Oštećenje živaca nakon plastične kirurgije: Komplikacije i oporavak

Oštećenje živaca nakon plastične kirurgije: Komplikacije i oporavak

Plastična kirurgija je popularna zbog svoje sposobnosti poboljšanja izgleda i samopouzdanja. Međutim, svi koji razmišljaju o plastičnoj operaciji trebali bi biti svjesni mogućih komplikacija, uključujući oštećenje živaca. Oštećenje živaca nakon plastične kirurgije može biti ozbiljna komplikacija koja može utjecati na osjet i kretanje, a u nekim slučajevima posljedice mogu biti trajne.

Kad god se napravi rez na koži, može doći do oštećenja živaca. Ako imate ožiljak, primijetit ćete da je osjet u području vašeg ožiljka manji od osjeta kože s obje strane ožiljka.

Ovo je manja ozljeda živca i, na kraju, postaje jedva vidljiva. Međutim, oštećenje živaca koje nastaje nakon plastične operacije može biti katastrofalno.

Noćna mora svakog plastičnog kirurga 

Oštećenje živaca ozbiljna je komplikacija koje svatko tko razmišlja o plastičnoj operaciji mora biti svjestan. Noćna mora svakog plastičnog kirurga je zastrašujuća komplikacija trajnog oštećenja živaca.

Dok je većina ozljeda živaca privremena, svaki gubitak funkcije – koliko god kratkotrajan bio – stvara besane noći za vašeg kirurga.

Iako se kirurška ozljeda živaca ne može uvijek izbjeći, ona je posebno nepoželjna u kozmetičkoj plastičnoj kirurgiji jer su postupci elektivni za razliku od medicinski nužnih. Za zdravu osobu može biti razorno ako joj je lošije nakon zahvata namijenjenog poboljšanju normalne strukture.

Čak i kada vaš kirurg pruža ” standardnu ​​skrb “, može doći do ozljeda živaca.

Uzroci i posljedice oštećenja živaca

Oštećenje živaca može nastati kod bilo kojeg zahvata plastične kirurgije. 1 Do ozljede dolazi ako su živci rastegnuti, prerezani ili kauterizirani.

Oštećenje živaca uključuje niz od nedostataka osjetilnih živaca ( ukočenost i trnci ) do nedostataka motoričkih živaca (slabost ili paraliza određenih mišića). Ako je živac ozbiljno oštećen, posljedice mogu biti trajne.

Oporavak od oštećenja živaca

Većina oštećenja živaca oporavit će se spontano (bez liječenja) u roku od šest mjeseci do godinu dana. 2 U nekim slučajevima može proći dvije do tri godine za potpuni oporavak.

Kako se živčana funkcija vraća, možete osjetiti svrbež, strijeljajuću bol ili osjećaj električnog udara.

Ako je živac presječen, tada su utrnulost i nemogućnost pomicanja zahvaćenog mišića trajni. U tim slučajevima potrebna je kirurška intervencija za vraćanje funkcije.

Stručni osvrt dr. Mladena Duduković

Dr. Mladen Duduković, istaknuti stručnjak iz Zagreba na području plastične kirurgije, podijelio je svoje opsežno mišljenje o temi oštećenja živaca nakon plastične kirurgije, ističući komplikacije i proces oporavka. Njegov pristup temi je multidisciplinaran, uzimajući u obzir najnovija istraživanja i klinička iskustva iz prakse u Zagrebu i šire.

“Oštećenje živaca može biti neizbježan ishod nakon nekih vrsta plastične kirurgije”, započinje dr. Duduković. Razlozi za to variraju od slučajne ozljede tijekom operacije do upalnih procesa koji mogu nastati kao odgovor tijela na operativni zahvat. “U Zagrebu smo svjedoci porasta broja plastičnih operacija, što, nažalost, donosi i veći rizik od komplikacija poput oštećenja živaca”, dodaje on.

Pacijenti često izvještavaju o simptomima poput gubitka osjeta, trnce, bolova ili čak slabosti u operiranom području. “Važno je pravovremeno prepoznati ove simptome i adekvatno ih dijagnosticirati”, naglašava dr. Duduković. U Zagrebu se koriste napredne dijagnostičke metode, kao što su elektromiografija (EMG) i magnetna rezonancija (MRI), za točno lociranje oštećenja i utvrđivanje njegove ozbiljnosti.

