protiv bora na licu
Mirna Valić

Kako liječiti hiperpigmentaciju

Od proizvoda do profesionalnih tretmana, stručnjaci za kožu objašnjavaju kako ujednačiti ton kože ako vas brine hiperpigmentacija

Češće je imati neujednačenu boju kože nego ne. Bez obzira na boju kože, tamne mrlje i mrlje mogu se pojaviti na bilo kojem dijelu lica i tijela koji se redovito izlaže suncu ili ima ožiljke iz bilo kojeg razloga. To je ono što se naziva hiperpigmentacija i potpuno je normalno – unatoč tome što neki od nas to smatraju problematičnim.

“Hiperpigmentacija je opći pojam koji opisuje pretjeranu proizvodnju prirodnog pigmenta, melanina,” objašnjava estetski liječnik dr. David Jack . “Hiperpigmentacija se predstavlja kao smeđe nepravilne mrlje na koži s malom površinskom promjenom”, dodaje dr. Vanita Rattan , liječnica i kozmetičarka formulator posebno za boju kože.

Općenito, postoje tri glavne vrste hiperpigmentacije, kako objašnjava dr. Jack.

Hiperpigmentacija oštećena suncem (također poznata kao sunčane pjege ili solarne lentigine ): “Kako je naša koža s vremenom izložena UV pa čak i plavoj svjetlosti od sunca i drugih izvora, manje je sposobna regulirati proizvodnju melanina. Kao rezultat, prekomjerna proizvodnja melanina može stvoriti jasne pigmentirane mrlje na koži. Oni se obično nalaze na licu, rukama i dekolteu, a mogu se vidjeti na svim tipovima kože.”

Postupalna hiperpigmentacija (PIH): “Ovo se događa kao odgovor na upalu kože i osobito je česta kod tamnijih tipova kože. Često je posljedica akni i ožiljaka , a može se dogoditi nakon tretmana lica kao što je laser, osobito kod tamnijih tipova kože.”

Melazma: “ Melazma ili kloazma je stanje u kojem se smeđe ili sivkaste mrlje pigmentacije često razvijaju kao rezultat unutarnjih tjelesnih okidača, kao što su hormonske promjene poput trudnoće i stanja štitnjače. Melazma se često pogoršava izlaganjem suncu ljeti i može se poboljšati zimi.”

Kako spriječiti pogoršanje hiperpigmentacije

Kao što nas podsjeća stručnjakinja za kožu Nilam Holmes , “prevencija je bolja i jeftinija od liječenja, stoga svima savjetujem da od malih nogu zaštite svoju kožu od štetnog UVA i UVB svjetla kremom za sunčanje punog spektra.”

Dr Rattan se slaže. “Najvažniji savjet je da ujutro nosite SPF50 čak i ako boravite u kući, jer UV zrake prodiru kroz staklo i potaknut će hiperpigmentaciju.” Dakle, prije nego što učinite bilo što u vezi tona vaše kože, svakako nanesite zaštitni faktor .

Mogućnosti liječenja hiperpigmentacije

Kada je riječ o liječenju hiperpigmentacije, dr. Jacks svoj pristup uspoređuje s procesom ljestava. “Prvo počevši od najjednostavnijih rješenja, testirajući rade li. Ako ne, postupno se penje na ljestvici liječenja do naprednijih opcija.”

KORAK 1: DNEVNI PROIZVODI ZA NJEGU KOŽE

Dr. Jack objašnjava da “topikalne otopine za hiperpigmentaciju obično djeluju na prekidanje puteva u kojima se pigment proizvodi u stanicama melanocita – one uglavnom inhibiraju enzim koji se zove tirozinaza, što može ograničiti proizvodnju melanina”. Mnogi sastojci za njegu kože imaju učinke inhibicije tirozinaze, uključujući neke od često korištenih ‘aktivnih tvari’ koje vjerojatno posjedujete, poput vitamina C i retinola . Neki su jači i dostupni su na recept.

Imajte na umu da, iako lokalna njega kože može imati primjetan učinak, često zahtijeva najmanje tri mjeseca dosljedne uporabe kako bi se ispravno testirala učinkovitost. Ovo su ključni sastojci koje trebate potražiti u svojoj njezi kože:

Vitamin C djeluje kao što je Dr Jack gore objasnio na ograničavanje proizvodnje melanina. Osim toga, “vitamin C zajedno s vitaminom E također ima snažno antioksidativno djelovanje koje može pomoći u smanjenju i zaštiti stanica kože od budućih UV oštećenja”.

