rinoplastika operacija nosa
Mirna Valić

Opuštena koža: Može li se spriječiti?

Želite li spriječiti opuštenost kože i saznati kako je učvrstiti? Kolagen i elastin su strukture koje održavaju čvrstoću kože, no intrinzično starenje i utjecaji okoliša poput zagađenja i pušenja mogu ih razgraditi. Dermatologinja otkriva tajne antioksidanata, krema za sunčanje i zdrave prehrane za učvršćivanje kože.

Uz mnoge proizvode pozicionirane kao protuotrov za opuštenu kožu, pitali smo dr. Justine Hextall, dermatologinju u ime The Harley Medical Group, jesu li oni doista legitimni ili doslovno nada u staklenci. A ako ne možemo poništiti učinke opuštene kože, što možemo učiniti da to spriječimo. Pročitajte njezino insajdersko znanje.

Mogu li krema ili serum nešto promijeniti?

“Područje kože gdje se nalaze kolagen i elastin nalazi se u dermisu. Ove strukture održavaju kožu čvrstom, takozvane kožne skele. Kako starimo, intrinzično starenje i utjecaji okoliša, uključujući izloženost UV zračenju, stres, zagađenje i pušenje, počinju razgrađivati ​​kolagen i elastin. Kao posljedica toga, razvijaju se bore i koža počinje opadati. Stoga je logično da je malo vjerojatno da bi nanošenje kreme odmah ispravilo ovaj nedostatak. Iako novije tehnologije omogućuju dublje prodiranje topikalnih pripravaka, nije mi poznata niti jedna krema koja može uistinu učvrstiti kožu nakon nekoliko nanošenja s dugotrajnim rezultatima. Ipak, serumi i kreme s antioksidansima mogu zaštititi kožu i ublažiti štetu od slobodnih radikala izazvanih učincima zagađenja i izlaganja suncu, između ostalog. 

Koji se proizvodi, ako postoje, mogu boriti protiv opuštenosti?

“Uvijek nosite kremu za sunčanje čak i zimi. Upamtite, iako je zimi manje UVB zraka, razine UVA i dalje su značajne. UVA je duža valna duljina koja može prodrijeti kroz staklo. UVA će uzrokovati slom kolagena i elastina tijekom vremena. Stoga je bitno osigurati da vaša krema za sunčanje štiti ne samo od UVB, već i od UVA. Sada se također puno govori o štetnim učincima čak i dužih valnih duljina kao što su infracrveno A i vidljivo svjetlo visoke energije (HEVL) koje emitiraju zasloni. Fizički blokovi poput cinkovog oksida, koji se nalaze u DermaQuestovom SheerZinc SPF30 , £41, mogu biti važni jer jednostavno djeluju odbijajući svjetlost od kože.

Koje bi promjene u načinu života i prehrani mogle napraviti razliku?

“S vremenom neizbježno gubimo volumen na licu, putem promjena u salu, mišićima i kostima. Zdrava prehrana s antioksidansima, prestanak pušenja, smanjenje alkohola i stresa te nošenje učinkovite kreme za sunčanje mogu dramatično smanjiti ove vanjske čimbenike starenja. Studije blizanaca sve više pokazuju da ove vanjske varijable mogu biti važnije od genetike u starenju naše kože.

“Pušenje kao i izlaganje suncu uzrokuje štetu slobodnih radikala. Ovo oštećenje uzrokuje pojačanu regulaciju enzima kao što je MMP-1 koji razgrađuju kolagen i elastin. Sve je više dokaza da zagađenje, posebno u kombinaciji s UV zračenjem, uzrokuje starenje kože. Lokalni i oralni antioksidansi mogu pomoći u zaštiti od gore navedenih oštećenja slobodnih radikala. Prehrana bogata voćem i povrćem dopunit će prirodnu antioksidativnu obranu našeg tijela. Žuta i narančasta paprika primjerice sadrže karotenoide koji su snažni antioksidansi, dok rajčice sadrže likopen koji štiti od izlaganja suncu, a avokado sadrži visoke razine vitamina E, važnog antioksidansa za kožu.”

Koje su najnovije nekozmetičke mogućnosti ‘liftinga’?

“Vjerujem u održavanje zdravlja kože i dobar režim njege kože, zdravu prehranu i povremene nekirurške intervencije kao što je microneedling. Ovaj tretman djeluje tako da mehanički oštećuje kolagen, potičući tako kožu da se regenerira i obnavlja prirodno i sigurno, stvarajući novi kolagen, stvarajući glatku, sjajniju i zdraviju kožu. Ključno je sastati se sa stručnjakom za njegu kože i isplanirati program tretmana koji uključuje najbolji mogući režim za vašu kožu.”

Drugi tretmani koji se fokusiraju na poticanje novog kolagena uključuju laserske i radiofrekvencijske tretmane lica te Ultherapy, nekirurški ultrazvučni tretman koji potiče proizvodnju novog kolagena i elastina duboko u koži za učinak liftinga.

Što je s ozbiljnim kirurškim zahvatima?

“Očito je da će kirurški lifting lica odmah podići kožu. Međutim, sve više ljudi traži alternative s manje vremena zastoja. Posljedično, dizanja s nitima postaju sve popularnija. Te se niti stavljaju ispod kože. Dolazi do stvaranja novog kolagena duž niti što u konačnici dovodi do daljnjeg zatezanja kože i željenog zatezanja.”

Powered by Aestetica Web Design © 2024