Novi podaci ilustriraju trendove u povećanju grudi u posljednjih godina

Novi podaci ilustriraju trendove u povećanju grudi u posljednjih godina

Podaci o stalnom poboljšanju kvalitete koje dostavljaju certificirani plastični kirurzi ističu trenutne trendove u kirurškoj tehnici kozmetičkog povećanja grudi pomoću implantata, izvještava studija u prosinačkom izdanju Plastic and Reconstructive Surgery® , službenog medicinskog časopisa Američkog društva plastičnih kirurga

Povećanje grudi je najčešće izvođen zahvat estetske plastične kirurgije. U 2023. godini kirurzi članovi ASPS-a izveli su gotovo 300 000 zahvata povećanja grudi, prema statistikama ASPS-a. Kako bi procijenili obrasce prakse i kirurške tehnike tijekom vremena, dr. Stein i kolege analizirali su podatke iz procesa kontinuirane certifikacije Američkog odbora za plastičnu kirurgiju (ABPS).

Trendovi u tehnici povećanja grudi

U tom procesu plastični kirurzi podnose informacije o često izvođenim “tracer postupcima” kao dokaz stalnog poboljšanja kliničke prakse. Studija je uključivala podatke o 31.700 slučajeva povećanja grudi koje su predala 1.082 kirurga između 2005. i 2022. Slučajevi su podijeljeni u rane (2005.-14.) i nedavne (2015.-20.) skupine kako bi se procijenili trendovi u kirurškoj tehnici tijekom vremena.

Pacijenti u novijoj kohorti bili su manje skloni pušiti, 12% naspram 8%; i manje je vjerojatno da će imati prijeoperativne mamografije, 29% naspram 24%. Žene u nedavnoj kohorti imale su veću vjerojatnost da će imati ptozu (opuštenost) grudi: 23% naspram 20%.

Podaci su pokazali promjenu obrazaca prakse u nekoliko ključnih područja od ranog do novijeg razdoblja:

  • Korištenje inframamarnih incizija (ispod prsnog nabora) povećalo se sa 68% na 80%. U međuvremenu, upotreba peri-areolarnih (oko područja bradavica) rezova smanjila se s 24% na 14%.

  • Ugradnja submuskularnog implantata (ispod velikog prsnog mišića) značajno se povećala: s 22% na 56%. Istodobno se smanjila upotreba subglandularne ugradnje implantata („preko mišića“ – ispod tkiva žlijezde dojke) s 19% na 7%.

  • Korištenje teksturiranih implantata poraslo je s 2% u 2011. na 16% u 2016. – odražavajući uvjerenje da teksturirani implantati mogu smanjiti probleme s ožiljnim tkivom (kontrakturom) oko implantata. Međutim, upotreba teksturiranih implantata naglo je pala počevši od 2019. i od tada je potpuno prestala. Teksturirani implantati korišteni su u 0% slučajeva od 2020. nadalje.

‘Usredotočite se na praksu utemeljenu na dokazima kako biste maksimalno povećali sigurnost i zadovoljstvo pacijenata’

Prekid upotrebe teksturiranih implantata odražava upozorenja FDA o rijetkom obliku raka povezanom s ovom vrstom implantata (anaplastični limfom velikih stanica povezan s implantatom dojke ili BIA-ALCL). Ostali trendovi u kirurškoj tehnici – uključujući povećanu upotrebu inframamarnog reza i postavljanje implantata “ispod mišića” – bili su u skladu s novim studijama utemeljenim na dokazima.

Iako nije bez ograničenja, upotreba podataka ABPS Continuous Certification pruža “izvrstan izvor” za procjenu trendova u plastičnoj kirurgiji tijekom vremena, prema autorima. Dr. Stein komentira: “Naša otkrića daju uvid u kontinuirani razvoj kirurške tehnike u povećanju grudi od strane plastičnih kirurga s certifikatom Odbora, s fokusom na praksu utemeljenu na dokazima kako bi se maksimizirala sigurnost i zadovoljstvo pacijenata.”

Stariji autor Arun K. Gosain, dr. med., iz dječje bolnice Lurie u Chicagu, pokrenuo je slične preglede koristeći podatke kontinuirane certifikacije ABPS-a za niz postupaka praćenja, usmjerenih na kraniofacijalnu kirurgiju, kirurgiju šake i estetsku kirurgiju. Dr. Gosain komentira: “Trenutni pregled naglašava vrijednost kontinuirane certifikacije za plastične kirurge koji rade, omogućujući im da procijene svoje obrasce prakse u odnosu na one svojih kolega i da procijene kako su se ti obrasci prakse razvijali tijekom vremena.”

 

Izvor:
Referenca časopisa:

Stein, MJ, i sur . (2023). Obrasci prakse u primarnom povećanju grudi: 16-godišnji pregled kontinuiranih podataka o praćenju certifikacije Američkog odbora za plastičnu kirurgiju. Plastična i rekonstruktivna kirurgija . doi.org/10.1097/PRS.0000000000010497 .

PODIJELI

Biografija dr. Bruno Cvjetičanin

Dr. Bruno Cvjetičanin, cijenjeni je liječnik s bogatim iskustvom na području plastične kirurgije, rekonstrukcije dojke i estetske medicine započinje svoje medicinsko obrazovanje na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, a nakon završenog diplomskog studija, specijalizirao se u općoj kirurgiji u KB Dubrava. Strast prema plastičnoj kirurgiji odvela ga je na dodatnu subspecijalizaciju iz plastične, rekonstruktivne i estetske kirurgije na Zavodu za plastičnu i rekonstruktivnu kirurgiju i kirurgiju dojke KBC-a Zagreb – vodeće bolničke ustanove u Hrvatskoj. Iskustvo je stekao višegodišnjim radom kao specijalist plastične kirurgije u norveškoj javnoj bolnici Helgelandssykehuset Nord Norge i u privatnoj bolnici Aleris, najvećoj takve vrste u Norveškoj.

Powered by Aestetica Web Design © 2024