Retinoidi (vitamin A) također djeluju na više načina na smanjenje proizvodnje melanina, potvrđuje dr. Jack. Retinoidi dolaze u različitim jačinama, pa ako tek počinjete, pokušajte nešto nježnije. ” Retinil palmitat je izvrstan za ljude koji su zabrinuti zbog crvenila ili ljuštenja s jačim retinoidima,” predlaže dr. Jack. Dok dr. Rattan također preporučuje retinoide, ona kaže da izbjegavate retinoičnu kiselinu ili Retin A ako imate tamniju kožu: “Ovo ubrzava rad stanica promjene, ali čini smeđu kožu vrlo osjetljivom na sunce i može pogoršati pigmentaciju”.

“Ovo je siguran i učinkovit kemijski piling posebno za azijske, arapske i afričke tipove kože.”

AHA također imaju učinak pilinga, “tako da mogu poboljšati prodiranje drugih proizvoda za njegu kože u kožu”, dodaje dr. Jack.

Kojična kiselina, ferulinska kiselina, azelainska kiselina, niacinamid (vitamin B3) i N-acetilglukozamin (NAG) djeluju na sličan način kao vitamin C. “Ovi inhibitori tirozinaze smanjuju prekomjernu proizvodnju melanina”, dodaje dr. Rattan.

Alfa-arbutin i beta-arbutin su molekule izvedene iz hidrokinona, koji je dostupan samo na recept u tretmanima pigmentacije u Ujedinjenom Kraljevstvu. “Hidrokinon, alfa- i beta-arbutin djeluju tako da inhibiraju enzim tirozinazu”, objašnjava dr. Jack.

Botanički i biljni ekstrakti – od sladića do zelenog čaja i ekstrakta duda – pokazali su se učinkovitima u smanjenju pigmentacije. “Vjeruje se da većina njih djeluje na sličan način kao gore navedeni sastojci”, dodaje dr. Jack.

KORAK 2: TRETMANI KOŽE KOD KUĆE

Ako korištenje kućne njege kože ne pokaže rezultate nakon više od tri mjeseca dosljedne upotrebe ili osjećate da počinju djelovati, ali želite isprobati nešto malo jače, tada bi dr. Jack mogao preporučiti kućne tretmane poput nježnog pilinga ili maska. “Kućni pilinzi općenito rade piling kože (kako bi se poboljšalo prodiranje bilo kojeg proizvoda) i mogu imati prednosti u smanjenju pigmentacije”, kaže. “Većina kućnih pilinga općenito koristi veće koncentracije aktivnih sastojaka nego obična njega kože, ali niže od onih koje se koriste u profesionalnim tretmanima.” Dostupan je velik broj opcija za kućni piling, od AHA do retinoida i biljnih pilinga, ali svima pristupajte s oprezom. Poslušajte gore navedeni savjet dr. Rattana u vezi s AHA, osobito ako imate taman ten.

Osim kućnih pilinga, možete investirati i u kućnu LED masku . “To bi moglo pomoći s vremenom, ali potrebno je više dokaza prije nego što dobijemo dobru ideju o njihovoj korisnosti”, kaže dr. Jack. “Rezultati općenito nisu trajni, tako da korištenje LED-a doista zahtijeva posvećenost – jednako često kao i svakodnevna uporaba.”

KORAK 3: PROIZVODI ZA NJEGU KOŽE NA RECEPT

Kada kućna njega kože i nježni pilinzi nisu bili uspješni ili želite nešto moćnije, dr. Jack kaže da je sada vrijeme da posjetite profesionalca. “Većina dobrih kožnih klinika i dermatologa imat će bogato iskustvo u liječenju problema pigmentacije. Koga god odlučite posjetiti, trebao bi uzeti potpunu medicinsku povijest i procijeniti svoju kožu različitim metodama prije nego što napravite detaljan plan za svoje tretmane.”

Često će početna točka biti prepisivanje proizvoda za njegu kože za korištenje kod kuće. U klinici dr. Jacka , “često ćemo isprobati razdoblje jakog retinola, kao što je tretinoin , plus uvesti proizvod na bazi hidrokinona na otprilike tri do šest mjeseci”.

