#SkinSchool: Milije – uzroci i liječenje

Stručnjaci objašnjavaju kako se riješiti onih tvrdoglavih 'mliječnih mrlja' ispod površine kože

Ako ste, gledajući se u zrcalo, primijetili sitne, mliječnobijele točkice ispod površine vaše kože, niste jedini. Poznate su kao milije i čisto su kozmetički problem bez zdravstvenih problema. Međutim, postoje načini da ih se riješite – ako želite. Ovdje stručnjaci za njegu kože dijele kako.

Što su milije mrlje?

Često se pogrešno zamjenjuju s bijelim prištićima, milije su ciste ispunjene keratinom koje se formiraju ispod površine kože, a izgledaju kao bijele ili žućkaste izbočine. Pod nadimkom ‘mliječne mrlje’, milije su stanje koje se obično povezuje s novorođenčadima, ali se javlja i kod djece i odraslih. Iako se mogu pojaviti bilo gdje na koži, milije su često prisutne oko i ispod očiju.

Što uzrokuje milije?

“Postoji nekoliko čimbenika koji uzrokuju milije kod odraslih”, objašnjava cijenjena facialistica Aleksandra Encheva . “Najčešće se javljaju zbog nakupljanja mrtve kože i zarobljavanja u porama blizu površine kože. Ako se nakupina ne izbaci prirodnim putem, može postati mala cista.” Ovaj tip se formalno naziva primarna milija.

Kad je riječ konkretno o području oko očiju, pionir kozmetičke akupunkture dr. (TCM) John Tsagaris objašnjava da kada krema za njegu kože ne prodire pravilno, primarni milije se mogu pojaviti. “Za razliku od kože na ostatku lica, područje oko očiju ne sadrži uljne žlijezde koje bi mogle pomoći u održavanju ove kože vlažnom i ima ograničenu cirkulaciju krvi – stoga kreme za područje oko očiju moraju biti specijalizirane kako bi se mogle pravilno apsorbirati”, objašnjava.

Druga vrsta, sekundarna milija, izgleda slično primarnoj miliji, ali se razvija vrlo drugačije. Encheva objašnjava: “Sekundarna milija se događa kada nešto začepi kanale koji vode do površine kože. To je obično uzrokovano nekom vrstom traume kože ili infekcije (kao što su laserski tretmani, kemijski pilinzi i herpes) ili čimbenicima koji doprinose načinu života, uključujući pušenje, lošu osobnu higijenu i dugotrajnu upotrebu steroida”.

Obje vrste milije mogu se liječiti na isti način, ali vrijedi napomenuti da te mrlje mogu jednostavno nestati same od sebe. Stručnjak za njegu lica i kožu Michaella Bolder kaže: “Ovisno o tome koliko su milije duboko položene, mogu prirodno izaći na površinu kože nakon nekoliko tjedana ili mjeseci”. Stručnjaci smatraju da ako vam milia ne smeta, najbolje je ostaviti dobro na miru. Međutim, postoje brzi i jednostavni profesionalni tretmani ako želite vidjeti njihovu poleđinu.

Kako se riješiti milije: vaše mogućnosti liječenja

Prvo, zaboravite na stiskanje. “Ovo će samo iritirati i oštetiti kožu, a da neće moći ukloniti problem”, upozorava Bolder. Encheva se slaže: “stiskanje kvrge golim rukama je veliko ne-ne” – kao ni uzimanje bilo kojeg alata za miliju. “Ne želite oštetiti kožu lošim tehnikama uklanjanja”, dodaje ona.

Vaša najbolja oklada je profesionalna ruta. “Uklanjanje milija sa stručnjakom za njegu kože obično zahtijeva rez, posebno kada su ciste duboko ispod površine kože”, objašnjava Encheva. “Obično je to brz i bezbolan postupak. Ovisno o dermatologu ili estetičaru, oni bi se trebali moći riješiti milije pomoću ekstraktora komedona, alata za ubod ili igle.”

Bolder razlaže potonju tehniku: “Sterilnom iglom možete nježno trzati najvanjsku površinu kože oslobađajući milije i omogućujući vam da ih mrdate van poput malene loptice od krede.”

