Možemo li vidjeti novu zoru za tretmane protiv gubitka kose?

Možemo li vidjeti novu zoru za tretmane protiv gubitka kose?

Nije bilo puno napretka u liječenju gubitka kose u posljednjih dvadeset godina. Međutim, nekoliko biotehnoloških tvrtki zagrijano je za slučaj i primamljivo su blizu otkrića kojem se mnogi pacijenti nadaju. Uz tjelesnu dismorfiju pojačanu sveprisutnim digitalnim svijetom, psihijatri sve više povezuju pojavu muške i ženske ćelavosti s mentalnim zdravstvenim stanjima u rasponu od anksioznosti do depresije.

Preventivni tretmani su rijetki. Sve do nedavno, jedini lijekovi odobreni od strane regulatora bili su Minoxidil i Propecia, od kojih su oba samo marginalno učinkovita u zaustavljanju gubitka kose, a prvi je jedini tretman dostupan ženama. 

Tijekom prošlog desetljeća, estetska kirurgija nastojala je ublažiti teret. Stoga se predviđa da će tržišna vrijednost globalne industrije presađivanja kose premašiti 24 milijarde eura (28 milijardi dolara) do 2027. Međutim, presađivanje kose nije lijek jer može biti skupo, a ponekad i bolno. Kao posljedica toga, postoji ogromno tržište za svaki novi proizvod koji može učinkovito zaustaviti ćelavost, a niz biotehnoloških stručnjaka to vidi kao priliku. 

“Broj pacijenata koji čekaju nove mogućnosti liječenja je ogroman,” rekao je Jan Alenfall, glavni znanstveni direktor u Follicumu, švedskoj biotehnološkoj tvrtki koja radi na tretmanima za gubitak kose i dijabetes. 

“Transplantacija je invazivna metoda i kao takva povezana je i s infekcijama. Osim toga, mnogi pacijenti obično trebaju više od jedne transplantacije jer se proces gubitka kose općenito nastavlja.”

Ponovno razmatranje topikalnih terapija

Bio je to istraživački napredak koji je nadahnuo Follicum za razvoj tretmana protiv gubitka kose. Dok su proučavali tretmane za arteriosklerozu – zadebljanje i otvrdnjavanje stijenki arterija koje se često javlja u starijoj dobi – znanstvenici sa Sveučilišta Lund , Švedska, otkrili su da varijanta proteina osteopontina – molekule koja se prirodno pojavljuje u našim tijelima – može povećati dlakavost rast kod miševa.

Naknadne studije otkrile su da ova varijanta proteina ima vrlo specifičan cilj na stanice folikula dlake i može ubrzati ciklus vlasi od faze mirovanja do faze rasta. To mu omogućuje da stimulira uspavane folikule dlake i potiče ih da ponovno počnu proizvoditi vidljive dlačice.

Međutim, Follicumova priča odražava poteškoće s kojima se suočavaju istraživači koji razvijaju tretmane za gubitak kose. U lipnju 2021. tvrtka je bila prisiljena prekinuti razvoj svog glavnog kandidata za gubitak kose nakon što rezultati ispitivanja faze 2a nisu pokazali značajnu razliku u odnosu na placebo skupinu. Follicum sada istražuje druge puteve za svog kandidata za lijek, ali ovo je bio još jedan udarac u stanje koje zahtijeva više pozornosti od strane razvijača lijekova.

Razlog zašto dolazi do ćelavosti je taj što folikuli kose postaju osjetljivi na hormone na tjemenu, ponajviše dihidrotestosteron (DHT), koji se veže na folikule i skuplja ih sve dok više ne proizvode vidljivu kosu.

Kao rezultat toga, talijanska biotehnološka tvrtka Cassiopea razvija vlastiti aktualni proizvod: Breezula. Ovaj tretman izravno blokira negativan učinak DHT-a na vlasište na temelju mehanizma djelovanja otkrivenog proučavanjem uloge hormona u razvoju akni.

“Naš lijek zapravo antagonizira negativni učinak DHT-a oko folikula, usporavajući ili zaustavljajući gubitak kose , ” objasnila je Diana Harbort, glavna izvršna direktorica (CEO) Cassiopee. “A oni folikuli koji nisu potpuno zatvoreni zbog DHT-a, ponovno počnu proizvoditi kosu.”

