protiv bora na licu

#SkinSchool: kožna barijera – što trebate znati

Danas je vrlo uobičajeno da tražimo savjete o njezi kože na internetu. No, moramo biti oprezni jer neke informacije koje pročitamo mogu uzrokovati više štete nego koristi. Prekomjerna uporaba proizvoda za njegu kože može ugroziti najvažniji sloj vaše kože - kožnu barijeru. U ovom članku otkrit ćete kako ojačati kožnu barijeru umjesto da je ogolite i tako spriječite probleme s kožom.

Prije deset godina, ‘aktivni sastojci’ za njegu kože (sastojci odgovorni za poticanje mjerljivih promjena na koži) rijetko su razmatrani izvan kliničkog okruženja, ali sada smo se otresli svakog straha od kiselina i retinoida, bezbrižno povećavajući vlastite doze – i u nekim slučajevima, pretjerana uporaba koja rezultira većom štetom nego dobrom ugrožavanjem naše kožne barijere.

Proizvodi za obnavljanje površine postali su pijun u misiji industrije da nas potakne da skinemo površinske slojeve naše kože u pokušaju da dobijemo ujednačen, gladak ten – potičući nas da ciljamo na ultra-reflektirajuću ‘staklenu kožu’ ili živahnu, rosu ‘knedle kože’. . Usredotočenost na zdravlje kože umjesto na izgled čini se kao suprotno gledište. Do sada.

Za mnoge od nas, oni iznimno jaki proizvodi koji desetkuju stanice koji su nas privukli (bez obzira na to je li ih naš ten doista trebao) učinili su suprotno od onoga što smo namjeravali, ostavljajući nas da osjećamo žar.

Razmislite o problemu na sljedeći način: koža je dizajnirana da zadrži vani određene stvari – misli se na agresore iz okoliša, zagađivače i alergene – i druge stvari (kao što je voda), a to postiže uz pomoć kožne barijere. Ako je vaša barijera oslabljena, možete doživjeti čitav niz problema s kožom.

Što je kožna barijera?

“Kožna barijera su najudaljeniji slojevi kože (tehnički nazvani stratum corneum),” objašnjava autorica industrije Paula Begoun, osnivačica Paula’s Choice . “Sastoji se od mješavine vrlo važnih zaštitnih i hranjivih tvari – uključujući ceramide, linolnu kiselinu, kolesterol, aminokiseline i složeni asortiman masnih kiselina – koje pomažu u sprječavanju gubitka vode i štite kožu od čimbenika iz okoliša kao što su oštećenja od sunca , zagađenje i alergeni. Kada je kožna barijera zdrava, svi ovi elementi rade zajedno kako bi formirali i održavali prvu liniju obrane kože prema vanjskom svijetu.

Jasno je da je naša kožna barijera važan saveznik – ali, kako objašnjava dr. Kemi Fabusiwa, ravnateljica klinike Joyful Skin , prekomjerna uporaba jakih proizvoda za njegu kože mogla bi uzrokovati štetu.

Znakovi oštećene kožne barijere

“Oštećenje barijere gotovo uvijek uključuje gubitak vitalnih tvari kože (osobito ceramida i masnih kiselina) koje su joj potrebne da ostane netaknuta i glatka”, kaže Begoun. “Ove tvari su žbuka koja drži kožu na okupu. Kada postanu iscrpljeni ili neorganizirani, koža gubi sposobnost sprječavanja gubitka vode i ima manju sposobnost obrane od vanjskih napada, što je čini osjetljivom na dehidraciju, crvenilo i svrbež. Uzrokuje primjetne znakove starenja kratkoročno, a ako se ne ispravi, i dugoročno.”

Estetičarka Sofie Pavitt kaže da pri dijagnosticiranju narušene kožne barijere traži znakove kao što su “suhoća, zategnutost, osjetljivost čak i na nježne proizvode, svrbež, perutanje kože, osip ili čak akne”.

Međutim, simptomi nezdrave kožne barijere nisu uvijek vidljivi na površini. “Problemi koje uzrokuje oštećena kožna barijera, a koje ne možete vidjeti (barem ne odmah) su razgradnja kolagena i elastina, oštećen mikrobiom i abnormalno opadanje kože,” dodaje Begoun.

