MikroRNA: Je li otkrivena tajna oružja u borbi protiv gubitka kose?

MikroRNA: Je li otkrivena tajna oružja u borbi protiv gubitka kose?

Znanstvenici su otkrili da vrsta mikroRNA može pomoći u liječenju gubitka kose. Ta mikroRNA mogla bi potaknuti ponovni rast kose omekšavanjem folikula kose, koji s godinama prirodno postaju čvršći i doprinose gubitku kose. Prema stručnjacima, ta bi vrsta mikroRNA mogla dovesti do razvoja novog tretmana za ćelavost. Potrebna su daljnja istraživanja o učinkovitosti liječenja gubitka kose mikroRNA u ljudi. Novi obećavajući tretman za gubitak kose mogao bi biti na pomolu, prema istraživačima.

Nedavna studija u časopisu PNAS otkrila je da povećanje proizvodnje određene vrste mikroRNA može pomoći u povećanju rasta i regeneracije kose. Ta vrsta mikroRNA omekšava stanice folikula kose, koje s vremenom postaju čvršće i dovode do gubitka kose povezanog s godinama.

Muški obrazac ćelavosti, vrsta nasljednog gubitka kose, uobičajen je među muškarcima.

Zapravo, oko dvije trećine muškaraca doživjet će primjetan gubitak kose do vremena kada dostignu 35. godinu. Do 50. godine, ta brojka raste na 85%. Osim toga, četvrtina muškaraca počet će gubiti kosu prije nego što napune 21 godinu.

Gubitak kose može biti problematičan za muškarce, s mnogima koji izvještavaju da ih njihova ćelavost čini manje privlačnima, depresivnima ili strahuju od starenja.

Mikroskopske RNA čestice mogu biti ključ za obrat ćelavosti Prema diplomiranoj kozmetičkoj dermatologinji dr. Michele Green, koja nije bila uključena u studiju, folikuli kose imaju razne matične stanice odgovorne za regulaciju rasta kose.

“Ova nova studija možda je pronašla proboj u regeneraciji kose koristeći male RNA čestice ili mikroRNA,” objasnila je.

“Konkretnije,” napomenula je, “miR-205 je identificiran kao važna mikroRNA koja može potencijalno potaknuti rast kose.”

Green je rekla da je RNA (ribonukleinska kiselina) prisutna u svim živim stanicama. Djeluje kao glasnik koji nosi upute iz naše DNA za regulaciju proizvodnje proteina.

Folikuli kose mogu postati čvršći kako starimo, što zauzvrat utječe na rast kose.

“U ovoj studiji, istraživači su otkrili da povećanje proizvodnje miR-205 omekšava matične stanice,” rekla je Green. “Omekšavanjem matičnih stanica folikula kose, rast kose se povećao kod mladih i starih miševa.”

Učinak je bio prilično brz. Green je napomenula da je došlo do povećanog rasta kose nakon samo deset dana.

Kako se nova mikroRNA razlikuje od trenutnih tretmana za ćelavost Dr. Ken L. Williams, Jr., kirurg za kosu i osnivač Orange County Hair Restoration u Irvineu, CA, koji također nije bio dio studije, objasnio je da trenutni odobreni tretmani FDA za gubitak i prorjeđivanje kose kod muškaraca i žena uključuju:

 • minoksidil (Rogaine)
 • finasterid (Propecia, Proscar)
 • laserska terapija svjetlom plazma bogata trombocitima (PRP)

“Kirurška obnova kose također je uspješna kirurška odluka za pacijente koji ispunjavaju kriterije,” dodao je.

Green je dodatno objasnila da bi svaki tretman baziran na trenutnoj studiji djelovao putem drugačijeg mehanizma od onoga što trenutno imamo dostupno.

“Minoksidil djeluje skraćivanjem faze mirovanja u ciklusu rasta kose i produljenjem faze rasta,” rekla je. “Minoksidil također preokreće miniaturizaciju folikula i potiče cirkulaciju oko folikula kose.”

U slučaju finasterida, djeluje inhibiranjem DHT-a, što je muški hormon odgovoran za muški obrazac ćelavosti. “Folikuli kose su osjetljivi na hormonske promjene, posebno na DHT,” dodala je.

Laserska terapija svjetlom koristi svjetlost u valnim duljinama od crvene do infracrvene kako bi potaknula regeneraciju i popravak tkiva.

