Laser-Assisted Drug Delivery (LADD)

Studija: konzumacija mlijeka i sladoleda povezana s acne vulgaris

Acne vulgaris je uobičajeno stanje kože koje pogađa milijune ljudi diljem svijeta. Unatoč velikoj rasprostranjenosti, uzroci i čimbenici rizika za akne vulgaris još uvijek nisu u potpunosti razjašnjeni. Nedavna istraživanja sugeriraju da čimbenici prehrane mogu igrati ulogu u razvoju akni vulgaris.

Acne vulgaris je stanje kože koje karakterizira stvaranje prištića, mitesera i bijelih točkica na licu, vratu, leđima i prsima. Uzrokuje ga začepljenje i upala folikula dlake zbog prekomjerne proizvodnje sebuma, vrste ulja koje izlučuje koža. Acne vulgaris najčešće se povezuje s pubertetom, ali se može pojaviti u bilo kojoj dobi.

Dijete s visokim glikemijskim opterećenjem sastoje se od ugljikohidrata koji se brzo probavljaju i apsorbiraju, uzrokujući brzi porast razine šećera u krvi. To pak dovodi do oslobađanja inzulina i inzulinu sličnog faktora rasta-1 (IGF-1). Poznato je da ovi hormoni potiču proizvodnju sebuma, što može pridonijeti razvoju akni vulgaris.

Nekoliko je studija istraživalo odnos između dijete s visokim glikemijskim opterećenjem i acne vulgaris. U studiji objavljenoj u Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, istraživači su otkrili da su sudionici koji su slijedili dijetu s niskim glikemijskim opterećenjem imali značajna poboljšanja u pogledu akni u usporedbi s onima koji su slijedili dijetu s visokim glikemijskim opterećenjem. Dijeta s niskim glikemijskim opterećenjem sastojala se od hrane koja se sporo probavljala i apsorbirala, poput cjelovitih žitarica, voća, povrća i nemasnih izvora proteina.

Druga studija objavljena u American Journal of Clinical Nutrition otkrila je da je dijeta s visokim glikemijskim opterećenjem povezana s većom prevalencijom akni kod mladih muškaraca. U ovoj studiji, sudionici koji su slijedili dijetu s niskim glikemijskim opterećenjem imali su nižu prevalenciju akni u usporedbi s onima koji su slijedili dijetu s visokim glikemijskim opterećenjem.

Osim slijeđenja dijete s niskim glikemijskim opterećenjem, postoje i druge prehrambene strategije koje mogu biti korisne za osobe s acne vulgaris. Jedna od takvih strategija je smanjenje potrošnje mlijeka.

Konzumacija mlijeka povezana je s pojavom akni vulgaris u nekoliko studija. Mlijeko sadrži hormone, poput estrogena, progesterona i testosterona, koji mogu utjecati na proizvodnju sebuma i pridonijeti razvoju akni vulgaris. Mlijeko također sadrži inzulinu sličan faktor rasta-1 (IGF-1), koji potiče proizvodnju sebuma.

Studija objavljena u Journal of the American Academy of Dermatology otkrila je da su sudionici koji su konzumirali više od tri porcije mlijeka dnevno imali 35% veći rizik od razvoja akni vulgaris u usporedbi s onima koji su konzumirali manje od jedne porcije tjedno. Studija je također otkrila da su sudionici koji su konzumirali više od tri porcije jogurta tjedno imali povećan rizik od razvoja akni vulgaris.

Drugo istraživanje objavljeno u časopisu Europske akademije za dermatologiju i venerologiju pokazalo je da su sudionici koji su konzumirali sladoled imali veću prevalenciju acne vulgaris u usporedbi s onima koji nisu konzumirali sladoled. Studija je također otkrila da sudionici koji su konzumirali druge mliječne proizvode, poput sira i jogurta, nisu imali povećan rizik od razvoja acne vulgaris.

Smanjenje konzumacije mlijeka i sladoleda može biti korisna strategija za osobe s acne vulgaris. Međutim, važno je napomenuti da mliječni proizvodi mogu biti dobar izvor hranjivih tvari, poput kalcija i vitamina D. Ako razmišljate o smanjenju unosa mliječnih proizvoda, važno je razgovarati sa zdravstvenim radnikom kako biste bili sigurni da i dalje ispunjavate vaše prehrambene potrebe.

