glumičić estetska kirurgija rinoplastika
Mirna Valić

Ozempic i dugoročni učinci: Kako utječe na pacijente tijekom vremena

Ozempic, lijek koji je stekao popularnost posljednjih godina, poznat je po prednostima gubitka težine i poboljšanoj kontroli glikemije, no kakvi su njegovi dugoročni učinci? U ovom članku istražujemo potencijalne koristi i rizike Ozempica i njegov utjecaj na pacijente tijekom vremena, uz stručni uvid dr. Pave Markoša iz KBC-a Zagreb.

Dijabetes je stanje koje pogađa milijune ljudi diljem svijeta, a dijabetes tipa 2 je najčešći oblik. Posljednjih godina, Ozempic, također poznat pod imenom Wegovy, pojavio se kao obećavajući tretman za dijabetes tipa 2. Međutim, kao i kod svakog drugog lijeka, postoje potencijalni dugoročni učinci kojih bi pacijenti trebali biti svjesni. Kako bismo dublje upoznali Ozempic i njegove učinke, razgovarali smo s dr. Pavom Markošem s KBC-a Zagreb, vodećim stručnjakom za dijabetes i njegovo liječenje. U ovom ćemo članku istražiti 10 aspekata povezanih s Ozempicom i njegovim dugoročnim učincima, uključujući gubitak težine, kardiovaskularne dobrobiti, gastrointestinalne nuspojave i još mnogo toga. Do kraja ovog članka bolje ćete razumjeti Ozempic i njegov potencijalni utjecaj na pacijente s dijabetesom tipa 2.

Gubitak težine

Jedna od primarnih prednosti Ozempica je njegov potencijal da uzrokuje značajan gubitak težine kod pacijenata s dijabetesom tipa 2. Studije su pokazale da su pacijenti koji su uzimali Ozempic izgubili više težine u usporedbi s onima koji su uzimali placebo. U kliničkom ispitivanju, pacijenti koji su uzimali Ozempic izgubili su u prosjeku 15-17% svoje tjelesne težine u razdoblju od 68 tjedana. Ovaj gubitak težine može imati pozitivan učinak na cjelokupno zdravlje pacijenta, jer je pretilost faktor rizika za mnoga zdravstvena stanja kao što su bolesti srca, moždani udar i određene vrste raka.

Prema riječima dr. Pave Markoša iz KBC-a Zagreb, “Ozempic je lijek koji obećava kada je riječ o mršavljenju bolesnika s dijabetesom tipa 2. Gubitak tjelesne težine uočen kod pacijenata koji uzimaju Ozempic prilično je značajan i može dovesti do niza zdravstvenih dobrobiti . Pretilost je glavni čimbenik rizika za mnoge kronične bolesti, tako da je svaki lijek koji može pomoći pacijentima da izgube težinu dobrodošao dodatak našim mogućnostima liječenja.”

Dr. Markoš također napominje da je gubitak tjelesne težine uočen uz Ozempic vjerojatno posljedica njegovog mehanizma djelovanja koji uključuje smanjenje apetita i usporavanje probave. “Ozempic djeluje tako da oponaša hormon GLP-1, koji se prirodno proizvodi u tijelu i pomaže u regulaciji razine šećera u krvi. Ali GLP-1 također ima učinak na apetit i probavu, a čini se da je Ozempic posebno učinkovit u smanjenju gladi i poticanje osjećaja sitosti.”

Međutim, važno je napomenuti da neće svi pacijenti doživjeti značajan gubitak težine uz Ozempic. Gubitak tjelesne težine može varirati ovisno o pojedinom pacijentu i drugim čimbenicima poput prehrane i tjelovježbe, kaže dr. Markoš. “Ali za mnoge pacijente, Ozempic može biti učinkovit alat za postizanje i održavanje gubitka težine, što može dovesti do poboljšanih ukupnih zdravstvenih ishoda.”

Kontrola glikemije

Ozempic je također poznat po svojoj sposobnosti da poboljša kontrolu glikemije u bolesnika s dijabetesom tipa 2. U kliničkom ispitivanju, pacijenti koji su uzimali Ozempic imali su značajno smanjenje razine HbA1c, mjere prosječne razine glukoze u krvi tijekom prethodna 2-3 mjeseca. Ozempic djeluje tako da potiče proizvodnju inzulina, što pomaže u snižavanju razine šećera u krvi. Poboljšana kontrola glikemije može smanjiti rizik od komplikacija povezanih s dijabetesom poput oštećenja živaca, bolesti bubrega i problema s očima.

