Lift-and-Fill Facelifting: kirurške tehnike SMAS manipulacije

Lift-and-Fill Facelifting: kirurške tehnike SMAS manipulacije

U potrazi za mladolikim izgledom, sve više ljudi okreće se estetskoj kirurgiji. Jedan od najtraženijih zahvata je SMAS lifting, revolucionarna tehnika koja omogućuje dugotrajne i prirodne rezultate. Pročitajte kako SMAS lifting mijenja živote pacijenata diljem svijeta i otkrijte sve što trebate znati prije odluke o ovom koraku u svom putovanju prema ljepoti.

Anatomija Superficial Musculoaponeurotic System (SMAS)

Superficial Musculoaponeurotic System (SMAS) predstavlja složen sustav slojeva kože i mišića koji se proteže duboko ispod površine lica. Ovaj složeni anatomski sustav sastoji se od više slojeva, uključujući površinski sloj kože, potkožno masno tkivo, vezivno tkivo i mišiće.

SMAS je ključni element u faceliftingu jer pruža potporu koži i mekim tkivima lica te održava volumen. Osim toga, SMAS igra važnu ulogu u procesu starenja lica. Tijekom godina, SMAS gubi svoju elastičnost i tonus, što dovodi do opuštanja kože i stvaranja bora i nabora.

Tehnike manipulacije SMAS-om

Postoje različite kirurške tehnike manipulacije SMAS-om koje se koriste u faceliftingu. To uključuje SMAS-podizanje, SMAS-razdvajanje i SMAS-potkriljenje. Svaka tehnika ima svoje specifične karakteristike i primjenu, ovisno o potrebama i ciljevima pacijenta.

Kirurške tehnike koje se fokusiraju na SMAS imaju svoje prednosti i ograničenja. Prednosti uključuju dugotrajne rezultate, prirodan izgled i minimalne rizike od komplikacija. Međutim, postoji i nekoliko ograničenja, uključujući produženo vrijeme oporavka, potrebu za kirurškim zahvatom i rizik od neželjenih efekata poput asimetrije ili gubitka osjetljivosti.

Tehnika Lift-and-Fill faceliftinga

Lift-and-Fill facelifting je inovativna tehnika koja kombinira manipulaciju SMAS-om s augmentacijom masnih kompartmana kako bi se postigao prirodan i dugotrajan rezultat. Ovaj napredni pristup omogućuje kirurzima da podignu opuštenu kožu lica i istovremeno oblikuju konture lica kroz augmentaciju masnih kompartmana.

Postupak Lift-and-Fill faceliftinga sastoji se od nekoliko koraka, uključujući pripremu pacijenta, označavanje područja zahvata, izvođenje manipulacije SMAS-om, pripremu masnih kompartmana i njihovu injekciju u odabrana područja lica. Svaki korak zahtijeva preciznost i pažljivo planiranje kako bi se postigao optimalan rezultat.

Očekivani rezultati Lift-and-Fill faceliftinga uključuju podizanje opuštene kože lica, oblikovanje kontura lica i poboljšanje volumena. Pacijenti mogu očekivati ​​prirodan izgled s dugotrajnim rezultatima. Osim toga, brzina oporavka je obično brža u usporedbi s tradicionalnim faceliftingom.

Primjena masnih kompartmana u faceliftingu

Masni kompartmani lica igraju ključnu ulogu u održavanju volumena i kontura lica. Ovi kompartmani sadrže masno tkivo koje se može koristiti za augmentaciju različitih područja lica, uključujući jagodice, obraze i bradu. Razumijevanje anatomije i rasporeda masnih kompartmana ključno je za preciznu i sigurnu augmentaciju.

Tehnike augmentacije masnih kompartmana

Postoje različite tehnike augmentacije masnih kompartmana koje se koriste u faceliftingu, uključujući autologne masti, dermalne punila i hijaluronsku kiselinu. Svaka tehnika ima svoje prednosti i ograničenja, te je važno prilagoditi odabir tehnike individualnim potrebama i ciljevima pacijenta.

