protiv bora na licu

Savjeti dermatologa: kako okolina utječe na kožu i kako je zaštititi

Kvaliteta naše kože ovisi o mnogim čimbenicima, a jedan od njih je okolina u kojoj živimo. Zagađenje, tvrda voda i jaki vjetrovi mogu utjecati na zdravlje naše kože. Dermatologinja Justine Hextall savjetuje kako zaštititi kožu od negativnih utjecaja okoline i koje tretmane primijeniti za optimalnu hidrataciju i njegu.

Iako smo često zaokupljeni tretiranjem našeg ‘tipa’ kože, možemo previdjeti očitu potrebu za tretiranjem naše kože u skladu s našim okruženjem. Poznato je da razine izloženosti suncu određuju zdravlje kože, ali jeste li znali da kvaliteta vode, razine zagađenja i vjetrovi u mjestu gdje živite također mogu ugroziti vašu kožu? Dr. Justine Hextall, dermatologinja u ime The Harley Medical Group , objašnjava zašto i kako se boriti protiv učinaka.

Razine onečišćenja

“Čestice onečišćenja su mikroskopske, deset do dvadeset puta manje od naše veličine pora što im omogućuje da se infiltriraju u dublje slojeve kože, povećavajući upalu i izazivajući akne i rosaceu te pigmentaciju kože,” otkriva dr. Hextall. “Slobodni radikali [nastali onečišćenjem okoliša] također pojačavaju štetne enzime kao što je MMP-1 koji razgrađuju kolagen i elastin, skele naše kože. To dovodi do opuštene kože i bora.”

Dakle, ako živite u urbanom području, kako ograničiti štetu? “Vrlo je važno ukloniti te čestice noću”, objašnjava stručnjak, stoga se pobrinite za dvostruko čišćenje . “Noć je vrijeme kada se naša koža regenerira, stoga je savršeno vrijeme za nanošenje antioksidativnog seruma i zaštitu od dnevnog oštećenja slobodnih radikala kao što su onečišćenje, stres i izlaganje UV zračenju.

Kvaliteta vode

“Kao dermatolog smatram da najveći učinak na kožu dolazi od kvalitete vode u nekom području”, kaže dr. Hextall. Živite u području s tvrdom vodom? Nažalost, to su loše vijesti. “Tvrda voda ostavlja alkalne minerale na koži, što može uzrokovati suhoću i iritaciju. Ovo objašnjava zašto pojedinci često primjećuju da im se koža bukti kada borave u područjima s tvrdom vodom. Minerali u ovoj vodi mogu ostati na koži i kosi nakon pranja jer ih je teško ukloniti i uzrokovati iritaciju i suhoću. Problem s ovim je naknadno oštećenje kožne barijere. To može učiniti kožu osjetljivom i reaktivnom, također može razbuktati upalna stanja kože poput ekcema i rozaceje.”

Srećom, njega kože može djelovati na suprotstavljanje učincima. “Moj savjet je da uvijek pokušate ukloniti ovu vodu i njezine ostatke s kože korištenjem hidratantnih sredstava za čišćenje i korištenjem učinkovite hidratantne kreme za umirivanje, hidrataciju i zaštitu kožne barijere. Tražim sredstva za čišćenje koja ne samo da čiste kožu, već vraćaju hidratantne i umirujuće proizvode u kožu kako bi je zaštitili. To će zaštititi barijeru kože i učiniti je otpornijom od oštećenja od minerala tvrde vode. Predlažem da počnete s ovlaživačem kao što je hijaluronska kiselina (kao što je DermaQuestov Advance B5 hidratantni serum ), a zatim slojevito nanesite zaštitnu kremu ili losion ovisno o vašem tipu kože.”

Snaga sunca

Bez obzira gdje živite, bez obzira na vremenske uvjete, zaštita od sunca je vitalna. Dr. Hextall objašnjava: „Mnogi od nas nikad ne razmišljaju o nanošenju kreme za sunčanje u Ujedinjenom Kraljevstvu, ali uvijek govorim pacijentima da je najbolja krema protiv starenja SPF 50. Važno je zaštititi se od UVA zraka tijekom cijele godine kako biste smanjili učinke starenja kože.” Zašto? “Tijekom vremena kronično izlaganje suncu uzrokuje neujednačenu nijansu kože, jednu od najčešćih promjena starenja. Također ubrzava razgradnju kolagena i elastina [kao što je gore objašnjeno], ostavljajući kožu mlitavom i naboranom. Vjerujem u očuvanje zdravlja kože i dobar režim njege kože, zdravu prehranu, plus povremene nekirurške intervencije o kojima dermatolog može savjetovati.”

Jaki vjetrovi

Dok se obalni zrak može činiti kao da vam čini dobro, vaša bi koža mogla drugačije reagirati. “Život uz more često može značiti povećanu izloženost jakim vjetrovima”, napominje dr. Hextall. “Oštri vremenski uvjeti ometaju površinsku barijeru kože što utječe na sposobnost kože da zadrži vlagu.”

Da biste pobijedili probleme ljepote poput suhoće, zategnutosti i pucanja, vaša rutina njege kože zahtijevat će dodatno razmišljanje. “Nježno čišćenje je neophodno, potrebna vam je da vaša kožna barijera bude što je moguće zdravija kako bi mogla zadržati vitalnu hidrataciju. Općenito, ako vam je koža zategnuta nakon pranja, vjerojatno je sredstvo za čišćenje koje koristite poremetilo vašu kožnu barijeru. Koža bi trebala biti smirena i hidratizirana nakon pranja, ako odmah posežete za hidratantnom kremom, razmislite o nježnijem sredstvu za čišćenje. Sviđaju mi ​​se DermaQuest Essential Daily Cleanser i Cetaphil Gentle Skin Cleanser .” Potražite serume koji sadrže hijaluronsku kiselinu za zadržavanje vlage i kremu ili losion ovisno o vašem tipu kože.

Powered by Aestetica Web Design © 2024