rinoplastika operacija nosa
Mirna Valić

Kozmetički proizvodi: Koristite li previše porizvoda?

S obiljem kozmetičkih proizvoda koji su nam dostupni, ponekad je lako zaboraviti da prevelika količina korištenih proizvoda može nanijeti više štete nego koristi. Dermatolog objašnjava da nije važno koliko proizvoda koristite, već što koristite. U ovom članku, otkrijte kako odabrati najbolje kozmetičke proizvode za vašu kožu i naučite preporučeni dnevni režim njege kože od strane stručnjaka.

Uz široku lepezu kozmetičkih proizvoda koji su nam sada dostupni, lako je zaboraviti da je ponekad najjednostavniji pristup najučinkovitiji – osobito kada je u pitanju njega kože.

Ako ste zabrinuti da bi nanošenje slojeva proizvoda vašoj koži moglo nanijeti više štete nego koristi, možda ste u pravu. Međutim, “nije stvar u tome koliko proizvoda koristite, već u tome što koristite”, kaže dr. Hiba Injibar, dermatolog konzultant i vlasnik klinike Dermasurge .

Općenito, ključno je uzeti u obzir svaki od aktivnih sastojaka u vašoj kozmetičkoj rutini, budući da svi rade različit posao – ali možda nisu kompatibilni. “Uvijek je dobro imati stručnjaka koji pregleda vašu kožu i zatim odluči što bi bilo najbolje za vaše specifične potrebe”, dodaje ona.

Kako znati koristite li previše proizvoda

Kada se radi o procjeni koliko je previše, dr. Injibar kaže da postoje različiti faktori koje treba uzeti u obzir. Razmislite tko je preporučio te proizvode, jesu li prikladni i koristite li ih ispravno. Na primjer, “blokiraju li vam pore ako vam je koža već masna?” ili, “sadrže li abrazivne kiseline, a ipak patite od rosacee?” Sve su to ključni čimbenici koje treba uzeti u obzir.

Ako vam koža puca ili bukti, pokušajte prekinuti svoj režim. Pridržavajte se osnovne rutine čišćenja i hidratacije, plus zaštitni faktor tijekom dana, kako biste vidjeli hoće li se oporaviti, a zatim polako ponovno uvedite proizvode. No, ako je vaša koža općenito zadovoljna, koliko proizvoda preporučuje stručnjak za njegu kože?

Iako je uobičajeno da dermatolog predlaže pacijentima proizvode tek nakon što procijeni njihovu kožu, ona objašnjava: “Mogla bih im dati dva do tri aktivna sastojka – od kiseline poput glikolne, do vitamina C i retinola – plus kremu za sunčanje i ovlaživač za korištenje u različitim formulacijama.” Unatoč činjenici da se čini da je broj aktivnih komponenti velik, dr. Injibar nas uvjerava da nije pretjeran kada se pravilno koristi.

Kako izgleda preporučeni dnevni režim

“Ujutro svojim pacijentima obično dajem nešto što sadrži AHA ili BHA “, kaže ona. Nakon 30. godine života, ona smatra da bi također trebalo koristiti najmanje 10 posto vitamina C iz visokokvalitetnog medicinskog proizvoda. Zatim, “neki pacijenti biraju dnevnu kremu sa zaštitnim faktorom”. Ako to nije slučaj, krema za sunčanje potrebna je uvijek, bez obzira na godišnje doba.

Također je potrebno noću temeljito očistiti kožu kako biste bili sigurni da je sva šminka uklonjena. “Nikad nemoj ići u krevet našminkana”, upozorava ona. Nakon toga predlaže retinol u niskim dozama ako ga koža može podnijeti. “Tada moji pacijenti nanose svoju hidratantnu kremu preko retinola i spavaju s njom.” Ako ne možete koristiti retinol svaku večer ili imate osjetljivu kožu, preporučuje se da ga koristite tri puta tjedno.