Tretinoin je retinoid koji se izdaje na recept i djeluje s vašom kožom kako bi ubrzao izmjenu stanica.

Hidrokinon mnogi smatraju zlatnim standardom za liječenje pigmentacije. “Hidrokinon blokira proizvodnju pigmentacije inhibicijom tirozinaze”, objašnjava dr. Jack, dodajući da to čini na posebno snažan način. Međutim, vjeruje se da ima potencijalne nuspojave koje su ograničile njegovu upotrebu samo na recept.

Ako ne možete posjetiti kliniku, platforma za njegu kože GetHarley omogućuje vam online savjetovanje s dermatologom i pristup proizvodima na recept. Alternativno, personalizirana platforma za njegu kože Skin+Me (koju pokreće tim stručnjaka, uključujući dermatologe i farmaceute) također nudi pristup sastojcima koji se izdaju na recept.

KORAK 4: PROFESIONALNI TRETMANI KOŽE

Ako njegu kože na recept nije dovoljna nakon nekoliko mjeseci ili vaš određeni slučaj zahtijeva intenzivnije opcije, tada bi vam mogli koristiti neki tretmani u klinici.

Pilinzi su najlakše dostupni tretman za sve tipove kože. Najčešći su AHA pilinzi veće jačine od onih koji se izvode kod kuće. “AHA, uključujući bademovu, mliječnu i glikolnu kiselinu, često su vrlo korisne u srednjoj jačini kada se opetovano koriste na pigmentaciji većine tipova”, objašnjava dr. Jack. “AHA pilinzi obično se rade jednom mjesečno tijekom četiri do šest mjeseci za najbolje rezultate. Mogu se kombinirati s drugim tretmanima i njegom kože na recept.”

IPL , u međuvremenu, radi na premisi da će svjetlo visoke energije stupiti u interakciju s odgovarajućom metom u boji, uzrokujući njeno zagrijavanje i raspadanje, objašnjava dr. Jack. “Kod IPL-a koji se koristi za hiperpigmentaciju, kada je pigment fragmentiran, on mijenja svoju molekularnu strukturu pa ga imunološki sustav uklanja – budući da se više ne prepoznaje kao tjelesni protein melanin.”

On koristi sustav Lumecca tvrtke InMode, “koji dosljedno daje izvrsne rezultate”, plus vrijeme prekida rada je minimalno u usporedbi s drugim sustavima visoke energije. Holmes se slaže da je najbolji te vrste na tržištu. “U posljednjih 25 godina koristila sam mnogo različitih IPL uređaja s različitim rezultatima, ali mogu smanjiti hiperpigmentaciju za 90 posto unutar dvije sesije koristeći Lumeccu,” kaže ona.

Međutim, IPL nije prikladan niti siguran za tamnu kožu. “Za tamnije tipove kože volim liječiti hiperpigmentaciju pilingom kože i mikroiglicama”, dodaje Holmes.

Microneedling pomoću dermarollera može koristiti određenim vrstama dublje pigmentacije. “Male iglice probadaju kožu uzrokujući mikroozljede”, objašnjava dr. Rattan. “Ovo potiče tijelo da zacijeli to područje i normalizira proces proizvodnje melanina. To je dugotrajan tretman s oko šest tretmana svaka tri mjeseca.” Dr Jack napominje da postoji mali rizik od post-upalne hiperpigmentacije s tim, te da je “važno za tamnije tipove kože provjeriti ima li klinika iskustva u liječenju tamnije kože”.

Mezoterapija je još jedan tretman koji ako se provodi redovito “može biti od pomoći u liječenju određenih slučajeva”, prema dr. Jacku. “ Mezoterapija uključuje vrlo površinsko ubrizgavanje mješavina vitamina i sastojaka koji jačaju kožu kao što je hijaluronska kiselina u dublje slojeve epidermisa i gornji sloj dermisa.”

Dakle, kada je riječ o hiperpigmentaciji, očito ne postoji univerzalni tretman za ujednačeniji ton kože. Međutim, ako je to nešto što vas brine, na raspolaganju vam je više opcija. Samo zapamtite da morate paziti da ne pogoršate stvari izazivanjem upale – osobito ako je vaša koža tome sklona, ​​te da je spriječiti lakše nego liječiti.

 

Powered by Aestetica Web Design © 2024