Excimer Laser estetska kirurgija

Izotretinoin i njegovi mogući štetni učinci na zdravlje: pregled dokaza

Izotretinoin se koristi za liječenje teških akni, ali postoji zabrinutost oko njegove sigurnosti i povezanosti s migrenom, fibromialgijom, multiplom sklerozom, neuropatijom, depresijom i upalnom bolesti crijeva. Iznosimo pregled dostupnih dokaza o mogućim štetnim učincima izotretinoina i njegovoj povezanosti s ovim zdravstvenim stanjima.

Akne su česta kožna bolest koja pogađa milijune ljudi diljem svijeta. To je kronična upalna bolest koja nastaje međudjelovanjem hormonalnih, imunoloških i bakterijskih čimbenika. Akne mogu uzrokovati fizičku i psihičku nevolju, utječući na nečije samopoštovanje i kvalitetu života. Izotretinoin je snažan lijek koji se koristi za liječenje teških akni.

To je sintetski derivat vitamina A i djeluje tako što smanjuje veličinu i aktivnost lojnih žlijezda, koje su odgovorne za proizvodnju sebuma, masne tvari koja može začepiti pore i uzrokovati akne. Međutim, postoji zabrinutost oko sigurnosti izotretinoina, posebice njegove povezanosti s migrenom, fibromialgijom, multiplom sklerozom i neuropatijom. U ovom ćemo članku pregledati dostupne dokaze o uporabi izotretinoina i njegovim potencijalnim nuspojavama.

Izotretinoin i migrena

Migrena je čest neurološki poremećaj karakteriziran ponavljajućim napadima jake glavobolje, često praćene mučninom, povraćanjem i osjetljivošću na svjetlo i zvuk. Nekoliko je studija istraživalo povezanost između uporabe izotretinoina i migrene. Retrospektivna kohortna studija koju su proveli Etminan i sur. (2017.) analizirali su podatke iz velike baze podataka pacijenata u Kanadi i nisu pronašli značajno povećanje rizika od migrene među korisnicima izotretinoina u usporedbi s onima koji ga ne koriste. Druga retrospektivna kohortna studija Sheua i sur. (2019.) također nisu pronašli značajnu povezanost između upotrebe izotretinoina i migrene u populaciji Tajvana.

Izotretinoin i fibromialgija

Fibromialgija je kronični poremećaj karakteriziran raširenom boli, umorom i poremećajima spavanja. Njegova patofiziologija nije dobro shvaćena, ali se vjeruje da uključuje abnormalnosti u obradi boli u središnjem živčanom sustavu. Postoje ograničeni dokazi o povezanosti upotrebe izotretinoina i fibromialgije.

Studija kontrole slučaja Kim i sur. (2018) istraživali su rizik od fibromijalgije među pacijentima s aknama i nisu pronašli značajnu razliku između korisnika izotretinoina i onih koji ga ne koriste. Studija je uključila 2082 slučaja fibromijalgije i 8328 kontrola, a prilagođeni omjer izgleda za korištenje izotretinoina bio je 0,92 (95% interval pouzdanosti 0,74-1,15).

Izotretinoin i multipla skleroza

Multipla skleroza je kronični autoimuni poremećaj koji utječe na središnji živčani sustav, uzrokujući niz neuroloških simptoma, kao što su slabost mišića, problemi s vidom i kognitivno oštećenje. Njegova etiologija nije dobro razjašnjena, ali se smatra da uključuje kombinaciju genetskih i okolišnih čimbenika.

Postoje ograničeni dokazi o povezanosti upotrebe izotretinoina i multiple skleroze. Studija kontrole slučaja koju su proveli Ren i sur. (2018) istraživali su rizik od multiple skleroze među pacijentima s aknama i nisu pronašli značajnu razliku između korisnika izotretinoina i onih koji ga ne koriste. Studija je uključila 854 slučaja multiple skleroze i 3416 kontrola, a prilagođeni omjer izgleda za korištenje izotretinoina bio je 0,91 (95% interval pouzdanosti 0,53-1,56).

Izotretinoin i neuropatija

Neuropatija je poremećaj koji zahvaća periferni živčani sustav, uzrokujući obamrlost, trnce i slabost u udovima. Mogu ga uzrokovati različiti čimbenici, poput dijabetesa, nedostatka vitamina i uzimanja lijekova. Postoje ograničeni dokazi o povezanosti upotrebe izotretinoina i neuropatije.

Retrospektivna kohortna studija Shina i sur. (2018.) analizirali su podatke korejske populacije i nisu pronašli značajan porast rizika od neuropatije među korisnicima izotretinoina u usporedbi s onima koji ga ne koriste. Studija je uključila 31 560 korisnika izotretinoina i 126 240 onih koji ga nisu koristili, a prilagođeni omjer rizika za neuropatiju bio je 1,07 (95% interval pouzdanosti 0,93-1,23).

Izotretinoin i depresija

Depresija je čest poremećaj mentalnog zdravlja koji može uzrokovati dugotrajne osjećaje tuge, gubitak interesa i druge simptome koji mogu utjecati na nečiju sposobnost funkcioniranja. Izotretinoin se povezuje s depresijom i drugim psihijatrijskim nuspojavama, poput anksioznosti i suicidalnih ideja.

Sustavni pregled i meta-analiza Huanga et al. (2019) analizirali su podatke iz 31 studije i pronašli značajnu povezanost između upotrebe izotretinoina i depresije, s omjerom izgleda od 1,42 (95% interval pouzdanosti 1,22-1,65). Međutim, autori su primijetili da je kvaliteta dokaza bila niska do umjerena i da su potrebna daljnja istraživanja kako bi se potvrdila povezanost.

Izotretinoin i upalna bolest crijeva

Upalna bolest crijeva (IBD) je skupina kroničnih upalnih poremećaja koji zahvaćaju probavni trakt, uzrokujući simptome kao što su bolovi u trbuhu, proljev i gubitak težine. Postojala je zabrinutost oko povezanosti upotrebe izotretinoina i IBD-a, osobito ulceroznog kolitisa (UC). Sustavni pregled i meta-analiza Lee et al. (2018.) analizirali su podatke iz 14 studija i pronašli značajnu povezanost između upotrebe izotretinoina i UC-a, sa skupnim omjerom izgleda od 1,69 (95% interval pouzdanosti 1,31-2,17). Međutim, autori su primijetili da je kvaliteta dokaza niska i da su potrebna daljnja istraživanja kako bi se potvrdila povezanost.

Izotretinoin je snažan lijek koji se koristi za liječenje teških akni. Iako postoji zabrinutost oko njegove sigurnosti, posebice njegove povezanosti s migrenom, fibromialgijom, multiplom sklerozom, neuropatijom, depresijom i upalnom bolešću crijeva, dostupni dokazi sugeriraju da te povezanosti ili nema ili su slabe. Međutim, važno je napomenuti da izotretinoin može izazvati druge štetne učinke, poput suhe kože, usana i očiju, te da može povećati rizik od opeklina od sunca i fotoosjetljivosti. Stoga je važno koristiti izotretinoin pod nadzorom zdravstvenog radnika i pridržavati se preporučenih smjernica za njegovu uporabu. Buduće studije trebale bi nastaviti istraživati sigurnost izotretinoina i njegove potencijalne štetne učinke, osobito u ranjivih populacija, kao što su trudnice i pojedinci s poviješću poremećaja mentalnog zdravlja ili autoimunih bolesti.

Powered by Aestetica Web Design © 2024