Konačno, rekla je, PRP uključuje injektiranje koncentracije trombocita bogatih čimbenicima rasta, što poboljšava zdravlje folikula, povećava opskrbu krvlju i potiče reparativne stanice.

Što mikroRNA može značiti za budućnost liječenja gubitka kose Williams je rekao: “Konačni ishodi ili medicinska primjena ovakvih podataka uvijek su obećavajući, ali je nemoguće odrediti tako rano nakon otkrića.”

Međutim, napomenuo je da je moguće da će se na temelju ovih nalaza razviti novi tretman.

Green je dodatno upozorila da je studija provedena samo na genetski modificiranim miševima. Potrebna su daljnja istraživanja prije nego što ćemo znati hoće li ovaj proces djelovati kod ljudi, savjetovala je.

Međutim, ako se novi tretman ostvari, “znatno će unaprijediti obnovu kose,” zaključila je Green, napominjući da vjeruje da će istraživači vjerojatno razmotriti topički tretman koji izravno dostavlja mikroRNA u kožu.

Williams je rekao, međutim, da je prerano znati kakav će se sustav dostave stvoriti za miR-205, bilo da će to biti transdermalna injekcija ili oralna tableta. Brzi pogled na najbolje šampone koji blokiraju DHT Najbolji šampon protiv DHT-a dostupan bez recepta: Hims Thickening Shampoo | Preskoči do recenzije Najbolji šampon protiv DHT-a s pretplatom: Keeps Thickening Shampoo | Preskoči do recenzije Najbolji šampon i regenerator protiv DHT-a: Happy Head Thickening Shampoo & Conditioner | Preskoči do recenzije Najpristupačniji šampon protiv DHT-a: Honeydew Biotin Shampoo | Preskoči do recenzije Najbolji šampon bez sulfata protiv DHT-a: ProBliva DHT Blocker Hair Loss & Hair Re-Growth Shampoo | Preskoči do recenzije Najbolji topički tretman protiv gubitka kose: Roman Finasteride & Minoxidil Topical | Preskoči do recenzije Dihidrotestosteron (DHT) je spolni hormon koji ima nekoliko različitih uloga u tijelu – neke dlakave, neke korisne. Nažalost, gubitak kose je jedna od manje korisnih osobina DHT-a.

Međutim, postoje određeni šamponi i tretmani koji djeluju tako što blokiraju DHT kako bi pomogli u sprječavanju gubitka kose. Pretražili smo (namjerna igra riječi) desetke šampona kako bismo pronašli najbolje opcije koje postoje. Kako smo odabrali najbolje šampone koji blokiraju DHT Iako postoji mnogo proizvoda s sastojcima za koje tvrtke tvrde da blokiraju DHT, nisu svi podržani istraživanjima.

Tražili smo proizvode od uglednih marki koji sadrže sastojke koji blokiraju DHT s najznačajnijim istraživanjima iza sebe, uključujući:

Palmeto: Palmeto je ekstrakt iz bobica palme koja se nalazi na jugoistoku SAD-a. Šamponi dizajnirani za zgušnjavanje kose s palmetom mogu pomoći smanjiti razine DHT-a, očistiti folikule kose i potaknuti ponovni rast kose. Iako je potrebno više istraživanja o palmetu, pregled iz 2020. postojećih istraživanja otkrio je da može ponuditi skroman poticaj ponovnom rastu kose.

Finasterid i minoksidil: Finasterid je generički oblik Propecije, receptnog tretmana za muški obrazac ćelavosti.

 • Minoxidil je generički oblik Rogainea, poznatog topičkog tretmana koji cilja krunu glave. Istraživanja su pokazala da su ti sastojci korisni u usporavanju napredovanja muškog oblika gubitka kose, ali pomažu samo s djelomičnim ponovnim rastom.
 • Ketokonazol: Ketokonazol je najpoznatiji po svojim protugljivičnim i protuupalnim svojstvima, zbog čega se obično koristi za liječenje infekcija ili određenih stanja, poput seboroičnog dermatitisa. Pilot studija iz 2011. na 15 osoba s alopecijom otkrila je da ketokonazol može potaknuti ponovni rast kose.
 • Ulje sjemenki bundeve: Ulje sjemenki bundeve je prirodno ulje koje može imati pozitivan učinak na rast kose. Djeluje tako što sprečava testosteron da stvara DHT.

