Kinesko tržište parfema je u usponu, potaknuto globalnim financiranjem

Očekuje se da će tržište mirisa u Kini rasti brže od globalne industrije. Novonastali lokalni brendovi suočavaju se s izazovima povećanja, ali ulaganja bi mogla promijeniti njihov smjer.

Kinesko tržište mirisa je u porastu nakon transformacije industrije posljednjih godina, privlačeći pozornost i ulaganja globalnih kompanija. Kineski brend parfema Scent Library završio je ciklus financiranja serije B u rujnu 2022., koji je vodio isključivo španjolski konglomerat Puig. Istog mjeseca L’Oréal je u suradnji s Cathay Capitalom uložio 1,4 milijuna dolara u marku vrhunskih parfema Documents. To Summer, mirisni brend osnovan 2018., dovršio je krug financiranja serije A od Sequoie China 2021., s namjerom da mu se pomogne u rastu poslovanja i dopre do više kupaca.

Kinesko tržište parfema raste bržom godišnjom stopom od globalnog tržišta, prema istraživanju Yingtong Groupa i Kantar Consultinga, što donosi prilike za robne marke. Prema podacima iMedia Consultinga, kinesko tržište parfema vrijedilo je 10,9 milijardi RMB (1,6 milijardi USD) 2020. godine, a očekuje se da će dosegnuti 30 milijardi RMB (4,3 milijarde USD) 2025. godine.

Međutim, te se marke suočavaju s izazovima — naime, logističkim uskim grlom u opskrbnom lancu koje otežava proizvodnju i distribuciju parfema lokalno u Kini. Lanci opskrbe visokokvalitetnim mirisima monopolizirani su od strane međunarodnih marki s većim utjecajem i dubljim džepovima.

Općenito, tržištem luksuznih mirisa dominiraju četiri međunarodne mirisne tvrtke: IFF u SAD-u; Givaudan i Firmenich u Švicarskoj; i Symrise u Njemačkoj. Ove četiri tvrtke činile su oko 55 posto globalnog tržišta u 2021., prema istraživanju koje je prošlog rujna objavila tvrtka za istraživanje tržišta i analizu podataka IAL Consultants. Ipak, kineski brendovi mirisa pronalaze načine da izgrade vlastite tržišne niše, preuzimajući postojeće i pridobijajući nove kupce.

Točka razlikovanja

U Kini postoji mala proizvodna potpora malim markama parfema da započnu s radom i razviju se. Zeng Hong, osnivač mirisnog brenda Aromag, ističe da u Kini ne postoji tradicionalna industrija parfema, pa domaće tvrtke nemaju školovane parfimere. Mnoge tvrtke mogu pripremiti funkcionalne mirise, na primjer za kemijske proizvode (kao što su deterdženti za pranje rublja), ali nisu osnovane za proizvodnju parfema. Oni koji se često suočavaju s preprekama u pogledu talenta, tehnologije i osiguravanja patenata formulacije.

Dok međunarodni brendovi imaju prednost kada je u pitanju lanac opskrbe mirisima, kineski brendovi mogu se istaknuti korištenjem lokalnih i prirodnih sastojaka, poput šljiva.

Međutim, to predstavlja nove izazove: opskrbni lanci manje su opremljeni za rad s ovim sastojcima i oni možda neće biti toliko privlačni međunarodnim kupcima, ako se ove kineske marke žele proširiti u inozemstvo.

Ipak, The Scent Library je primjer robne marke koja je uspješno iskoristila kinesku povijest kako bi joj dala točku razlike. Miris “Big White Rabbit” koji je lansirao brend mladim potrošačima priziva uspomene iz djetinjstva i bestseler je. “Cool White Water”, lansiran 2017., koristi olfaktorni jezik kako bi probudio poznate mirise lokalnih kineskih tržnica. Kako bi se dodatno razlikovali od zapadnih parfimera, kineski brendovi više ulažu u offline kanale. Fizičke trgovine trenutno su glavni prodajni kanal za parfemsku marku Documents.

Do sada je otvorio trgovine u većim kineskim gradovima od Šangaja do Pekinga, Shenzhena, Chengdua, Nanjinga i Xi’ana. To Summer je ove godine otvorio novu izvanmrežnu trgovinu u dvorištu Beijing Guozijian, a ima trgovinu u Šangaju koja se nalazi na ulici Hunan. Lokalni proizvođači predviđaju da će domaća potražnja nastaviti rasti.

Lishi Ni, osnivač brenda mirisa Melt Season, uspoređuje ga s drugim sektorima, poput proizvodnje kave: “Kava se uvozi [u Kini], ali mladi ljudi možda više vole lokalne marke nego Starbucks.”

Powered by Aestetica Web Design © 2024