Prema riječima dr. Pave Markoša s KBC-a Zagreb, “Kontrola glikemije kritičan je aspekt liječenja šećerne bolesti, a Ozempic je pokazao izvanredne rezultate na tom području.”

Dr. Markoš naglašava da „održavanje dobre kontrole glikemije može imati značajne dugoročne zdravstvene prednosti za pacijente s dijabetesom tipa 2“. Napominje da je “loša kontrola glikemije povezana s povećanim rizikom od komplikacija kao što su kardiovaskularne bolesti, zatajenje bubrega i oštećenje živaca.” Stoga, “poboljšanje kontrole glikemije s tretmanima kao što je Ozempic može pomoći spriječiti ili odgoditi pojavu ovih komplikacija i poboljšati ukupnu kvalitetu života pacijenta.”

Nadalje, dr. Markoš naglašava da “iako je Ozempic učinkovit u poboljšanju kontrole glikemije, bitno je da pacijenti također održavaju zdrav način života, uključujući redovitu tjelovježbu i uravnoteženu prehranu.” Napominje da “kombinacija ovih modifikacija načina života s liječenjem Ozempicom može pacijentima pružiti najbolje moguće ishode u smislu kontrole glikemije i cjelokupnog zdravlja.”

Kardiovaskularne dobrobiti

Dokazano je da Ozempic ima kardiovaskularne prednosti, smanjujući rizik od srčanog udara, moždanog udara i drugih kardiovaskularnih događaja u bolesnika s dijabetesom tipa 2. U kliničkom ispitivanju, pacijenti koji su uzimali Ozempic imali su nižu incidenciju većih štetnih kardiovaskularnih događaja u usporedbi s onima koji su uzimali placebo. Smatra se da je ovo smanjenje kardiovaskularnih događaja posljedica sposobnosti Ozempica da poboljša kontrolu glikemije i smanji težinu.

Gastrointestinalne nuspojave

Neki pacijenti mogu doživjeti gastrointestinalne nuspojave kao što su mučnina, povraćanje i proljev dok uzimaju Ozempic. Te su nuspojave obično blage i s vremenom se povlače. Ako nuspojave potraju ili su ozbiljne, pacijenti se trebaju posavjetovati sa svojim liječnikom.

Pave Markoš iz KBC-a Zagreb objašnjava da su gastrointestinalne nuspojave česte kod lijekova za liječenje dijabetesa, pa tako i kod Ozempica. “Ozempic je agonist GLP-1 receptora koji kod nekih pacijenata može uzrokovati gastrointestinalne nuspojave kao što su mučnina, povraćanje i proljev. Te se nuspojave obično javljaju tijekom prvih tjedana liječenja i imaju tendenciju poboljšanja tijekom vremena”, kaže on.

Međutim, dr. Markoš ističe važnost pomnog praćenja ovih nuspojava. “Iako su te nuspojave obično blage i samoograničavajuće, neki pacijenti mogu doživjeti teže simptome koji zahtijevaju liječničku pomoć”, napominje. Stoga bi pacijenti trebali obavijestiti svog liječnika ako osjete dugotrajne ili ozbiljne gastrointestinalne nuspojave tijekom uzimanja Ozempica.

Važno je napomenuti da neki bolesnici mogu biti izloženi većem riziku od gastrointestinalnih nuspojava tijekom uzimanja Ozempica. “Pacijenti s poviješću gastrointestinalnih bolesti ili oni koji uzimaju lijekove koji utječu na gastrointestinalni motilitet mogu biti podložniji ovim nuspojavama”, objašnjava dr. Markoš. Stoga bi pružatelji zdravstvenih usluga trebali uzeti u obzir ove čimbenike kada propisuju Ozempic i trebali bi pomno pratiti pacijente zbog bilo kakvih znakova gastrointestinalnih nuspojava.

Pankreatitis

Ozempic je povezan s povećanim rizikom od pankreatitisa, što je potencijalno po život opasno stanje koje može uzrokovati jaku bol u trbuhu, mučninu i povraćanje. Bolesnici s poviješću pankreatitisa ili bolesti žučnog mjehura ne smiju uzimati Ozempic. Ako pacijent tijekom uzimanja Ozempica osjeti simptome pankreatitisa, treba odmah potražiti liječničku pomoć.