Studija iz 2014. izvijestila je da su muškarci koji su uzimali 400 miligrama ulja sjemenki bundeve dnevno tijekom 24 tjedna vidjeli povećanje rasta kose za 40%. Uključili smo i neke proizvode s potencijalnim blokatorima DHT-a, poput određenih esencijalnih ulja. Iza njih nema toliko istraživanja, ali mogli bi biti korisni.

Konačno, pažljivo smo pogledali recenzije kupaca, birajući samo proizvode koje su recenzenti uglavnom visoko ocijenili.

Što je DHT? DHT je spolni hormon poznat kao androgen. Ovaj hormon potječe iz testosterona i ima ulogu u razvoju onoga što se obično smatra “muškim” spolnim karakteristikama, poput:

tjelesne dlake dublji glas povećana mišićna masa S vremenom, testosteron i DHT pridonose koristima, poput održavanja opće mišićne mase i podrške seksualnom zdravlju i plodnosti.

Na kraju, DHT također može igrati ulogu u gubitku kose.

Kako DHT uzrokuje gubitak kose? Androgena alopecija – poznata i kao muški obrazac ćelavosti – jedan je od češćih uzroka gubitka kose kod starijih muškaraca.

Iako i drugi spolovi mogu doživjeti ovu vrstu gubitka kose, manje je uobičajena. Oko 50 milijuna muškaraca u Sjedinjenim Državama doživljava ovo stanje, u usporedbi s 30 milijuna žena.

Testosteron se pretvara u DHT zahvaljujući enzimu nazvanom 5-alfa reduktaza (5-AR). Nakon što krene kroz krvotok, DHT može povezati s receptorima na folikulima kose na vlasištu, čineći ih manjima.

Istraživanja su otkrila da to također može dovesti do:

manje guste kose inhibiranog ponovnog rasta ukupnog izgleda manje pune glave kose Na što obratiti pažnju u šamponu koji blokira DHT Primijetit ćete ovaj niz sastojaka u većini naših odabira. Oni imaju najviše dokaza iza sebe kao blokatori DHT-a:

 • palmeto finasterid i minoksidil ketokonazol ulje sjemenki bundeve Ostali sastojci, koji nemaju toliko istraživanja iza sebe, uključuju:
 • ekstrakt zelenog čaja ulje čajevca ekstrakt ružmarina Osim sastojaka koji blokiraju DHT, obratite pažnju na sastojke koji jačaju, poput biotina i keratina, i hidratantne sastojke, poput kokosovog i arganovog ulja.

Ako imate suhu ili kovrčavu kosu, možda ćete htjeti odabrati šampon koji ne sadrži sulfate, jer oni mogu biti isušujući.

Kako koristiti šampon koji blokira DHT Šampon koji blokira DHT koristit ćete slično kao i bilo koji drugi šampon: napravite pjenu, isperite, ponovite.

Međutim, uvijek pročitajte upute na etiketi. Općenito, možete očekivati da ćete šampon ostaviti u kosi nekoliko minuta prije ispiranja. Također je važno nastaviti s regeneratorom.

Budite oprezni s šamponima s konzervansima, parabenima, sulfatima ili drugim potencijalno iritirajućim sastojcima.

Sigurnost i nuspojave šampona koji blokiraju DHT Šamponi koji blokiraju DHT općenito se smatraju sigurnima.

Međutim, ako imate osjetljivost ili alergije, obavezno napravite test flastera prije nanošenja šampona na cijelo vlasište. Da biste to učinili, nanesite malo šampona na unutarnji dio zapešća i pričekajte 24 sata da vidite pojavljuju li se znakovi iritacije.

Imajte na umu da čak i prirodni sastojci mogu dovesti do iritacije ili alergijskih reakcija.

Također je najbolje paziti na formule bez oštrih kemikalija i one koje su bez sulfata i parabena.

Kada potražiti medicinski savjet Gubitak kose uobičajen je kako starimo, ali ima mnogo drugih potencijalnih uzroka. Stres, hormoni, bolesti, infekcije i lijekovi mogu igrati ulogu u prorjeđivanju kose. Važno je potražiti savjet medicinskog stručnjaka ako ste zabrinuti.

Ako je vaš gubitak kose nagao, u mrljama ili uključuje tjelesnu dlaku, moglo bi biti zbog nekog osnovnog medicinskog stanja koje zahtijeva dijagnozu i liječenje.

