Microneedling (Dermarolling) za gubitak kose: je li učinkovit?

Microneedling (Dermarolling) za gubitak kose: je li učinkovit?

U svijetu gdje je svaki uvojak kose dragocjen, microneedling se pojavljuje kao superheroj u borbi protiv gubitka kose. Zaboravite na stare metode; ovo je era mikroskopskih saveznika koji budno čuvaju vaše vlasište, obećavajući povratak gustoće i sjaja vaše kose. Uđite u avanturu regeneracije gdje iglice tanje od ljudske misli mijenjaju igru rasta kose.

Također poznat kao Collagen Induction Therapy (CIT) ili skin needling, microneedling je tretman za gubitak kose koji pokreće proces ozdravljenja u vlasištu. Ovim tretmanom rade se mali ubodi u vlasištu kako bi se potaknula proizvodnja matičnih stanica i kolagena.

S microneedlingom se podržava prirodni ciklus rasta dlake. Zahvaljujući brojnim istraživanjima, prepoznata je njegova učinkovitost u smanjenju gubitka kose, povećanju gustoće kose i poboljšanju promjera vlakana kose.

Zaronimo odmah i otkrijmo ključne elemente mikroiglica:

 • MOŽE SE IZVODI U KLINICI ILI KOD KUĆE
 • DERMAPEN I DERMAROLLER SU DVIJE VRSTE MICRONEEDLING UREĐAJA
 • MICRONEEDLING VLASIŠTA MOŽE SE KOMBINIRATI S MINOXIDILOM, FINASTERIDOM I PRP-om

Što je Microneedling za gubitak kose?

Microneedling je postupak koji potiče rast kose izazivanjem zacjeljujuće reakcije na vlasištu. To se radi malim ubodima na tjemenu, varajući tijelo da misli da je ozlijeđeno.

Kao rezultat, tijelo proizvodi više matičnih stanica i kolagena, podržavajući ciklus rasta kose.

Je li Microneedling učinkovit?

Da, microneedling se pokazao učinkovitim u otklanjanju gubitka kose. Slijede samo dvije od mnogih studija koje podupiru ovaj argument.

🖋️ Prva studija iz 2019. u časopisu Journal of Cosmetic Dermatology usredotočuje se na microneedling vlasišta za androgensku alopeciju i telogeni efluvij, i sugerira da ovaj tretman ne samo da smanjuje gubitak kose, već također povećava gustoću kose i promjer vlasi kose.

🖋️ Još jedno istraživanje dr. Roberta S. iz 2021. dalje podupire učinkovitost mikroiglica kao korisnog komplementarnog tretmana za androgensku alopeciju i alopeciju areatu.

Može li Microneedling oštetiti folikule dlake?

Potencijalno, da. Korištenje pogrešne duljine igle ili primjena pretjeranog pritiska tijekom microneedlinga može uzrokovati oštećenje folikula dlake prodiranjem izvan izbočine, gdje su matične stanice koncentrirane.

To može dovesti do iritacije vlasišta, krvarenja i daljnjeg oštećenja folikula kose kod ponovljene uporabe.

Je li Microneedling siguran?

Da, microneedling je općenito siguran.

Važno je odabrati certificiranu kliniku umjesto pokušaja mikroiglica kod kuće kako biste smanjili potencijalne rizike, poput infekcije. Certificirane klinike osiguravaju da zdravstveni djelatnik koristi ispravnu duljinu igle i slijedi odgovarajuće tehnike i učinkovite metode sterilizacije. Na taj način je rizik od infekcije minimalan.

Međutim, ako više volite mikroiglice kod kuće s derma-rollerom, provjerite jesu li igle odgovarajuće duljine. Obavezno dobro očistite i alat i tjeme.

Boli li Microneedling?

Microneedling tretman za gubitak kose općenito je podnošljiv i relativno bezbolan . Neki ljudi mogu osjetiti blagu nelagodu ili laganu opeklinu od sunca ili osjećaj ogrebotine tijekom i nakon postupka. Međutim, razina boli može se razlikovati ovisno o vašoj toleranciji na bol, specifičnom uređaju koji se koristi i dubini igala.

