crisalix 3d 4d
Mirna Valić

Što je Face Taping?

Nakon razgovora s profesionalcima, ovdje smo da razotkrijemo TikTok pokret jednom zauvijek. Zahvaljujući nekim pametnim kreatorima, mijenjamo način na koji koristimo korektor, kupujemo u drogeriji i nanosimo highlighter. Ali ponekad vidimo da video postane viralan i odmah počnemo tražiti odgovore od medicinskih stručnjaka jer se rezultati hakiranja čine predobrima da bi bili istiniti. Najnoviji primjer koji je preplavio društvene mreže? Traka za lice za izglađivanje sitnih bora.

Logika koja stoji iza ovih videozapisa o lijepljenju lica , koje je nekolicina dermatologa upućenih u TikTok zašila kao odgovor, jest da nekoliko dana nošenja trake na licu preko noći može spriječiti produbljivanje i stvaranje bora. Neki od ovih “rezultata” videa doista izgledaju uvjerljivo – nekoliko dotičnih bora izgleda manje istaknuto – ali internet je očito skeptičan.

Mnogi korisnici prozivaju kreatore zbog potencijalnog uređivanja videozapisa ili snimanja istih tjedan dana prije početka njihovog botoksa (za koji je dokazano da smanjuje pojavu i stvaranje sitnih bora). Da jednom zauvijek utvrdimo učinkovitost ovog virusnog trenda , provjerili smo s plastičnim kirurzima kako bismo istražili djeluje li tapiranje lica.

Što je taping lica?

Metoda je prilično jednostavna: korisnici lijepe traku na područja lica gdje žele smanjiti pojavu bora ili bora (uglavnom na čelu) i nose traku preko noći kako bi spriječili pomicanje. Kada se probude, korisnici uklanjaju traku i ponavljaju postupak tjedan dana ili više, bilježeći napredak. Ideja je, prema Michaelu Hornu , doktoru medicine, certificiranom plastičnom kirurgu u Chicagu, Illinois, da će traka držati mišiće na mjestu tijekom cijele noći, ograničavajući njihovo kretanje i, stoga, minimizirajući bore.

“Tijekom spavanja, moguće je da i dalje možemo stvarati izraze lica i kretati se dok se prilagođavamo, tako da [ideja je da] korištenje trake treba ‘držati na mjestu’, sprječavajući stvaranje bora,” objašnjava dr. Horn. Dakle, može li tjedan dana tapiranja lica napraviti jednako veliku razliku kao vaš omiljeni serum za učvršćivanje ili injekcija?

Je li sigurno zalijepiti lice?

Dok malo selotejpa vjerojatno neće ostaviti trajne ožiljke , lijepljenje lica može učiniti više štete nego koristi. “Korištenje komada trake, posebno one koja ‘treba’ držati vašu kožu cijelu noć, može oštetiti kožnu barijeru kada je skinete”, objašnjava dr. Horn. Napominje da ova traka nije napravljena da bude sigurna za kožu i može izazvati crvenilo , iritaciju i izbijanje akni . Dodatno, kaže on, ljepilo mora biti nevjerojatno čvrsto i, stoga, neugodno za korištenje dulje vrijeme kako bi “držalo” mišiće mirnima.

Djeluje li face taping? 

Ukratko, ne. Logika zvuči kao da ima smisla, zar ne? 

“U teoriji, korištenje trake za držanje mišića na mjestu dok spavate ne dopuštajući im da se naboraju dok se krećete tijekom noći trebalo bi djelovati”, kaže dr. Horn, ali upozorava da zapravo može “imati potpuno suprotan učinak” i završiti čineći te linije koje namjeravate izbrisati još uočljivijima.  

“Kada zalijepite svoje lice kako biste držali mišiće mirnima, sprječavate ih da rade ono što bi trebali, čime dodajete otpor”, objašnjava. “Čineći to, trenirate svoje mišiće lica da rade više i, zauzvrat, postanu snažniji. S vremenom mogu postati jači, ubrzavajući stvaranje finih linija i bora koje ste se nadali izbjeći.” 

Dermatolozi i plastični kirurzi obučeni su da točno znaju kako se mišići lica kreću i mijenjaju, zbog čega su oni pravi ljudi za konzultacije kada želite promijeniti svoj izgled — a ne vaš prosječni korisnik TikToka.

Također postoji razlog zašto su milijarde dolara i desetljeća potrošena na razvoj kozmetičkih napredaka poput punila , neurotoksina i lasera za rješavanje bora i bora. Još jednostavnije rečeno: to jednostavno nije tako jednostavno.

“Previše je jednostavno misliti da lijepljenje kože ljepljivom trakom sprječava donji mišić da uzrokuje bore”, kaže dr. Rowe, napominjući da koliko god noći nastavili s tom navikom, nećete vidjeti nikakav stvarni napredak. “U igri su brojni čimbenici koje snimanje jednostavno ne rješava.”

Koje su alternative lijepljenju lica? 

Ovdje se primjenjuju isprobane i istinite metode tretiranja finih linija i bora: njega kože, zaštita od sunca i injekcije. 

“Uvijek postoji krema za sunčanje, prilagođavanje vaše rutine njege kože , pa čak i botoks”, kaže dr. Horn, koji, zajedno s dr. Roweom, preporučuje korištenje kreme za sunčanje sa SPF 30 ili više za zaštitu kože. Ako se želite pridržavati tretmana kod kuće , dodaje da uključivanje retinoida u vašu svakodnevnu rutinu njege kože može poboljšati staničnu obnovu, što smanjuje pojavu finih bora i može ih liječiti prije nego nastanu.

“Botox pomaže u sprječavanju sitnih bora, što je najbolja i [sigurna] alternativa lijepljenju lica”, kaže dr. Rowe. “Unca prevencije vrijedi pola funte lijeka – ili trake što se toga tiče.”

Powered by Aestetica Web Design © 2024