Također, ako imate druge simptome uz gubitak kose, poput svrbeža, pečenja ili boli, razmislite o razgovoru s liječnikom za njihov savjet.

Gubitak kose također može biti nuspojava određenih lijekova. Ako uzimate lijekove ili ste nedavno započeli s terapijom, provjerite s liječnikom ili farmaceutom je li gubitak kose moguća nuspojava.

Budući da stres i anksioznost također mogu doprinijeti gubitku kose, razgovarajte s medicinskim stručnjakom ako imate problema s suočavanjem s bilo kakvim mentalnozdravstvenim izazovima. Oni mogu isključiti osnovne medicinske uzroke. Također vas mogu uputiti terapeutu ili savjetniku koji vam može pomoći da upravljate svojim mentalnim zdravljem.

U većini slučajeva, gubitak kose nije znak ozbiljnog zdravstvenog problema. Ali razgovarajte s liječnikom ako ste zabrinuti zbog gubitka kose, posebno ako je praćen drugim simptomima ili utječe na vašu kvalitetu života. Oni mogu pomoći u određivanju osnovnog uzroka i preporučiti opcije liječenja.

Često postavljana pitanja o šamponima koji blokiraju DHT Da li šamponi koji blokiraju DHT stvarno djeluju? Smatra se da je DHT krivac za smanjene folikule kose i gubitak gustoće i kvalitete kose. To dovodi do gubitka kose poznatog kao muški obrazac ćelavosti.

Ako je to vrsta gubitka kose koju doživljavate, konzistentno korištenje šampona koji blokira DHT može pomoći poboljšati izgled prorijeđene kose.

Najbolje je početi koristiti proizvod poput ovog što je prije moguće. Ali ti proizvodi mogu zahtijevati mjeseci pa čak i godinu dana da se vide puni rezultati.

Možda bi bila dobra ideja kombinirati šampon koji blokira DHT s planom liječenja gubitka kose na recept ako vaš liječnik misli da bi to moglo raditi za vas.

Ako vaš gubitak kose nije povezan s DHT-om, ti šamponi možda neće raditi za vas.

Koliko dugo treba da se vide rezultati od šampona koji blokira DHT? Može potrajati nekoliko mjeseci konzistentne upotrebe, uz plan liječenja na recept, da se vide rezultati.

Što možete učiniti da spriječite gubitak kose? Osobe koje doživljavaju muški obrazac ćelavosti mogu razgovarati sa svojim liječnicima o preventivnim tretmanima poput:

 • Rogaine (minoksidil)
 • Propecia ili Proscar (finasterid)
 • transplantacija folikularnih jedinica (transplantacija kose uključujući tkivo ispod)
 • ekstrakcija folikularnih jedinica (transplantacija kose uključujući samo folikule bez povezivanja tkiva)

Također postoji niz opcija za prevenciju gubitka kose kod kuće, poput:

pokušaja masaže vlasišta, što može potaknuti rast kose korištenja esencijalnih ulja za rast kose, poput peperminta, kineske hibiskusa, ginsenga i jatamansija korištenja meke četke od prirodnih vlakana Terapija niskog nivoa svjetlosti također je pokazala da potiče rast i popravak stanica.

Postoje i neke stvari koje treba izbjegavati, poput:

korištenja toplinskih alata na kosi kemijske obrade ili izbjeljivanja kose korištenja oštrih šampona koji mogu skinuti prirodna ulja s kose nošenja frizura koje čvrsto vuku kosu

Biografija Ana Maletić dr. med.

Ana Maletić, dr. med., diplomirala 2009. godine na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i nakon toga položila specijalistički ispit iz plastične, rekonstrukcijske i estetske kirurgije. Izobrazbu za primjenu lasera u estetskoj medicini završila je na Laser & Health akademiji. Presađivanje kose usavršila je u Americi, Poljskoj, Italiji, Turskoj, Austriji i Gruziji. Dr. Ana Maletić jedina je iz Hrvatske primljena u članstvo Međunarodnog udruženja liječnika koji se bave transplantacijom kose ISHRS – International Society of Hair Restoration Surgery.

Reference

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21753-hair-loss. Reviewed Aug. 26, 2021. Accessed Aug. 30, 2023.

PODIJELI

Powered by Aestetica Web Design © 2024