Pacijentima s niskom tolerancijom na bol može se nanijeti krema za umrtvljivanje kako bi postupak bio ugodniji. Postoje i neki uređaji za mikroiglice s podesivom dubinom igle, što omogućuje prilagodbu tretmana prema individualnim potrebama.

Je li Microneedling trajan?

Ne, microneedling je privremen i vjerojatno će vam trebati nekoliko sesija da vidite i zadržite rezultate. Dakle, to nije jednokratno rješenje za gubitak kose – to je više kao poticaj koji treba održavati. Zamislite to kao proces u kojem redovite sesije pomažu u stimulaciji matičnih stanica i potiču proizvodnju kolagena na vašem vlasištu. Dakle, iako to nije trajno rješenje, dosljedne sesije mogu biti korisne za promicanje zdravlja kose.

2 vrste Microneedlinga

Postoje dvije glavne vrste mikroiglica:

 • DERMAPEN
 • DERMAROLEROM

Dermapen je automatizirani uređaj za mikroiglice. Ne samo da smanjuje traumu omogućujući veću preciznost, već je također idealan za ciljanje teško dostupnih područja.

Za najbolje rezultate i sigurnost, preporuča se da se tretman Dermapenom provodi u profesionalnom okruženju, zbog čega su dermatolozi obično ti koji provode ovaj postupak.

Dermarolleri  su namijenjeni za kućnu upotrebu. Za razliku od dermapena, možda neće učinkovito dosegnuti problematična područja. Korištenje pogrešne veličine igle, primjena prevelikog pritiska ili kotrljanje pod pogrešnim kutom može uzrokovati štetu.

Stoga, ako se odlučite koristiti dermaroller kod kuće, vrlo je važno pažljivo slijediti upute svog dermatologa kako biste osigurali sigurne i učinkovite rezultate.

Koraci Microneedling postupka

Kako se radi microneedling ovisi o vrsti alata koji se koristi.

Dermapen:

 • TEMELJITO STERILIZIRANJE VLASIŠTA
 • OTUPLJIVA OTOPINA, LOKALNI LOSION ILI PRIMJENA SERUMA
 • NJEŽNO KREĆITE OLOVKOM PO PODRUČJIMA NA KOJIMA SE DLAČICA PRORJEĐUJE.

Dermaroller:

 • PRAVILNO OČISTITE VLASIŠTE
 • STERILIZIRAJTE DERMAROLLER ALKOHOLOM KAKO BISTE SE RIJEŠILI BAKTERIJA
 • AKO KORISTITE LOKALNI SERUM PROTIV ISPADANJA KOSE, NANIJESTE GA NA VLASIŠTE PRIJE UPOTREBE DERMAROLERA; U SUPROTNOM, PREĐITE NA SLJEDEĆI KORAK
 • PREKOTRLJAJTE DERMA ROLLER PREKO ĆELAVIH PODRUČJA U TRI SMJERA: NAPRIJED, NATRAG I DIJAGONALNO
 • NJEŽNO PRITISNITE

Koristite dermaroller onoliko često koliko vaš dermatolog predloži.

Koliko dugo Microneedling traje?

Možete očekivati ​​da će rezultati microneedlinga trajati otprilike 6 mjeseci . To je zato što tijelo neće prestati proizvoditi matične stanice i kolagen. No, ovisno o vašem stanju, samo jedna sesija možda neće biti dovoljna. Međutim, ako uz microneedling koristite lokalni lijek za gubitak kose, učinci mogu trajati i dulje.

Zapravo, studija iz 2015. godine provedena na Odsjeku za dermatologiju Medicinskog fakulteta LTM i Opće bolnice pokazuje da su pacijenti koji su kombinirali finasterid i 5% minoksidil sa 6 mjeseci microneedlinga zadržali svoje rezultate 18 mjeseci.

Koliko često biste trebali raditi Microneedling?

Koliko često trebate raditi microneedling ovisi o veličini igala. Ako koristite male igle, u redu je to učiniti jednom tjedno. Međutim, ako koristite veće igle, preporučuje se pričekati 3-4 tjedna između sesija.

Provjerite donju tablicu za predloženu učestalost mikroiglica na temelju veličine igle.

