glumičić estetska kirurgija rinoplastika
Mirna Valić

Semaglutid i mršavljenje: učinkovit tretman za pretilost

Epidemija pretilosti i dalje je veliki zdravstveni problem, razvijaju se inovativni tretmani za mršavljenje. Jedan takav tretman je Semaglutide, lijek koji je pokazao obećavajuće rezultate u kliničkim ispitivanjima.

Pretilost je rastuća epidemija koja pogađa milijune ljudi diljem svijeta, s teškim zdravstvenim posljedicama poput bolesti srca, moždanog udara i dijabetesa. Tradicionalne metode mršavljenja, poput dijete i tjelovježbe, često su neučinkovite za one koji se bore s pretilošću, što dovodi do razvoja novih tretmana. Jedan takav tretman je Semaglutide, lijek koji je izvorno odobren za liječenje dijabetesa tipa 2, ali je pokazao obećavajuće rezultate u pomaganju pojedincima da izgube težinu. Kako bismo bolje upoznali semaglutid i njegove potencijale kao lijeka za mršavljenje, razgovarali smo s dr. Zvonimirom Kolarićem, renomiranim stručnjakom na tom području iz SB Agram iz Zagreba. Pridružite nam se dok istražujemo učinkovitost, sigurnost i budućnost Semaglutida kao lijeka za pretilost.

Uvod u semaglutid

Semaglutid je lijek koji je odobrila FDA za liječenje dijabetesa tipa 2. Međutim, također je pokazao obećavajuće rezultate u pomaganju pojedincima da izgube težinu. Semaglutid pripada skupini lijekova poznatih kao agonisti receptora glukagonu sličnog peptida-1 (GLP-1). GLP-1 je hormon koji se prirodno proizvodi u tijelu i ima ulogu u regulaciji apetita i metabolizma glukoze. Semaglutid oponaša aktivnost GLP-1, što može potaknuti otpuštanje inzulina i smanjiti apetit. Smanjenjem apetita, Semaglutide može pomoći pojedincima da konzumiraju manje kalorija, što može rezultirati gubitkom težine.

Doktor Zvonimir Kolarić iz SB Agrama daje daljnji uvid u primjenu Semaglutida za mršavljenje. “Mehanizam djelovanja semaglutida dobro je poznat u medicinskoj zajednici jer oponaša učinke prirodnog hormona GLP-1, koji regulira metabolizam glukoze i apetit. Međutim, ono po čemu se semaglutid razlikuje od ostalih agonista GLP-1 receptora je njegova visoka moć i dugo poluvijek, što omogućuje primjenu jednom tjedno“, objašnjava dr. Kolarić.

Nadalje dodaje: “Osim toga, pokazalo se da je semaglutid učinkovit ne samo u smanjenju tjelesne težine, već iu poboljšanju drugih komorbiditeta, poput dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti, koji su često povezani s pretilošću. To čini semaglutid obećavajućom opcijom za pojedince koji bore s upravljanjem svojom težinom i povezanim zdravstvenim problemima.”

Dr. Kolarić ističe važnost pravilnog odabira pacijenata za liječenje Semaglutidom. “Važno je napomenuti da semaglutid nije prikladan za svakoga. Kriteriji podobnosti, kao što je BMI od 30 ili više, ili BMI od 27 ili više s najmanje jednom komorbiditetom povezanom s pretilošću, moraju biti ispunjeni prije nego što se semaglutid uzme u obzir kao mogućnost liječenja”, savjetuje.

Kad se raspravlja o primjeni Semaglutida u kombiniranim terapijama, dr. Kolarić predlaže da “iako se Semaglutide može koristiti zajedno s drugim lijekovima ili terapijama za mršavljenje, kao što su tjelovježba i modifikacije prehrane, važno je pažljivo pratiti odgovor pacijenta i prilagoditi plan liječenja prema tome.”

Dr. Kolarić zaključuje raspravom o budućim istraživanjima i razvoju u korištenju semaglutida za mršavljenje. “Istraživanje koje je u tijeku istražuje potencijal Semaglutida u kombinaciji s drugim terapijama, njegove učinke na različite populacije i njegov potencijal za sprječavanje ponovnog dobivanja na težini nakon početnog gubitka težine”, kaže.

