rinoplastika operacija nosa
Mirna Valić

Što zagađenje zraka stvarno čini našoj koži?

Život u gradu ima svoje prednosti i nedostatke, a jedan od najvećih nedostataka je zagađenje zraka. Iako smo svjesni da zagađenje zraka može utjecati na naše dišne ​​puteve, rijetko razmišljamo o tome kako utječe na našu kožu. Studije su pokazale da žene koje žive u gradu stare 10 posto brže nego one koje žive u ruralnim područjima. U ovom članku saznajte kako zagađenje zraka utječe na kožu i kako se zaštititi.

Užurbanost gradskog života je brza, uzbudljiva i… pakao za našu kožu. Između ispušnih plinova automobila, putanja letenja iznad nas i građevinske prašine, naš ten može podnijeti pravi udarac u velikom dimu. Toliko da je studija kozmetičkog diva Proctor & Gamble otkrila da koža žena koje žive u gradu stari 10 posto brže od onih koje žive izvan urbanog područja.

“Zagađenje zraka daleko je najgore jer je mješavina mnogih oblika onečišćenja i malih čestica”, kaže napredna kliničarka za estetiku lica dr. Nina Bal . “Za mnoge koji žive u velikim gradovima poput Londona to je potpuno neizbježno pa je važno smanjiti izloženost, popraviti štetu i zaštititi je koliko god je to moguće. U poliklinici imamo puno pacijenata koji žive ili rade u gradu i imaju kronične upale koje se teško liječe pa je ovdje svakako bolje spriječiti nego liječiti.” S više od 56 milijuna Britanaca koji sada žive u gradovima diljem Ujedinjenog Kraljevstva, nije ni čudo da smo svjedoci naglog porasta različitih kožnih bolesti jer su studije pokazale da je samo ekcem porastao za više od 40 posto u samo četiri godine.
Dovoljno je samo pogledati debeli sloj crne boje na staklima automobila ili boju gradskih pločnika da bismo imali okvirnu predodžbu s čime se naša koža suočava, ali, usuđujemo se pitati, što je to točno? Prema znanstvenicima, onečišćenje od prometa uključuje sitne čestice zvane PM (poznato je da povećavaju staračke pjege i bore), dušikov dioksid (poznat i kao NO2 koji doprinosi upalama i preranom starenju) i PAH (policiklički aromatski ugljikovodici koji također uzrokuju crvenilo i upalu). Iako kriza onečišćenja nije ograničena samo na Ujedinjeno Kraljevstvo, naš glavni grad ima neke od najviših razina. Jedna studija u Journal of Investigative Dermatology otkrio je da su ljudi u Njemačkoj i Kini otkrili da su im se staračke pjege na obrazima povećale za 25 posto uz relativno malo povećanje zagađenja. Ipak, London je taj koji ima nezakonito visoke razine NO2, kako su podaci otkrili da je grad probio godišnju granicu samo u prvom tjednu 2016. godine.

“Također postoje studije koje pokazuju da čestice i UV zračenje mogu znatno intenzivirati starenje kože. To je pojačano zbog globalnog zatopljenja i povećane izloženosti ozonu, što UV zrake čini još snažnijim.” S padom prve linije obrane naše kože, ostavljamo je otvorenom za isušivanje , rosaceu, ekcemi , povećana osjetljivost i ubrzano starenje. “Oštećenje kože na ovoj razini teško je liječiti jer je često kronično”, objašnjava Ball. “Male čestice mogu ući u kožu jer je veličina pora često veća od same tvari.”

Vrijeme je za dobre vijesti: iako loša strana poroznog organa kao što je naša koža znači da može apsorbirati neugodnosti poput dima cigareta i para, također može primiti sloj zaštite u obliku ciljane njege kože. Bal brzo ističe da iako je poništavanje učinaka teško zbog naše stalne izloženosti, postoji svjetlo na kraju tunela. “Sve počinje dobrom medicinskom njegom kože kod kuće, a zatim tretmanima u klinici, kao što su svjetlosna terapija i kemijski pilinzi , ako je potrebno, ali u osnovi se srž posla mora redovito obavljati kod kuće, kaže ona.” Ceramidi, masne kiseline, niacinamid i sastojci koji zadržavaju vodu kao što je hijaluronska kiselina, glicerin i pantenol vaši su najbolji prijatelji kada je u pitanju izgradnja jake kožne barijere za borbu protiv onečišćenja, dok je “medicinski serum bogat vitaminom C i antioksidansima za zaštitu i potencijalno poništavanje svih prethodnih oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima u onečišćenju” Balov je najbolji savjet. Pobjeći na selo, može li netko?

Kako zaštititi kožu od onečišćenja zraka

TEMELJITO OČISTITE

“Umivanje lica nakon dugog, zagađenog dana vrlo je važno”, kaže Rossi. ” Dvofazno uljno sredstvo za čišćenje koje uklanja prljavštinu i onečišćenje, ali ne i suši kožu, najbolje je za zadržavanje jake barijere kože.”

Nosite SPF
“Znamo da UVA oštećuje naša kolagena vlakna pa to u kombinaciji s onečišćenjem dovodi do naglog smanjenja proizvodnje kolagena i, zauzvrat, zdravlja naše kože”, upozorava Bal.

“Kako bismo pomogli s štetom, povećali elastičnost i dali našem tenu šansu za borbu, razmislite o dodavanju dodatka kolagena koji je bioraspoloživ vašoj dnevnoj rutini, kao što je Skinade ,” Bal predlaže.

DRŽITE JU ČISTOM
“Najvažnije je zaštititi našu kožu od bakterija, osobito ako je vaša barijera već ugrožena”, kaže Bal. “U danima nošenja maski važno je nositi čistu masku i redovito je mijenjati.”

POBOLJŠAJTE SVOJU NOĆNU NJEGU KOŽE
“Noću moramo popraviti naše stanične procese pa je odabir visokoučinkovitih sastojaka tako važan. Dr Rossi Derm MD Night Synthesis je ultra gust koncentrat koji sadrži visoku dozu Bio Theriac kompleksa koji pomaže hidratizirati i zapečatiti kožu,” objašnjava Rossi.

 

Powered by Aestetica Web Design © 2024