljano na pigment u kosi, mora postojati značajna razlika između tona vaše kože i boje vaše kose. Većina stručnjaka savjetuje da se IPL uređaj ne koristi na crnoj koži jer postoji rizik od oštećenja i promjene boje, a oni sa svijetlo plavom i crvenom kosom trebali bi izdržati ovaj tretman.

“Najbrži i najbolji rezultati vjerojatno će biti kod nekoga tko ima tanku, tamnu kosu i relativno svijetlu kožu. Ako imate problema s kožom ili zdravstvenih problema, kao što su PCOS ili problemi sa štitnjačom, možda će vam liječenje trajati dulje. Dakle, postoji mnogo individualnih faktora koje treba uzeti u obzir.”

Dr. Salinda Johnston iz Candela Medicala dodaje da se “u kliničkom okruženju tijekom konzultacija uvijek razgovara o medicinskim stanjima i stoga će se prikazati sve kontraindikacije koje mogu ugroziti liječenje”.

Postoje određeni uvjeti koji sprječavaju klijente da se liječe tehnologijom koja se temelji na svjetlosti. “Često su povezani s lijekovima koji uzrokuju svjetlosnu (foto) osjetljivost ili za žene koje su trudne ili doje”, dodaje dr. Johnston.

IPL naspram laserskog uklanjanja dlačica: što je bolje?

Kada se koriste kao metode uklanjanja dlačica, i laseri i intenzivno pulsirajuće svjetlo (IPL) koriste svjetlo za zagrijavanje folikula dlačica i sprječavaju ponovni rast. Iako zvuči slično, tehnologija koju svaki koristi zapravo nije, a ključna je razlika u korištenom izvoru svjetla.

Lucy Xu, stručnjakinja za kožu i osnivačica London Premier Laser & Skin Clinic , objašnjava da će “IPL tehnologija obično zahtijevati više tretmana i može dovesti do manje učinkovitog smanjenja dlačica. Nove laserske tehnologije s kojima radimo u klinici su naprednije i učinkovitije od IPL parnjaka s manje nelagode (budući da su opremljene integriranim sustavima hlađenja). Osim toga, to znači da naši uređaji mogu tretirati širi raspon tipova kože i dlaka nego IPL uređaj”.

Najbolji IPL uređaji za uklanjanje dlačica

Ako više volite praktičnost – i isplativost – uklanjanja dlačica kod kuće, imate mnogo dobrih opcija. Na tržištu sada postoji mnoštvo IPL uređaja za kućnu upotrebu, a mnogi mogu dati briljantne rezultate. Međutim, oni također jako variraju u pogledu cijene, izvedbe i upotrebljivosti, pa se isplati prethodno istražiti.

Prilikom odabira najboljeg IPL uređaja za ulaganje, ključne stvari koje treba uzeti u obzir su sljedeće:

1) Životni vijek . Prije svega, važno je provjeriti broj ‘bljeskova’ koje će vaš uređaj emitirati. Najjeftiniji modeli na tržištu mogu vam trajati samo nekoliko godina prije nego što ih trebate zamijeniti, ali dobar IPL uređaj omogućit će vam desetljeća redovite uporabe.

2) Snaga. Mnogi IPL uređaji dolaze s različitim razinama intenziteta, što znači da možete učinkovito tretirati dlake na različitim dijelovima tijela. Najbolji, kao što je Braunov model Silk-Expert, čak dolaze s pametnim senzorom i automatski se podešavaju na točan intenzitet za vaš ton kože i boju kose pri kontaktu.

3) Brzina . Uzimanje u obzir brzine između svakog bljeska može zvučati suvišno, ali spor IPL uređaj čini naporan tretman, što znači da je manja vjerojatnost da ćete ga redovito koristiti.

4) Glave za liječenje. Najbolji IPL uređaji dolaze s različitim glavama koje odgovaraju vašim ispod pazuha, nogama, pa čak i gornjoj usnici.

Powered by Aestetica Web Design © 2024