Klinička ispitivanja i rezultati studija

Provedeno je nekoliko kliničkih ispitivanja kako bi se ispitala učinkovitost i sigurnost Semaglutida za mršavljenje. Jedno od najznačajnijih ispitivanja bilo je ispitivanje STEP 1, koje je uključivalo više od 1900 pretilih odraslih osoba. Sudionici su nasumično raspoređeni da primaju semaglutid ili placebo. Nakon 68 tjedana, oni koji su primali Semaglutide izgubili su u prosjeku 15,3% svoje tjelesne težine, u usporedbi sa samo 2,6% u placebo skupini. Druge studije također su pokazale da semaglutid može dovesti do značajnog gubitka težine. Na primjer, ispitivanje STEP 2 pokazalo je da semaglutid može pomoći osobama s predijabetesom izgubiti težinu i smanjiti rizik od razvoja dijabetesa tipa 2.

Prema riječima dr. Kolarića, “Klinička ispitivanja semaglutida pokazala su vrlo obećavajuće rezultate za gubitak tjelesne težine. Posebno je ispitivanje STEP 1 pokazalo značajan gubitak težine kod sudionika koji su primali semaglutid u usporedbi s onima koji su primali placebo. Ovo ispitivanje uključivalo je velika veličina uzorka od preko 1900 pretilih odraslih osoba i pokazala je prosječni gubitak težine od 15,3% u skupini koja je primala semaglutid u usporedbi sa samo 2,6% u skupini koja je primala placebo. Ovo je izuzetna razlika i naglašava potencijalnu učinkovitost semaglutida za mršavljenje.”

Također je spomenuo da su “druge studije, kao što je ispitivanje STEP 2, dodatno poduprle potencijal Semaglutida za mršavljenje. Ovo ispitivanje je pokazalo da Semaglutide može pomoći osobama s predijabetesom da izgube težinu i smanjiti njihov rizik od razvoja dijabetesa tipa 2. Ovi rezultati su vrlo obećavajuće i pružaju nadu pojedincima koji se bore s pretilošću i povezanim zdravstvenim problemima.”

Dr. Kolarić također je istaknula važnost pažljivog pregleda svih dostupnih podataka iz kliničkih ispitivanja i studija. Izjavio je: “Iako su rezultati ovih ispitivanja ohrabrujući, važno je zapamtiti da je svaki pojedinac jedinstven i može različito reagirati na semaglutid. Važno je da zdravstveni djelatnici pažljivo razmotre zdravstveno stanje i povijest bolesti svakog pacijenta prije propisivanja semaglutida za mršavljenje.”

Mehanizam djelovanja

Semaglutid djeluje tako da aktivira GLP-1 receptore, što može smanjiti apetit, povećati osjećaj sitosti i potaknuti gubitak težine. GLP-1 receptori nalaze se u nekoliko dijelova tijela, uključujući mozak, gušteraču i gastrointestinalni trakt. Aktiviranjem ovih receptora, semaglutid može usporiti brzinu kojom hrana napušta želudac, što može pomoći pojedincima da se dulje osjećaju sitima. Osim toga, Semaglutid može smanjiti oslobađanje glukagona, hormona koji može povisiti razinu šećera u krvi.

Dr. Zvonimir Kolarić objašnjava: “Semaglutid je agonist GLP-1 receptora koji oponaša aktivnost GLP-1 u tijelu. GLP-1 igra ključnu ulogu u regulaciji apetita i metabolizma glukoze. Aktiviranjem GLP-1 receptora, semaglutid može povećati izlučivanje inzulina i smanjiti otpuštanje glukagona, što može dovesti do smanjenja razine šećera u krvi. Osim toga, semaglutid može usporiti brzinu kojom hrana napušta želudac, što rezultira pojačanim osjećajem sitosti i smanjenim apetitom. To u konačnici može dovesti do smanjenje unosa kalorija i gubitak težine.”

Također napominje da “semaglutid ima duži poluživot od drugih agonista GLP-1 receptora, što znači da se može davati jednom tjedno umjesto svakodnevno. To ga čini prikladnijom opcijom za pojedince koji mogu imati poteškoća u pridržavanju dnevni režim uzimanja lijekova.”