VELFREKVENCIJA
0,5 MM1-3 PUTA TJEDNO
1,0 MMSVAKA 2 TJEDNA
1,5 MMSVAKA 3-4 TJEDNA

 

Kako odrediti “mm” veličine igle

Trebali biste odlučiti o veličini igle za microneedling kose kako bi odgovarala vašim željama:

 • Ako koristite topikalnu otopinu s microneedlingom, koristite igle od 0,25 mm do 0,5 mm.
 • Ako mislite da je stimulacija folikula dlake prikladna za vas, pokušajte koristiti 1,5 mm.

Što se tiče vrste mikroiglica, koristite 1,0-1,5 mm za mikroiglice i 0,6-0,8 mm za mikroiglice. I zapamtite, ako koristite kraće igle, to će ubrzati zacjeljivanje, što će omogućiti češće mikroiglice. Dakle, više igala znači više upala i kraće sesije.

Koliko igala za gubitak kose?

Korištenje mikroiglica s 24-36 pinova vjerojatno će dati bolje rezultate za gubitak kose. Mikroiglice s ovim brojem igala su dosta guste, pa su pogodne za vlasište i učinkovite u poticanju procesa zacjeljivanja.

Je li to sigurno raditi kod kuće?

Isprobavanje mikroiglica kod kuće može biti rizično, stoga je važno biti oprezan.

Jedna od glavnih briga je mogućnost infekcije. Na primjer, prljavi valjak može prouzročiti ulazak prljavštine u folikule dlake kroz napravljene sitne rupice, što dovodi do infekcije.

Prejako pritiskanje tijekom nanošenja ili prečesta uporaba uređaja za mikroiglice može izazvati iritaciju, crvenilo ili čak krvarenje. Ova stanja mogu potencijalno oštetiti vaše folikule dlake i otežati postizanje željenog rasta kose.

Prednosti i nedostaci Microneedlinga

Kako biste odlučili zadovoljava li microneedling vaše potrebe, dobro bi bilo znati njegove prednosti i nedostatke. Dakle, razgovarajmo ukratko o njima.

PREDNOSTI VLASIŠTA MOGUĆI NEDOSTACI
POVOLJNO ZA PRORAČUNKRVARENJE
NEINVAZIVANMODRICE
POVEĆAVA PROIZVODNJU KOLAGENACRVENILO
POBOLJŠAVA PROMJER KOSESVRABEĆE
POTIČE RAST KOSEOTEKLINA
SMANJUJE OPADANJE KOSEGOREĆI
POJAČAVA APSORCIJU LOKALNOG PROIZVODAINFEKCIJA

Tko je dobar kandidat za Microneedling vlasišta?

Microneedling vlasišta dobra je opcija za ljude koji imaju:

 • OPADANJE/STANJENJE KOSE
 • ANDROGENETSKA ALOPECIJA
 • ALOPECIJA AREATA
 • TELOGEN EFFLUVIUM
 • PACIJENTI S TRANSPLANTIRANJEM KOSE (NE ODMAH NAKON OPERACIJE)

Možda će biti teško sami odlučiti je li ovaj postupak prikladan za vas. Za to će vam savjetovanje s dermatologom pomoći da donesete precizniju odluku.

Možete li raditi Microneedling tijekom trudnoće?

Da, microneedling vam može koristiti čak i ako ste trudni, ali nije preporučljivo jer postoji rizik od infekcije.

Ovaj proces pokreće proces ozdravljenja tijela, što znači dodatnu potrebu za vitaminima i mineralima. Budući da su te hranjive tvari bitne za razvoj djeteta, sigurnije je izbjegavati microneedling tijekom trudnoće.

Koliko je Microneedling?

Cijena microneedlinga kreće se od 200 do 700 USD po sesiji, s prosjekom oko 500 USD. Međutim, važno je napomenuti da cijene tretmana mogu varirati ovisno o lokaciji.

Razmotrite zemlje poput Turske, gdje devizni tečajevi mogu učiniti stvari pristupačnijim. U Turskoj sesija microneedlinga košta oko 250 dolara, što je povoljna alternativa.

Rutina naknadne njege za Microneedling

Kako biste dobili željene rezultate od sesija microneedlingom, morate provesti odgovarajuću naknadnu njegu. Ovo ne samo da potiče optimalno zacjeljivanje, već također poboljšava rezultate i smanjuje moguće nuspojave.

