benzen

Što je benzen i zašto uzrokuje povlačenje kozmetičkih proizvoda?

Tvrtke za potrošačke proizvode uključujući Unilever, Procter & Gamble i Johnson & Johnson najavile su povlačenje aerosolnih krema za sunčanje, dezodoransa i suhih šampona

Prošireno povlačenje spreja za zaštitu od sunca Banana Boat skrenulo je novu pozornost na problem benzena koji vreba u brojnim aerosolnim kozmetičkim proizvodima.

Posljednji opoziv odnosi se na seriju spreja za zaštitu od sunca za kosu i vlasište Banana Boat SPF 30, za ukupno četiri serije Banana Boat koje su povučene od srpnja zbog prisutnosti benzena. Ali u posljednje dvije godine, nekoliko velikih tvrtki za potrošačke proizvode, uključujući Unilever, Procter & Gamble i Johnson & Johnson, najavilo je povlačenje dobro poznatih aerosolnih krema za sunčanje, dezodoransa i suhih šampona .

Zašto stalno slušamo o benzenu u kozmetičkim proizvodima? Evo odgovora na uobičajena pitanja o aerosolima i kremama za sunčanje u spreju.

Kako benzen dospijeva u kozmetičke proizvode?

Čini se da je problem uglavnom povezan s pogonskim plinovima na butan koji stvaraju pritisak unutar aerosolne posude, što nam u konačnici omogućuje raspršivanje fine maglice proizvoda kada pritisnemo mlaznicu. Butan je pogonsko gorivo na bazi nafte i postoji mogućnost da krajnji proizvod može sadržavati tragove benzena iz procesa rafiniranja, rekao je Chris Cappa, profesor ekološkog inženjerstva na Sveučilištu Kalifornije u Davisu.

U izjavi kojom je najavio povlačenje raznih proizvoda za suhe šampone u listopadu, Unilever je rekao da je tvrtka potvrdila pogonsko gorivo “kao izvor” kontaminacije benzenom. Johnson & Johnson također je potvrdio da je kontaminacija povezana s pogonskim gorivom.

U kojim proizvodima je pronađen benzen?

Nije jasno koliko je problem raširen, a glavne uključene tvrtke nisu dale mnogo detalja. Pogođeni aerosolni proizvodi uključuju neke od najvećih svjetskih robnih marki, uključujući određene serije krema za sunčanje Neutrogena, Aveeno, Banana Boat i Coppertone; Sure, Brut, Suave, Secret i Old Spice dezodoransi; Dove, Nexxus, Suave, Tresemmé i Bed Head suhi šamponi; te sprejevi za stopala Tinactin i Odor Eaters.

Je li benzen otrov?

Možemo biti izloženi benzenu na mnogo načina. Gumene ogrlice dodane su mlaznicama na benzinskoj pumpi kako bi nas zaštitile od benzena u isparenjima. Udišemo benzen kada pušimo duhan i izlažemo svoje obitelji benzenu putem pasivnog pušenja. U studiji objavljenoj prošlog mjeseca, istraživači su otkrili curenje benzena iz plinskih štednjaka u Kaliforniji.

“Svatko je izložen benzenu”, rekao je Stephen M. Rappaport, profesor emeritus na Kalifornijskom sveučilištu u Školi javnog zdravlja Berkeley. “Samo je pitanje koliko.”

Svjetska zdravstvena organizacija je rekla da “ne postoji sigurna razina” izloženosti benzenu u zraku koji udišemo.

Udisanje ili na drugi način upijanje benzena tijekom vremena može dovesti do leukemije, anemije i drugih poremećaja krvi, prema Upravi za hranu i lijekove.

Velik dio istraživanja o štetnim učincima benzena usredotočen je na profesionalne opasnosti. Jedna studija objavljena 1977. godine otkrila je da radnici u američkoj industriji gume imaju najmanje pet puta veću vjerojatnost da će razviti leukemiju.

Je li benzen siguran u kremi za sunčanje ili suhom šamponu?

Neki stručnjaci kažu da je problem s bilo kojom količinom benzena u potrošačkim proizvodima kao što su suhi šampon ili dezodorans to što često prskamo te limenke u zatvorenim prostorima poput malih kupaonica. U takvim prostorima nema puno protoka zraka i veća je mogućnost da netko udahne ostatke spreja, koji bi mogli sadržavati benzen u tragovima.

Zašto stalno slušamo o benzenu u kozmetičkim proizvodima?

Niz povlačenja aerosolnih limenki započeo je nakon što je Valisure, neovisni laboratorij sa sjedištem u New Havenu, Connecticut, objavio dvije studije otkrivajući tragove benzena u desecima marki dezodoransa i krema za sunčanje . Od tada su brojne tvrtke najavile povlačenje proizvoda .

Kako mogu znati sadrži li moj kozmetički sprej benzen?

Ne oslanjaju se sve sprejeve na pogonska goriva na bazi nafte. Limenke šlaga često se napajaju dušikovim oksidom. Druge limenke za raspršivanje koriste tehnologiju “vrećice na ventilu” koja odvaja pogonski plin od proizvoda unutar limenke, rekla je Marisa Plescia, kozmetička kemičarka iz Minneapolisa.

Kako biste saznali sadrži li vaš proizvod pogonsko gorivo na butan, samo provjerite naljepnicu. Kemikalije korištene u pogonskom gorivu trebale bi biti navedene u kutiji sa sastojcima ili neaktivnim sastojcima. Potražite sve sastojke koji završavaju na “-an”, kao što su propan, butan i izobutan.

Naznake da bi proizvod mogao koristiti alternativnu tehnologiju kao što je sustav vrećice na ventilu su tvrdnje da proizvod ne sadrži zapaljive sastojke ili ima “kontinuirano prskanje”. Neki konzervirani sprejevi za kuhanje, kao što je sprej za ulje repice od Whole Foods, izričito napominju da limenka ne koristi nikakav pogonski plin, naftu ili nešto drugo.

Kako biste saznali više o tome koji su proizvodi i brojevi serija povučeni, možete otići na FDA-inu stranicu za povlačenje i pretražiti “benzen”.

Powered by Aestetica Web Design © 2024