Nadalje, “Studije su pokazale da semaglutid također može poboljšati kardiovaskularne ishode kod osoba s dijabetesom tipa 2, što ukazuje da bi mogao imati dodatne prednosti osim gubitka težine”, dodaje dr. Kolarić.

Doziranje i način primjene

Semaglutid se obično daje jednom tjedno putem injekcije. Preporučena početna doza je 0,25 mg tjedno, uz mogućnost povećanja na 0,5 mg ili 1 mg tjedno ako je potrebno. Važno je slijediti upute o doziranju koje je dao zdravstveni djelatnik. Injekcije semaglutida dostupne su u napunjenim brizgalicama koje se mogu čuvati na sobnoj temperaturi ili u hladnjaku.

Prema riječima dr. Zvonimira Kolarića, “Semaglutid je dostupan pod dva robna imena – Ozempic i Wegovy – oba se koriste za liječenje pretilosti i pomažu kod mršavljenja. Doziranje i upute za primjenu i za Ozempic i za Wegovy su iste, a primjenjuju se jednom tjedno putem injekcije. Početna doza je obično 0,25 mg tjedno, a može se povećati na 0,5 mg ili 1 mg tjedno ako je potrebno. Važno je napomenuti da povećanje doze treba učiniti samo prema uputama zdravstvenog djelatnika. Također je važno slijediti upute za ubrizgavanje koje je dao zdravstveni djelatnik jer nepravilna tehnika ubrizgavanja može dovesti do smanjene učinkovitosti ili potencijalnih nuspojava. Napunjene brizgalice za Ozempic i Wegovy mogu se čuvati na sobnoj temperaturi ili u hladnjaku, a potrebno ga je upotrijebiti u roku od 28 dana nakon prve uporabe.”

Nuspojave i sigurnosni problemi

Kao i svi drugi lijekovi, Semaglutid može izazvati nuspojave. Najčešće nuspojave uključuju mučninu, proljev i zatvor. Međutim, kod nekih pacijenata zabilježene su i ozbiljnije nuspojave poput pankreatitisa i raka štitnjače. Važno je razgovarati sa zdravstvenim radnikom o svim potencijalnim rizicima povezanim sa semaglutidom prije početka liječenja.

„Semaglutid se u kliničkim ispitivanjima pokazao učinkovitim u poticanju mršavljenja i poboljšanju kontrole šećera u krvi kod bolesnika s dijabetesom tipa 2“, kaže dr. Zvonimir Kolarić. “Međutim, kao i kod svakog drugog lijeka, postoje potencijalne nuspojave kojih bi pacijenti trebali biti svjesni. Najčešće nuspojave Semaglutida uključuju gastrointestinalne simptome kao što su mučnina, proljev i zatvor. Ovi su simptomi obično blagi i nestaju sami od sebe unutar nekoliko dana ili tjedana od početka liječenja.”

Dr. Kolarić nastavlja: “Osim ovih uobičajenih nuspojava, bilo je izvješće o ozbiljnijim nuspojavama poput pankreatitisa i karcinoma štitnjače u bolesnika koji su uzimali Semaglutide. Važno je napomenuti da su ovi događaji rijetki, ali bi pacijenti ipak trebali biti svjesni mogućih rizika povezanih sa semaglutidom i razgovarati o svim nedoumicama sa svojim liječnikom.”

Dr. Kolarić također napominje da je Semaglutide sličan druga dva lijeka, Ozempicu i Wegovyju, koji se također koriste za liječenje dijabetesa tipa 2 i pospješuju mršavljenje. “Ozempic i Wegovy su agonisti GLP-1 receptora, poput Semaglutida, i djeluju na sličan način kako bi pomogli pacijentima da postignu bolju kontrolu šećera u krvi i izgube težinu”, kaže dr. Kolarić. “Međutim, svaki lijek može imati različite nuspojave i upute za doziranje, stoga je važno da pacijenti razgovaraju o svojim mogućnostima sa svojim liječnikom kako bi odredili koji bi lijek mogao biti pravi za njih.”

