rinoplastika operacija nosa
Mirna Valić

Njega kože – vodeći trendovi ljepote 2023.

Godina 2023. donosi vodeće trendove ljepote, a najistaknutiji među njima bit će oni koji se tiču ​​njega kože.

Kako se 2021. bliži kraju, procvat ljepote se nastavlja. U nastavku, direktorica digitalne ljepote Bazaara , Bridget March, duboko zaranja u sveobuhvatne teme postavljene kao trendovi za 2022., od načina na koji ćemo se izražavati kroz proizvode, do napretka koji se postiže u održivosti i uključivanju u cijeloj industriji.

1) Njega kože nastavlja svoje preuzimanje (i učinit će da kozmetika više djeluje)

Njega kože prednjači u globalnoj ekspanziji ljepote, prema analitičarima industrije , i možemo očekivati ​​puno inovacija u ovom sektoru do 2022. godine.

S prošlogodišnjim porastom ‘skinimalizma’, gdje smo izbjegavali opsežne rutine u više koraka i počeli usvajati intuitivniji pristup korištenju proizvoda koji se temelji na vlastitim potrebama kože, robne marke za njegu kože sada daju prednost kvaliteti ispred kvantitete.

Mnogi od nas postaju sve više usredotočeni na poboljšanje zdravlja svoje kože s proizvodima, a ne na minimiziranje aspekata starenja poput bora (posebno jer bolje razumijemo što se njegom kože može postići, u odnosu na profesionalna podešavanja). Središnje mjesto u tome je smirivanje povećane osjetljivosti uzrokovane čimbenicima kao što su nošenje maske, pretjerana uporaba agresivne njege kože, pandemijski stres i izloženost zagađenju.

Povezuje se s Google Trend pretraživanjima za “njegu kože mikrobioma” koja su porasla za više od 5000 posto u posljednjih 12 mjeseci, zajedno s porastom proizvoda za njegu kože koji sadrže pre- i probiotičke dodatke namijenjene ponovnom uspostavljanju ravnoteže i jačanju naše kože. Za 2022., agencija za predviđanje trendova WGSN predviđa da će fermentirana ljepota igrati veliku ulogu u tome. Veliki u Japanu i Koreji (kao i na TikToku, globalno…), fermentirani sastojci imaju potencijal za jačanje naših barijera, plus bakterije koje se pojavljuju u prirodi produžuju rok trajanja formula koje će se svidjeti onima koji razmišljaju o održivosti.

Gledajući naprijed, možemo očekivati ​​da će i naš make-up djelovati kao njega kože. Nedavno izvješće Mintela otkriva da 50 posto potrošača sada radije kupuje hibridnu kozmetiku s dobrobitima za kožu, rastuću kategoriju ljepote za koju se čini da će procvjetati sljedeće godine.

Proizvodnja šminke s karakteristikama za njegu kože prioritet je i za nišne robne marke i za poznata imena. Ove su godine proizvodi za ten porasli za 15 posto na Content Beauty, koji je doživio najveći porast u listopadu s Ilia Beauty Super Skin Tint SPF30 – hibridom njege kože, šminke i zaštite od sunca koji je od lansiranja ostao bestseler na cijelom web-mjestu. . Sljedeće godine, zvijezda Dior Beauty izdanja je nova i poboljšana podloga Forever koja je preformulirana s dodatnim pogodnostima za njegu kože. Osim toga, modna kuća izdaje svoj prvi Rouge Dior balzam za usne u boji i Dior Addict Lip Maximizer Serum – oba brišu granice između njege usana i tradicionalne kozmetike.

2) Pojednostavljena održivost: od ‘kondenzirane ljepote’ do biotehnoloških inovacija

2022. bjesnjet će rat protiv greenwashinga u industriji ljepote. Uz zahtjev za jasnoćom vrijednosti kozmetičkih marki – i transparentnost tehnoloških tvrtki poput Provenancea koje pomažu u dokazivanju ekoloških tvrdnji – potrošači traže vrijeme za lažni marketing. Očekujte više akcija kao što je nedavni Planet Positive Beauty Guide Britanskog vijeća za ljepotu koji pomaže potrošačima da izbjegnu ‘greenwashed’ proizvode.

Kada je riječ o održivim formulacijama, inovacije u proizvodima bez vode uzimaju maha. ‘Sažeta ljepota’ – novi pokret koji je osmislila konzultantska kuća za predviđanje The Future Laboratory – bavi se brendovima koji otkrivaju nove načine za pojačavanje rezultata i učinkovitosti formula ljepote, uz smanjenje rasipanja proizvoda. Idu dalje od krutih šampona bez plastike (koje je čak i Garnier u vlasništvu L’Oréala lansirao 2021.). One koje treba promatrati u ovom području uključuju Forgo sa svojim novim sredstvom za pranje tijela – prahom koji kada se doda vodi stvara sredstvo za čišćenje tijela usmjereno na njegu kože, istovremeno smanjujući emisije za 85 posto; i SBTRCT -ov prvi bezvodni serum s vitaminom C na tržištu u baru, lansiran u siječnju.

