Sapphire FUE u Turskoj: Moja stanica za povratak kose

Sapphire FUE u Turskoj: Moja stanica za povratak kose

Zamislite da vaša glava postaje platno za remek-djelo, a Turska atelje u kojem se čuda događaju. U svijetu gdje je kosa kruna, a čarobnjaci su zapravo kirurzi, došlo je vrijeme da otkrijemo tajne Sapphire FUE metode. Ako ste mislili da je potraga za izgubljenim gradom zabavna, pričekajte dok ne čujete o mojoj avanturi transplantacije kose u Turskoj!

U svijetu estetske medicine, gdje se čini da je svaki kutak interneta preplavljen reklamama za čarobne pilule za rast kose, moja potraga za rješenjem protiv ćelavosti vodila me na ne tako daleko putovanje – u Tursku. Zašto Turska, pitate se? Pa, osim što je dom najukusnijeg baklave i moćnih osmanskih palača, Turska je postala neosporni globalni lider u transplantaciji kose. Moja odluka da poduzmem ovaj korak došla je jednako prirodno kao i moja jutarnja kava – impulsivno, ali s dubokim uvjerenjem da je to pravi izbor. “Pa dobro, ako ćemo već mijenjati stvari, zašto ne početi s vrhom?” pomislio sam, dok sam se šaljivo zamišljao kako moja nova kosa leprša na istanbulskom povjetarcu.

Što je Sapphire Fue metoda?

Prije nego što zaronimo u detalje mog avanturističkog putovanja, dopustite mi da vam dam kratak pregled onoga što je Sapphire FUE metoda. Naziv zvuči kao neki dragulj za kosu, zar ne? “Možda će mi nakon ovoga kosa biti vrijedna kao safir,” našalio sam se sa prijateljem, koji je samo prevrtao očima, sumnjajući u moje estetske ambicije. Ali zapravo, Sapphire FUE (Follicular Unit Extraction) metoda koristi oštrice od pravog safirnog kristala za preciznije rezove i manje oštećenje tkiva, što znači brži oporavak i, nadamo se, bujniju kosu.

Moje putovanje započinje

Razlog moje odluke o transplantaciji kose bio je jednostavan – želio sam ponovno osjetiti vjetar u svojoj kosi, nešto što sam posljednji put iskusio u svojim ranim dvadesetima. “Na putu sam da pronađem izgubljeno blago,” rekao sam sebi, slično kao Indiana Jones, samo što je moja avantura uključivala manje zmija i više igala.

Prvi koraci

Odabir prave klinike bio je kao da biram pravu sortu kave; želiš najbolju, ali ne znaš odakle početi. Na kraju, nakon nebrojenih sati istraživanja, pronašao sam kliniku koja mi je ulila povjerenje, ne samo kroz recenzije nego i kroz transparentnost njihovog procesa. Pripremajući se za putovanje, spakirao sam sve što mi je trebalo, uključujući kape za sunce, s ironičnim osmjehom na licu. “Tko zna, možda će ovo biti posljednji put da ih nosim,” našalio sam se, dok sam razmišljao o budućim danima s gustim vlasištem.

Zašto baš ja?

Razmišljanje o mom putu samoprihvaćanja i odluke za ovu promjenu bilo je puno introspekcije. “Zašto baš ja?” pitao sam se. Ne u smislu samosažaljenja, već više kao filozofsko pitanje. Pripremajući se za susret s kosom mojih snova, shvatio sam da ovaj korak nije bio samo o vanjštini. Bio je to korak prema ponovnom susretu sa samim sobom, sa slikom čovjeka koji sam uvijek želio biti. “Spreman sam upoznati svoju kosu iz snova,” rekao sam s blagom ironijom, znajući da putovanje koje me čeka nije samo o fizičkoj transformaciji, već i o ponovnom otkrivanju sebe.

Kroz ovaj proces, našao sam humor kao most koji povezuje moje unutarnje strahove i nade s vanjskim svijetom. Smijeh je olakšao teret odluke, dok sam s prijateljima i obitelji dijelio svoje strahove i uzbuđenje. Na kraju, moje putovanje u Tursku nije bilo samo potraga za kosom; bilo je to putovanje pronalaženja samopouzdanja i sreće u vlastitoj koži, s malo pomoći od safirnih oštrica.

Kada sam se odlučio na transplantaciju kose Sapphire FUE metodom u Turskoj, nisam znao da će moja priprema uključivati toliko koraka. No, kao svaki veliki poduhvat, sve počinje prvim korakom – u ovom slučaju, konzultacijama na daljinu.

