#SkinSchool: Sve što trebate znati o osjetljivoj koži

Jednostavan vodič za smirivanje i zaštitu osjetljive kože

Postoji ogromna količina zabune oko osjetljive kože, uglavnom zbog činjenice da je svačija koža u nekom trenutku bila osjetljiva na nešto. (Uzimajući u obzir njegu kože za jačanje kože sa snažnim aktivnim sastojcima poput retinola i kiselina koja je danas dostupna na tržištu, ni to nije iznenađujuće.) Ali kada je osjetljiva koža stalni problem za vas, može biti teško – i iscrpljujuće – razraditi kako izgraditi pouzdanu dnevnu rutinu.

Ovdje smo zamolili stručnjake da razbiju mitove i podijele s vama ono što stvarno trebate znati o osjetljivoj koži – od utvrđivanja imate li je do sastojaka koje treba koristiti za nju i proizvoda kojima vjerujete.

Naravno, stanja poput kontaktnog dermatitisa i ekcema treba pregledati dermatolog ili liječnik, ali dolje je pouzdan vodič za svakodnevno upravljanje kožom sklonom reakcijama.

Što je osjetljiva koža?

Prema dermatologinji dr. Justine Hextall, osjetljiva koža je koža koja je sklona reagirati na nanošenje različitih proizvoda – posebno onih koje je tradicionalno teško tolerirati, kao što su “gelovi na bazi alkohola, pilinzi, sapuni i parfimisane formule između ostalog”.

Dr. Anita Sturnham, liječnica opće prakse specijalizirana za dermatologiju, objašnjava da je osjetljiva koža percepcija o tome kako se vaša koža osjeća , a ne medicinska dijagnoza. “Izraz se obično koristi za opisivanje osjećaja vaše kože kada na njoj koristite proizvode za njegu kože ili kozmetičke proizvode. Simptomi kao što su žarenje, bockanje, peckanje, crvenilo, suhoća i ljuštenje mogu biti povezani s osjetljivošću kože.” Naravno, kada imate osjetljivu kožu, svaki novi proizvod je kockanje.

“Nedavna istraživanja pokazala su da do 50 posto stanovništva tvrdi da ima osjetljivu kožu, pri čemu su žene nešto osjetljivije od muškaraca, a područja lica poput kapaka posebno su osjetljiva”, kaže dr. Sturnham.

Jesam li osjetljiv ili senzibiliziran?

Osjetljiva koža može biti uzrokovana genetikom i javlja se stalno. “Može se povezati s temeljnim medicinskim uzrokom, kao što je iritirajući ili alergijski kontaktni dermatitis “, kaže dr. Sturnham. “Oni s ekcemom , aknama , rozaceom ili drugim upalnim stanjima kože također su skloni osjetljivosti.”

“Ako vaša koža postane osjetljiva kao rezultat primjene proizvoda, iritativni dermatitis obično se javlja akutno, dok alergijski kontaktni dermatitis može proći neko vrijeme da se pojavi”, kaže dr. Sturnham. “Svaki put kada koristite proizvod, izgradite nešto jači imunološki odgovor, i na kraju koža puca.”

Štoviše, određeni okolišni čimbenici također mogu povećati osjetljivost, uključujući izloženost UV zračenju i fluktuacije vanjske temperature.

Je li “hipoalergeno” zlatni standard?

Mnogi pretpostavljaju da je proizvod označen kao “hipoalergenski” idealan za osjetljivu kožu, ali, poput mnogih modnih riječi o ljepoti, ovaj izraz možda ne znači baš ono što biste očekivali. “Nažalost, označavanje mnogih marki proizvoda za njegu kože dovodi u zabludu,” kaže dr. Sturnham. “Iako se izraz ‘hipoalergeno’ može činiti utješnim, budite oprezni. Ne postoje federalni standardi ili definicije koje reguliraju korištenje ovog izraza, a oznaka ‘hipoalergenog’ može značiti što god određena tvrtka želi da znači.”

Proizvođači kozmetike nisu obavezni FDA-i podnijeti dokaze za svoje tvrdnje o hipoalergenosti, što znači da je to u konačnici suvišan izraz. Savjet dr. Sturnhama? “Postanite vlastiti stručnjak za kožu i provjerite oznake ključnih sastojaka koje treba izbjegavati.”

