rinoplastika operacija nosa
Mirna Valić

Laserska depilacija na licu i tijelu: sve što trebate znati

Saznajte sve o laserskoj depilaciji dlačica, popularnom tretmanu estetske medicine koji pruža dugoročno rješenje za uklanjanje dlačica na tijelu i licu.

Laserska depilacija uvelike je napredovalo posljednjih godina, s napretkom tehnologije koje ga čini uglavnom prikladnim za sve boje dlaka i kože. Ako vam se sviđa mogućnost trajnog uklanjanja dlačica (i glatke kože), možda biste trebali početi ulagati sada s obzirom na to da je zima idealno vrijeme za laserski tretman.

Ovdje dr. Sam Ussamah (MRCS MSc MHEA), estetski liječnik iz London Premier Laser clinic group, objašnjava sve što trebate znati o laserskom uklanjanju dlačica, od prikladnosti do sigurnosti i naknadne njege.

Kako radi laserska depilacija?

“laserska depilacija djeluje ciljano na dlaku u korijenu kako bi se oštetio folikul. Svjetlosna energija lasera ulazi u kožu i apsorbira je melanin koji okružuje folikul dlake. Melanin je prirodno prisutan u folikulu dlake, a kada se laserom usmjeri na pravu fazu rasta dlake, folikul dlake se pregrijava oštećujući žarulju, sprječavajući daljnji rast dlake. Proces se naziva fototermoliza.

Koje su ključne prednosti?

„Ključna prednost je dugoročno smanjenje dlačica, što potencijalno štedi vrijeme i novac na alternativnim metodama uklanjanja dlačica, kao što su depilacija voskom, brijanje, epilacija i uređivanje niti. Osim estetskih prednosti, postoje i neke medicinske prednosti. To uključuje prevenciju urastanja dlačica koje ponekad mogu dovesti do čireva i apscesa, prevenciju osipa nakon brijanja i prevenciju pilonidalnih sinusa, stanja koje se može pojaviti i kod muškaraca i kod žena.”

Koja su najpopularnija područja tijela za lasersku depilaciju?

“laserska depilacija možete imati na bilo kojem dijelu tijela. Lice je popularno područje, uz pazuhe, bikini zonu, noge, leđa i prsa. Postoje složeniji, precizniji aplikatori dizajnirani za upotrebu na licu ili manjem području.”

Koliko vam je sesija potrebno?

“Osam sesija raspoređenih u četiri do osam tjedana općenito je dovoljno za većinu područja, ali vaš će terapeut prilagoditi učestalost i snagu laserskog tretmana kako bi odgovarao vašem odgovoru. Sesija može trajati oko 15-60 minuta po dijelu tijela. Manja područja lica su brža; tretman gornje usne, na primjer, treba dvije minute da laser pokrije.

“Iako bi klijenti trebali završiti sve sesije kako bi vidjeli potpune rezultate, bit će primjetna razlika u ponovnom rastu dlačica čak i nakon prve sesije.”

Je li proces bolan?

“Većina naših klijenata govori nam da je laserska depilacija jednako podnošljivo kao i druge metode uklanjanja dlačica. U usporedbi s depilacijom, laserska depilacija ne bi trebalo više boljeti jer se postupak odvija u nekoliko seansi, a može se smatrati i sigurnijim od depilacije te ne uzrokuje krvarenje. Iako nije zajamčeno da će laserska depilacija biti potpuno bezbolno, postoje opcije koje vaš terapeut može koristiti kako bi ga učinio što je moguće više bezbolnim. To uključuje ventilator za hladan zrak (često ugrađen u uređaj), korištenje posebno formuliranih losiona i podešavanje postavki lasera.”

Je li laserska depilacija sigurna?

“Laserska tehnologija napredovala je tijekom mnogo godina i nastavlja se razvijati. Iako svi tretmani, uključujući laserska depilacija, mogu imati nuspojave (o kojima će vaš terapeut razgovarati s vama u sklopu konzultacija), kada ih pravilno koriste iskusni praktičari u licenciranim klinikama s laserima koje je odobrila FDA, to je iznimno siguran postupak. U našim klinikama koriste se samo laserski strojevi medicinske kvalitete najnovije generacije potkrijepljeni objavljenim dokazima koji osiguravaju učinkovite i sigurne tretmane. Sve naše klinike odobrene su od strane CQC-a i dobile su izvrsne ocjene od inspektora i pacijenata.

