Ručna limfna drenaža: Više od masaže

Iako se ručna limfna drenaža (MLD) stoljećima koristila u mnogim iteracijama u samozbrinjavanju i medicini više kultura, ponovno doživljava svoj procvat na društvenim mrežama s 425 milijuna pregleda na TikToku.

“Videozapisi ‘skinfluencera’ koji uključuju MLD u svoje tretmane lica kod kuće vrtoglavo su porasli, a trend ne pokazuje znakove usporavanja,” kaže Lauren Gibson, voditeljica Hydrafaciala za UK i Irsku. “Popularnost tijekom karantene učinila je limfnu drenažu kod kuće i njezine neposredne rezultate dostupnijima i poznatijima.”

“Zahvaljujući rastućem broju slavnih osoba s A-liste koje viču o svojim nevjerojatnim rezultatima oblikovanja tijela uz pomoć MLD-a na Instagramu i TikToku, svijest je porasla”, slaže se Jules Willcocks, osnivač Body Ballancera. “Kao i potražnja za liječenjem.”

Vjerojatno ste vidjeli impresivne prije i poslije koji pokazuju snagu MLD-a za smanjenje inča i nadutosti, kao i njegovu sposobnost oblikovanja lica. Ipak, funkcije i vrijednost limfnog sustava možda nisu toliko poznate koliko bi trebale biti.

Stručnjaci za estetiku i ljepotu jedni su od najbolje upućenih u limfne sustave, jer kao što kaže estetska liječnica dr. Galyna Selezneva, koja radi na klinici Rita Rakus u Londonu, “Limfna drenaža je jedna stvar koja jamči poboljšanje ishoda bilo koje estetski tretman – bilo da radite lasere na licu ili tretmane oblikovanja tijela. Zdravo tijelo je nemoguće bez dobrog funkcioniranja i uravnotežene limfe… a zdrava koža je nemoguća bez zdravog tijela.”

Što je limfni sustav?

Drugi po važnosti za krvožilni sustav, limfni sustav je vitalni dio našeg imunološkog sustava. Često se opisuje kao tjelesni kanalizacijski sustav zbog njegove uloge u uklanjanju otpada, toksina i masnih proteina iz tijela. To je delikatna mreža žila i čvorova koja prenosi prozirnu tekućinu zvanu limfa koja sadrži dodatnu intersticijsku tekućinu koja otječe iz tjelesnih stanica i tkiva.

Prosječno ljudsko tijelo sadrži otprilike 12 litara intersticijske tekućine i dnevno proizvodi osam do 12 litara limfe. Limfni čvorovi ponovno apsorbiraju četiri do osam litara limfe, a ostatak se vraća u krvotok kako bi se uklonio iz tijela.

“Limfni sustavi rade u pozadini, osiguravajući da se tijelo može pravilno očistiti, detoksificirati i održati esencijalnu razinu tekućine”, objašnjava Gibson. “Transportirajući limfu, koja također sadrži bijele krvne stanice, djeluje u borbi protiv bakterija i infekcija te izbacuje abnormalne ili stare stanice.”

Utjecaj na zdravlje i ljepotu

Kada limfni sustav teče zdravo, pomaže koži dati sjaj, a tijelu isklesaniji izgled jer se ustajala tekućina ne zadržava. “Bolest, stres, loša prehrana ili nedostatak sna mogu negativno utjecati na naš limfni sustav, utječući na cjelokupno zdravlje i ljepotu”, kaže Gibson.

Kad smo bolesni, stanice limfnog sustava koje se bore protiv infekcija rade prekovremeno, uzrokujući oticanje limfnih čvorova (smještenih po cijelom tijelu, a najveći su u preponama, ispod pazuha i vratu) dok rade na borbi protiv ovih infekcija. Oticanje limfnih čvorova također se može vidjeti kod onih koji su iscrpljeni ili premoreni.

“Spor limfni sustav može dovesti do akni, nadutosti, zadržavanja vode, gubitka elastičnosti, finih linija i bora, crvenila i natečenosti, kao i umora i problema s mentalnim zdravljem. Kada se stanice oko tijela okupaju svježim hranjivim tvarima, to može izgled naše kože učiniti zdravijim i blistavijim,” nastavlja Gibson.

