Excimer Laser estetska kirurgija

Lasersko obnavljanje površine ugljičnim dioksidom: što trebate znati

Laseri s ugljičnim dioksidom mogu precizno ukloniti tanke slojeve kože uz minimalno oštećenje okolnih struktura. Ovi laseri liječe oštećenja od sunca, bore, ožiljke, bradavice, madeže i druga stanja kože.

Lasersko obnavljanje kože ugljičnim dioksidom siguran je i učinkovit tretman za različita stanja kože. U ovom ćemo članku objasniti što je lasersko obnavljanje kože ugljičnim dioksidom, stanja kože koja tretira i što očekivati tijekom i nakon postupka. Važno je potražiti kirurga s dokumentiranom obukom i iskustvom u laserskoj kirurgiji.

Tijekom zahvata koristi se lokalna anestezija, a sedativi se daju na usta ili venu. Tretirano područje se čisti i stavlja se neljepljiva obloga 24 sata. Nakon toga, tretirano područje treba očistiti 2-5 puta dnevno fiziološkom otopinom ili razrijeđenom otopinom octa, a zatim premazati vazelinom, Eucerinom ili Aquaphorom kako bi se spriječilo stvaranje krasta. Vrijeme oporavka varira od 10-21 dana, ovisno o intenzitetu laserskih postavki i prirodi stanja kože koje se tretira. Nakon što područje zacijeli, može se nanijeti šminka bez ulja kako bi se zakamufliralo eventualno crvenilo.

Što je resurfacing laserom ugljičnim dioksidom?

Resurfacing laserom ugljičnim dioksidom koristi se za liječenje različitih stanja kože . Laseri s ugljičnim dioksidom vrlo precizno uklanjaju tanke slojeve kože uz minimalno toplinsko oštećenje okolnih struktura.

Laseri s ugljičnim dioksidom liječe:

 • Bore (ritide).
 • Fotooštećenje.
 • Ožiljci .
 • Bradavice .
 • Linearni epidermalni nevusi ( bradnjaci ).
 • Rhinophyma (povećane lojne žlijezde na nosu).

Laseri se već godinama koriste za liječenje nekanceroznih (benignih) i kancerogenih (malignih) stanja kože. Nova generacija lasera s ugljičnim dioksidom koristi svjetlosnu energiju vrlo kratkog impulsa (ultrapulzirano) ili kontinuirane svjetlosne zrake koje se isporučuju u obliku skeniranja.

Obavezno potražite kirurga s dokumentiranom obukom i iskustvom u laserskoj kirurgiji.

Što se može očekivati ​​tijekom i nakon obnavljanja površine laserom ugljičnim dioksidom?

Resurfacing laserom s ugljičnim dioksidom obično se izvodi ambulantno, koristeći lokalnu anesteziju u kombinaciji sa sedativima koji se daju na usta ili kroz venu.

Područja koja se tretiraju umrtvljuju se lokalnim anestetikom. Opća anestezija se može koristiti kada se tretira cijelo lice. Bore oko očiju, usta ili čela mogu se tretirati pojedinačno ili se može izvesti laserska obrada cijelog lica.

Djelomično lasersko obnavljanje lica traje 30 do 45 minuta, a tretman cijelog lica traje sat i pol do dva sata.

Nakon postupka laserskog resurfacinga, na mjesta tretmana stavlja se neljepljivi zavoj 24 sata. Možda ćete dobiti upute da očistite tretirana područja dva do pet puta dnevno fiziološkom otopinom ili razrijeđenom otopinom octa. Zatim možete nanijeti Vaseline®, Eucerin® ili Aquaphor® na to područje. Ovo zbrinjavanje rana ima za cilj spriječiti stvaranje bilo kakvih krasta, koje mogu povećati mogućnost ožiljaka i produžiti vrijeme zacjeljivanja.

Općenito, područja zacjeljuju za 10 do 21 dan, ovisno o prirodi stanja koje je tretirano i intenzitetu postavki lasera. Što su postavke jače, to je duže vrijeme oporavka.

Nakon što područja zacijele, možete nositi šminku bez ulja kako biste kamuflirali ružičastu do crvenu boju koja se obično vidi nakon laserskog obnavljanja površine. Šminka na bazi zelene boje posebno je prikladna za crvenilo na koži. Crvenilo na laserski tretiranim mjestima općenito nestaje za dva do tri mjeseca, ali može proći čak šest mjeseci da nestane. Općenito dulje traje kod plavuša i crvenokosih.

Pacijenti s tamnijim tonovima kože imaju veći rizik od izlječenja s tamnijom pigmentacijom ( hiperpigmentacija ), iako svatko može biti pogođen ovim stanjem nakon laserskog tretmana. To se može smanjiti upotrebom sredstva za izbjeljivanje prije operacije. Također se može smanjiti kontinuiranom upotrebom ovog sredstva nakon izlječenja.

Trebali biste izbjegavati izlaganje suncu četiri tjedna prije laserskog tretmana i obilno nanositi kreme za sunčanje prije i poslije postupka.

Koji su mogući rizici i nuspojave obnavljanja površine laserom ugljičnim dioksidom?

 • Milije , male bijele kvržice ili ciste, mogu se pojaviti na laserski tretiranim područjima tijekom zacjeljivanja. Oni se mogu ukloniti nježnim čišćenjem krpom za pranje ili kod dermatologa u ordinaciji tako što će oštricom zarezati površinu i istisnuti materijal ciste iz kože.
 • Nakon laserskog resurfacinga mogu se pojaviti akne . Ovo se može riješiti samo od sebe ili se može liječiti konvencionalnim terapijama za akne.
 • Hiperpigmentacija, a rjeđe hipopigmentacija , može rezultirati laserom tretiranim područjima. Općenito, hiperpigmentirana područja mogu se tretirati kremom za izbjeljivanje kako bi se olakšalo blijeđenje pigmenta. Hipopigmentaciju je teže liječiti.
 • Može doći do ponovne aktivacije herpes simplex herpesa, osobito nakon laserskog obnavljanja površine oko usta. To se može spriječiti davanjem antivirusnog lijeka prije operacije i nastavkom davanja sedam do 10 dana nakon operacije.
 • Bakterijske infekcije mogu se spriječiti uzimanjem antibiotika prije operacije i uzimanjem antibiotika sedam do 10 dana nakon operacije.
 • Za očekivati ​​je postoperativno oticanje koje se smanjuje primjenom intramuskularnih steroida.
 • Pacijente se potiče da noću spavaju na dodatnom jastuku kako bi se smanjila oteklina. U prvih 24 do 48 sati korisna je i primjena ledene obloge.
 • Ožiljci, iako rijetki, mogu nastati na područjima tretiranim laserom.
 • Prestanak pušenja se toplo preporučuje zbog njegovih dokumentiranih štetnih učinaka na proces ozdravljenja.

Kako njegovati kožu nakon obnavljanja površine laserom ugljičnim dioksidom?

Svakodnevno nanošenje kreme za sunčanje potrebno je nakon zacjeljivanja kako bi se zaštitila tek laserski obnovljena koža. Preporuča se krema za sunčanje širokog spektra, koja štiti i ultraljubičaste B i ultraljubičaste A zrake. Koristite kremu za sunčanje posebno formuliranu za korištenje na licu sa zaštitnim faktorom (SPF) od najmanje 30.

Nakon zacjeljivanja preporučuje se i obilno nanošenje hidratantne kreme. Možete nastaviti s primjenom proizvoda Retin-A i/ili glikolne kiseline približno šest tjedana nakon postupka ili prema uputama vašeg liječnika.

Powered by Aestetica Web Design © 2024