protiv bora na licu

#SkinSchool: Sve što stvarno trebate znati o masnoj koži

Dermatolog objašnjava kako točno održati mastan ten u savršenom skladu

Masna koža se tradicionalno, i često štetno, naziva ‘problematičnim’ tipom kože – nešto s čime se treba boriti, kontrolirati, matirati ili sve zajedno eliminirati. Ali istina je da se masna koža, kao karakterističan tip kože, ne može zamijeniti drugom – niti bismo to trebali željeti učiniti.

Zapravo, postoje prednosti masnijeg tena: nedavne studije pronašle su dokaze koji podupiru ideju da je masna koža manje osjetljiva na bore i ‘opuštenost’ lica od suhe kože.

Naravno, iako to može biti prednost na mnoge načine, također je istina da je ovaj tip kože povezan s manje poželjnim aspektima, kao što su višak sjaja, mrlje i veća sklonost aknama.

Ovdje objašnjavamo kako točno održati svoju masnu kožu u njezinom najzdravijem i najsretnijem stanju, uključujući najbolje proizvode kojima se treba obratiti – i marketinški žargon koji treba potpuno zanemariti.

Masna koža: uzroci i karakteristike

“Ulje, također poznato kao sebum, normalna je komponenta kože koja služi za zaštitu i hidrataciju”, potvrđuje dermatolog konzultant dr. Alexis Granite . “Sebum proizvode žlijezde lojnice, a one su najprisutnije na licu, vlasištu i prsima.”

Kako dr. Granite objašnjava, uzroci ove povećane proizvodnje ulja mogu biti unutarnji ili vanjski. “Masna koža je najčešće povezana s genetikom, ali također može biti uzrokovana hormonalnim promjenama, uvjetima okoline kao što je visoka vlažnost, pretjerano pranje kože te određeni lijekovi i kozmetika.”

U osnovi, masna koža se javlja kada normalna proizvodnja sebuma radi ubrzano, što objašnjava vezu s aknama ili aknama. “Oni s masnom kožom skloniji su prištićima jer višak sebuma u kombinaciji s mrtvim stanicama kože začepljuje pore, što rezultira bijelim prištićima i miteserima (poznatim i kao komedoni). Bakterije zarobljene unutar komedona tada uzrokuju upalu, što rezultira osjetljivim mrljama,” objašnjava dr. Granite.

Je li njega kože bez ulja dobra ideja?

Dok se kolektivno borimo s pretjerano masnim tenom, brendovi su reagirali nizom linija proizvoda i specijalističkih kategorija obećavajući kontrolu proizvodnje sebuma kože (što je, vrijedi zapamtiti, jedna od njezinih inherentnih funkcija). Njega kože bez ulja doživjela je procvat, što sugerira da je eliminacija ulja iz naše njege kože ključ u borbi protiv tog podnevnog sjaja.

Umjesto toga, ‘nekomedogene’ formule su ono za čim bismo stvarno trebali posegnuti – i da, mnoga ulja koja se koriste u njezi kože ispunjavaju ovaj prag. “Neka lagana ulja za lice zapravo su formulirana za upotrebu na masnoj koži i mogu biti korisna za hidrataciju i suzbijanje upala”, objašnjava ona.

Masna koža – proizvode koje treba koristiti, a koje izbjegavati

1. UMIRITE, NEMOJTE SE SKIDATI

Tržište specijaliziranih proizvoda za suzbijanje masnoće je prenatrpano i godinama smo bili ohrabreni da negiramo sjaj korištenjem proizvoda i sastojaka koji se direktno bore s masnoćom. Međutim, mnoge od ovih formula – osobito one koje sadrže isušujuće denaturirane alkohole – zapravo mogu uzrokovati više štete nego koristi.

“Važno je ne ogoliti kožu jakim sredstvima za čišćenje, tonerima ili proizvodima za matiranje, jer to može izazvati prekomjernu proizvodnju sebuma i zapravo pogoršati masnoću,” potvrđuje dr. Granite. To je zato što pretjerano pranje može oštetiti kožnu barijeru, izazivajući njenu upalnu reakciju.

2. NEMOJTE PRESKOČITI HIDRATANTNU KREMU

Kao i svi tipovi kože, masna koža treba odgovarajuću količinu vlage (bez obzira dolazi li ta vlažnost iz vlastitog prirodnog sebuma ili lokalnog proizvoda).

Dr. Granite naglašava važnost održavanja ravnoteže hidratacije. “Preskakanje hidratantne kreme može izazvati osjećaj dehidracije kože, što zauzvrat povećava proizvodnju masnoće i pogoršava masnoću. Najbolje je koristiti laganu hidratantnu kremu dva puta dnevno.”

Kada pokušavate odrediti najbolju hidratantnu kremu za masnu kožu , prvo razmotrite tri osnovne kategorije hidratantnih sastojaka: humektanse, koji hvataju vodu, zadržavajući je u gornjim slojevima kože; emolijensi, koji izglađuju hrapavost; i okluzivi, koji djeluju kao barijera, zatvarajući vlagu ispod.

Masnoj koži općenito će koristiti hidratantna krema na bazi vode koja sadrži humektanse i omekšivače. Izbjegavajte bilo što s okluzivnim sastavom, jer su ti sastojci oni koji će najvjerojatnije blokirati pore. Potražite višestruku hijaluronsku kiselinu i glicerin (dva izvrsna ovlaživača), kao i emolijensne ceramide i skvalen.

3. UHVATITE SE U KOŠTAC S KISELINAMA

“Lagane kiseline poput salicilne i glikolne, koje se koriste nekoliko puta tjedno, pomoći će u pružanju nježnog pilinga”, kaže dr. Granite.

Glikolna kiselina , alfa-hidroksi-kiselina, djeluje na mrtve stanice kože koje čine stratum corneum, pomažući prirodni proces deskvamacije (ljuštenja) kože i tako smanjujući mogućnost pojave prištića. Beta-hidroksi salicilna kiselina djeluje na nešto drugačiji način, prodirući u pore i otapajući zarobljen sebum. Iz tog je razloga izvrstan saveznik u uklanjanju aktivnih akni.

A ako ipak želite ukloniti sjaj koji se nakuplja na koži tijekom dana, odbacite adstringentne sprejeve za matiranje i posegnite za jednostavnim upijajućim papiro, savjetuje dr. Granite.

4. SMANJITE ŠEĆER

“Smanjenje unosa šećera također može pomoći smanjiti masnoću smanjenjem cirkulirajućeg inzulina, hormona uključenog u proizvodnju sebuma,” kaže dr. Granite. Kada konzumirate hranu bogatu šećerom, taj šećer signalizira tijelu da proizvodi inzulin, što zauzvrat potiče proizvodnju ulja. Doista, postoji sve veći broj studija koje podupiru vezu između unosa šećera i akni, sugerirajući da prehrana s niskim GI može potaknuti poboljšanje aktivnih akni.

 

Powered by Aestetica Web Design © 2024