“Limfni sustav povezan je sa svakim organom u tijelu”, objašnjava Jacqueline Kennedy, globalna voditeljica poslovanja u Cidescu i veteranka industrije ljepote. “Ako se preoptereti toksinima iz okoliša ili načina života, tada se povećava upala i toksično opterećenje, što slabi imunološki sustav, uzrokujući niz zdravstvenih problema.” Loše osiguran sustav može uzrokovati edem ili oteklinu, što može dovesti do limfedema, kroničnog stanja uzrokovanog nakupljanjem viška limfne tekućine u tijelu.

Limfni sustavi i celulit

Loša limfna drenaža također je povezana s manje ozbiljnim, ali češćim stanjem – celulitom. “Često, kada klijenti traže tretmane celulita, ono što možete vidjeti je jednostavno zadržavanje tekućine”, kaže Selezneva. “U tim slučajevima nije potreban kompliciran tretman celulita – tretman bi trebao biti isključivo aktivacija limfne drenaže.”

Stoga je važno ispravno dijagnosticirati svog klijenta kako biste odabrali pravi tretman. “Mogu predvidjeti tko će imati dobar ishod, a tko manje reagirati procjenom limfnih žila klijenta; oni koji imaju bolji limfni sustav imat će bolje rezultate,” kaže Selezneva. „Dakle, ponekad, kada je riječ o oblikovanju tijela, moji estetski tretmani ne počinju rješavanjem masnog tkiva, već aktiviranjem limfnog sustava.“

Manuelne tehnike

Postoje mnoge tehnike koje pomažu limfnoj drenaži ručno pomažući kretanje limfne tekućine po tijelu.

Dr Vodderova metoda MLD je tehnika koju koriste mnogi medicinari i napredni terapeuti ljepote, a nastala je 1930-ih. “Ima snažan umirujući učinak na parasimpatički živčani sustav”, objašnjava Kennedy, koji ovu metodu prakticira dugi niz godina. “Nježni, ritmični, pumpajući masažni pokreti slijede smjer protoka limfe i daju brze rezultate.”

Uključuje pomicanje kože preko donjeg tkiva ponavljajućim, kružnim i spiralnim pokretima uz naizmjenično povećanje i smanjenje pritiska. Time se stvara učinak pumpanja, čime se potiče protok limfne tekućine i odvodi višak tekućine iz vezivnog tkiva.

Kirurzi često potiču pacijente da prime Dr Vodder metodu s obučenim stručnjakom za MLD prije i poslije zahvata kao što je liposukcija kako bi se poboljšali rezultati i smanjio rizik od oteklina ili komplikacija. Kennedy kaže da terapeuti mogu kreirati tretmane po mjeri za klijente s točnim pritiskom, protokom i tehnikom. Ova metoda zahtijeva samo ruke i, budući da se obično ne koriste ulja, prikladna je za sve tipove kože.

Uređaji za odvodnju

“Postoje mnogi izvrsni strojevi dostupni za borbu protiv limfnih stanja edema kao što su limfedem i lipoedem, koji utječu na masne stanice,” kaže Kennedy. “Ovi uređaji mogu ponuditi mogućnosti liječenja koje mijenjaju život. Poznate i kao limfne pumpe ili pneumatski kompresijski uređaji, mogu pomoći u ublažavanju boli, potaknuti kretanje tekućine i poboljšati imunološki sustav.”

Dr. Selezneva se kune u endosfere kao samostalni tretman za celulit ili drenažu ili u kombinaciji za poboljšanje rezultata mnogih drugih tretmana kao što su zamrzavanje masti ili injekcije. Tehnologija koristi kompresijski mikrovibracijski sustav i uređaj s valjcima. Hydrafacial također ima korak limfne drenaže u svom sustavu lica, koji uključuje vakuumsku čašicu. Nedavno je brend lansirao Hydrafacial Body ( vidi stranicu 63 ) koji koristi vakuumske čašice u većim veličinama.

Praksa je također ugrađena u CACI-jev Hydratone, Eye Revive, Synergy Advanced Non-Surgical Facial Toning i ECM (CACI-jev tretman za noge, bedra i stražnjicu), između ostalih.

Uređaji za presoterapiju kao što je Body Ballancer uključuju kompresijsko odijelo koje u potpunosti radi MLD umjesto vas. Komprimira se i skuplja kako bi se limfna tekućina pokrenula uz tijelo.