Lijek ne mora uključivati ​​odbacivanje vaših aktivnih proizvoda – barem ne na dugoročnoj osnovi. Sastojci poput retinola, vitamina C i kiselina za piling mogu doista transformirati, ali od vitalne je važnosti koristiti ih na način koji poštuje, a ne izaziva vašu kožu, polako ih pretvarajući u dosljednu rutinu.

Ako vidite znakove istrošene kožne barijere, ključno je prvo obnoviti taj vanjski sloj – ovdje stručnjaci objašnjavaju točno kako.

Kako popraviti oštećenu kožnu barijeru

“Popravak barijere treba se usredotočiti na hidrataciju, zaštitu od slobodnih radikala i onečišćenja te njegu u obliku okluzivnih hidratantnih krema”, objašnjava Pavitt. “Lagani serumi kao što je hijaluronska kiselina , slojeviti ispod bogate, omekšavajuće kreme izvrstan su pristup za bilo koji tip kože. Suhoća će nestati, razine masnoće će se ponovno uravnotežiti (suha osjetljiva koža s oslabljenom barijerom u konačnici će pokušati proizvesti više masnoće kako bi kompenzirala ) i mogli biste vidjeti rezultate za samo mjesec dana od rada na popravku.” Ali imajte na umu ove posebne stvari koje treba i ne treba raditi:

IZBJEGAVAJTE FIZIČKE PILINGE

I Begoun i dr. Fabusiwa slažu se da je prvi korak u ponovnoj izgradnji kožne barijere odbacivanje svih fizičkih pilinga. “Proizvodi za obnovu površine kao što su grubi abrazivni pilingi nikada se ne bi trebali koristiti”, kaže Begoun. “Mnogi ljudi misle da je korištenje abrazivnog pilinga ili grube četke za čišćenje najbolji način za piling kože, ali oni stvaraju mikropoderotine na površini kože.”

FINO PRILAGODITE SVOJE KISELINE

Ako vam se čini da je neki aktivni proizvod prejak za vašu kožu, nemojte tvrdoglavo nastaviti, bez obzira koliko razvikana formula bila: u njezi kože ne bi se trebala primjenjivati ​​’no pain no gain’. “Prebacite se na nježnije kiseline za piling poput bademove ili mliječne kiseline ako vam je glikolna kiselina prejaka”, kaže dr. Fabusiwa. Štoviše, naučite uočiti znakove upale: crvenilo, otok, nelagodu i toplinu. Ako primijetite bilo što od toga, vaša vam koža govori da smanjite količinu.

ROTIRAJTE SVOJE AKTIVNOSTI

Razmak između upotrebe aktivnih proizvoda ključ je za postizanje rezultata uz poštivanje kožne barijere. “Nemojte kombinirati aktivne tvari odjednom: na primjer, kiselinu, retinol i vitamin C,” kaže dr. Fabusiwa. “Umjesto toga, koristite ih svaki drugi dan ili jedan kao dio svoje jutarnje rutine, radije nego oboje u noć.”

NIKADA NEMOJTE PRESKOČITI HIDRATANTNU KREMU

I na kraju, ne zaboravite na hidrataciju – čak i ako je vaša koža masna , zagušena ili sklona aknama . “Barijera naše kože naziva se i barijera vlage: što je veći sadržaj vode, to je koža bolje hidratizirana i stoga jača. Suha, lomljiva koža ne funkcionira najbolje što može”, kaže dr. Fabusiwa.

Najbolji proizvodi za jačanje barijere

Industrija njege kože sada čvrsto zauzima pozitivniji pristup barijerama, potičući nas da hranimo kožu hranjivim tvarima, umjesto da jednostavno otapamo ‘loše’ stvari. Izuzetno kiseli proizvodi su vani, a potporne kreme za izgradnju barijere zauzimaju njihovo mjesto, nudeći intenzivan plan oporavka za oguljenu kožu. Pametne kiseline koje se mogu nadoknaditi tijekom pilinga dolaze u prvi plan (obratite pažnju na polihidroksi kiseline), probiotici cvjetaju, a jačajući serumi s niacinamidom nadaleko su se smjestili na police.

Ovdje pogledajte proizvode koji najviše obećavaju za izgradnju i održavanje zdrave barijere kože.

Powered by Aestetica Web Design © 2024