Konzultacije na daljinu

Interakcija s klinikom putem interneta bila je prvi korak mog putovanja. “Nevjerojatno,” pomislio sam, “moj laptop je vidio više moje ćelave glave nego frizer u posljednjih pet godina.” Moram priznati, bilo je neobično dijeliti fotografije svoje glave s potpunim strancima, ali osoblje klinike bilo je toliko profesionalno da sam se brzo osjećao kao da razgovaram s dugogodišnjim prijateljima koji su iznimno zainteresirani za folikule moje kose.

Nakon što su me upoznali s dostupnim opcijama, došlo je vrijeme da odaberem paket. S obzirom na brojne mogućnosti, osjećao sam se kao da biram novi avatar u video igri. “Hoću li ići s ‘Osnovni ratnik’ ili ‘Vrhunski čarobnjak’ paketom?” šalio sam se s prijateljem, koji nije mogao vjerovati da se čak i u svijetu transplantacije kose može birati između različitih “nivoa opremljenosti”.

Logistički aspekti dolaska u Tursku bili su sljedeća prepreka. Vize, letovi, smještaj – sve je to zahtijevalo pomnu pripremu. “Možda bih trebao spakirati staru četku za kosu, za sreću?” razmišljao sam, dok sam se šalio na račun svoje trenutne (nedostatne) frizure. Na kraju, četka je ostala kod kuće, ali nisam mogao odoljeti da ne spakiram šešir koji sam planirao ceremonijalno spaliti nakon što mi kosa naraste.

Medicinske pripreme

Zdravstveni pregledi i pripreme prije operacije bili su nešto o čemu nisam puno razmišljao, ali ispostavilo se da je to prilično važan korak. “Dvotjedni detox od alkohola i cigareta? Pa, barem ću se vratiti kao novi čovjek,” našalio sam se, gledajući na to kao na neplanirani odmor za svoje tijelo.

Mentalne pripreme bile su, pak, pravi emocionalni rollercoaster. Proveo sam dane provjeravajući vremensku prognozu za Istanbul, nadajući se sunčanom danu koji će dočekati moju novu kosu. “Zamisli samo, prvi susret s mojom kosom pod kišobranom,” ironično sam razmišljao, svjestan da je vrijeme samo jedan od mnogih faktora u ovoj avanturi.

Podrška prijatelja, obitelji, i medicinskog osoblja bila je nevjerojatna. Svaki put kada bih podijelio novu anegdotu ili izrazio brigu, bili su tu da me nasmiju ili umire. Na kraju, dok sam se pripremao za odlazak, shvatio sam da je ovaj put prema novoj kosi bio puno više od estetskog zahvata; bio je to put prema samopouzdanju, s malo humoristične soli posute po cijelom iskustvu.

Dan D

Konačno je došao taj dan. Dolazak u kliniku bio je trenutak za pamćenje. S toliko tehnologije oko sebe, osjećao sam se kao da ulazim u svemirski brod, a ne u kliniku. “Da li se prijavljujem za transplantaciju kose ili za misiju na Mars?” našalio sam se s recepcionarkom, koja je uzvratila osmijeh, vjerojatno navikla na nervozne šale pacijenata.

Sapphire FUE postupak

Sjedeći u operacijskoj stolici, osjećao sam se kao da moja glava dobiva VIP tretman. Dok su me pripremali za operaciju, zamišljao sam kako moji folikuli dobivaju tretman safirnim alatima, što je, moram priznati, zvučalo prilično glamurozno. “Sigurno je ovo najbliže osjećaju biti dragulj,” šalio sam se s kirurgom, koji mi je mirno objasnio kako će te suptilne razlike koje Sapphire FUE donosi imati veliki utjecaj na brzinu mog oporavka i kvalitetu rezultata.

Oporavak neposredno nakon operacije

Prvi sati nakon operacije bili su, pa, zanimljivi. Povratak u hotel s bandanom na glavi dao mi je novi izgled, spreman za piratsku avanturu. “Ahoy, matey! Gdje je moj brod?” našalio sam se s osobljem hotela, koji su ljubazno ignorirali moj novi estetski dodatak i uputili me prema mom sobi.

Prva noć i sljedeći dan

Prva noć s povišenom glavom bila je izazov. Spavanje u polusjedećem položaju nije bilo ništa manje od akrobatske vještine. “Biram između dobrog sna i rizika pomaknuti presađenu kosu,” rekao sam si, dok sam pokušavao pronaći idealnu poziciju koja ne postoji. To je bio trenutak kad sam shvatio da su neke odluke u životu teže od drugih – poput ove između spavanja i svoje nove kose.

Praćenje i prva kontrola

Povratak u kliniku za prvu kontrolu osjećao se kao dolazak “starog prijatelja”, iako je od operacije prošlo samo 24 sata. “Već mi nedostajate,” šalio sam se s medicinskom sestrom, dok je pažljivo pregledavala moju glavu, osiguravajući se da je sve kako treba. Osjećaj zajedništva s klinikom bio je očit, s obzirom da su me već počeli zvati po imenu – ili je to možda bio samo rezultat mog izraženog smisla za humor tijekom postupka.