Cijena i dostupnost

Semaglutid je relativno nov lijek i trenutno je dostupan samo u određenim zemljama. U Hrvatskoj su na tržištu dostupni Ozempic i Wegovy, dvije robne marke Semaglutida. Cijena Semaglutida može biti prilično skupa, a neki pacijenti plaćaju stotine eura po dozi. Međutim, neki planovi osiguranja mogu pokriti troškove Semaglutida, ovisno o specifičnom planu i podobnosti pojedinca.

Odabir pacijenata i podobnost

Semaglutid nije univerzalno rješenje za mršavljenje, a pružatelji zdravstvenih usluga moraju pažljivo procijeniti pacijente kako bi utvrdili jesu li dobri kandidati za liječenje. Jedan od najvažnijih čimbenika je pacijentov indeks tjelesne mase (BMI), koji je mjera tjelesne masti na temelju visine i težine. Semaglutid se obično propisuje pacijentima s BMI od 30 ili više, ili BMI od 27 ili više s najmanje jednom komorbiditetom povezanom s pretilošću kao što je visoki krvni tlak ili dijabetes tipa 2. Ostali čimbenici koji se mogu uzeti u obzir uključuju pacijentovu povijest bolesti, trenutne lijekove i cjelokupno zdravlje.

Prema riječima dr. Zvonimira Kolarića iz SB Agrama, “Proces odabira pacijenta za Semaglutide treba shvatiti ozbiljno i zahtijeva temeljitu procjenu od strane zdravstvenog radnika. Važno je uzeti u obzir cjelokupno zdravlje i povijest bolesti pacijenta prije propisivanja Semaglutida za mršavljenje. BMI je važan čimbenik, ali nije jedino razmatranje. Pacijenti s BMI od 30 ili više ili BMI od 27 ili više s barem jednom komorbiditetom povezanom s pretilošću, kao što je visoki krvni tlak ili dijabetes tipa 2 općenito su dobri kandidati za liječenje Semaglutidom. Međutim, također je važno uzeti u obzir lijekove koje pacijent uzima i sve potencijalne interakcije lijekova. Osim toga, Semaglutid se ne preporučuje trudnicama ili dojiljama, osobama s poviješću pankreatitisa ili raka štitnjače, te onima s osobna ili obiteljska povijest medularnog karcinoma štitnjače (MTC) ili sindroma višestruke endokrine neoplazije tipa 2 (MEN 2).”

Važno je napomenuti da semaglutid nije prikladan za sve koji traže tretman mršavljenja, a pružatelji zdravstvenih usluga trebali bi procijeniti pojedinačnu situaciju svakog pacijenta kako bi utvrdili njihovu podobnost. Stoga je ključno da pacijenti komuniciraju sa svojim liječnikom i daju sve potrebne informacije koje će im pomoći da donesu informiranu odluku o najprikladnijem planu liječenja mršavljenja za njihove jedinstvene potrebe.

Kombinirane terapije

Semaglutid se može koristiti u kombinaciji s drugim lijekovima ili terapijama za mršavljenje kako bi se pojačali njegovi učinci. Na primjer, neke su studije pokazale da kombiniranje Semaglutida s drugim GLP-1 agonistima može dovesti do još većeg gubitka težine nego korištenje bilo kojeg lijeka pojedinačno. Dodatno, uključivanje tjelovježbe i modifikacije prehrane mogu pomoći da se povećaju prednosti Semaglutida. Pokazalo se da tjelovježba poboljšava osjetljivost na inzulin, smanjuje upalu i potiče gubitak težine, dok promjene u prehrani poput smanjenja unosa kalorija i povećanja unosa proteina također mogu pospješiti gubitak težine.

Dugoročni učinci i održivost

Iako je semaglutid pokazao impresivne rezultate u kliničkim ispitivanjima, važno je uzeti u obzir dugoročne učinke i održivost liječenja. Neka su istraživanja pokazala da se gubitak tjelesne težine postignut semaglutidom možda neće održati nakon prekida uzimanja lijeka. Ovo naglašava važnost promjena načina života koje promiču održivi gubitak težine. Pacijenti koji su uspješno smršavjeli uz pomoć Semaglutida trebali bi se nastaviti baviti redovitom tjelesnom aktivnošću, zdravo se hraniti i pratiti svoju težinu kako bi održali napredak.