Još jedna modna riječ o ljepoti koju treba znati je ‘čist’, koja će također biti velika za 2022. To je slatka točka između kampova ‘čist’ i ‘klinički’, objašnjava WWD , “obećavajuća učinkovitost, a također uzimajući u obzir želju za prirodnim proizvodom tvrdnje” – i njihov utjecaj na okoliš. Ovdje, biotehnologija (nazvana ‘čista kemija’) obećava da će biti ključ za održivo formuliranje. Marke poput Biossance, koji su vodeći na tom području, stvaraju sigurne laboratorijski uzgojene aktivne sastojke koji su ugroženi u prirodnom svijetu. Ideja je da biosintetskim uzgojem sastojaka možemo izbjeći iscrpljivanje naših resursa, bez ugrožavanja učinkovitosti. Kao što nam Reese Witherspoon, globalna ambasadorica brenda Biossance kaže o ovoj inovaciji, “Sviđa mi se to što svi zajedno možemo biti bolji”.

3) Industrija dotjerivanja će procvjetati, pomažući redefinirati muškost

Ljepota i dotjerivanje koje plasiraju muškarci u porastu su , a očekuje se da će to sektor generirati globalnu prodaju od 81,2 milijarde dolara do 2024. godine . To je djelomično zbog karantina – kada su muškarci eksperimentirali s proizvodima udobno kod kuće. No, to se također svodi na postupniju evoluciju normi oko definiranja muškosti, uz naš zajednički interes za brigu o sebi i procvat brenda ljepote posljednjih godina koji muškarcima nudi više izbora proizvoda, kao i agende s kojima se mogu uskladiti.

Tržište brendova za uljepšavanje slavnih možda je postalo zasićeno 2021., ali možemo očekivati ​​više od dječaka iduće godine, slijedeći korake Harryja Stylesa (koji je pokrenuo Pleasing djelomično kako bi “razbio mit o binarnom postojanju”) i Machine Gun Kelly, Lil Yachty i AJ McLean koji su nedavno pokrenuli brendove lakova za nokte.

Osim što kultura slavnih potkopava zastarjele rodne norme, društveni mediji dali su muškarcima platformu za ponovno pisanje tradicionalnih rodnih scenarija i izazivanje stereotipa kada je u pitanju ljepota. Od vodiča za šminkanje koji slave kreativnost koju pokreće raznolika zajednica Gen Z-a na TikToku, do pokreta pozitivnosti – poput porasta ‘ćelave pozitivnosti’, izazivanja stigme gubitka kose kod muškaraca – predvođenih milenijalcima na Instagramu, možemo očekivati ​​da će se muški identitet dalje razvijati evoluirati kroz ljepotu sljedeće godine.

4) Svijet njege kože diverzificirat će svoju priču

Od osvita ustanka ljepote protiv zabijeljene industrije ljepote, igla se značajno pomaknula. Mainstream trgovci na malo i vlasnici robnih marki odgovorili su akcijom koja nadilazi performanse, plus, došlo je do značajnog porasta kozmetičkih robnih marki koje su ove godine pokrenuli obojeni ljudi. Mnogi autoriteti u sferi ljepote koriste svoje platforme za suzbijanje nepravde i zagovaranje jednakosti, uključujući Sharon Chuter, osnivačicu istinski inkluzivne organizacije Uoma Beauty koja je izvršila veliki utjecaj svojom kampanjom #PullUpOrShutUp koja poziva na transparentnost kozmetičkih tvrtki oko zapošljavanja crnaca.

Iako je sve ovo pozitivno, još puno posla treba obaviti prije nego što možemo proglasiti iskustvo ljepote jednakim poljem u kojem svi mogu sudjelovati.

Njega kože jedan je od sektora pod svjetlima reflektora 2022. Utjecajna estetičarka Dija Ayodele kaže da , iako je šminka uvijek prednjačila u pogledu raznolikosti (i možemo zahvaliti Rihanni što je potaknula tu promjenu s Fenty Beauty ), “Crnkinje nisu bile dio prostora za njegu kože”. Njezina nova knjiga, Black Skin: The definitive skincare guide je i praktični referentni vodič i obrazovanje o jednakosti u njezi kože. Ovo, uz njezinu digitalnu platformu Black Skin Directory, baca svjetlo na to kako su terapeuti u nepovoljnom položaju jer ne izlaze iz škole ljepote sa znanjem o tretiranju tamnijih tonova kože (što zauzvrat dovodi u nepovoljan položaj njihove klijente). Osim toga, ističe da se isto događa medicinski u svijetu dermatologije, gdje se učenje uvijek izvodi na bijeloj koži.