Budući da ne možete ponoviti laboratorijske rezultate kod kuće kombiniranjem sastojaka, dr. Injibar savjetuje korištenje stručno formuliranih proizvoda medicinske kvalitete – od kojih su mnogi dostupni za kupnju online.

Bazaar također preporučuje isprobavanje virtualnog savjetovanja sa stručnjakom za njegu kože putem GetHarleyja . Dermatolog ili stručnjak za kožu procijenit će vašu kožu i preporučiti personalizirane režime koji se sastoje od proizvoda farmaceutske kvalitete koji se dostavljaju na vaša vrata.

Aktivni sastojci koje ne smijete propustiti

Kao što je gore preporučeno, vitamin C je jedini sastojak koji preporučuje da svako jutro koristimo ispod kreme za sunčanje. “Može poboljšati teksturu kože”, objašnjava ona, dodajući da ima i druge prednosti poput smanjenja hiperpigmentacije . Također je antioksidans, što znači da se može boriti protiv slobodnih radikala nastalih UV oštećenjem i poništiti druge znakove starenja na koži.

Mnoge kozmetičke tvrtke tvrde da njihovi proizvodi sadrže vitamin C, ali mogu biti neučinkoviti ako su čistoće manje od 10 posto. Također je najučinkovitiji, prema dr. Injibaru, kada se ne kombinira ni s čim drugim. Važno je uzeti u obzir da bi posuda trebala biti tamna i hermetički zatvorena zbog svoje visoke osjetljivosti na sunce.

S druge strane, retinol treba koristiti samo noću. Dolazi u različitim koncentracijama. “Neke pacijente odmah počnem s najvećom koncentracijom”, nastavlja dr. Injibar, “dok drugi počinju s niskom dozom i postupno povećavaju dozu s ciljem da je koriste svaku večer.” Dok nanošenje retinola tri ili četiri puta tjedno može biti učinkovito, “optimalno ga je nanositi svakodnevno” nakon što se vaša koža navikne na njega.

Ako ste tek počeli koristiti retinol, ona preporučuje da počnete oprezno, a zatim povećavate svoju toleranciju dok ga ne počnete koristiti svaku večer.

Proizvodi koji se često pretjerano koriste

Korištenje pilinga ili četkica za piling je neučinkovito i moglo bi iritirati kožu. Akne, melazma, hiperpigmentacija i postupalna pigmentacija mogu se pogoršati trenjem. “Moguće je da će se koža upaliti ako je osjetljiva”, objašnjava dr. Injibar. Unatoč činjenici da se tehnologije pilinga stalno promoviraju u medijima, dobrobiti često dolaze s rizicima. “Ručni piling je nešto što rijetko tražim od svojih pacijenata. Ako imaju grubu kožu na tijelu, savjetovao bih im piling, ali ako već koriste kiselinu ili retinol na licu, to bi trebalo biti dovoljno.”

Ispravan proizvod će napraviti piling i ukloniti mrtvu kožu bez potrebe za fizičkim ribanjem. Ovo je poželjna metoda, prema dr. Injibaru. “Kada nanesete proizvod za obnavljanje površine, on uništava pričvršćenja – u biti ljepilo koje drži mrtve stanice zajedno – i to je način na koji se ljušti.”

Kako umanjiti štetne učinke korištenja pogrešnih proizvoda

“Ako se bojim da pacijent šteti svojoj koži, zaustavljamo sve i počinjemo ispočetka s proizvodima na recept kada dođu k meni. Ako samo koriste pogrešne proizvode i pretrpavaju se, savjetujem im da ih jednostavno prestanu koristiti.”

Ali postoje određene stvari koje ne treba odmah zaustaviti. “Ako su pretjerano koristili topikalne steroidne kreme, morat će ih smanjiti. Ako su ga koristili na licu, uzrokovat će stanjenje kože, također poznato kao teleangiektazija. Ako se odmah zaustavi, doći će do velikog rasplamsavanja.” Uvijek se posavjetujte s liječnikom prije nego odmah prestanete uzimati lijekove na recept.

Powered by Aestetica Web Design © 2024