Kako liječiti osjetljivu kožu

“Kad imate osjetljivu kožu, bez obzira na temeljni uzrok, ključni problemi su disfunkcija kožne barijere i povišene razine upale”, kaže dr. Sturnham. “Dakle, strategija za njegu osjetljive kože trebala bi se temeljiti na zaštiti vaših barijera, istovremeno hidratizirajući i umirujući kožu.”

Dr. Hextall dodaje da će, iako će oni s predispozicijom za osjetljivu kožu uvijek biti potencijalno ranjivi, pronalaženje prave rutine – i izostavljanje svih sastojaka koji izazivaju reakciju – pomoći da vaša koža bude stalno mirnija i ugodnija.

Jeste li spremni implementirati svoju strategiju? Evo kako:

NEKA BUDE JEDNOSTAVNO
“Za početak svoj režim njege kože vratite na nježnu kremu ili sredstvo za čišćenje na bazi gela , ujutro i navečer”, kaže dr. Sturnham. “Potražite hidratantne sastojke kao što su šipak, pšenične klice i glicerin u formulaciji koja ne stvara pjenu.” Ostale proizvode dodajte tek kada vaša koža bude uravnotežena i spremna.

ZABORAVITE PJENU
Ako imate osjetljivu kožu, popis proizvoda kojima treba pristupiti s oprezom je poduži, ali pjenušave formule su na samom vrhu. Većina pjenastih vodica za lice ima alkalniji pH od kože, što znači da će poremetiti tu najvažniju ravnotežu i učiniti da vaše lice bude ogoljeno. Mnoge tradicionalne formule koriste alkohole kao što je izopropilni alkohol koji može razbiti barijeru kože (nisu svi alkoholi loši za kožu, ali ovaj svakako jest).

PROMIJENI KISELINU
Porast ‘kućnih pilinga’ koji uključuju alfa-hidroksi kiseline (odnosno glikolnu) nedvojbeno je iza mnogih izbijanja osjetljivosti, ali to što je koža sklona reakcijama ne znači da morate u potpunosti izbjegavati kemijski piling.

Dr. Sturnham predlaže zamjenu s oštrijim kiselinama u korist mliječne. “To je hidratantni piling s alfa-hidroksi kiselinom koji djeluje površno”, kaže ona. Ključno je ne pretjerano koristiti proizvode na bazi kiseline, što znači tretman samo jednom tjedno – osobito ako je vaša barijerna funkcija oslabljena.

Ako želite ukloniti začepljenost, druga je mogućnost korištenje noćnog sredstva za čišćenje koje sadrži salicilnu kiselinu, u maksimalnoj koncentraciji od dva posto.

HIDRATIZIRAJTE SE MUDRO
Hidratacija je ključna za osjetljivu kožu – no jednako je važno pronaći pravu formulu. Dr. Sturnham savjetuje korištenje blaže hidratantne kreme ujutro. Idealan izbor će biti bez ulja, na bazi vode i nekomedogen. “Sastojci kao što su skvalan, peptidi i hijaluronska kiselina dobro djeluju u kombinaciji s biljnim omekšivačima kao što su šafranika i koštice marelice”, kaže ona. Noću potražite iste ključne sastojke, ali u bogatijoj teksturi.

ODBACITE MIRIS
Još jedan na zabranjenom popisu dr. Sturnhama, miris je potpuno nedovoljan za potrebe vaše kože. Važno je uzeti u obzir da nisu ni svi mirisi sintetski: mnogi ‘prirodni’ (pojam dvosmislen kao i ‘hipoalergeni’) proizvodi koriste eterična ulja za stvaranje mirisa poput toplica koji su doduše lijepi, ali nisu idealni za osjetljivu kožu. Naravno, neće sva eterična ulja izazvati iritaciju, ali mnoga mogu – neki od ključnih krivaca su menta i lavanda – pa ako se vaša koža lako uznemiri, najbolje je da ih u potpunosti izbjegavate.

OJAČAJTE SVOJU BARIJERU
Još jedan način da ojačate svoju barijeru je putem jačajućeg, hidratantnog seruma koji se nanosi ujutro i navečer. “Sastojci kao što su ceramidi, niacinamid, skvalan i hijaluronska kiselina moji su najbolji odabiri”, kaže dr. Sturnham.

UVIJEK NOSITE SPF
Naravno, svakodnevna upotreba dobrog SPF-a zlatno je pravilo njege kože, a posebno je važno za osjetljivu kožu. Dr. Sturnham preporučuje SPF faktor 30 na bazi minerala za zaštitu kože i sprječavanje daljnjih upala.

Powered by Aestetica Web Design © 2024