rinoplastika
Mirna Valić

Kompletan vodič za uklanjanje dlačica s lica

Ako se želite riješiti dlačica s lica, postoji mnogo opcija. Ovisno o vašem proračunu i željenom trajanju učinka, kratkoročna rješenja kao što su depilacija, kreme za uklanjanje dlačica i pinceta mogu biti dobar izbor. Međutim, dugoročna rješenja poput laserskog uklanjanja dlačica mogu biti učinkovitija, ali uz mogućnost nuspojava. Pročitajte dalje za detaljniji pregled svih opcija.

U šaputavim udubljenjima kluba članova Mayfaira, vrhunska facialistica Teresa Tarmey i ja patimo od napada hihotanja.

Raspravljamo o dlakama na ženskom licu, a poput većine tabu tema, tu je uključen inherentni humor. Jadna gospoda u odijelima za stolom do nas izgledaju šokirano: službeno su dobili svoju bradatu damu na trešnju.

Moja vlastita priča je naizgled uobičajena. Nakon što sam napunio 30 i dobio djecu, primijetio sam blagi porast prethodno zanemarive dlake na gornjoj usnici i definitivno, ahm, ‘podebljavanje’ određenih dlaka na bradi. (Ne zovite ih brkovima, ne zovite ih brkovima).

Nakratko sam isprobala laserski tretman, ali budući da su dlačice bile fine i blijede, nije bilo vidljive razlike. Tako sam se posljednjih nekoliko godina odlučila za dvostruki pristup: krema za uklanjanje dlačica svakih nekoliko tjedana, u kombinaciji s hitnim pincetom (iako na mojoj bradi ima nekoliko šiški na koje su sada bacili oko Tarmey i njezin laserski stroj).

Čudno je to što sam mislila da sam sama, pogotovo s obzirom na vizažistu. Nije da sam mislila da sam jedina koja ima dlake na licu – poznajem žene s mnogo težim problemima s kojima se moram nositi – ali sam se doista osjećala kao jedna od rijetkih nesretnika koja se morala nositi s ovom vrstom lošeg razina fuzz. Ne tako. Većina žena s kojima sam razgovarala za ovaj članak, većina njih u tridesetima i četrdesetima, provodi neku vrstu kampanje uklanjanja dlačica u sigurnosti vlastite kupaonice. Ne samo da nerado govorimo o tome, čini se da je i sam proces uklanjanja tabu tema.

Prema vodećem londonskom dermatologu dr. Samu Buntingu, mogućnosti uklanjanja dlačica s lica mogu se podijeliti u dvije široke kategorije: kratkoročne – isplative i nude trenutačno zadovoljstvo uz minimalan rizik; ili dugoročno, pružajući konačnije rješenje, ali uz mogućnost nuspojava. A ako ste tijekom kratkog razdoblja doživjeli značajan rast, trebali biste posjetiti liječnika opće prakse jer je to povremeno znak poremećaja hormonske neravnoteže, poput policističnih jajnika.

U nastavku govorim o sedam opcija uklanjanja dlačica dostupnih na tržištu, kod kuće iu salonu/klinici:

1. Depilacija

Stručnjaci savjetuju oprez kod depilacije dlačica na licu. Kao što dr. Bunting kaže, “može ostaviti kožu bez dlaka tri do četiri tjedna, ali može uzrokovati prištiće zbog iritacije folikula dlake, što zauzvrat dovodi do tamnih mrlja.” Kaže i da vrući vosak na gornjem dijelu usana može biti okidač za melazmu . Jao. I kao što Tarmey ističe, stalno ganjate svoj rep depilacijom jer morate dopustiti dovoljan ponovni rast da se nastavi. “Ovisno o vašem ciklusu rasta kose, možete imati više kose nego što ih nemate”, kaže ona.

2. Urezivanje navoja

Ovo je popularan izbor među našim stručnjacima, ali zanimljivo nije toliko anegdotski među prijateljima i klijentima. Mislim da je to vjerojatno zbog činjenice da je većina stolica za ušivanje konaca na udaru usred užurbanih barova za nokte i kozmetičkih salona. Ne hvala. Stvarno ne želim da mi se tache trzne u punom prikazu; a ako vam koža pocrveni od končića, tu je i hod srama s kojim se morate pozabaviti. Međutim, dr. Bunting vjeruje da je uvlačenje niti najbrža i najsigurnija metoda među kratkoročnim opcijama, te idealna za one koji su skloni hiperpigmentaciji i sve koji koriste retinoide (depilacija voskom ponekad može povući osjetljivu kožu ostavljajući crvenu mrlju). Također pobjeđuje u odnosu na depilaciju kada je u pitanju preciznost koju nudi.

Srećom, stručnjaci u Blinku imaju privatne sobe u svojim Selfridges i Fenwick lokacijama, tako da će drugi početi slijediti njihov primjer. Kao što Jaimineey Patel – glavna terapeutkinja u Blinku – ističe, nitimanje, za razliku od drugih metoda uklanjanja dlačica, ne zahtijeva određeni tip dlačica da bi bilo učinkovito, a može doseći i najsitnije dlačice. “Ako je kosa tu, onda je naši terapeuti mogu ušiti”, kaže Patel. No, nažalost, neće proći bez boli, a ona preporučuje da prvo uvijete obrve kako biste testirali svoj prag boli.