Augmentacija masnih kompartmana može pružiti prirodne i dugotrajne rezultate, uz minimalne rizike od alergijskih reakcija ili odbacivanja. Međutim, postoje i određeni rizici, uključujući nejednaku resorpciju masnog tkiva ili potrebu za ponovnim tretmanima radi održavanja rezultata.

Dr. Milan Colić, istaknuti estetski kirurg iz Beograda, nudi vrijedan uvid u Lift-and-Fill facelifting iz perspektive kliničke prakse. S obzirom na bogato iskustvo i stručnost, dr. Colić pruža duboku analizu primjene ove tehnike u svom radu. Njegovo iskustvo u radu s pacijentima pruža dragocjene uvide u rezultate i moguće komplikacije.

Usporedba mišljenja dr. Colića s drugim stručnjacima u području estetske kirurgije pruža širu perspektivu o Lift-and-Fill faceliftingu. Kroz usporedbu različitih pristupa i iskustava, mogu se istaknuti zajednički trendovi i razlike u praksi. Ova komparativna analiza omogućuje čitateljima da steknu sveobuhvatan pogled na raznolikost pristupa ovoj tehnici.

Dr. Colić dijeli svoje preporuke i savjete za pacijente koji razmatraju Lift-and-Fill facelifting. Njegova stručna preporuka pomaže pacijentima da donesu informirane odluke o svojoj estetskoj proceduri. Njegovi savjeti obuhvaćaju sve, od pripreme za zahvat do postoperativne njege, pružajući pacijentima sigurnost i povjerenje u procesu liječenja.

Inovacije i budući smjerovi u Lift-and-Fill faceliftingu

Najnovije tehnološke inovacije imaju potencijal za značajno unapređenje Lift-and-Fill faceliftinga. Od naprednih 3D modeliranja lica do preciznih robotskih sustava, tehnološki napredak otvara nova vrata u praksi estetske kirurgije. Ove inovacije omogućuju kirurzima precizniji i sigurniji pristup, što rezultira boljim i konzistentnijim rezultatima za pacijente.

Analiza istraživačkih studija i kliničkih ispitivanja usmjerenih na poboljšanje tehnike Lift-and-Fill faceliftinga pruža uvid u trenutačno stanje istraživanja i razvoja. Brojni znanstveni radovi istražuju različite aspekte ove tehnike, uključujući sigurnost, učinkovitost i dugoročne rezultate. Ova istraživanja pomažu u razumijevanju prednosti i ograničenja tehnike te potiču daljnji razvoj i inovacije.

Predviđanja budućih trendova u području Lift-and-Fill faceliftinga i njihov utjecaj na praksu estetske kirurgije pružaju uvid u budućnost ove tehnike. Očekuje se da će tehnološki napredak, zajedno s povećanom edukacijom kirurga i rastućom potražnjom pacijenata, oblikovati budući smjer ove procedure. Sveobuhvatno razumijevanje očekivanih trendova omogućuje kirurzima i pacijentima da budući pristup prilagode sukladno potrebama i očekivanjima.

Biografija prim. dr. Milan Colić

Prim. dr. Milan Colić je specijalista opće kirurgije, ravnatelj Specijalne bolnice za plastičnu, rekonstruktivnu i estetsku kirurgiju “Colić” i bivši predsjednk Srpskog udruženja za kirurško liječenje debljine. Diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Beogradu 1987. godine, specijalizirao opću kirurgiju u Urgentnom centru Kliničkog centra Srbije u Beogradu, gdje je radio do 1994. godine. Zvanje primarijusa dobio je 2003. godine. Usavršava se u referentnim centrima Italije (Instituto Europeo di Oncologia – prof. Jean Yves Petit), Francuske, Španjolske (Instituto Javier de Benito), Švedske (Akademikkliniken – prof. Per Heden), Brazila, Meksika, Japana i Amerike.

Reference

Facial Anatomy for Filler Injection: The Superficial Musculoaponeurotic System (SMAS) Is Not Just for Facelifting.

Surek CC.Clin Plast Surg. 2019 Oct;46(4):603-612. doi: 10.1016/j.cps.2019.06.007.
PODIJELI

Powered by Aestetica Web Design © 2024