Laser-Assisted Drug Delivery (LADD)

Pigmentacija: rodni žigovi i poremećaji pigmentacije

Rodni žigovi i drugi poremećaji pigmentacije pogađaju mnoge ljude. Neki od najčešćih su pigmentirani madeži, makularne mrlje, hemangiomi, mrlje od porta, dok poremećaji uključuju albinizam, melazmu, vitiligo i gubitak pigmentacije zbog oštećenja kože.

Rodni žigovi i drugi poremećaji pigmentacije (boje) kože pogađaju mnoge ljude. Neki od najčešćih problema navedeni su u nastavku. Ako mislite da imate neku od ovih abnormalnosti pigmentacije, svakako posjetite liječnika ili dermatologa kako biste dobili službenu dijagnozu.

Znakovi rođenja

Kao što se moglo očekivati, ove abnormalne boje kože pojavit će se pri rođenju ili samo nekoliko tjedana nakon rođenja. Iako većina madeža nije kancerogena, određeni madeži, opisani u nastavku, mogu predstavljati zdravstveni rizik.

Pigmentirani madeži

Nevus iz Ota. Ovaj madež obilježen je plavičastom ili sivkastom promjenom boje lica, a ponekad i bijelog dijela oka (sklera). Promjenu boje uzrokuju povećane količine pigmenta (melanina) i stanica koje proizvode taj pigment (melanociti) u očima i oko njih. Pacijenti s ovom vrstom madeža imaju veći rizik od razvoja melanoma raka oka ili središnjeg živčanog sustava. Osim toga, mogu razviti glaukom (povećani tlak u očima). Iz tog razloga trebaju redovito odlaziti na preglede kod neurologa i oftalmologa. Potencijalni tretmani za ovu diskoloraciju kože uključuju lokalna (nanesena na kožu) sredstva za izbjeljivanje, kao što je hidrokinon, i laserske tretmane.

Mongolske mrlje. Ovi madeži izgledaju modrice ili plavkaste boje i obično se razvijaju na leđima ili stražnjici beba. Ova diskoloracija obično nestaje do četvrte godine života i ne treba je liječiti.

Nevusi (madeži). Ove mrlje mogu biti boje mesa do svijetlo do tamnosmeđe. Mogu biti ravne ili uzdignute. Iako je većina madeža dobroćudna (nekancerozna) i neće uzrokovati probleme, neki se mogu promijeniti i postati rak kože koji se naziva melanom. Iz tog razloga madeže treba promatrati zbog krvarenja, boli, svrbeža, boje, oblika, simetrije, ravnomjernih rubova i promjena veličine. Način provjere ovih madeža je ABCDE:

  • A za asimetriju . Ako svoj madež podijelite na pola, obje bi strane trebale izgledati jednako.
  • B za granicu . Rub vašeg madeža trebao bi biti ravan.
  • C za boju . Vaš madež bi trebao biti jednobojan. Vaš madež ne bi trebao imati različite boje, pogotovo boje poput crvene ili plave.
  • D za promjer . Madeži manji od 0,6 cm u promjeru obično su benigni. Ako se vaš madež poveća, osobito ako je veći od 0,6 cm, trebali biste ga pregledati.
  • E za razvijanje ili uzdizanje . Ako je vaš madež bio ravan, ali je sada povišen (izdignut) ili ako primijetite krvarenje, krustu, bol ili svrbež, to treba provjeriti.

Ako se bilo koja od ovih značajki promijeni, trebali biste pregledati madeže. Ako imate osobnu ili obiteljsku povijest melanoma, trebali biste redovito pregledavati svoje madeže kod dermatologa.

Vaskularni madeži (od krvnih žila)

Makularne mrlje. Makularne mrlje pojavljuju se bilo gdje na tijelu kao blage crvene mrlje, ali nisu povišene. Oni su najčešći tip vaskularnog madeža. Mogu se pojaviti u dva oblika: “anđeoski poljupci”, koji se mogu pojaviti na čelu i kapcima i obično nestaju nakon druge godine života; ili “ugrize rode”, koji će se pojaviti na stražnjoj strani vrata i mogu potrajati do zrelih godina. Budući da su ti tragovi često blagi i uvijek bezopasni, ne treba ih liječiti.

Hemangioma. Hemangiomi su izrasline koje se sastoje od mnogo sićušnih krvnih žila skupljenih zajedno. Neki hemangiomi su ozbiljniji. Češće su kod žena i nedonoščadi. Ovaj madež obično je samo mala oznaka na licu, trupu ili ekstremitetima (rukama i nogama). Međutim, u neke djece hemangiomi mogu biti veliki i brzo rasti tijekom prve godine života.

Postoje 2 vrste hemangioma: jagodasti (ili površinski), koji su blago uzdignuti i mogu se pojaviti bilo gdje na tijelu; ili kavernozni (duboki), koji su dublji madeži označeni plavičastom bojom. Na sreću, većina hemangioma će nestati sama od sebe: 50% se oporavi do 5. godine, 70% do 7. godine i 90% do 9. godine.

Ako je hemangiom malen i ne stvara probleme, može se promatrati da se vidi hoće li biti bolje. Razlozi za liječenje hemangioma uključuju probleme s funkcijama (kao što su vid, jelo, sluh ili defekacija), ulceracije, krvarenje ili bol.

