Sve što stvarno trebate znati o retinolu

Od svih sastojaka za njegu kože koji su nam danas dostupni, retinol je možda najtransformativniji – ali ipak najviše krivo shvaćen.

Nekad ograničen na bijele zidove dermatološke ordinacije, ovaj snažni aktivni sastojak sada je pronašao svoj put u beskrajne linije proizvoda za njegu kože bez recepta, a brendovi ga uključuju u kreme, serume, ulja i gelove . No, s toliko nijansi u formulaciji, nije uvijek lako pronaći pravi retinol za vas. Ovdje stručnjaci raščlanjuju osnovna pravila retinola – od toga kako djeluje do najboljih načina korištenja – i otkrivaju najinovativnije, najučinkovitije proizvode s retinolom koji su sada na policama.

Što je retinol?

Derivat vitamina A, retinol većina stručnjaka i dermatologa općenito smatra posljednjom riječju u učinkovitoj, ‘aktivnoj’ njezi kože. Studije su dokazale njegovu sposobnost djelovanja na širok spektar kožnih problema, od finih bora do pigmentacije , pa čak i akni.

Kako djeluje retinol?

Jednostavno rečeno, retinol djeluje tako da ubrzava stopu izmjene stanica u koži, što znači da nove, svježe stanice kože probijaju put do vaše površine kože brže nego što bi to činile prirodno. Ova radnja ima niz estetskih prednosti.

“Iz perspektive kože, retinoidi djeluju na dubokoj staničnoj razini, gdje pomažu u poticanju proizvodnje kolagena i elastina, smanjuju starenje stanica i začepljenje pora te reguliraju proizvodnju sebuma,” objašnjava liječnik opće prakse i stručnjak za zdravlje kože dr. Anita Sturnham . “Vitamin A tijelo ne može proizvesti i stoga ga treba unijeti našom prehranom i hranjenjem kože lokalno, kroz njegu kože.”

Što retinol radi?

Stanična regeneracija koju retinol potiče može rezultirati opsežnim dobrobitima za mnoge tipove kože i probleme.

Postoji mnogo studija koje istražuju ulogu retinola u smanjenju uobičajenih znakova ubrzanog starenja. Mnogi su otkrili da može smanjiti hrapavost, hiperpigmentaciju i bore povezane s fotostarenjem (ili oštećenjem od sunca).

Obitelj retinoida, objašnjeno

Izazivajući valove zabune, retinol je posljednjih godina postao donekle krovni pojam, koji se koristi za označavanje cijelog niza oblika vitamina A, tako da nije uvijek jasno što se točno nalazi u vašem serumu. “Porodica retinoida uključuje retinol i njegove prirodne derivate, kao što su retinaldehid i retinil esteri, kao i veliki broj sintetskih derivata,” kaže dr. Sturnham.

Bilo koji retinoid mora se unutar kože pretvoriti u retinoičnu kiselinu prije nego što može regenerirati stanice kože i potaknuti proizvodnju kolagena. Čista retinoična kiselina može se naći samo spremna i na čekanju u proizvodima na recept kao što su oralni lijek Accutane i topikalna Treclin krema. Retinoidi koji se nalaze u proizvodima koji se izdaju bez recepta moraju se pretvoriti nekoliko puta prije nego što postanu retinoična kiselina, stoga je važno strpljenje i dosljednost u korištenju. Moguće je postići slične rezultate s retinoidom koji se ne izdaje na recept, ali vrijeme koje je potrebno bit će znatno dulje.

Koje su nuspojave retinola?

Prema Sturnhamu, postoji nekoliko potencijalnih problema s puno proizvoda za njegu kože s retinolom. “Neke marke koriste u osnovi inertne količine koje nemaju nikakve koristi za kožu, dok druge imaju tako snažne formulacije na bazi retinoida da rizici od nuspojava nadmašuju dobrobiti”, kaže ona.