Ovo pitanje navelo je crnog studenta medicine (a sada govornika TedX-a) Malonea Mukwendea da pripremi priručnik pod nazivom Mind The Gap koji predstavlja kliničke značajke na tamnijoj koži za svoju industriju.

U međuvremenu, ponovno u svijetu ljepote, Farah Naz—biokemičarka koja je postala poduzetnica za ljepotu koja je osnovala tvrtku EX1 Cosmetics—udružila se sa svjetski poznatim znanstvenikom za boje profesorom Stephenom Westlandom kako bi razvili sustav klasifikacije kože koji mijenja igru, Naz-Westland Index, koji predstavlja mnogo raznolikiju (i točniju) ljestvicu boja kože.

“Meni je nevjerojatno da još uvijek koristimo Fitzpatrickovu ljestvicu, koja je stvorena 1970-ih i ima samo šest tipova tonova kože, što nije ni blizu dovoljno uključivo”, kaže Naz. “Naš sustav ima 20 tipova tonova kože koji su vrlo precizni i temeljeni na nebrojenim satima istraživanja i dubinskoj analizi kože.” Alat koji će kupcima omogućiti točniju kupnju kozmetike pronađite na blogu ex1cosmetics.com početkom 2022.

Optimistični smo da ćemo 2022. vidjeti promjenu u kulturi estetskog i medicinskog obrazovanja, kao i veće uključivanje obojenih ljudi u narativ o njezi kože i kozmetici.

5) Zamagljivanje ljepote, zdravlja i oralne njege

Wellness je još uvijek ultimativni luksuz u našem svijetu usred pandemije, s ‘zdravstvenim signaliziranjem’ (izlogom vaših stavova o dobrobiti) ovdje da ostane. U skladu s tim, spoj dobrobiti i ljepote ne pokazuje znakove usporavanja.

Od proteinskih pudera i adaptogenih gumenih bombona do eksplozije statusnih svijeća , dodataka za ‘seksualno zdravlje’ i higijenske njege prožete CBD-om, netradicionalna kozmetička roba rado stoji uz našu njegu kože i šminku na policama trgovina (i u našem # police).

Područje u kojem se to dvoje susreće, a koje nas posebno zanima jesu wellness mirisi . Zaokret od nošenja mirisa do mirisa privlačnog drugima: ovo je sve o vama. Predvodnik je The Nue Co. , koja koristi patentiranu neuroznanstvenu tehnologiju u svojim parfemima kako bi dotakla različite dijelove mozga korisnika i pružila različite dobrobiti – od povećane usredotočenosti do energije. Najnovije lansiranje brenda, Mind Energy , obećava promicanje mentalne jasnoće tijekom 30 dana. Upravo ono što je liječnik naredio.

Kad je riječ o spajanju njege zuba s ljepotom, porast ‘denfluencera’ (dentalnih influencera) na društvenim mrežama također je potaknuo sve veći interes za oralnu njegu, ali i brendove iz tog svijeta. Iako još uvijek možemo povezivati ​​poznata imena kao što su Colgate i Aquafresh s pastom za zube i vodicom za ispiranje usta, nišne održive marke poput Waken Mouthcare razgranale su se u kozmetičke proizvode. Njegovi okusi balzama za usne odgovaraju pastama za zube i vodicama za ispiranje usta, a ovaj šik set čini čak i oralnu njegu vrijednim poklona.

6) Razvoj tehnologije ljepote: od napredne personalizacije do šminke u metaverzumu

Naravno, poput znanosti, tehnologija je ugrađena u svaki aspekt ljepote i budućnost industrije ovisi o oboje.

Konkretno, od pandemije smo vidjeli ogromno ‘tehnološko ubrzanje’ koje će samo rasti. Ovdje je veliki fokus na personalizaciji formula i usluga, od ‘prilagođenih kozmetičara’ potpomognutih AR-om – tako je skovala Clare Varga, voditeljica odjela za ljepotu u WGSN-u (mislite na virtualno isprobavanje šminke i kućne uređaje kao što je YSL-ov Rouge Sur Mesure , revolucionarni kreator boja za usne), do procvata digitalne dermatologije i stomatologije. Potražite usluge kao što je GetHarley koja povezuje korisnike s liječnicima; Inkey List ‘myINKEY’ – digitalni pristup PT-u za vašu kožu; aplikacija za praćenje menstruacije Clue koja je u partnerstvu s L’Orealom ponudila personalizirane savjete za njegu kože vezane uz hormone; i aplikacija zubne tehnike Toothfairypružanje prilagođene metode liječenja na daljinu. (Znanstvena bilješka: personalizacija je također prioritet – s ” genetičkim testiranjem koje pokreće sljedeću fazu njege kože “, prema WWD-u. )

Čini se da će drugdje u tehnologiji ljepote odnos između igrača i ljubitelja ljepote eksplodirati. Budući da je igranje igara veće nego ikad, a 46 posto entuzijasta čine žene, nije ni čudo što su Givenchy, Gucci Beauty i Charlotte Tilbury već u akciji.