Kako spriječiti milije

Kao i uvijek s njegom kože, bolje je spriječiti nego liječiti (kao prvo, nema igala), stoga pokušajte s ovim prijedlozima ako vam se milije stalno javljaju:

1. TEMELJITO OČISTITE OČI, ALI IZBJEGAVAJTE MASNA SREDSTVA ZA SKIDANJE ŠMINKE
“Temeljito uklanjanje šminke prije spavanja od vitalne je važnosti”, upućuje Encheva. Međutim, poslušajte savjet dermatologa dr. Sama Buntinga i izbjegavajte formule na bazi ulja oko očiju, jer “uljna ili dvofazna sredstva za skidanje šminke s očiju mogu ostaviti mastan trag na tom području”, objašnjava ona. Isprobajte: umjesto toga micelarnu vodu, kao što je Bioderma Sensibio H2O Micelle Solution za uklanjanje šminke koja lako uklanja šminku s očiju.

2. KORISTITE NAMJENSKU KREMU ZA PODRUČJE OKO OČIJU (I IZBJEGAVAJTE HIDRATANTNU KREMU OKO OČIJU)
Kada se nanesu na tanku kožu s ograničenom cirkulacijom krvi, bogate kreme za oči sprječavaju začepljenje. Stoga dr. Tsagaris kaže da je ključno koristiti specijalizirane kreme za područje oko očiju umjesto da hidratantnu kremu za lice nosite blizu područja oko očiju. Isprobajte: lagani tretman oko očiju s teksturom seruma kao što je Medik8 r-Retinoate Day & Night Eye Serum , koji će se brzo upiti u kožu bez stvaranja filma na površini.

3. NAPRAVITE PILING ILI KORISTITE AKTIVNE SASTOJKE POPUT RETINOLA
“Najučinkovitiji način za držanje milija podalje je poticanje okretanja stanica kože”, objašnjava Bolder. “Pomoći u tome spriječit će se prirodno nakupljanje mrtvih stanica koje se zadržavaju na površini što dovodi do zagušenja i milije.” Dakle, kada je u pitanju koža na licu općenito, to se može učiniti pilingom, koji se izvodi pomoću mehaničkog pilinga i/ili kemijske kiseline za piling. “Mehanički piling odličan je za poliranje površinskog sloja jednom tjedno, dok će kemijski piling dva puta tjedno razbiti veze mrtvih stanica kože koje se zadržavaju na površini uzrokujući začepljenje i milije.” Isprobajte: Paula’s Choice The UnScrub ili Paula’s Choice Resist Anti-Aging 2% BHA piling ,

Ipak, piling u blizini područja oko očiju se ne preporučuje: “Tkivo kože je mnogo tanje i osjetljivije, stoga pretjerano stimuliranje područja oko očiju može uzrokovati bol i osjetljivost.” Umjesto toga predlaže korištenje kreme za oči s aktivnim sastojcima – poput retinola – koja djeluje na sličan način.

“ Retinol je također vrlo koristan i za borbu i za sprječavanje milije”, objašnjava Encheva. Bolder ponavlja to, objašnjavajući da oblik vitamina A “pomaže preokret stanica kože, dopuštajući milijama da izađu na površinu” – i sprječava nakupljanje mrtvih stanica što dovodi do nastanka cista. Isprobajte: Medik8 r-Retinoate Day & Night Eye Serum – kao što je gore preporučeno, može se koristiti danju i noću za zatezanje i posvjetljivanje zahvaljujući neiritirajućem derivatu vitamina A koji se može koristiti čak i na najosjetljivijim očima.

4. PRILAGODITE IZBOR NAČINA ŽIVOTA
Konačno, razmislite o promjenama načina života koje mogu pomoći u sprječavanju milije. “Ograničavanje unosa hrane bogate kolesterolom (kao što su meso i jaja), uključivanje dodataka vitamina D , izbjegavanje teške šminke na bazi ulja i ograničavanje izlaganja suncu mogu pomoći u sprječavanju milije”, objašnjava Encheva.

Powered by Aestetica Web Design © 2024