Ove nuspojave (odnosno suha koža koja se peruta i umjerena iritacija) postaju sve manje prisutne kako inovacija napreduje. Najbolji proizvodi s retinolom na policama danas koriste napredne formulacije i sustave inkapsulacije sa sporim otpuštanjem kako bi spriječili iritaciju uzrokovanu povećanjem stanične izmjene.

Kako koristiti retinol

Kao i kod svake aktivne njege kože, primjena je ključna u uspjehu retinola. Dr. Sturnham savjetuje da svoju koristite samo noću, nakon sredstva za čišćenje i prije (nježne) noćne kreme . “Uz kvalitetan serum , upijanje će biti brzo i nema potrebe odgađati nanošenje hidratantne kreme”, kaže ona.

Kada svoju kožu upoznajete s retinolom, bitno je da ne isprobate previše prerano. Početnici bi trebali započeti s korištenjem svoje jednom tjedno, polako povećavajući do svake druge večeri.

Zaranjanje na dubinu vjerojatno će dovesti do iritacije i ljuštenja. Strpljenje je potrebno i kad se radi o rezultatima: očekujte da ćete početi primjećivati ​​poboljšanja kože za otprilike tri do šest mjeseci, ovisno o proizvodu koji koristite.

Nadalje, bitno je nositi dobar zaštitni faktor širokog spektra (30 ili više) svaki dan kada koristite bilo koji retinol, jer on može vašu kožu učiniti fotoosjetljivijom. Ovo pravilo vrijedi i zimi i ljeti.

Retinol i menopauza

Retinol se može uključiti u rutinu u bilo kojoj dobi, ovisno o rezultatima koje želite postići. Na primjer, retinoidni proizvodi na recept često se daju tinejdžerima za liječenje akni.

Ako ste u perimenopauzi ili menopauzi, vjerojatno se osjećate pomalo zbunjeno ponašanjem svoje kože i borite se pronaći najbolje načine za rad s njom. Prvi savjet dr. Emma Wedgeworth, dermatologinja konzultantica za La Roche-Posay, daje svojim klijentima u ovoj dobnoj skupini je da svuku stvari odmah natrag.

“Jedan od ključnih aspekata menopauze je da kada vam opadne estrogen, vaša koža postaje osjetljivija. Gubite glukozamin i glikane, molekule koje zadržavaju vodu, a vaša kožna barijera počinje postajati osjetljivija.” Ona savjetuje da svoju rutinu vratite na nježno sredstvo za čišćenje i bogatu hidratantnu kremu. Zatim se možete početi baviti promjenama na svojoj koži. “Oko menopauze stvarno počinjete primjećivati ​​razvoj finih bora, jer razina kolagena pada – pa je ovo savršeno vrijeme da nabavite retinol. Dodajte ga u svoju rutinu nekoliko večeri tjedno, polako se povećavajući povećati svoju upotrebu.”

Retinol i osjetljiva koža

Mnogi ljudi s osjetljivom kožom vjeruju da jednostavno ne mogu koristiti retinol – ali dr. Wedgeworth se ne slaže. Jedan pametan trik za sve koji se bore s iritacijama jest napraviti “sendvič s retinolom”.

“Nakon čišćenja, ideja je nanijeti hidratantnu kremu na osjetljiva područja lica, kao što su oko očiju, bore osmijeha, brada i vrat, a zatim nanijeti proizvod s retinolom. Ostavite da djeluje 15 minuta prije nego što nanesete sloj hidratantne kreme kao gornji sloj sendviča za njegu kože. Kako se koža s vremenom prilagođava na retinol, možete preskočiti početni sloj,” objašnjava ona.

Jeste li spremni započeti vezu s retinolom? Kako bismo vam pomogli da iskoristite prednosti ovog čudesnog sastojka bez pretjeranog mrštenja obrva, zaokružili smo najbolji retinol za svaki tip kože koji možete isprobati, od osjetljivih novopridošlica do iskusnih korisnika.

 

Powered by Aestetica Web Design © 2024