U tim paralelnim svemirima, avatari korisnika mogu nositi čitav niz ljepota, koristeći tehnologiju sličnu virtualnim alatima za isprobavanje robnih marki koji su se pokazali uspješnim u zaključavanju. Nedavno su Nars i Dior Beauty sklopili partnerstvo s južnokorejskim metaverseom Zepeto , mameći više ljubitelja ljepote u ovaj virtualni svijet.

Osim toga, Givenchy Beauty i Clinique nude kripto nagrade ili nezamjenjive tokene (NFT) kako bi ponudili pristup ekskluzivama u metaverzumu. To je “premošćuje jaz između tradicionalnih sustava vjernosti i rastućeg tržišta kriptovaluta”, objašnjava WGSN u svojoj prognozi trendova za 2022. godinu.

7) Izgled kose, šminke i noktiju inspiriran je prošlošću, ali budite optimistični

Slavljenje individualizma možda je sada ključno za pokrete ljepote, ali ciklički trendovi uvijek će ostati, a 2022. inspiracija će doći iz ranih Noughtiesa.

Pojačano TikTokom i platformama za preprodaju kao što je Depop kao rasadnik mode, očekujte 2000. godinu (ili ‘#Y2K’) ljepotice posvuda – od dječjih pletenica do tankih obrva, ledenog sjenila i svjetlucanja na tijelu.

Nostalgija za Y2K može se djelomično pripisati evoluciji naše opsesije devedesetima (stvari se ipak moraju pokrenuti), a djelomično kolektivnoj čežnji za jednostavnijim vremenima. Razmislite: pred-digitalni mediji i, naravno, prije pandemije.

Covid-19 nastavit će utjecati na naš izgled ljepote i na druge načine, a ne samo kroz učinke nošenja maski. Nedavno objavljena predviđanja Pinteresta uključuju ‘pandemijsku raspadnutu kosu’, s frizurama koje je teško propustiti, kao što su ciple, obrijane glave i kratke irokeze koje su u trendu. U međuvremenu, frizure s visokim pufovima i velike svemirske punđe govore manje o buntovništvu, a više o ljudima koji ponosno slave svoju prirodnu teksturu.

Naše lice i tijelo također će igrati na platnu za kreativan i slavljenički izgled, uz upotrebu veselih ukrasa poput dragulja za lice, naljepnica za tijelo i privremenih tetovaža. U međuvremenu će naši nokti – prema Pinterestu – biti oslikani eskapističkim pejzažnim dizajnom (od geode do galaksije nail arta).

8) Konačno, trendovi usmene predaje nastavit će dominirati (i fascinirati)

Kada je riječ o mikro-trendovima koji će slomiti internet 2022., iskreno, vaša pretpostavka je jednako dobra kao i naša. Uostalom, tko bi mogao predvidjeti da će ovogodišnji najveći beauty must-have biti Cliniqueov Almost Lipstick Black Honey , koji je lansiran prije 50 godina. (Potom je tu bila i opsjednutost korištenjem osobnog lubrikanta kao primera za šminkanje. No, preskočimo to.)

Viralni TikTok trendovi koji preskaču s platforme u stvarni život bez sumnje će nastaviti dominirati – i fascinirati – sljedeće godine. “Utjecaj usmene predaje na današnju industriju ljepote je neporeciv,” kaže Jonah Berger, profesor marketinga na Wharton School na Sveučilištu Pennsylvania. “Današnji potrošači traže savjete o tome što kupiti.”

Nekoliko stvari bolje oslikavaju ovaj trend od onoga što se dogodilo Cliniqueovom Black Honeyu koji je iznenada prihvatila nova generacija korisnika. Berger objašnjava da ljudi vole razgovarati o proizvodu jer on čini da izgledaju dobro – ne samo vizualno. „Govoriti drugima o cool proizvodu za koji još ne znaju, daje ljudima društvenu vrijednost koja ih čini dobrima pred svojim vršnjacima. U današnjem digitalnom dobu moć usmene predaje još je važnija i nešto što ćemo i dalje viđati da igra ulogu u trendovima.”

Powered by Aestetica Web Design © 2024