 • PRIČEKAJTE NAJMANJE 4 SATA ZA PRANJE KOSE
 • IZBJEGAVAJTE PROIZVODE ZA KOSU I VLASIŠTE KOJI SADRŽE JAKE KEMIKALIJE
 • NEMOJTE IZVRŠAVATI NIKAKAV PRITISAK NA TO PODRUČJE
 • IZBJEGAVAJTE IZRAVNU SUNČEVU SVJETLOST
 • IZBJEGAVAJTE INTENZIVNU TJELESNU AKTIVNOST
 • NE POKUŠAVAJTE SKINUTI KOŽU S TJEMENA AKO SE POČNE LJUSTITI, TO JE NORMALNO
 • SPAVAJTE NA ČISTOJ JASTUČNICI
 • BUDITE SVJESNI INFEKCIJA

Je li u redu ako krvari tijekom Microneedlinga?

Da, malo krvarenje tijekom microneedlinga smatra se u redu. Međutim, ako krvari poput posjekotine, onda nešto možda nije u redu.

To može značiti da veličina igle nije optimalna, pritisak nije dovoljno nježan ili nije prošlo dovoljno vremena između sesija.

Mogu li nakon toga oprati kosu?

Nakon sesije microneedlinga trebate pričekati najmanje 8 sati da operete kosu. Zapravo je još bolje ako čekate više od 8 sati.

To je vrijeme potrebno da vlasište nakon zahvata zacijeli i da se formiraju kraste. Prilikom pranja kose birajte blagi šampon i toplu vodu za ispiranje. Na taj način ćete smanjiti rizik od bilo kakve iritacije ili infekcije.

Koji se tretman može kombinirati s Microneedlingom?

Microneedling dokazano značajno povećava rast kose u kombinaciji s drugim tretmanima kao što su lokalni minoksidil, lokalni finasterid i plazma bogata trombocitima (PRP) .

Istraživači iz International Journal of Trichology proveli su studiju o tome koliko dobro microneedling i minoksidil djeluju zajedno u liječenju gubitka kose. Studija je pokazala da je 80% sudionika primijetilo rast kose za 50%. Ovo sugerira da se čini da je kombinacija mikroiglica s minoksidilom obećavajući tretman za rane slučajeve androgene alopecije.

 

Biografija dr. Serkan Aygın

Dr. Serkan Aygın, jedan od prvih timova koji je izvršio transplantaciju kose u Turskoj, pruža usluge u oblasti transplantacije kose i tretmana kose od 1996. godine. Nakon što je završio osnovno medicinsko obrazovanje na Medicinskom fakultetu Çapa Sveučilišta u Istanbulu, Aygın je završio specijalizaciju iz kliničke farmakologije na Sveučilištu u Istanbulu i specijalizaciju iz dermatologije u bolnici Vakıf Gureba. Zatim je radio kao specijalista dermatologije u Poliklinici za dermatologiju i bolesti kose u bolnici Vakıf Gureba. Dr. Serkan Aygın, koji se u svojoj kliničkoj karijeri odlučio fokusirati na jedno polje i djelovati s vizijom specijalizacije u ovom području, godinama je pomno pratio sve tehnike i inovacije u području transplantacije kose i postao jedan od pioniri sektora. Dr. Serkan Aygın, jedan od rijetkih liječnika u svijetu koji je doprinio istaknutom položaju Turske u području transplantacije kose, ima ulogu postavljanja standarda na tom području sa svojim četvrtstoljetnim iskustvom, posebno u FUE metodi i DHI tehnici .

Reference
Facial Hair Transplantation for Transgender Patients: A Literature Review and Guidelines for Practice. Patel V, Nolan IT, Card E, Morrison SD, Bared A.Aesthet Surg J. 2021 Feb 12;41(3):NP42-NP51. doi: 10.1093/asj/sjaa430.PMID: 33565575 
CME article Part II. Hair transplantation: Surgical technique. Jimenez F, Vogel JE, Avram M.J Am Acad Dermatol. 2021 Oct;85(4):818-829. doi: 10.1016/j.jaad.2021.04.063. Epub 2021 Apr 27.PMID: 33915242 

PODIJELI

Powered by Aestetica Web Design © 2024