Otkrijte tajne uspješnog prevladavanja akni nakon kontracepcijskih pilula

Otkrijte tajne uspješnog prevladavanja akni nakon kontracepcijskih pilula

Prestanak uzimanja kontracepcijskih tableta ne mora biti noćna mora za kožu. Istina, prošli put je to bila noćna mora, zbog čega ste se nakon samo nekoliko mjeseci vratili na pilulu, zar ne?

Ali ovaj put će biti drugačije, jer ovaj put znate za akne nakon pilule. Znate da će se pogoršati tijekom šest mjeseci, a zatim znate da će se poboljšati. I ovaj put ćete imati više znanja o tome kako ih liječiti.

Što uzrokuje akne nakon prestanka uzimanja pilule?

Određene vrste hormonske kontracepcije suzbijaju sebum (kožna ulja) na “razinu djetinjstva”, što je pomalo zastrašujuće kada o tome razmislite. Odrasli bi trebali imati više sebuma od djece, pa je to abnormalna situacija. Vaša koža reagira povećanjem proizvodnje sebuma, a ta povećana proizvodnja može potrajati mjesecima čak i nakon što prestanete uzimati pilulu.

Akne nakon pilule su rezultat:

  1. Povratne proizvodnje sebuma dok prestajete uzimati lijekove koji suzbijaju sebum, drospirenon (Yasmin) ili ciproteron (Brenda ili Diane), i

  2. Privremenog porasta androgena (muških hormona) dok vaši jajnici ponovno počinju raditi, tijekom kojeg vremena možete biti pogrešno dijagnosticirani s PCOS-om.

Proces povlačenja neće trajati zauvijek, ali može trajati do godinu dana ili više. I akne nakon pilule su obično najgore otprilike šest mjeseci nakon prestanka uzimanja pilule – baš kada ste bili na rubu da izgubite nadu. Ali molimo vas, nemojte gubiti nadu!

Preboljet ćete akne nakon pilule (obično unutar dvanaest mjeseci) i možete koristiti prirodne tretmane da olakšate put.

Prirodno liječenje akni nakon pilule:

Za najbolje rezultate, počnite s tretmanom nekoliko mjeseci prije nego što prestanete uzimati pilulu. Tako će vaša koža biti manje reaktivna i bolje će se moći povući s lijekova.

• Izbjegavajte normalni A1 koji se nalazi u kravljem mlijeku. Mlijeko uzrokuje akne jer potiče hormon IGF-1 (vidi Uvid u akne) i jer sadrži upalni protein zvani A1 kazein i potiče oslobađanje histamina. U maslacu i vrhnju za šlag ima vrlo malo A1 kazeina, pa su obično u redu. U ricotti, kozjem ili ovčjem mlijeku nema A1 kazeina, pa su u redu. Svo ostalo mlijeko (jogurt, sir, sladoled, mliječne kave) problem je za kožu.

• Prestanite konzumirati šećer (koncentrirani fruktoza). Šećer uzrokuje akne jer (poput mlijeka) potiče IGF-1. Šećer je koncentriran u desertima, medu, voćnim sokovima i sušenom voću (cijelo voće u umjerenosti je u redu). Šećer je problem za kožu za svakoga, ali posebno je problem ako imate PCOS. Znate li da imate PCOS? Jeste li sigurni? Normalan ultrazvuk ne isključuje PCOS. Razgovarajte sa svojim liječnikom, ali prema Lari Briden, cijenjenoj naturopatinji i autorici knjige “Priručnik za popravak perioda”, nemojte dopustiti da vas uvjeri da se vratite na hormonsku kontracepciju jer pilula nije dobra za PCOS. Pogoršava inzulinsku rezistenciju koja uzrokuje PCOS.

Dakle, kako bi mlijeko i šećer mogli uzrokovati vaše akne? Prije nisu bili problem, zar ne? Pa, prije pilule (i na piluli) vaša koža je bila manje reaktivna i mogla se nositi s hranom koja uzrokuje akne. Sada je vaša koža u procesu povlačenja s pilule i stoga ne može podnijeti mlijeko i šećer.

• Uzimajte cink. Cink smanjuje proizvodnju keratina, pa drži pore otvorene. Također ubija bakterije i smanjuje testosteron. U mnogočemu, cink je savršen lijek za akne nakon pilule. Također je jedan od ključnih nutrijenata koji hormonalna kontracepcija iscrpljuje. Prema Lari Briden, vjerojatno će vam trebati najmanje 30 mg u apsorbirajućem obliku poput tekućine. Možda će vam trebati više od 30 mg. Razgovarajte sa svojim kliničarem za više prilagođenih savjeta jer je svako tijelo različito.

• Razmislite o uzimanju DIM-a (diindolilmetana), koji je fitonutrijent iz brokule. Blokira androgene (muške hormone) i jedan je od najpopularnijih prirodnih tretmana za akne.

• Razmislite o uzimanju berberina, koji je aktivna tvar u nizu popularnih biljnih lijekova kao što su zlatnica (zlatnica se također nalazi u ‘Actrol prahu’ od DMK). Berberin djeluje na kožu jer je antimikroban, protuupalan i poboljšava osjetljivost na inzulin (time smanjujući hormon akni IGF-1). Naposljetku, berberin smanjuje androgene kod žena, što ga čini posebno dobrim izborom za PCOS. Ne uzimajte berberin ako ste trudni ili dojite i razgovarajte sa svojim ljekarnikom prije kombiniranja s receptnim lijekovima. Dr. Lara općenito preporučuje da se berberin ne koristi kontinuirano duže od osam tjedana. Ako vam je potreban dulje, napravite pauzu od tjedan dana, a zatim nastavite.

• Razmislite o podršci zdravoj želučanoj kiselini s gorkom ili betain hidrokloridom (HCL). Četrdeset posto osoba s aknama ima nisku razinu želučane kiseline.

Koliko dugo dok koža ne počne pokazivati poboljšanje?

Možda ćete primijetiti početno poboljšanje unutar nekoliko tjedana, ali zatim možete vidjeti pogoršanje sa stresom ili vašim sljedećim ciklusom PMS-a. Stvarno, trajno poboljšanje je projekt dugoročniji i trebalo bi početi pojavljivati se unutar šest mjeseci. Nastavite s tretmanom dok vaša koža ne postane doista bolja, a zatim možete prestati s dodacima i donekle opustiti prehranu. (Iako vjerojatno nikada nećete željeti vratiti se na prehranu bogatu šećerom i mliječnim proizvodima.)

Biografija prim. Davorin Lončarić

Specijalist dermatologije i venerologije i uži specijalist dermatološke onkologije. Obrazovanje i stručno usavršavanje. 1990. diplomirao na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. 1996. završio specijalizaciju iz dermatologije i venerologije. 1995. poslijediplomski studij iz dermatovenerologije. 1998. stručno usavršavanje iz dermatopatologije na Univerisitätsklinik für Dermatologie und Venerologie LKH u Grazu. 2005. stručno usavršavanje iz dermatokirurgije u Klinici za plastičnu i rekonstruktivnu kirurgiju KBC Zagreb.. 2012. stekao naziv primarius. 2015. postao uži specijalist iz dermatološke onkologije

PODIJELI

Powered by Aestetica Web Design © 2024