Dr. Zvonimir Kolarić objašnjava da, iako se semaglutid u kliničkim ispitivanjima pokazao učinkovitim u postizanju mršavljenja, važno je razmotriti dugoročne učinke i održivost liječenja. „Važno je napomenuti da se postignuti gubitak težine Semaglutidom ne može održati nakon prestanka uzimanja lijeka“, kaže dr. Kolarić. “Ovo naglašava potrebu da pacijenti uvedu promjene u načinu života koje promiču održivi gubitak težine, kao što je uključivanje u redovitu tjelesnu aktivnost, usvajanje zdrave prehrane i praćenje svoje težine.”

Dr. Kolarić također ističe važnost edukacije pacijenata i savjetovanja o dugoročnim strategijama mršavljenja. “Iako semaglutid može biti vrijedan alat za postizanje mršavljenja kod određenih pacijenata, treba ga promatrati kao dio sveobuhvatnog programa mršavljenja koji uključuje stalne promjene načina života”, kaže on. “Pacijenti bi trebali blisko surađivati sa svojim liječnicima kako bi razvili plan za dugoročno upravljanje tjelesnom težinom koji uzima u obzir njihove individualne potrebe i preferencije.”

Dodatno, dr. Kolarić napominje da mogu postojati i drugi potencijalni dugoročni učinci liječenja Semaglutidom koji još nisu u potpunosti razjašnjeni. “Kao i kod svakog lijeka, uvijek postoji mogućnost nepredviđenih dugoročnih učinaka”, kaže. “Stoga je važno kontinuirano praćenje i procjena pacijenata koji primaju terapiju semaglutidom kako bi se osigurala njihova sigurnost i dobrobit.”

Prodaje se pod brendom Ozempic i Wegovy

Semaglutid se prodaje pod dva brenda: Ozempic i Wegovy. Ozempic je odobren za liječenje dijabetesa tipa 2, dok je Wegovy odobren za liječenje pretilosti. Oba lijeka sadrže isti aktivni sastojak, semaglutid, ali su različito formulirani i imaju različite režime doziranja. Ozempic se daje jednom tjedno putem supkutane injekcije, dok se Wegovy daje jednom tjedno putem supkutane injekcije u većoj dozi.

Što se tiče robnih marki Semaglutide, Ozempic i Wegovy, važno je napomenuti da imaju različite indikacije za uporabu. Ozempic se primarno koristi za liječenje dijabetesa tipa 2, a koristi Semaglutida za smanjenje tjelesne težine otkrivene su slučajno tijekom kliničkih ispitivanja Ozempica. Nasuprot tome, Wegovy je posebno odobren za regulaciju tjelesne težine kod odraslih s pretilošću ili prekomjernom tjelesnom težinom i barem jednom komorbiditetom povezanom s tjelesnom težinom. Ova je razlika važna jer utječe na režim doziranja i trajanje liječenja za svaki lijek.

Također je vrijedno napomenuti da iako Ozempic i Wegovy imaju slične aktivne sastojke, imaju različite formulacije i doze. Ozempic je dostupan u napunjenim brizgalicama različitih doza i primjenjuje se jednom tjedno putem supkutane injekcije. Nasuprot tome, Wegovy ima veću dozu i dostupan je samo u napunjenim štrcaljkama. Nadalje, režim doziranja za Wegovy može se razlikovati od onog za Ozempic zbog razlika u njihovoj namjeni. Stoga je važno da pružatelji zdravstvenih usluga pažljivo razmotre koji je lijek prikladan za njihove pacijente i da osiguraju ispravnu dozu i način primjene.

Buduća istraživanja i razvoj

Ima još mnogo toga za naučiti o semaglutidu i njegovom potencijalu kao tretmanu za mršavljenje. Istraživanja koja su u tijeku istražuju njegovu upotrebu u kombinaciji s drugim terapijama, njegove učinke na različite populacije i njegov potencijal za sprječavanje ponovnog dobivanja na težini nakon početnog gubitka težine. Istraživači također istražuju upotrebu semaglutida u drugim stanjima, kao što su nealkoholna masna bolest jetre (NAFLD) i sindrom policističnih jajnika (PCOS), koji se obično povezuju s pretilošću. Kako više podataka bude dostupno, semaglutid bi mogao postati još važniji alat u borbi protiv pretilosti i srodnih stanja.

Powered by Aestetica Web Design © 2024