rinoplastika operacija nosa

Selektivna fototermoliza – Laser tretman za kožna oboljenja

Selektivna fototermoliza je učinkovita i precizna metoda liječenja kožnih oboljenja korištenjem laserske svjetlosti.

Selektivna fototermolizaje precizna mikrokirurgija kojom se spajaju krvne žile za ciljanje tkiva u određenom području. Usklađuje specifičnu valnu duljinu svjetlosti i zagrijava tkivo te ga uništava laserom bez utjecaja ili oštećenja okolnog tkiva. Ciljane stanice se uništavaju apsorpcijom svjetlosti i prijenosom energije.

Dok pojam “selektivna fototermoliza” može zvučati kao koncept iz fizike u srednjoj školi koji nikada niste razumjeli, pojam je zapravo vrlo lako razumjeti kada se raščlani. Selektivno znači upravo to. Postupkom se “odabire” abnormalno područje za liječenje u odnosu na okolno normalno tkivo. Fotografija se odnosi na svjetlo. Laser šalje svjetlost. Termo se odnosi na toplinu. Dakle, svjetlost sada stvara toplinu. Konačno, liza se odnosi na uništenje. Sve u svemu, selektivna fototermoliza odnosi se na korištenje svjetlosti za zagrijavanje i uništavanje tkiva u selektivnom području tijela.

Postupak

Smanjenje vremena pulsa lasera omogućuje kirurzima da pruže kratke udare energije tkivu. Puls ograničava periferno oštećenje, ali stvara dovoljno snage da utječe na ciljano područje.

Cilj lasera određen je njegovom bojom. Na primjer, kada se selektivna fototermoliza koristi za lasersko uklanjanje tetovaža, laser cilja na određene boje. Različiti laseri ili različite postavke na istom laseru zatim se koriste za razbijanje različitih boja tinte tetovaže.

Liječeni uvjeti

Selektivna fototermoliza prvo je razvijena za proces laserskog uklanjanja dlačica, ali se od tada koristi u liječenju sljedećih stanja:

  • Teške upalne akne (čestice koje apsorbiraju svjetlost dopremaju se u povećane lojne žlijezde.)
  • Lasersko uklanjanje dlačica (fotoepilacija.)
  • Uklanjanje tetovaža.
  • Mrlje od porta – Mrlja od porta može se pojaviti kao izolirano stanje ili može biti dio stanja kao što je Sturge-Weberov sindrom ili Klippel-Trenaunay-Weberov sindrom. Mrlje od porta su ružičaste do crvenkaste mrlje na koži (“rodni biljezi”) koje se javljaju kod 0,3 do 0,5 posto populacije. Osim što su kozmetički uznemirujuće, ove lezije mogu potamniti kako ljudi stare, ponekad se razvijajući u piogene granulome.
  • Bradavice.
  • Paučaste vene .
  • Melazma.
  • Fotostarenje kože (starečke promjene.)

Valna duljina lasera i duljina njegovog pulsa odredit će učinkovitost liječenja.

Možda biste željeli saznati više o različitim vrstama lasera i načinu na koji rade.

Rezultati

Selektivna fototermoliza je razlog zašto će blijedoputi pacijent s crnom tetovažom postići bolje i najbrže rezultate. Laser razgrađuje tamnu tintu ostavljajući blijedu kožu oko nje netaknutom. Najlakše se uklanja crna boja, zatim crvena, a zatim zelena i plava. Također objašnjava zašto je boje tinte koje su bliže boji kože, poput smeđe, žute ili ružičaste, teže ukloniti.

Zbogom tetovažama

Ako razmišljate o uklanjanju tetovaže , može biti korisno naučiti nešto o povijesti i osnovama uklanjanja tetovaže. Za razliku od ponekad impulzivne odluke, nakon koje slijedi nekoliko sati (ili manje) postupka tetoviranja, uklanjanje tetovaže zahtijeva predanost vremenu i često više posjeta. Od duljine vremena koje ćete trebati čekati između tretmana, trebali biste saznati koje je vrste tetovaža najlakše ukloniti, pa čak i raspravu o tome koliko ti postupci mogu biti bolni.

Rizici

Najčešća “komplikacija” selektivne fototermolize je nemogućnost potpunog rješavanja pigmentirane kožne lezije. Postupak najbolje funkcionira kada postoji značajan kontrast između boje kože i normalne okolne kože. Postupak je također ograničen na ono što se može postići laserskom operacijom. Na primjer, selektivna fototermoliza može riješiti neke kožne promjene koje su posljedica starenja ili liječiti neke probleme povezane s upalnim aknama, ali sigurno ne sve.

Kao i kod svake laserske tehnike, u nekim slučajevima može doći do oštećenja (opeklina) okolnog normalnog tkiva.

Postupci kao što je selektivna fototermoliza ljudima pružaju još jednu metodu za liječenje stanja kože u rasponu od neželjenih tetovaža do urođenih mrlja od porta, do promjena povezanih s upalnim aknama. Vjerojatno je da će se s trenutnim saznanjima postupci kao što je ovaj nastaviti poboljšavati na načine koji pomažu liječnicima u liječenju neželjene boje kože bez oštećenja obližnjih tkiva.

Powered by Aestetica Web Design © 2024