Kada je riječ o liječenju, dr. Duduković ističe važnost individualnog pristupa. “Ne postoji jedinstveno rješenje za sve pacijente”, objašnjava. “U nekim slučajevima, konzervativne metode poput fizikalne terapije i lijekova protiv bolova mogu biti dovoljne, dok u težim slučajevima može biti potrebna dodatna kirurška intervencija.”

Proces oporavka je često dugotrajan i zahtijeva strpljenje i predanost pacijenta. “Rehabilitacija je ključna”, naglašava dr. Duduković. “U Zagrebu imamo odlične centre za rehabilitaciju koji nude individualizirane programe oporavka, uključujući fizioterapiju, ergoterapiju i psihološku podršku.”

Dr. Duduković posebno naglašava važnost prevencije i edukacije pacijenata. “Informiranje pacijenata o mogućim rizicima i komplikacijama ključno je za smanjenje incidencije oštećenja živaca”, kaže. U Zagrebu se provode edukativni programi koji pacijente pripremaju za ono što mogu očekivati tijekom i nakon operacije, kao i kako najbolje pristupiti svom oporavku.

Dr. Duduković poziva na oprez i stručnost tijekom plastičnih operacija. “Svaka kirurška intervencija nosi rizike, ali s pravilnom pripremom, stručnošću kirurga i adekvatnim postoperativnim upravljanjem, možemo minimizirati te rizike”, zaključuje. Njegovo mišljenje služi kao temelj za daljnje razumijevanje i unapređenje prakse plastične kirurgije, posebice u kontekstu zagrebačke medicinske zajednice.

Oštećenje živaca postupkom

Specifični postupci imaju određene rezultate ako je živac oštećen. Donje tablice sažimaju koje su ozljede živaca povezane s nekim zahvatima plastične kirurgije.

Specifični postupci imaju određene rezultate ako je živac oštećen. Donje tablice sažimaju koje su ozljede živaca povezane s nekim zahvatima plastične kirurgije.

 
POBOLJŠANJE LICA
PostupakUčinak oštećenja živaca
Podizanje čela/obrveGubitak pokreta ili slabost mišića čela Gubitak osjećaja kože kapaka, čela i tjemena Nemogućnost zatvaranja očiju
Rinoplastika (operacija nosa)Utrnulost kože nosa
Ritidektomija (fejslifting)Utrnulost lica Nemogućnost pomicanja lica i pravljenja izraza lica (npr. smiješak) Opuštenost obraza, usta ili usana Utrnulost dijelova uha
Genioplastika (povećanje brade)Utrnulost, bol i peckanje usana, brade i obraza Opuštena donja usna
Podizanje vrataUtrnulost dijelova uha Spuštenost usta ili usana Utrnulost kože vrata
 
OPERACIJA DOJKI
PostupakUčinak oštećenja živaca
Povećanje grudiPojačan ili smanjen osjet bradavice
Utrnulost u blizini reza
Utrnulost kože dojke
Mastopeksija (podizanje grudi)Gubitak osjeta bradavica
Utrnulost u blizini rezova
Utrnulost kože dojke
Smanjenje grudiGubitak osjeta bradavica
Utrnulost u blizini rezova
Utrnulost kože dojke
 
 

Biografija dr. Mladen Duduković

Dr. Mladen Duduković zagrebački je liječnik koji je završio V. gimnaziju i Medicinski fakultet u Zagrebu. Na zagrebačkom KBC-u završio je specijalizaciju iz plastične, rekonstruktivne i estetske kirurgije, a dio specijalističke obuke obavio je kao stipendist u najboljoj američkoj bolnici The Johns Hopkins Hospital u Baltimoreu (MD). U tijeku specijalizacije, na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, napravio je i znanstveni doktorat iz područja estetske kirurgije. Od samih početaka svojeg specijalističkog usavršavanja bio je iznimno zainteresiran za estetiku pa se upravo u tom području najviše razvijao.

Reference
The Impact of Outcomes Research in Plastic and Reconstructive Surgery. Laikhter E, Manstein SM, Pusic AL, Chung KC, Lin SJ.Plast Reconstr Surg. 2021 Oct 1;148(4):921-926. doi: 10.1097/PRS.0000000000008347.PMID: 34550951 

PODIJELI

Powered by Aestetica Web Design © 2024