Prema nedavnim studijama, utvrđeno je da Ozempic ima povećan rizik od pankreatitisa u usporedbi s drugim lijekovima za dijabetes. Pankreatitis je ozbiljno stanje koje zahtijeva hitnu liječničku pomoć, kaže dr. Pave Markoš iz KBC-a Zagreb. “Pacijenti koji uzimaju Ozempic trebaju biti svjesni simptoma pankreatitisa i odmah potražiti liječničku pomoć ako osjete jaku bol u trbuhu, mučninu ili povraćanje.”

Važno je napomenuti da bolesnici s anamnezom pankreatitisa ili bolesti žučnog mjehura ne smiju uzimati Ozempic. Osim toga, pacijenti bi trebali obavijestiti svog liječnika ako su u obitelji imali pankreatitis ili druge čimbenike rizika za ovo stanje.

Dr. Markoš također ističe važnost praćenja znakova i simptoma pankreatitisa tijekom liječenja Ozempicom. “Redovito praćenje i bliska komunikacija s pružateljem zdravstvenih usluga mogu pomoći da se svi potencijalni problemi identificiraju i odmah riješe”, kaže on.

Nadalje, važno je napomenuti da povećani rizik od pankreatitisa povezan s Ozempicom nije jedinstven za ovaj lijek, već je potencijalni rizik za sve agoniste GLP-1 receptora. “Pacijenti bi trebali biti svjesni ovog rizika i razgovarati o svim nedoumicama sa svojim liječnikom”, dodaje dr. Markoš.

Tumori C-stanica štitnjače

Dokazano je da Ozempic uzrokuje povećanu incidenciju tumora C-stanica štitnjače u štakora. Iako je relevantnost ovog nalaza za ljude nejasna, potreban je oprez pri propisivanju Ozempica bolesnicima s poviješću medularnog karcinoma štitnjače ili sindroma multiple endokrine neoplazije tipa 2.

Što se tiče rizika od tumora C-stanica štitnjače povezanih s Ozempicom, važno je napomenuti da studije provedene na štakorima ne predviđaju nužno iste rizike kod ljudi. Ipak, potreban je oprez pri propisivanju Ozempica bolesnicima s poviješću medularnog karcinoma štitnjače ili sindroma multiple endokrine neoplazije tipa 2.

Također je vrijedno napomenuti da označavanje lijeka Ozempic uključuje upozorenje o potencijalnom riziku od tumora C-stanica štitnjače, kao i zahtjev za rutinskim praćenjem razine kalcitonina u serumu u bolesnika s osobnom ili obiteljskom poviješću medularnog karcinoma štitnjače ili u bolesnika sa sindromom višestruke endokrine neoplazije tipa 2. Ove su mjere važne kako bi se osiguralo da se svi potencijalni slučajevi tumora C-stanica štitnjače otkriju i odmah liječe.

Općenito, iako je rizik od tumora C-stanica štitnjače povezan s Ozempicom zabrinjavajući, važno je to uravnotežiti s potencijalnim dobrobitima lijeka u smislu kontrole glikemije i smanjenog rizika od komplikacija povezanih s dijabetesom. Kao i kod svakog drugog lijeka, pacijenti bi trebali razgovarati o rizicima i koristima sa svojim liječnikom prije početka liječenja.

Reakcije na mjestu injiciranja

Neki pacijenti mogu osjetiti reakcije na mjestu injiciranja kao što su bol, crvenilo ili oteklina. Te su reakcije obično blage i s vremenom se popravljaju. Bolesnici bi trebali mijenjati mjesta injiciranja kako bi smanjili rizik od reakcija na mjestu injiciranja.

Prema mojoj stručnosti, “reakcije na mjestu injiciranja uobičajena su nuspojava Ozempica, kao i kod mnogih drugih lijekova za injekcije. Reakcije su obično blage i nestaju same od sebe s vremenom. Pacijenti mogu osjetiti bol, crvenilo ili oteklinu na mjestu injiciranja . Preporučuje se da pacijenti mijenjaju mjesta ubrizgavanja kako bi se smanjio rizik od reakcija na mjestu ubrizgavanja. To može uključivati odabir različitih područja trbuha, bedara ili nadlaktice za ubrizgavanje lijeka. U nekim slučajevima, primjena hladnog obloga ili preuzimanje lijekovi protiv bolova bez recepta mogu pomoći u ublažavanju reakcija na mjestu ubrizgavanja.”