3. Dermaplaning

DERMAFLASH LUXE Anti-Aging piling uređaj Hot Pink

Dr Vicky Dondos prva me upozorila na dermaplaning. Iako to nije metoda koju nudi u svojoj klinici Medicetics , dr. Dondos jedan je od najbolje istraženih i najnaprednijih estetskih liječnika koje poznajem, pa kad mi je rekla da je to najbolja tehnika za koju zna za uklanjanje finih dlačica na licu, morao znati više. Službeno tretman pilinga, dermaplaning koristi vrlo finu kiruršku oštricu za uklanjanje mrtvih stanica kože. Slučajno uklanja fine dlačice u procesu. Zapravo, vi brijete lice, ali kao što dr. Dondos ističe “ako se oštrica koristi pod ispravnim kutom, možete spriječiti ponovni rast trupa.” Trenutačno postoji samo nekoliko klinika koje nude dermaplaning u Ujedinjenom Kraljevstvu – HB Healthu Knightsbridgeu je jedan od njih, gdje viša terapeutkinja, Saira Choudhary, kaže da se čini da tretman ima nekoliko nedostataka i može čak rezultirati finijim rastom dlačica. Nije jeftino, £99 po sesiji, ali ovo bi mogla biti holivudska tajna koju sam tražio. Dostupne su i kućne opcije, s uređajima kao što su Dermaflash Luxe Facial Exfoliation i Peach Fuzz Removal Device , £179 koji dobivaju izvrsne kritike. Ili, da isprobate vodu s jeftinom alternativom, isprobajte Lilibeth of New York Brow Shaper , 14,95 GBP, koji se također može koristiti na gornjoj usnici ili bradi i donosi prednosti dermaplaniranja.

4. Čupanje

Čupanje dlačica pincetom u ogledalu u kupaonici kratkotrajno je rješenje za jednu dlaku i nikada nije učinkovito za više mekih dlačica. Pinceta može oštetiti vašu kožu i iritirati folikule dlačica na isti način kao i depilacija voskom. Samo za hitne slučajeve.

5. Krema za uklanjanje dlačica

Možda su pomalo osamdesete, ali mnogi od nas još uvijek se okreću ovim smrdljivim tubama kod kuće. Naši stručnjaci daju vam svoj oprezni blagoslov. Dr Bunting ističe da kreme za depilacijuopćenito sadrže oblik tioglikolata, kemikalije koja se nalazi u otopinama za trajnu trajnu i može izazvati iritirajući dermatitis; prirodne nisu. No priznaje da su kreme dobra opcija za sve koji imaju problema s uraslim dlačicama jer raspuštanje dlačica znači da nećete imati oštre vrhove. Tarmey je – alarmantno – vidio klijente s ozbiljnim opeklinama nakon nezgoda s kremama za uklanjanje dlačica. Osobno mislim da još uvijek koristimo kreme za depilaciju zbog privatnosti i praktičnosti koju pružaju. Uvijek koristim ‘sensitive’ kremu i ostavim je da djeluje najviše tri minute. Na epruvetama piše pet minuta, neke od njih i do 10 – molim vas, nemojte to raditi! Budite vrlo oprezni i vjerujte svojim instinktima. Sve više od blagog peckanja i trebali biste odmah ukloniti kremu. Isto vrijedi i za kreme za posvjetljivanje dlačica na licu, kao što je Jolen Creme Bleach Original . Ako jednostavno želite posvijetliti dlake na licu, možete pokušati ovo umjesto uklanjanja.

6. Laser

Tarmey je moj laserski guru. Ali čak ni ona ne pretjerano prodaje njegove mogućnosti. “Jednostavno neće djelovati na tanku plavu kosu i nitko ne bi trebao tvrditi suprotno”, kaže ona. Međutim, na tamnijim dlačicama može djelovati kao iz snova, a Tarmey kaže da je imala poseban uspjeh koristeći ga na tamnijim dlačicama sa strane lica (ženski zalisci, ako želite). Najbolje ga je učiniti bez tamnjenja (stopa uspješnosti izravno je povezana s razlikom između boje kose i tona kože), a također ističe da može ujednačiti ton kože u isto vrijeme i postići smanjenje dlačica – osobito korisno za one s oštećenje kože od depilacije. Suprotno uvriježenom mišljenju, može djelovati na tamnijim tonovima kože.

Dr. Bunting također naglašava važnost izbjegavanja sunca kod bilo koje vrste laserskog tretmana. Oba stručnjaka naglašavaju važnost traženja praktičara s iskustvom u tretiranju područja lica i sa suvremenim laserskim strojevima.

7. Elektroliza

“Elektroliza je trajni način uklanjanja dlačica i vrlo je korisna ispod brade, ali nije tako pouzdana na gornjoj usni, gdje ima tendenciju stvaranja ožiljaka na mjestima gdje se ubode igla”, kaže dr. Bunting. Osobito upozorava žene s tamnijim tonovima kože jer su sklone hiperpigmentaciji, pa čak i ožiljcima. Kao i kod laserskih tretmana, bit će potrebno više sesija za trajno uklanjanje. Naposljetku, vjerojatno ga je najbolje ostaviti za dlake na tijelu.

Powered by Aestetica Web Design © 2024