Postojanost liječenja maksimizira učinkovitost liječenja akni klaskoteronom

Postojanost liječenja maksimizira učinkovitost liječenja akni klaskoteronom

Kratkoročni rezultati pokazali su da je klaskoteron poboljšao cjelokupno stanje akni kod 19,9% pacijenata do 12. tjedna. Stope poboljšanja porasle su na 30,2% za akne na licu nakon 12 mjeseci i 31,7% za akne na trupu nakon 9 mjeseci.

Istraživači su otkrili da se učinkovitost kreme s klaskoteronom 1% za liječenje akni vulgaris povećala tijekom vremena do 12 mjeseci i stoga preporučuju uporne režime liječenja za optimalne rezultate, prema studiji.

“Klaskoteron je molekula prva u klasi koja se kompetitivno veže za androgene receptore s visokim afinitetom i inhibira transkripciju gena koji reagiraju na androgene, uključujući komponente sebuma i upalne citokine”, Lawrence F. Eichenfield, MD, s odjela dermatologije na napisali su Medicinski fakultet Sveučilišta u Kaliforniji, San Diego, i kolege. “ Clascoterone krema 1% odobrena je u SAD-u za liječenje acne vulgaris kod pacijenata [u dobi od najmanje] 12 godina.”

U ovoj studiji autori su predstavili integrirane podatke o djelotvornosti kreme s klaskoteronom 1% za liječenje akni vulgaris iz dva identična ispitivanja faze 3 koja su bila temelj za njezino odobrenje, kao i iz produžetka ispitivanja.

U ispitivanjima faze 3, 1143 bolesnika u dobi od 12 godina i starijih s acne vulgaris nasumično su raspoređeni da primaju klaskoteron (n = 576) ili nosač (n = 567) dva puta dnevno tijekom 12 tjedana. Nakon prvih 12 tjedana, 600 pacijenata uključeno je u dugotrajno produženo ispitivanje, a 343 su ga završila.

Rezultati su pokazali da je veći udio pacijenata liječenih klaskoteronom postigao ukupni uspjeh liječenja , definiran kao IGA rezultat od 0 ili 1, u usporedbi s pacijentima liječenim nosačem na kraju 12. tjedna (19,9% naspram 7,7%; P < 0,0001 ).

U produžetku ispitivanja, 30,2% pacijenata postiglo je IGA 0 ili 1 za akne na licu nakon 12 mjeseci liječenja, a 31,7% postiglo je isto za akne na trupu nakon 9 mjeseci liječenja.

“Učinkovitost kreme s klaskoteronom 1% za liječenje akni vulgaris porasla je tijekom vremena do 12 mjeseci kod svih liječenih pacijenata”, zaključili su autori. “Kliničari bi mogli razmotriti savjetovanje pacijenata da je potrebna upornost u liječenju kako bi se povećala učinkovitost liječenja klaskoteronom.”

Biografija Ana Maletić dr. med.

Ana Maletić, dr. med., diplomirala 2009. godine na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i nakon toga položila specijalistički ispit iz plastične, rekonstrukcijske i estetske kirurgije. Izobrazbu za primjenu lasera u estetskoj medicini završila je na Laser & Health akademiji. Presađivanje kose usavršila je u Americi, Poljskoj, Italiji, Turskoj, Austriji i Gruziji. Dr. Ana Maletić jedina je iz Hrvatske primljena u članstvo Međunarodnog udruženja liječnika koji se bave transplantacijom kose ISHRS – International Society of Hair Restoration Surgery.

PODIJELI

Powered by Aestetica Web Design © 2024