Kroz sve ove faze, humor nije bio samo mehanizam za suočavanje, već i način da se povežem s ljudima oko sebe, od medicinskog osoblja do prolaznika koji su se vjerojatno pitali što je s tipom u bandani. Svaki korak ovog putovanja bio je ispunjen smijehom, što mi je pomoglo da ostanem pozitivan i optimističan o ishodu mog estetskog poduhvata.

Prvi tjedni nakon transplantacije

Prvi tjedni nakon operacije bili su, blago rečeno, zanimljivo razdoblje. Postoperativna njega zahtijevala je izbjegavanje tuširanja glave, što se pokazalo kao najveći test strpljenja u mom životu. “Tko bi rekao da će mi najveća želja biti osjetiti vodu na glavi?” komentirao sam suho, dok sam se spretno izmicao svakom kapu vode kao da je lava. Ova nova “vodootporna” faza života bila je puna humorističnih trenutaka, posebno kada su prijatelji nudili da me obiđu s kišobranom dok pijem kavu na otvorenom.

Rast kose i prvi rezultati

Kada je kosa počela rasti, emocionalni val koji me preplavio bio je neopisiv. Slavio sam svaki novi folikul kao da je prvi korak mog djeteta. “Pogledajte, svijete, to nije samo bilo kakva kosa; to je moja safirno uzgojena kosa!” hvalio sam se, polušaljivo, prijateljima na video pozivu, pokazujući im svoje novo blago. Bila je to prekretnica koja je označila početak nove ere u mom životu – ere u kojoj sam ponovno mogao osjetiti vjetar u svojoj kosi.

Dugoročna njega za moju novu kosu brzo je postala složenija od moje skincare rutine. “Prije sam samo brinuo o SPF-u za lice, a sada razmišljam o UV zaštitnom šamponu,” šalio sam se, dok sam detaljno proučavao etikete proizvoda za kosu. Rutina njege kose postala je moj novi hobi, s toliko bočica i tuba da bi se mogao opremiti mali salon.

Česti problemi i kako ih riješiti

Rješavanje tipičnih postoperativnih pitanja bilo je kao navigacija kroz minsko polje. “Google kao doktor” postao je moj moto, iako sam se suzdržavao od traženja simptoma online kako ne bih pao u zamku hipohondrije. “Prema internetu, svrbež znači ili da mi kosa raste ili da se pretvaram u vukodlaka,” rekao sam, dok sam s medicinskom sestrom razgovarao o realnim očekivanjima i normalnim simptomima oporavka.

Povratak svakodnevnici nakon transplantacije bio je poput povratka s dugog putovanja. Svi su primijetili promjenu, ne samo u mojoj kosi, već i u mojoj samopouzdanju. “Izgleda da sam postao nova zvijezda kod frizera,” ironično sam komentirao, dok sam zakazivao redovite termine za šišanje, uživajući u novootkrivenoj pažnji i brizi za moju kosu. Ne samo da sam dobio novu kosu, već sam stekao i nove priče, smijeh i, naravno, nekoliko novih šala za podijeliti s prijateljima i obitelji.

Biografija dr. Serkan Aygın

Dr. Serkan Aygın, jedan od prvih timova koji je izvršio transplantaciju kose u Turskoj, pruža usluge u oblasti transplantacije kose i tretmana kose od 1996. godine. Nakon što je završio osnovno medicinsko obrazovanje na Medicinskom fakultetu Çapa Sveučilišta u Istanbulu, Aygın je završio specijalizaciju iz kliničke farmakologije na Sveučilištu u Istanbulu i specijalizaciju iz dermatologije u bolnici Vakıf Gureba. Zatim je radio kao specijalista dermatologije u Poliklinici za dermatologiju i bolesti kose u bolnici Vakıf Gureba. Dr. Serkan Aygın, koji se u svojoj kliničkoj karijeri odlučio fokusirati na jedno polje i djelovati s vizijom specijalizacije u ovom području, godinama je pomno pratio sve tehnike i inovacije u području transplantacije kose i postao jedan od pioniri sektora. Dr. Serkan Aygın, jedan od rijetkih liječnika u svijetu koji je doprinio istaknutom položaju Turske u području transplantacije kose, ima ulogu postavljanja standarda na tom području sa svojim četvrtstoljetnim iskustvom, posebno u FUE metodi i DHI tehnici .

Reference
Follicular Unit Extraction (FUE) Hair Transplant: Curves Ahead. Sharma R, Ranjan A.J Maxillofac Oral Surg. 2019 Dec;18(4):509-517. doi: 10.1007/s12663-019-01245-6. Epub 2019 May 28.PMID: 31624428 

PODIJELI

Powered by Aestetica Web Design © 2024