“Uvijek istražite kliniku kako biste provjerili je li osoblje kvalificirano i iskusno te je li klinika potpuno licencirana i je li njihova tehnologija odobrena od strane FDA.”

Koje su nuspojave?

“Koža neposredno nakon tretmana može izgledati crvena ili izdignuta – s izgledom sličnim guščjim kožama – za koje se očekuje da će nestati u roku od sat ili dva. Nakon tretmana može se osjetiti blagi svrbež kože.

“Povremeno se dlake obrađene laserom mogu vratiti nešto deblje nego prije u prvih nekoliko sesija, ali će na kraju nestati u sljedećim seansama. To je obično češće kada se radi o gustim dlakama na područjima kao što su leđa ili prsa kod muškaraca.”

Tretira li sve tipove kože i kose?

“Tretira sve tipove kože i kose osim bijele dlake. Nijedan laser na tržištu neće moći tretirati bijele dlake zbog nedostatka melanina.”

Postoji li još netko tko ne bi trebao ići na lasersku depilaciju?

“Laserska depilacija se ne preporučuje ako uzimate određene medicinske recepte o kojima će vaš terapeut razgovarati s vama, ili ako ste trudni ili dojite. To je zato što hormonske promjene mogu utjecati na ponovni rast dlaka pa nije optimalno imati tretman u ovoj fazi.

“Laserska terapija može se primijeniti samo na prirodni ton kože bez opeklina, dubokog preplanulosti ili lažne preplanulosti jer to nije normalan ton kože pojedinca. Sunčanje povećava melanin u koži, a laser privlači melanin, pa ako koža ima povećan melanin, laseru je teško razlikovati kosu od kože. Ovo je isto za kavkaske, azijske i crne boje kože. Obično biste trebali pričekati oko četiri do šest tjedana prije nego što se možete podvrgnuti laseru nakon što nestanu oštećenja od sunca ili izblijedi ten (pravi ili lažni).

“Također ne preporučujemo laser neposredno prije izlaganja suncu i ako je područje koje treba tretirati trenutno upaljeno, sa stanjima kao što su akne, rosacea ili dermatitis.

“Kao dio sigurnosnih postupaka, svi bi trebali imati konzultacije i testiranje zakrpa bez obzira kako bi se osigurala maksimalna sigurnost i kompatibilnost.”

Koji su laseri najbolji za korištenje?

„Za industriju u cjelini, starija oprema i tehnologija možda neće moći tretirati sve boje kože, stoga je važno provjeriti koju tehnologiju salon koristi. Većina bi trebala prikazati može li tehnologija tretirati sve tipove kože, uključujući crnu, tamnu i azijsku kožu.

“Napredak u laserskoj tehnologiji znači da je sada moguće proizvesti izvrsne i sigurne rezultate kod tretiranja tamne kože. Stariji izvori energije, poput IPL-a i lasera kratke valne duljine, općenito se ne preporučuju za tamnu kožu, što je dovelo do toga da neki ljudi netočno pretpostavljaju da laserska depilacija općenito nije sigurno. Međutim, iskustvo praktičara i klinike presudno je kada se radi laserska depilacija na tamnoj koži kako bi se osigurao siguran tretman i izvrsni rezultati. To je zato što laser mora ciljati korijen dlake koji sadrži melanin, a ne okolnu tamnu kožu, što bi moglo dovesti do neugodnih reakcija.

“Općenito govoreći, laseri se visoko preporučuju za tamnu kožu jer se pokazalo da su vrlo sigurni i iznimno učinkoviti u dugotrajnom uklanjanju dlačica. Duža valna duljina YAG lasera omogućuje mu precizno ciljanje folikula dlake dok minimalizira toplinsko oštećenje okolne kože.”

Powered by Aestetica Web Design © 2024