Osim slijeđenja dijete s niskim glikemijskim opterećenjem i smanjenja unosa mliječnih proizvoda, postoje i druge prehrambene strategije koje mogu biti korisne za osobe s acne vulgaris. Neka istraživanja sugeriraju da prehrana bogata omega-3 masnim kiselinama, koje se nalaze u masnoj ribi poput lososa, može pomoći u smanjenju upale i poboljšanju akni.

Mlijeko i Acne Vulgaris

Konzumacija mlijeka povezana je s razvojem akni vulgaris u nekoliko studija. Mlijeko sadrži hormone poput estrogena, progesterona i testosterona koji mogu utjecati na proizvodnju sebuma i pridonijeti razvoju akni vulgaris. Sebum je masna tvar koju proizvode žlijezde lojnice u koži. Kožu je potrebno održavati vlažnom, ali prekomjerno stvaranje sebuma može dovesti do začepljenja pora i razvoja akni vulgaris. Mlijeko također sadrži inzulinu sličan faktor rasta-1 (IGF-1), koji potiče proizvodnju sebuma.

Studija objavljena u Journal of the American Academy of Dermatology otkrila je da su sudionici koji su konzumirali više od tri porcije mlijeka dnevno imali 35% veći rizik od razvoja akni vulgaris u usporedbi s onima koji su konzumirali manje od jedne porcije tjedno. Studija je također otkrila da su sudionici koji su konzumirali više od tri porcije jogurta tjedno imali povećan rizik od razvoja akni vulgaris.

Jedna od teorija o tome zašto konzumacija mlijeka može pridonijeti razvoju akni vulgaris jest da ono povećava proizvodnju IGF-1. IGF-1 je hormon koji se proizvodi u jetri i važan je za rast i razvoj. Međutim, kada je prisutan u prevelikim količinama, može potaknuti stvaranje sebuma i pridonijeti razvoju akni vulgaris.

Druga teorija je da konzumacija mlijeka može pridonijeti razvoju akni vulgaris povećanjem razine inzulina. Mlijeko sadrži laktozu, vrstu šećera, koja može izazvati nagli porast razine šećera u krvi kada se konzumira. To može dovesti do oslobađanja inzulina, hormona koji je važan za regulaciju razine šećera u krvi. Međutim, prekomjerno stvaranje inzulina također može pridonijeti razvoju akni vulgaris stimulirajući proizvodnju sebuma.

Važno je napomenuti da nisu sve studije otkrile vezu između konzumacije mlijeka i razvoja akni vulgaris. Neke studije nisu pronašle povezanost, dok su druge pronašle slabu povezanost. Potrebno je više istraživanja kako bi se u potpunosti razumio odnos između konzumacije mlijeka i acne vulgaris.

Ako ste zabrinuti zbog moguće veze između konzumacije mlijeka i acne vulgaris, postoje koraci koje možete poduzeti kako biste smanjili rizik. Možda biste trebali razmisliti o smanjenju unosa mlijeka i drugih mliječnih proizvoda ili o prelasku na nemasne ili nemasne varijante. Također možete isprobati alternativne izvore kalcija, kao što je lisnato povrće, obogaćeno sojino mlijeko i obogaćeni sok od naranče.

Konzumacija mlijeka povezana je s razvojem akni vulgaris u nekoliko studija. Mlijeko sadrži hormone poput estrogena, progesterona i testosterona, kao i IGF-1, koji mogu utjecati na proizvodnju sebuma i pridonijeti razvoju akni vulgaris. Iako nisu sve studije otkrile vezu između konzumacije mlijeka i acne vulgaris, možda bi bilo vrijedno razmisliti o smanjenju unosa mlijeka i drugih mliječnih proizvoda ako ste zabrinuti zbog moguće veze.

Sladoled i Acne Vulgaris

Jedan od ključnih čimbenika koji sladoled čini potencijalno problematičnim za osobe sklone aknama je njegov visok sadržaj šećera. Šećer uzrokuje brz porast razine šećera u krvi, što dovodi do oslobađanja inzulina i IGF-1, hormona koji mogu stimulirati proizvodnju sebuma. Sebum je masna tvar koju proizvode žlijezde lojnice u koži i može doprinijeti razvoju akni vulgaris.

Osim šećera, sladoled sadrži i mlijeko koje je u nekoliko studija povezano s pojavom acne vulgaris. Mlijeko sadrži hormone poput estrogena, progesterona i testosterona koji mogu utjecati na proizvodnju sebuma i pridonijeti razvoju akni vulgaris. Mlijeko također sadrži IGF-1, koji može potaknuti proizvodnju sebuma.