Važno je napomenuti da pacijenti trebaju prijaviti sve ozbiljne ili dugotrajne reakcije na mjestu injiciranja svom liječniku. Iako su rijetke, reakcije na mjestu injiciranja ponekad mogu dovesti do ozbiljnijih komplikacija kao što su infekcije ili apscesi. Stoga bolesnike treba educirati o pravilnim tehnikama injiciranja i higijeni kako bi se rizik od takvih komplikacija sveo na minimum.

Hipoglikemija

Bolesnici koji uzimaju Ozempic mogu doživjeti hipoglikemiju, osobito kada se koriste u kombinaciji s drugim antidijabeticima. Hipoglikemija je stanje u kojem razina šećera u krvi padne ispod normalnog raspona. Simptomi hipoglikemije uključuju drhtavicu, znojenje, vrtoglavicu, zbunjenost, glavobolju i zamagljen vid. U teškim slučajevima hipoglikemija može dovesti do napadaja ili gubitka svijesti. Neophodno je da bolesnici koji uzimaju Ozempic redovito prate razinu šećera u krvi kako bi spriječili hipoglikemiju. Također im treba savjetovati da nose izvor brzodjelujućih ugljikohidrata, kao što su tablete glukoze, za liječenje hipoglikemije ako do nje dođe.

Prema mom stručnom mišljenju, hipoglikemija je potencijalna nuspojava koju bi pacijenti koji koriste Ozempic trebali ozbiljno shvatiti. Kao što sam ranije spomenuo, hipoglikemija je stanje u kojem razina šećera u krvi padne ispod normalnog raspona, a može se pojaviti češće u pacijenata koji uzimaju Ozempic u kombinaciji s drugim antidijabeticima. Pacijenti koji osjete simptome hipoglikemije, poput drhtavice, znojenja, vrtoglavice, smetenosti, glavobolje ili zamagljenog vida, trebali bi odmah poduzeti mjere za podizanje razine šećera u krvi.

Važno je da bolesnici koji uzimaju Ozempic budu svjesni znakova i simptoma hipoglikemije i da redovito prate razinu šećera u krvi. Bolesnike treba uputiti kako prepoznati i liječiti hipoglikemiju te im savjetovati da uvijek sa sobom nose izvor brzodjelujućih ugljikohidrata, poput tableta glukoze. U teškim slučajevima, hipoglikemija može dovesti do napadaja ili gubitka svijesti, što može biti opasno po život ako se odmah ne liječi.

Pacijente također treba savjetovati da razgovaraju sa svojim liječnikom o svojim lijekovima i svim promjenama koje unose u svoju prehranu ili rutinu vježbanja. Možda će biti potrebno prilagoditi njihov režim uzimanja lijekova kako bi se smanjio rizik od hipoglikemije. Osim toga, pacijente treba poticati da prijave sve simptome hipoglikemije svom liječniku što je prije moguće kako bi se osiguralo da se poduzmu brze i odgovarajuće mjere za sprječavanje daljnjih komplikacija.

Hipoglikemija je ozbiljna potencijalna nuspojava Ozempica koja se ne smije zanemariti. Bolesnici koji uzimaju Ozempic trebali bi pažljivo pratiti razinu šećera u krvi, prepoznati simptome hipoglikemije i uvijek sa sobom nositi izvor brzodjelujućih ugljikohidrata. Također bi se trebali posavjetovati sa svojim liječnikom ako osjete bilo kakve simptome hipoglikemije kako bi spriječili daljnje komplikacije.

Funkcija bubrega

Pokazalo se da Ozempic ima pozitivan učinak na funkciju bubrega u bolesnika s dijabetesom tipa 2. Studije su pokazale da Ozempic može smanjiti rizik od oštećenja bubrega i poboljšati funkciju bubrega u bolesnika s dijabetesom tipa 2. Ovo je osobito važno jer je dijabetes jedan od vodećih uzroka bolesti bubrega. Dokazano je da Ozempic smanjuje količinu bjelančevina u mokraći, što je znak oštećenja bubrega. Bolesnicima s dijabetesom tipa 2 koji imaju bubrežnu bolest ili postoji rizik od njezinog razvoja može koristiti Ozempic.

Pave Markoš, stručnjak iz KBC-a Zagreb, navodi kako je “Ozempic pokazao pozitivan učinak na funkciju bubrega u bolesnika s dijabetesom tipa 2, što je značajna korist za ovu populaciju bolesnika”.

