Klotianidin potiskuje simptome atopijskog dermatitisa na miševima

Klotianidin potiskuje simptome atopijskog dermatitisa na miševima

Nedavna studija provedena u Japanu rasvijetlila je odnos između klotianidina (CLO), neonikotinoidnog pesticida (NN), i atopijskog dermatitisa (AD) na modelu miša. Neonikotinoidni pesticidi, strukturno slični nikotinu, naširoko se koriste od 1993. godine, a postoji zabrinutost zbog njihovog utjecaja na imunološke stanice zbog prisutnosti nikotinskih acetilkolinskih receptora (nAChRs) na imunološkim stanicama.

Ova studija istražuje učinke izloženosti CLO-u na simptome AD, pružajući nove uvide u vezu između kemikalija iz okoliša i kožnih poremećaja. U prošlosti je izloženost CLO-u testirana na kukcima i životinjama kako bi se utvrdio njezin učinak na kretanje , pamćenje i motoričko učenje.

Prema pretraživanju PubMed-a, ovo je prvo istraživanje o utjecaju CLO-a na AD. AD karakterizira pruritični ekcematozni dermatitis, sa simptomima koji variraju između remisija i relapsa. Pojedinci s AD-om često imaju predispoziciju za prekomjernu proizvodnju IgE, a patofiziologija uključuje abnormalnosti u funkciji kožne barijere, imunološki odgovor i alergijsku upalu potaknutu antigenima iz okoliša i hrane. Istraživači studije vjeruju da je razumijevanje utjecaja kemikalija iz okoliša na simptome AD ključno za sveobuhvatno razumijevanje bolesti.

Neonikotinoidi i poremećaj imunološkog sustava

Neonikotinoidni pesticidi, za koje se prvobitno mislilo da selektivno utječu na nAChR kukaca, otkriveno je da utječu na nAChR sisavaca, uključujući one na imunološkim stanicama. Prethodne studije pokazale su da izloženost klotianidinu uzrokuje smanjenje težine timusa i disbiozu crijevne mikrobiote. S obzirom na vezu između disbioze i alergija, postoji mogućnost da izloženost neonikotinoidima remeti imunološki sustav, pridonoseći razvoju alergijskih bolesti.

Dizajn i metodologija studija

Studija je koristila mužjake NC/Nga miševa s induciranom AD-om, primjenom doze CLO bez nuspojava (NOAEL). Ključni simptomi AD-a mjereni su u 3 vremenske točke, uključujući epidermalno zadebljanje, broj mastocita, ukupni IgE u plazmi i razine histamina. Koncentracije CLO-a temeljene su na NOAEL dozi i poduzete su mjere opreza kako bi se uklonio rizik od štetnih učinaka.

Ključni pronalasci

“Ovo sugerira da izloženost CLO-u potiskuje rane simptome AD-a u sadašnjim uvjetima”, napisali su autori.

Suprotno očekivanjima, izloženost CLO-u dovela je do povećanja ukupnih razina IgE u plazmi, ali je smanjila zadebljanje epiderme, broj mastocita i razine histamina u plazmi u ranim fazama AD. Ovo neočekivano otkriće sugerira da izloženost CLO-u inhibira rane simptome AD-a, ističući dosad nepoznati aspekt utjecaja neonikotinoida na imunološki odgovor.

Implikacije i buduća istraživanja

Uočeno smanjenje broja mastocita i oslobađanja histamina sugerira potencijalni mehanizam koji uključuje inhibiciju degranulacije mastocita putem α7 nAChR. Studija potiče daljnje istraživanje uloge CLO u modulaciji imunoloških odgovora i zamršenog odnosa između izloženosti neonikotinoidima i AD-a.

Ova studija uspostavlja izravnu vezu između izloženosti klotianidinu i supresije ranih simptoma atopijskog dermatitisa. Neočekivana otkrića naglašavaju složenost imunoloških odgovora pod utjecajem kemikalija iz okoliša i naglašavaju važnost tekućih istraživanja u razumijevanju i ublažavanju utjecaja neonikotinoida na ljudsko zdravlje.

Reference

1. Ishida Y, Yonoichi S, Hara Y, et al. Učinak izloženosti klotianidinu na razini no-observed-adverse-effect level (NOAEL) u mišjem modelu atopijskog dermatitisa. J Vet Med Sci . Objavljeno online 5. veljače 2024. doi:10.1292/jvms.23-0515

2. Cibotti S, Saum PJ, Myrick AJ, Schilder RJ, Ali JG. Različiti učinci neonikotinoidnog insekticida, klotianidina, na metriku letenja dviju vrsta migratornih leptira. Conserv Physiol . 2024;12(1):coae002. Objavljeno 2. veljače 2024. doi:10.1093/conphys/coae002

3. Hara Y, Shoda A, Yonoichi S, et al. Klotianidin bez opaženih štetnih učinaka (NOAEL), neonikotinoidni pesticid, smanjuje pamćenje hipokampusa i motoričko učenje povezano s promjenom ekspresije gena u malom mozgu. J Vet Med Sci . Objavljeno online 5. veljače 2024.

PODIJELI

Biografija prim.dr.med. Davorin Lončarić

Specijalist dermatologije i venerologije i uži specijalist dermatološke onkologije. Obrazovanje i stručno usavršavanje. 1990. diplomirao na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. 1996. završio specijalizaciju iz dermatologije i venerologije. 1995. poslijediplomski studij iz dermatovenerologije. 1998. stručno usavršavanje iz dermatopatologije na Univerisitätsklinik für Dermatologie und Venerologie LKH u Grazu. 2005. stručno usavršavanje iz dermatokirurgije u Klinici za plastičnu i rekonstruktivnu kirurgiju KBC Zagreb.. 2012. stekao naziv primarius. 2015. postao uži specijalist iz dermatološke onkologije

Powered by Aestetica Web Design © 2024