Studija objavljena u časopisu Europske akademije za dermatologiju i venerologiju istraživala je odnos između konzumiranja sladoleda i acne vulgaris. Studija je pokazala da su sudionici koji su konzumirali sladoled imali veću prevalenciju acne vulgaris u usporedbi s onima koji nisu konzumirali sladoled. Studija je također otkrila da sudionici koji su konzumirali druge mliječne proizvode, poput sira i jogurta, nisu imali povećan rizik od razvoja acne vulgaris. To sugerira da nisu sami mliječni proizvodi problematični za osobe sklone aknama, već specifični mliječni proizvodi kao što je sladoled.

Vrijedno je napomenuti da nisu sve studije otkrile vezu između konzumiranja sladoleda i akni vulgaris. Neke studije nisu uspjele pronaći značajnu povezanost između to dvoje, a potrebno je više istraživanja kako bi se u potpunosti razumio odnos između sladoleda i acne vulgaris.

Ako ste skloni acne vulgaris, važno je pripaziti na svoju prehranu i izbjegavati hranu koja može pogoršati vaše stanje. Iako sladoled može biti primamljiva poslastica, najbolje ga je konzumirati umjereno ili ga u potpunosti izbjegavati ako ste zabrinuti zbog njegovih mogućih učinaka na vašu kožu. Umjesto toga, odlučite se za zdravije alternative poput sorbeta na bazi voća ili smrznutog jogurta s niskim udjelom šećera.

Konzumacija sladoleda je u nekim studijama povezana s pojavom akni vulgaris. Visok sadržaj šećera u sladoledu može dovesti do brzog porasta razine šećera u krvi, što može potaknuti proizvodnju sebuma. Osim toga, sladoled sadrži mlijeko koje se zbog sadržaja hormona povezuje s aknama vulgaris. Iako su potrebna dodatna istraživanja kako bi se u potpunosti razumio odnos između sladoleda i acne vulgaris, važno je da osobe sklone aknama pripaze na svoju prehranu i izbjegavaju hranu koja može pogoršati njihovo stanje.

Izazovi

Odnos između prehrambenih čimbenika i acne vulgaris je složen i potrebno je više istraživanja kako bi se u potpunosti razumjeli uključeni mehanizmi. Osim toga, prehrambene preporuke za acne vulgaris mogu varirati ovisno o pojedinačnim čimbenicima, kao što su dob, spol i cjelokupno zdravstveno stanje. Međutim, izbjegavanje dijeta s visokim glikemijskim opterećenjem i smanjenje konzumacije mlijeka i sladoleda može biti korisna strategija za osobe s acne vulgaris.

Acne vulgaris je uobičajeno stanje kože na koje mogu utjecati čimbenici prehrane. Dijete s visokim glikemijskim opterećenjem, konzumacija mlijeka i konzumacija sladoleda povezuju se s razvojem akni vulgaris. Dijete s visokim glikemijskim opterećenjem, koje uzrokuju nagli porast razine šećera u krvi, mogu potaknuti proizvodnju sebuma i pridonijeti razvoju akni vulgaris. Konzumacija mlijeka i sladoleda, koji sadrže hormone i šećer, također mogu potaknuti proizvodnju sebuma i povećati rizik od razvoja akni vulgaris.

Iako su potrebna dodatna istraživanja kako bi se u potpunosti razumjeli uključeni mehanizmi, izbjegavanje dijeta s visokim glikemijskim opterećenjem i smanjenje konzumacije mlijeka i sladoleda može biti korisna strategija za osobe s acne vulgaris. Pojedinci s acne vulgaris također mogu imati koristi od dijete s niskim glikemijskim opterećenjem koja uključuje cjelovite žitarice, voće, povrće i nemasne izvore proteina.

Odnos između prehrambenih čimbenika i acne vulgaris važno je područje istraživanja koje zahtijeva daljnje istraživanje. Razumijevanjem uloge koju prehrana igra u razvoju akni vulgaris, pojedinci bi mogli poduzeti korake za sprječavanje ili upravljanje ovim uobičajenim stanjem kože. Donošenjem informiranih odluka o hrani koju jedu, osobe s acne vulgaris mogu postići čistiju i zdraviju kožu.

Powered by Aestetica Web Design © 2024