lasersko uklanjanje dlacica
Mirna Valić

Laserska depilacija: Što trebate znati?

Želite li se riješiti neželjenih dlačica? Laserska depilacija je popularna tehnologija koja se sve češće koristi u Hrvatskoj. Prije rezervacije termina, saznajte sve što trebate znati o postupku kako biste bili sigurni da je to pravi izbor za vas." This introduction contains the main keyword, laserska depilacija, and addresses the reader's problem, which is the desire to get rid of unwanted hair. It also indicates that the article will provide useful information about the procedure.

Laserska depilacija bila je na mom popisu “jednog dana” otkad je klinac na mom satu kemije komentirao moje brkove. Očito je klinac bio kreten i nema ništa loše u dlakama na tijelu, ali činjenica je ostala da sam, kako sam stario, i dalje želio da nestanu. Međutim, kad sam konačno došao do toga, imao sam mnogo pitanja. Je li laserska depilacija bolna? Na koliko sam seansi bio? Je li moja koža — uvijek tamna, nikad ne izgori, tijekom cijele godine srednje — bila pretamna za lasersku depilaciju?

Proces je kompliciraniji od ostalih postupaka u ordinaciji, zbog čega zahtijeva malo više objašnjenja od, recimo, vašeg prosječnog kemijskog pilinga. Evo što trebate znati—i sve što bih svakako volio da znam—prije rezerviranja termina.

Kako djeluje laserska depilacija?

Zamislite lasersku depilaciju kao video igricu, kaže Ellen Marmur, dr. med., dermatologinja u Marmur Medical u New Yorku. Laser traži pigment u vašoj koži, koji se obično nalazi u bazi folikula dlake. Nakon što laser locira korijen folikula dlake, u kojem se nalaze vaše matične stanice dlake, “laser zatim pretvara svjetlosnu energiju u toplinu i zapravo je eksplodira”, kaže ona. Korijen dlake odumire, a kosa ispada.

Budući da laser radi traženjem pigmenta, najbolje je točno odrediti vrijeme—u osnovi, želite ograničiti količinu drugih pigmenta u svojoj koži, poput onog od izlaganja suncu. “Manje je vjerojatno da će pacijenti biti preplanuli zimi i u proljeće,” kaže David Kim, dr. med., dermatolog na Union Square Laser Dermatology u New Yorku koji mi je snimio gornju usnu. “Ako ste preplanuli, energiju lasera može apsorbirati i vaša koža osim folikula dlake—i uzrokovati opekline ili mjehure i ostaviti ožiljak koji unakažava.”

“Koristi valnu duljinu od 1064 nanometra, što je puno sigurnije i vrlo učinkovito za pacijente s tamnijim tipom kože”, kaže. “Nasuprot tome, koristim GentleLase za pacijente sa svjetlijim tipom kože, koji koristi valnu duljinu od 755 nanometara.” Ta je kraća valna duljina moćnija i prikladnija za kožu s manje pigmenta. (Više o tome potražite u našem vodiču za lasersku depilaciju tamne kože.)

U svakom slučaju, svakako će vam trebati više sesija, iako to ovisi o velikom broju čimbenika, uključujući “ton kože, vrstu dlačica i položaj tijela, vrstu lasera, postavke i snagu koju koristite s laser, pa čak i doba godine”, kaže Marmur. Ali očekujte da će vam trebati najmanje tri sesije.

Kako se pripremiti za lasersku depilaciju

Trebat će vam netaknuti korijeni folikula kako bi laser obavio svoj posao, stoga izbjegavajte depilaciju voskom, pincetom, uvlačenje niti bilo što drugo što uklanja dlačice iz korijena prije vašeg termina. Zatim “obrijte područja jedan do dva dana prije tretmana, ali ne na dan tretmana”, kaže Kim.

Također, smatrajte da je plaža zabranjena. Dva tjedna prije termina izbjegavajte sunce, osobito ako laserski obrađujete dlačice na područjima izloženim suncu poput lica, vrata, prsa, leđa, ruku i nogu. Bez obzira na vaš prirodni ton kože, izložit ćete se riziku od nuspojava.

Kad stignete u ured, očekujte da ćete napraviti probno mjesto, osobito ako je vaša koža vrlo svijetla ili prirodno srednje do tamna. “Ponekad ćemo napraviti test na skrivenom području, poput ispod pazuha”, kaže Marmur. “Onda možemo vidjeti jeste li osoba koja nakon toga, na primjer, jako, jako pocrveni.” Sve reakcije bit će trenutne, tako da tehničar to može riješiti na licu mjesta.

Koje su nuspojave laserske depilacije?

Za početak pojasnimo: postoje očekivane nuspojave, a zatim i neželjene nuspojave laserske depilacije. Prvo ćemo pokriti očekivane stvari. Mala ružičastost i oteklina su normalni, kao i sitne kvržice poput guske; one su zapravo od otekline ozlijeđenih folikula ispod kože. Također možete primijetiti “male crne točkice koje izlaze iz vaše kože”, kaže Marmur. “Ljudi to često krivo tumače kao rast nove kose, ali nije – to je ispadanje mrtve kose.” To je znak da je laserska depilacija uspjela.

Neželjene nuspojave uključuju mjehuriće, kraste, hiperpigmentaciju i hipopigmentaciju. Za utjehu: problemi s pigmentacijom nisu uvijek trajni. “Ako ga dobijete, odmah obavijestite svog liječnika i nanesite malo kreme s 1% kortizona na to područje,” kaže Marmur. Držite ga podalje od sunca i topline i stavite hladan oblog što je prije moguće.