Ako je potrebno, hemangiomi se mogu liječiti na različite načine, od kojih svaki nosi svoje rizike. Kortikosteroidni lijekovi mogu se ubrizgati ili uzeti oralno (na usta). Rizici kortikosteroidnih lijekova uključuju visoki krvni tlak, visoku razinu šećera u krvi, slab rast ili kataraktu. Određeni hemangiomi također se mogu liječiti laserima kako bi se zaustavio njihov rast i izliječili. Rijetki rizici povezani s laserskim tretmanom uključuju ulceracije i ožiljke. Osim toga, za liječenje hemangioma korišteni su i lokalni i oralni beta blokatori, ali ti lijekovi također nose svoje rizike o kojima treba pažljivo razgovarati sa svojim dermatologom. U rijetkim slučajevima, hemangiom se može ukloniti kirurškim zahvatom.

Mrlje od porta vina .Mrlja od porta pojavljuje se kao ravna ružičasta, crvena ili ljubičasta mrlja na licu, trupu, rukama ili nogama i ostaje cijeli život. Mrlje od porta uzrokovane su abnormalnim razvojem krvnih žila (kapilara). S vremenom se mrlja od porta može izdignuti i zadebljati. Smatra se da mrlje od porta na kapcima predstavljaju povećan rizik od glaukoma. Liječnici su isprobali mnogo načina za liječenje mrlja od porta, uključujući zračenje, tetoviranje, zamrzavanje, dermoabraziju ili skleroterapiju. Terapija laserom trenutno je tretman izbora jer je to jedina metoda koja uništava kapilare u koži bez oštećenja ostatka kože. Mrlje od porta mogu se vidjeti u određenim medicinskim poremećajima, kao što je Sturge-Weberov sindrom, čiji simptomi uključuju mrlje od porta na licu, probleme s vidom, konvulzije, intelektualne poteškoće, a možda čak i paraliza; i Klippel-Trenaunayjev sindrom, kod kojeg udovi imaju mrlje od porta, proširene vene i/ili previše rasta kostiju i mekog tkiva. Oba ova sindroma su vrlo rijetka.

Poremećaji pigmentacije kože

Albinizam, nasljedni poremećaj, uzrokovan je nedostatkom pigmenta melanina, a rezultira izostankom pigmentacije na koži, kosi ili očima. Albinosi imaju abnormalni gen koji ograničava proizvodnju melanina. Ne postoji lijek za albinizam. Osobe koje imaju ovaj poremećaj trebale bi stalno koristiti kremu za sunčanje jer imaju mnogo veću vjerojatnost da će dobiti oštećenja od sunca i rak kože. Albinizam se može pojaviti kod bilo koje rase, ali je najčešći kod bijelaca. Osim toga, gotovo svi pacijenti s albinizmom imaju problema s očima, poput smanjenog vida ili abnormalnog pokreta očiju, te bi ih trebali pregledati oftalmolog.

Melazma. Melazma (također poznata kao kloazma) obilježena je tamno-smeđim mrljama koje se mogu pojaviti na čelu, obrazima, gornjoj usni, nosu i bradi. Iako se ovo stanje često naziva “maskom trudnoće”, može se razviti i kod muškaraca. Može se pojaviti i kod žena koje uzimaju kontracepcijske pilule ili estrogen u postmenopauzi. Melazma može nestati nakon trudnoće, ali ako ostane, može se liječiti određenim kremama na recept i nekim proizvodima za njegu kože koji se prodaju bez recepta. Osim toga, laseri koji ciljaju pigment mogu biti od pomoći. Ne zaboravite se posavjetovati sa svojim dermatologom radi ispravne dijagnoze ovog stanja prije nego što ga odlučite sami liječiti. Ako imate melazmu, uvijek koristite kremu za sunčanje jer će sunčeva svjetlost pogoršati stanje.

Promjena (promjena) pigmentacije kao posljedica oštećenja kože (postupalna hiper- ili hiperpigmentacija). Ako ste imali infekciju kože, mjehure, opekline ili drugu ozljedu kože, možda ćete imati smanjenje ili povećanje pigmentacije na zahvaćenom području. Ova vrsta promjene obično nije trajna, ali može proći i do nekoliko mjeseci da nestane ili se poboljša. Kozmetika se može koristiti za pokrivanje područja. U slučaju hiperpigmentacije (tamnih mrlja), kreme za posvjetljivanje koje se izdaju na recept ili bez recepta mogu pomoći u smanjenju vremena potrebnog za izblijeđivanje područja. Također biste trebali nositi kremu za sunčanje jer sunčeva svjetlost može produljiti tamu područja.

VitiligoVitiligo je stanje u kojem tjelesni imunološki sustav napada pigmentne stanice (melanocite), uzrokujući gubitak pigmenta. Ostala stanja imunološkog sustava povezana s vitiligom uključuju dijabetes, pernicioznu anemiju, bolesti štitnjače i Addisonovu bolest. Vitiligo uzrokuje glatke, bijele mrlje na koži, obično oko usta i očiju ili na stražnjoj strani ruku. Kod nekih se ljudi te mrlje mogu pojaviti po cijelom tijelu. Ne postoji lijek za vitiligo, ali postoji nekoliko tretmana, uključujući: topikalne steroidne pripravke; lokalni imunomodulatori; lokalni analozi vitamina D; boje ili psoraleni (lijekovi osjetljivi na svjetlo) koji se koriste u kombinaciji s tretmanom ultraljubičastim A (UVA) svjetlom; i Excimer laser, koji daje ciljano ultraljubičasto B (UVB) svjetlo. Svim tretmanima može biti potrebno 6 ili više mjeseci da bi bili učinkoviti.

Powered by Aestetica Web Design © 2024