Pomoć ženama s gubitkom kose

Ključni razlog zašto biotehničari toliko žele razviti lokalne tretmane za gubitak kose je taj što su povezani s manje nuspojava. Jedno od glavnih ograničenja Propecije — oralnog lijeka — jest to što je povezana s erektilnom disfunkcijom zbog njezinih učinaka na razine hormona. Osim toga, budući da djeluje sustavno, nije sigurno koristiti ga kod žena koje pate od gubitka kose, skupine pacijenata koja je tradicionalno zanemarena u ovom području. Stoga se potpuno izbjegavanje hormonalnih puteva smatra obećavajućim pristupom.

Dok Cassiopein proizvod djeluje na DHT, lokalna priroda terapije znači da ne dolazi sa sigurnosnim upozorenjima oralnih lijekova, a dosadašnje studije sugeriraju minimalne nuspojave. Kao rezultat toga, tvrtka je započela fazu 2 ispitivanja svog vodećeg proizvoda na pacijenticama i objavila prve pozitivne rezultate u rujnu 2021. Međutim, do danas još uvijek imamo premalo podataka o učinkovitosti i sigurnosti Breezule.

“Postoji tako malo mogućnosti liječenja koje stvarno djeluju na gubitak kose, a to je stvarno problematično zbog ciklusa društvenih komplikacija koje stvarno utječu na samopouzdanje pacijenta,” rekao je Harbort. “Za njih je to vrlo neugodno, a studije pokazuju da je čak i veća vjerojatnost da će žene patiti od ovih psiholoških komplikacija nego muškarci, tako da postoji ogromna nezadovoljena potreba.”

Kako neka rješenja nose nadu, pacijenti koji pate od gubitka kose morat će čekati da vide tretman koji su tražili.

Pokretanje rasta kose i rješavanje alopecije areate s JAK inhibitorima

Alopecija areata je autoimuna bolest koju karakterizira nagli i često nepredvidivi gubitak kose na tjemenu, a ponekad i na drugim dijelovima tijela. Ovo stanje nastaje kada imunološki sustav greškom napada folikule dlake, što dovodi do gubitka kose, obično u malim okruglim mrljama koje u nekim slučajevima mogu postati opsežnije.

Točan uzrok alopecije areate nije u potpunosti razjašnjen, ali se vjeruje da uključuje kombinaciju genetskih i okolišnih čimbenika. Stanje može utjecati na pojedince svih dobi, spola i etničkog podrijetla, ali se često prvi put pojavljuje u djetinjstvu ili ranoj odrasloj dobi. Iako gubitak kose povezan s alopecijom areatom može biti uznemirujući, važno je napomenuti da to stanje ne uzrokuje fizičku bolest.

Eily Lilly i Pfizer bili su uporni u utrci za dobivanje odobrenja za dva lijeka koji su obećavali u trećoj fazi ispitivanja protiv alopecije.

Razvijen i plasiran na tržište od strane Eli Lilly, Olumiant djeluje kao inhibitor Janus kinaze (JAK), ciljajući na puteve uključene u imunološki napad na folikule dlake. Inhibicijom tih puteva, Olumiant smanjuje upalu i potiče ponovni rast dlačica.

Olumiant je bio prvi sustavni lijek koji je odobren za ovo stanje, a odobrila ga je Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) u lipnju 2022. za odrasle s teškom alopecijom areatom. Klinička ispitivanja su pokazala njegovu učinkovitost, pokazujući da je značajan postotak sudionika postigao značajan ponovni rast kose na tjemenu nakon 36 tjedana liječenja.

Iako Olumiant nudi nadu za one koji pate od teške alopecije areate, dolazi s nizom potencijalnih nuspojava i rizika, uključujući ozbiljne infekcije, povećan rizik od smrti kod starijih osoba s čimbenicima rizika od srčanih bolesti i mogućnost velikih kardiovaskularnih događaja.

Godinu dana nakon odobrenja Olumnianta, u lipnju 2023., FDA je odobrila drugi JAK inhibitor za liječenje alopecije areate, Litfulo. Ovo rješenje koje je razvio Pfizer prvi je tretman odobren za adolescente uz odrasle s alopecijom areatom, naglašavajući njegovu važnost u rješavanju potreba mlađe demografske skupine na koju često duboko utječu psihološki i društveni aspekti gubitka kose​​​.