Bolest bubrega glavna je komplikacija dijabetesa tipa 2 i može dovesti do završnog stadija bubrežne bolesti, što zahtijeva dijalizu ili transplantaciju bubrega. Stoga je bitno kontrolirati razinu šećera u krvi i krvni tlak u bolesnika s dijabetesom tipa 2 kako bi se smanjio rizik od bolesti bubrega. Dokazano je da Ozempic smanjuje rizik od oštećenja bubrega i poboljšava funkciju bubrega u bolesnika s dijabetesom tipa 2.

Istraživanja su pokazala da Ozempic može značajno smanjiti količinu proteina u mokraći, što je znak oštećenja bubrega. Ovo smanjenje proteinurije sugerira da bi Ozempic mogao imati zaštitni učinak na bubrege, što bi moglo biti korisno za bolesnike s dijabetesom tipa 2 koji imaju bubrežnu bolest ili su u opasnosti od njezinog razvoja.

Važno je napomenuti da se Ozempic ne smije koristiti u bolesnika s anamnezom pankreatitisa ili teškim oštećenjem bubrega. Tijekom uzimanja Ozempica potrebno je pratiti znakove i simptome bubrežne bolesti, a njihovu funkciju bubrega treba redovito procjenjivati. Sve u svemu, pozitivan učinak lijeka Ozempic na funkciju bubrega značajna je korist za bolesnike s dijabetesom tipa 2 i naglašava važnost odabira pravog lijeka za kontrolu razine šećera u krvi kod ovih bolesnika.

Prijelomi kostiju

Ozempic je povezan s povećanim rizikom od prijeloma kostiju u bolesnika s dijabetesom tipa 2. To je zato što Ozempic može utjecati na razine kalcija i vitamina D u tijelu, koji su neophodni za zdravlje kostiju. Studije su pokazale da pacijenti koji uzimaju Ozempic imaju veći rizik od prijeloma kostiju u usporedbi s onima koji uzimaju placebo. Bolesnicima koji uzimaju Ozempic treba savjetovati da se pridržavaju zdrave prehrane, uključujući hranu bogatu kalcijem i vitaminom D, te da se bave vježbama s utezima kako bi održali zdravlje kostiju.

Prodaje se pod robnom markom Wegovy

Detaljna pokrivenost marki. Ozempic je robna marka za lijek semaglutid koji se koristi za liječenje dijabetesa tipa 2. Proizvodi ga Novo Nordisk, a FDA ga je odobrila 2017. Nedavno je Novo Nordisk dobio odobrenje FDA za veću dozu semaglutida pod markom Wegovy. Wegovy je indiciran za kroničnu regulaciju tjelesne težine kod odraslih s pretilošću ili prekomjernom tjelesnom težinom s barem jednim stanjem povezanim s tjelesnom težinom, kao što je visoki krvni tlak, dijabetes tipa 2 ili visok kolesterol. Primjenjuje se jednom tjedno supkutanom injekcijom i dostupan je u napunjenoj brizgalici. Dokazano je da Wegovy uzrokuje značajan gubitak težine kod pacijenata s pretilošću i prekomjernom težinom, što ga čini obećavajućom opcijom za regulaciju težine. Međutim, treba ga koristiti samo pod vodstvom zdravstvenog radnika i kao dio sveobuhvatnog plana kontrole težine. Bolesnike koji uzimaju Wegovy također treba pratiti zbog mogućih nuspojava, poput gastrointestinalnih simptoma, pankreatitisa i tumora štitnjače.

Ozempic, također poznat kao semaglutid, pokazao je brojne prednosti za pacijente s dijabetesom tipa 2, uključujući gubitak tjelesne težine, poboljšanu kontrolu glikemije, kardiovaskularne dobrobiti, pozitivne učinke na funkciju bubrega i nedavno odobrenje FDA za veću dozu pod markom ime Wegovy za kontrolu težine. Međutim, kao i svaki drugi lijek, nije bez potencijalnih nuspojava, poput gastrointestinalnih simptoma, hipoglikemije, povećanog rizika od prijeloma kostiju i povećanog rizika od pankreatitisa i tumora štitnjače. Pacijente koji uzimaju Ozempic ili Wegovy njihov bi liječnik trebao pomno nadzirati radi mogućih neželjenih reakcija ili nuspojava.

Powered by Aestetica Web Design © 2024