Pod lupom… Mliječna kiselina

Mliječna kiselina je alfa hidroksi kiselina koja se obično koristi u njezi kože. Ellen Cummings ispituje stručnjake kako bi saznala više o znanosti koja stoji iza kiseline i kako se može koristiti u salonima

Kako djeluje mliječna kiselina?

Mliječna kiselina se obično koristi u lokalnoj njezi kože, a danas se obično sintetski proizvodi u laboratoriju, ali se tradicionalno stvara kao prirodni nusproizvod fermentacije biljaka i mlijeka. Mliječna kiselina je alfa hidroksi kiselina (AHA) koja ima niz dobrobiti za kožu, uključujući svojstva nježnog pilinga.

Rebecca Jones, trenerica i ambasadorica za Noon Aesthetics, kaže: “Mliječna kiselina uzrokuje razgradnju desmosoma (enzima koji se vežu na kožu) kako bi potaknula oslobađanje površinskih stanica, stimulirajući proces eksfolijacije. Dublji sloj kože je stimuliran da poveća sintezu kolagena i glikozaminoglikana (nositelja vode u koži).”

Mliječna kiselina ima veću veličinu molekula od nekih drugih AHA kao što je glikolna kiselina, tako da je nježnija i ne može prodrijeti tako duboko u kožu. To znači da su njegovi učinci pilinga uglavnom na površini kože. Dr. Catharine Denning, kozmetička liječnica koja vodi redovnu kliniku iz The Light Centra u Londonu, kaže: “Mliječna kiselina prekida veze između mrtvih stanica kože na površini epitela, što pomaže u pomicanju površinske pigmentacije (kod jake i na niži pH).”

Kako ju treba koristiti?

Mliječna kiselina izvrstan je tretman za pigmentaciju i neujednačenu boju kože, kao i za suhu, dehidriranu i kožu bez sjaja. Također može smanjiti pojavu finih bora i pomoći u poticanju stvaranja ceramida za jačanje zaštitne funkcije kože. Denning dodaje: “Njegova antioksidativna svojstva pomažu u uklanjanju slobodnih radikala i teških metala koji mogu doći u dodir s kožom, štiteći je od oštećenja DNK.”

Postoje znanstveni dokazi koji pokazuju da mliječna kiselina može potaknuti vitalnost kože. Cigdem Kemal Yilmaz, kemijski inženjer, formulator njege kože i osnivač Skin Masterclass, citira studiju WP Smitha iz 1996. godine.

Yilmaz zaključuje: “Klinički dokazi pokazuju da je lokalna primjena mliječne kiseline učinkovita za depigmentaciju i poboljšanje hrapavosti i blagog bora kože uzrokovanog fotooštećenjem iz okoliša.”

Budući da je mliječna kiselina nježni eksfolijant, može se naći u mnogim proizvodima za njegu kože za kućnu upotrebu, uključujući sredstva za čišćenje, tonike i serume – tako da postoji mnogo načina da je klijenti uključe u svoje rutine.

“U lokalnoj njezi kože, mliječna kiselina se može koristiti kao dio koraka čišćenja ili nakon sredstva za čišćenje kao samostalni sastojak do dva puta dnevno,” kaže Denning. “Klijenti ga mogu pratiti s drugim proizvodima koji se ne ispiraju i, kao i uvijek, završiti kremom za sunčanje tijekom dana ili hidratantnom kremom noću ako im je potrebna.”

Kod kuće se mliječna kiselina također može koristiti u jačoj formulaciji kao tjedno ispiranje, blagi piling, ali za veći učinak klijenti mogu posjetiti kozmetičkog stručnjaka za intenzivniji piling. Mliječna kiselina također može pojačati učinke drugih salonskih tretmana. “Dobro funkcionira kao nadopuna estetskim zahvatima poput uboda iglama i injekcija. Iako tretmane ne biste izvodili zajedno, njihove dobrobiti djeluju usklađeno za postizanje rezultata,” komentira Jones.

Iako je važno ne previše tretirati kožu korištenjem previše eksfolijanata i aktivnih sastojaka u isto vrijeme, mliječna kiselina se može sigurno staviti u slojeve s većinom sastojaka za njegu kože. Denning kaže: “U redu je kombinirati ili izmjenjivati mliječnu kiselinu s drugim oblicima pilinga kao što je salicilna kiselina ako ustanovite da se pore vaše kože začepljuju ili su sklone nepravilnostima.”

Hijaluronska kiselina je još jedan sjajan par za povećanje hidratacije kože, dok Yilmaz dijeli svoje preferencije: “Osobno volim slojevitu mliječnu kiselinu s vitaminom C (etil askorbinska kiselina), aminokiselinama, pantenolom i ekstraktom zelenog čaja.”

Postoje li kontraindikacije?

Ako klijentica ima vrlo osjetljivu kožu, tada mliječna kiselina može biti iritirajuća, a Denning savjetuje da je ne koristite na klijenticama koje pate od ekcema, psorijaze i rozaceje – iako kaže da je sigurna za upotrebu kod trudnica i dojilja u koncentraciji od 5% ili manje.

Problemi se također mogu pojaviti ako je mliječna kiselina koja se koristi u proizvodima za njegu kože dobivena iz mliječnih proizvoda, a klijenti imaju alergiju ili netoleranciju na mlijeko – stoga je važno provjeriti porijeklo svojih proizvoda s mliječnom kiselinom i obaviti konzultacije s klijentima prije tretmana kako biste utvrdili sve moguće kontraindikacije. Također se ne preporučuje sloj mliječne kiseline s retinoidima jer to može iritirati kožu.

Powered by Aestetica Web Design © 2024