U kliničkim ispitivanjima, posebno ispitivanju ALLEGRO faze 2b/3 , Litfulo je pokazao značajnu učinkovitost u poticanju ponovnog rasta kose, pri čemu je 23% sudionika postiglo značajnu pokrivenost vlasišta dlakama nakon šest mjeseci liječenja. Međutim, poput Olumnianta, Litfulo dolazi s potencijalnim nuspojavama i rizicima. To uključuje ozbiljne infekcije, više stope zloćudnih bolesti uključujući nemelanomski rak kože i limfom, kardiovaskularne događaje i krvne ugruške.

Poznato je da ti lijekovi blokiraju aktivnost citokina – malih upalnih proteina – i stoga smanjuju imunološki odgovor. JAK inhibitori se mogu koristiti za liječenje raka i autoimunih bolesti, kao što je reumatoidni artritis. Ovi JAK inhibitori imaju pravi potencijal u liječenju alopecije areate, ali još uvijek predstavljaju važne čimbenike rizika za pacijente. Još uvijek predstoji dug put istraživanja i razvoja kako bi se ovo stanje riješilo na sigurniji način.

Istraživanja u liječenju gubitka kose još trebaju sazrijeti

Dok ove tvrtke proučavaju različite načine za postojeće i nove spojeve, druge žele pokušati razumjeti više o molekularnim mehanizmima koji podupiru rast i gubitak ljudske kose. Cilj je pronaći potpuno novu klasu lijekova za kosu i mnoge tvrtke ulažu u istraživanje u ranoj fazi.

Talijanski biotehnološki Giuliani, na primjer, istražuje jedan posebno inovativan način oživljavanja uspavanih folikula dlake kod pacijenata s gubitkom kose. Proučavajući postojeće lijekove za druga stanja koja uzrokuju neželjeni rast dlaka na tijelu kao nuspojavu tijekom protekle četiri godine, identificirali su potpuno nove puteve za stimulaciju folikula dlake.

Iako je trenutna slika budućnosti tretmana gubitka kose možda svjetlija nego ikad prije, Ralf Paus, Giulianijev konzultant znanstvenik vjeruje da još uvijek postoje neka temeljna pitanja o znanosti o rastu kose koja treba razumjeti. Ako se njima pozabavi u nadolazećim godinama, mogli bi mnogo doprinijeti trajnom rješavanju ćelavosti.

“Jedna od najvećih misterija o folikulima dlake jest da ti sićušni mini-organi slijede autonomni ugrađeni sat koji ih pokreće kroz ovaj ciklus rasta, regresije, mirovanja”, rekao je. “Ovaj sat nalazi se u samom folikulu, ali ne znamo mehanizam koji ga regulira. Kad bismo razumjeli kako ovaj organ zapravo radi, mogli bismo ga farmakološki ciljati. Lijekovi koji mogu ometati ovaj ugrađeni satni mehanizam u folikulu ljudske dlake bili bi vrlo moćni lijekovi za kosu.”

Drugim riječima, dublje razumijevanje mehanizma iza gubitka kose ključno je za industriju kako bi brže napredovala u tom području i razvila učinkovitije tretmane.

 

 

Biografija Ana Maletić dr. med.

Ana Maletić, dr. med., diplomirala 2009. godine na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i nakon toga položila specijalistički ispit iz plastične, rekonstrukcijske i estetske kirurgije. Izobrazbu za primjenu lasera u estetskoj medicini završila je na Laser & Health akademiji. Presađivanje kose usavršila je u Americi, Poljskoj, Italiji, Turskoj, Austriji i Gruziji. Dr. Ana Maletić jedina je iz Hrvatske primljena u članstvo Međunarodnog udruženja liječnika koji se bave transplantacijom kose ISHRS – International Society of Hair Restoration Surgery.

Reference

  1. Wang, X., Ramos, R., Phan, AQ i sur. Signalizacija senescentnih melanocita hiperaktivira rast kose. Nature   618 , 808-817 (2023).
  2. Krefft-Trzciniecka K, Piętowska Z, Nowicka D, Szepietowski JC. Upotreba ljudskih matičnih stanica u androgenoj alopeciji: sustavni pregled. Cells   12 , 951 (2023). 
  3. Coppé, JP, Patil, CK, Rodier, F. et al. Sekretorni fenotipovi povezani sa starenjem otkrivaju stanično neautonomne funkcije onkogenog RAS-a i tumorskog supresora p53. PLoS Biol   6 , 2853-2868 (2008).
PODIJELI

Powered by Aestetica Web Design © 2024