Ako imate predispoziciju za hiperpigmentaciju, vaš dermatolog može čak napraviti preventivni napad. “Za pacijente s tamnijim tipovima kože, u ordinaciji nanosimo kremu s hidrokortizonom bez recepta kako bismo smanjili upalu i rizik od tamnjenja kože ili postupalne hiperpigmentacije”, kaže Kim. “Preporučamo nanošenje kreme dvaput dnevno na zahvaćena područja tri do pet dana.”

Je li laserska depilacija bolna?

Uvelike varira, budući da su sami laseri postali bolji tijekom godina. “Imala sam pacijente koji su mogli podnijeti tretman bez ikakvog umrtvljivanja i pacijente koji su osjetili bol čak i uz lokalnu anesteziju”, kaže Kim. (Ja, beba, radije provodim sat vremena s kremom za umrtvljivanje i nikad ništa nisam osjetila.)

Marmur uspoređuje lasersku zraku s osjećajem žara, sličnim ubodu iglom. Ona je obožavateljica kontaktnih rashladnih sustava, jer oni prigušuju toplinu koja nastaje kada se laserska zraka (koja je svjetlosna energija) pretvara u toplinu. Osim toga, nude dovoljno hlađenja kako bi se umanjila oštećenja okolne kože, smanjujući rizik od hiperpigmentacije.

Određene metode za smanjenje boli, poput usisavanja i kontaktnog hlađenja, često su ugrađene u lasere. “Postoji novi laser tvrtke Lumenis pod nazivom Splendor koji je vrlo učinkovit i znatno udobniji od ostalih postojećih lasera, a ja sam s njim postigao veliki uspjeh”, kaže Kim. “Budući da je ovaj laser puno udobniji, bio sam u mogućnosti liječiti gotovo sve pacijente bez ikakve topikalne kreme za umiranje, što značajno smanjuje vrijeme čekanja za pacijente.”

Njega nakon laserske depilacije

Budući da laserska depilacija zagrijava vašu kožu dok razbija folikule dlaka, važno ju je nakon toga ponovno ohladiti kako biste izbjegli nuspojave poput crvenila. “Često dajemo ljudima hladnu gazu u Ziploc vrećicama”, kaže Marmur. “Ako ulazite u auto, uključite klimu i ostanite neko vrijeme na hladnom mjestu ili se poslije istuširajte hladnom vodom.”

Marmur svoje pacijente šalje kući sa serumom za hlađenje, Marmur Metamorphosis MMRevive Serum. Također možete isprobati Avéne Cicalfate obnavljajuću zaštitnu kremu, koja umiruje kombinacijom sastojaka koji obnavljaju barijeru i probiotika.

Izbjegavanje izlaganja suncu i nošenje kreme za sunčanje također je obavezno jer sunčeva svjetlost može pokrenuti hiperpigmentaciju. Kim preporučuje nošenje najmanje SPF 30. Sprema li vam se još jedna sesija? “Pacijenti ne bi trebali depilirati, čupati ili vezivati tretirana područja između tretmana, jer je bitno da folikuli dlake budu netaknuti kako bi tretmani bili učinkoviti na sljedećoj sesiji”, kaže on.

Koliko traje laserska depilacija?

Ako govorimo tehnički, laserska depilacija pomalo je pogrešan naziv. To je više poput laserske redukcije dlačica, kaže Marmur. To je zato što imate dvije vrste dlaka: vellus dlake, koje su fine dječje dlake, i terminalne dlake, koje su grublje. “Hormoni utječu na puhaste dlake bebe i pretvaraju se u terminalne dlake tijekom vašeg života”, kaže ona.

Dakle, možete raditi lasersku depilaciju s 18 godina, ali do 30-te bi vam mogla izrasti nova izraslina. Jednostavno priroda čini svoje. Uz to, jednom kad korijen folikula dlake umre, mrtav je zauvijek.

Je li laserska depilacija sigurna?

Uvijek se pobrinite da idete certificiranom dermatologu ili renomiranom praktičaru—ovo nije postupak na koji želite odustati samo zato što ste pronašli dobar popust na internetu. I nemojte se bojati zatražiti konzultacije prije sastanka kako biste razgovarali o postupku. Što se tiče vašeg termina, trebali biste se pobrinuti da i vi i vaš liječnik imate zaštitne naočale dok je laser u tijeku.

Uređaji za lasersku depilaciju kod kuće također postoje, ali općenito su manje učinkoviti (što znači da će trebati puno više vremena da se vide rezultati), a ima više prostora za pogreške jer je zraka manje specifična. Zbog toga stručnjaci općenito preporučuju odlazak na zahvat u ordinaciju.

Koliko košta laserska depilacija?

laserska depilacija košta u prosjeku 285 eura za jednu sesiju, prema najnovijim statistikama Američkog društva plastičnih kirurga, ali neki tretmani mogu iznositi i do 1500 eura po sesiji. To je zato što cijena uvelike varira ovisno o nizu čimbenika, kao što su veličina područja koje tretirate, stručnost pružatelja usluga i vaša lokacija. Samo zapamtite: Svaki tretman koji se čini previše pristupačnim da bi bio istinit često i jest.

Powered by Aestetica Web Design © 2024