“Vidjeli smo sve veći interes i popularnost za ‘presoterapiju’ (također poznatu kao kompresijska terapija) u proteklih nekoliko godina potaknutu brojnim čimbenicima”, kaže Willcocks. “Prvo, broj formalno obučenih terapeuta za limfnu masažu u Ujedinjenom Kraljevstvu još uvijek je vrlo nizak, pa sustavi poput našeg pomažu klinikama i salonima da ponude holističkije tretmane koje inače ne bi mogli pružiti.”

“Drugo, tvrtke su počele prepoznavati potencijal za povećanje tokova prihoda korištenjem uređaja kao što je Body Ballancer. Osim početnih izdataka za opremu, ovi uređaji daju praktičarima mogućnost da poboljšaju svoje usluge nudeći sve popularnije kombinirane tretmane sa samo jednim terapeutom, čime se povećava njihov prihod po sobi”, nastavlja ona. 

“Konačno, vlasnici klinika koji razmišljaju o budućnosti također su prepoznali da tehnologija također može pomoći u poboljšanju ishoda klijenata i pomoći bržem oporavku od kirurških zahvata i nekirurških tretmana lica smanjenjem vremena zastoja i nuspojava kao što su modrice, upale i crvenilo.”

Čašica za drenažu

Cupping je drevna praksa korištenja vakuumskih čašica izravno na koži (obično na leđima) za poticanje cirkulacije i protoka limfe te ublažavanje napetosti mišića.

Staklene ili silikonske čašice postavljaju na tijelo terapeut povlačeći kožu, tkiva i mišiće prema gore. Krv i limfna tekućina tada mogu slobodnije teći cijelim tijelom, pomažući u eliminaciji viška tekućina i toksina iz prethodno začepljenih područja. Na tijelu, kupiranje može dovesti do modrica i biti malo bolno.

Pokrivanje lica postalo je sve popularnije posljednjih godina zbog svoje sposobnosti da pruži dotjeran i oblikovan izgled. Ovo se temelji na istim načelima, ali je proces vrlo različit. Manje čašice služe za masažu lica, stvarajući lagani vakum, te potičući bolju prokrvljenost i drenažu.

Kućna odvodnja

Postoje i drugi načini za pomoć protoku limfe u tijelu, a mnoge od njih klijenti mogu provoditi kod kuće kako bi poboljšali svoje zdravlje ili poboljšali rezultate estetskih tretmana.

Suho četkanje tijela popularno je za smanjenje celulita zbog svoje sposobnosti poticanja cirkulacije i protoka limfe. Uključuje korištenje prirodne četke za tijelo malim kružnim pokretima od stopala prema gore u smjeru srca.

Gua sha je tradicionalna kineska metoda liječenja koju smo posljednjih nekoliko godina vidjeli na svim društvenim mrežama. Uključuje korištenje alata s glatkim rubovima (često izrađenog od ružičastog kvarca ili žada) za gladenje kože laganim pritiskom prema limfnim čvorovima.

Tko može imati koristi?

Vaši klijenti mogu piti tri litre vode dnevno i biti oprezni s fizičkim vježbama, ali čak i tada mogu imati razdoblja u životu kada je limfni sustav usporen, kaže Selezneva.

Za žene, funkcija limfnog sustava može opadati i teći s njihovim menstrualnim ciklusima. “Mjesečnice stvarno mogu utjecati na rad limfnih žila. Tijekom ovih razdoblja u mjesecu, klijentima bi moglo trebati još više aktivacije limfe,” dodaje Selezneva. Trudnice mogu imati velike koristi od MLD-a za smanjenje oteklina i održavanje zdravog rada tijela. Zapravo, u Brazilu, gdje je MLD iznimno popularan, često se ugrađuje u planove za trudnoću.

Osim toga, svatko može imati koristi od MLD-a – od onih koji se oporavljaju od ozljede ili se liječe od raka do onih koji se žele osjećati bolje, lakše i zdravije. “Klinike koje su pretežno usmjerene na filere propuštaju terapiju limfne drenaže lica i tijela jer dugovječnost i oporavak od filera također ovise o dobrom funkcioniranju limfnog sustava”, kaže Selezneva. “Preporučam ulaganje u uređaj i osiguranje stalne obuke za tim kako bi postigli najbolje rezultate.”

Sve više ljudi shvaća da je osjećaj ‘tromosti’ zapravo dio limfnog sustava koji loše funkcionira. Od vitalne je važnosti da ljudi prepoznaju da je limfni sustav jedan od najvažnijih darova koje smo dobili od Majke Prirode i moramo paziti na njega kao što se on brine za nas.

Powered by Aestetica Web Design © 2024