protiv bora na licu
Mirna Valić

Koji tipovi kože su pogodni za kemijski piling?

Kemijski piling je proces uklanjanja vanjskog sloja kože koji potiče regeneraciju kože. Kako biste odabrali pravi kemijski piling, važno je uzeti u obzir tip vaše kože. U ovom članku istražujemo koji tipovi kože su pogodni za kemijski piling i preporučujemo neke prikladne pilinge za tamnije tipove kože. Postoje površinski pilinzi i nekoliko odabranih srednje dubokih pilinga koji su prikladni za tamnije tipove kože. Saznajte koje mjere opreza trebate poduzeti prije kemijskog pilinga i koje su najbolje opcije za svijetlije tipove kože.

Kemijski pilinzi su skupina tretmana koji se koriste za rješavanje raznih kožnih problema uključujući poremećaje pigmentacije, akne, ožiljke i fotooštećenja. Pilinzi djeluju tako da uklanjaju vanjski sloj kože (epidermu) na kontrolirani način kako bi potaknuli regeneraciju kože. Opseg ili dubina pilinga varira ovisno o upotrijebljenim kemikalijama, ali se općenito dijeli na površinski, srednji ili duboki.

Važan čimbenik koji treba uzeti u obzir pri odabiru pravog kemijskog pilinga za vas je tip vaše kože. Ovdje ćemo istražiti odnos između kemijskih pilinga i tipova kože, preporučiti neke prikladne pilinge za tamnije tipove kože i proći kroz neke potrebne mjere opreza.

Kemijski pilinzi za tamnu kožu

Srednji i duboki kemijski pilinzi često nisu prikladni za klijente s tamnom kožom. To je zato što dublji kemijski pilinzi dolaze s povećanim rizikom od hiperpigmentacije kod tipova kože IV, V i VI. Unatoč tome, postoji niz površinskih i nekoliko odabranih srednje dubokih pilinga koji su prikladni za tamnije tipove kože, uključujući:

  • Glikolna kiselina 20-70%
  • Trikloroctena kiselina 10-35%
  • Salicilna kiselina 20-30%
  • CO2
  • Pirogrožđana kiselina
  • Jessnerovo rješenje

Najbolji kemijski piling za tamnu kožu ovisit će o pojedincu i njihovim specifičnim problemima kože, ali općenito su površinski pilinzi najprikladniji. Dobar primjer bi bio Universal AHA Medik8 piling.

Kemijski piling za svijetlu kožu

Fitzpatrickovi tipovi kože I-III kreću se od onih s vrlo svijetlom kožom s pjegicama i plavim očima do onih s blijedom kožom koji još uvijek mogu pocrnjeti, ali ponekad zadobiju opekline od izlaganja suncu.

Svjetliji tipovi kože često mogu tolerirati kemijski piling svih dubina, a klijent s tipom kože I idealan je kandidat za dubinski kemijski piling. U sk:n nudimo sveobuhvatnu ponudu kemijskih pilinga, uključujući Medik8 asortiman , tako da bez obzira na probleme s vašom kožom, imamo prikladan i učinkovit piling za vas.

Koje mjere opreza trebam poduzeti prije kemijskog pilinga?

Ako je u pripremi za vašu kemikaliju potreban temeljni agens, pobrinite se da se pridržavate propisanog režima. Obično se s preparatima treba prekinuti 5 dana prije kemijskog pilinga, no to može varirati.

Nemojte koristiti proizvode koji sadrže retinoide najmanje 3 dana prije kemijskog pilinga i nemojte se podvrgavati nikakvim tretmanima depilacije ili pilinga tjedan dana prije.

Nakon kemijskog pilinga, trebali biste smanjiti izlaganje suncu i koristiti UVA i UVB zaštitu SPF. Očekuje se da će nakon kemijskog pilinga doći do blagog crvenila i svrbeža, ali je važno izbjegavati češanje, češanje ili ljuštenje kože što je više moguće.

Kemijski pilinzi popularan su kozmetički tretman koji može poboljšati izgled kože uklanjanjem mrtvih stanica kože, poticanjem proizvodnje kolagena i smanjenjem pojave finih linija i bora. Međutim, nisu svi tipovi kože prikladni za kemijski piling, a ljudi s osjetljivom kožom mogu biti izloženi riziku od neželjenih reakcija.

Osjetljivu kožu karakterizira oslabljena kožna barijera, što je može učiniti sklonijom iritacijama i upalama. Ovu vrstu kože mogu lako nadražiti proizvodi koji sadrže mirise, boje ili druge oštre sastojke. Kemijski pilinzi također mogu iritirati osjetljivu kožu i uzrokovati crvenilo, svrbež i ljuštenje.

Ako imate osjetljivu kožu, važno je odabrati kemijski piling koji je posebno formuliran za ovaj tip kože. Blagi kemijski pilinzi koji sadrže niže koncentracije kiselina, poput glikolne kiseline, mliječne kiseline ili bademove kiseline, općenito su sigurni za osjetljivu kožu. Manje je vjerojatno da će te kiseline izazvati iritaciju ili upalu nego jače kiseline, poput trikloroctene kiseline (TCA) ili fenola.

Prije nego što se podvrgnete kemijskom pilingu, važno je posavjetovati se s dermatologom ili stručnjakom za njegu kože kako biste utvrdili je li tretman prikladan za vaš tip kože. Oni vam mogu preporučiti najbolju vrstu pilinga za vašu kožu i savjetovati vas kako se pripremiti za tretman i njegovati kožu nakon njega.

Osim toga, važno je izbjegavati izlaganje suncu prije i nakon kemijskog pilinga, jer oštećenja od sunca mogu pogoršati učinke tretmana i povećati rizik od nuspojava. Nošenje kreme za sunčanje širokog spektra sa zaštitnim faktorom od 30 ili više može pomoći u zaštiti vaše kože od štetnih UV zraka i spriječiti daljnja oštećenja.

Ako osjetite bilo kakvu nuspojavu nakon kemijskog pilinga, kao što je jako crvenilo, oteklina ili mjehurići, važno je odmah potražiti liječničku pomoć. Vaš dermatolog ili stručnjak za njegu kože može vam pružiti tretman za ublažavanje simptoma i sprječavanje daljnjeg oštećenja vaše kože.

Kemijski pilinzi mogu biti siguran i učinkovit tretman za poboljšanje izgleda kože, no važno je odabrati pravu vrstu pilinga za svoj tip kože i poduzeti odgovarajuće mjere opreza prije i nakon tretmana. Ako imate osjetljivu kožu, osobito je važno posavjetovati se sa stručnjakom za njegu kože prije nego što se podvrgnete kemijskom pilingu kako biste izbjegli neželjene reakcije i osigurali najbolji mogući ishod.

Powered by Aestetica Web Design © 2024