Izazovi u praksi transplantacije kose s kojima se suočavaju početnici

Izazovi u praksi transplantacije kose s kojima se suočavaju početnici

Transplantacija kose je postupak koji u posljednje vrijeme sve više dobiva na popularnosti u dermatološkoj praksi. Transplantacija kose je i dugotrajna i zamorna. Prije početka prakse transplantacije kose, učinkovita obuka je preduvjet. Dugoročni pristup, etička praksa i ispravna kirurška načela bitni su da biste postali uspješan kirurg za transplantaciju kose.

U ovoj konkurentskoj eri, etablirani kirurzi rade više od 3000-4000 presađivanja u jednoj sesiji, jer imaju dobar, vješt, kirurški tim koji se sastoji od kirurga za transplantaciju kose, anesteziologa i nekoliko bolničara. Ovaj članak nabraja izazove s kojima bi se početnici mogli suočiti tijekom postavljanja prakse transplantacije kose.

Izazovi u postavljanju prakse transplantacije kose su sljedeći

Praksa transplantacije kose smatra se unosnom opcijom. 1 U trenutnom scenariju, čak i lječilišta, korporativne ustanove i neliječnici ulaze u ovo područje i pretvaraju ga u posao. Stoga bi početnik uvijek trebao imati na umu da mora preživjeti kroz natjecanje, dok vježba s etikom.

Trening

Transplantacija kose je tehnika koja uvelike ovisi o vještini i radu. Koordinacija ruku i očiju iznimno je bitna. To se ne može naučiti gledanjem radionica, slušanjem predavanja ili gledanjem videa na društvenim mrežama. Vrlo je malo centara koji nude dobru obuku. Osim toga, tečajevi su obično vrlo visoki. Stoga će početniku možda biti teško dobiti odgovarajuću obuku od kvalificiranih stručnjaka.

Vještina kirurga

Ekstrakcija folikularne jedinice i transplantacija folikularne jedinice tehnike su koje se temelje na vještinama. U ekstrakciji folikularne jedinice, pojedinačni folikularni presaci se ekstrahiraju iz zatiljka i implantiraju pojedinačno na područje primatelja, pod tumescentnom anestezijom. Kod transplantacije folikularne jedinice, trakica se kirurški ukloni iz središnjeg dijela zatiljka, bolničar ili kirurg razreže je u zasebne folikularne jedinice i implantira je na područje primatelja. Ekstrakcija folikularne jedinice može se izvesti sama s vrlo malo medicinskog osoblja, ali transplantacija folikularne jedinice zahtijeva obučenog liječnika koji je vješt u rezanju folikularnih transplantata iz trake, pod povećanjem. Vještina kirurga može se procijeniti prema određenim čimbenicima – kao što je stopa transekcije folikularne jedinice, vrijeme implantacije, oblikovanje linije kose, odabir pacijenta, transplantacija dlaka na tijelu i sposobnost izvođenja ekstrakcije folikularne jedinice na različitim vrstama alopecije, npr. androgenetske alopecije u muškarci i žene, cicatricial gubitak kose, obnavljanje dlaka na licu i tako dalje. Stoga je praksa jedini ključ za razvoj ovih vještina.

Stopa transekcije folikularne jedinice

Točnost tehnike ekstrakcije folikularne jedinice određena je održavanjem niske stope transekcije folikularne jedinice. Stopa transekcije folikularne jedinice definirana je kao broj presječenih graftova na svakih 100 ekstrahiranih graftova. Cilj bi trebao biti postići optimalan rast kose održavanjem stope transekcije folikularne jedinice manjom od 1%. Ovo određuje preciznost kirurga koji operira. Kako bi izbjegli transekciju, početnici mogu koristiti tupi udarac i postići dobru kontrolu dubine te vježbati pravilan položaj pacijenta i kirurga, tj. ležeći položaj pacijenta tijekom izvođenja ekstrakcije folikularne jedinice na zatiljku i lateralni položaj tijekom izvođenja ekstrakcije folikularne jedinice na temporo -parijetalna područja.Vuča i kontratrakcija na opuštenom tjemenu poboljšavaju točnost. U slučaju transplantacije folikularne jedinice obučeni kirurg treba precizno odrezati traku pod odgovarajućim povećanjem.

Oblikovanje linije kose

Dizajn linije kose potpis je i identitet svakog kirurga za transplantaciju kose. Od iznimne je važnosti i njegova je točnost izravno proporcionalna zadovoljstvu pacijenata. Za učinkovitu i umjetničku liniju kose doista je potrebno iskustvo. Početnici bi se trebali usredotočiti na sitne detalje površinske anatomije i orijentire za oblikovanje savršene linije kose, za prirodan izgled. Linija kose trebala bi biti nepravilno nepravilna s gustoćom od 25-30 graftova po cm 2 u usporedbi sa središnjim pramenom. Za oblikovanje linije kose potrebno je odabrati folikularne transplantate s 1-2 folikula za implantaciju, a transplantate s 3 do 4 dlake treba ugraditi na tjeme kako bi se dao puniji izgled vlasištu, s gustoćom od približno 40-45 transplantata/cm

Transplantacija kose na tijelu

Dlake na tijelu rastu u različitim smjerovima, leže u gornjem dijelu dermisa koji ima gusti kolagen i stoga je njihovo vađenje teže u usporedbi s dlakama na tjemenu. Kosa s tijela koristi se kada je sigurna donatorska zona vlasišta iscrpljena. U takvim situacijama dlake s prsa, nogu, brade i brkova, pazuha ili stidne dlake koriste se za presađivanje na tjeme. Početnici bi se u početku trebali usredotočiti na tehnike transplantacije kose na tjemenu i na niže stupnjeve androgene alopecije, a kada steknu potrebnu stručnost, trebali bi dodati više indikacija za transplantaciju kose u svoj portfelj vještina.

Anestezija za transplantaciju kose

Anestezija se može izvesti različitim tehnikama sa ili bez blokova živaca, nakon čega slijedi blok prstena i infiltracija:

 1. Blokovi živaca kao što su supraorbitalni i supratrohlearni blokovi koji se daju s 2% lignokaina s adrenalinom

 2. Prstenasti blok duž periferije recipijentnog područja s 2% lignokainom i adrenalinom

 3. Tumescentna anestezija se daje nakon blokade prstena u području primatelja. Tumescentna anestezija se izvodi s triamcinolonom (40 mg/ml) + ksilokainom (2%) + epinefrinom, 1:1000 (1 mL) + fiziološkom otopinom (100 mL)

Početnik treba naučiti pravu tehniku ​​korištenja tumescentne anestezije za operaciju presađivanja kose. Tumescentna anestezija sastoji se od supkutanih injekcija relativno velikih količina razrijeđenog lignokaina i epinefrina. Autori preferiraju korištenje nižih koncentracija epinefrina ili adrenalina u tumescentnoj smjesi tijekom operacije presađivanja kose, jer to može dovesti do akutnog gubitka folikula dlake nakon operacije. Osim toga, triamcinolon acetonid (40 mg/mL) može se dodati u tumescentnu otopinu kako bi se izbjegao postoperativni edem i upala.

Izrada proreza

Prilikom stvaranja proreza za implantaciju folikularnih jedinica, nužno je slijediti pravilne kutove na različitim područjima vlasišta. Inače, to može dovesti do neprirodnog izgleda pacijenta. Dubina proreza također je jednako važna jer ‘preduboko’ postavljanje folikularnih jedinica može dovesti do folikulitisa i ‘kaldrme’ na mjestu primatelja. Preplitki prorezi mogu dovesti do pucanja transplantata.

Implantacija

Za početnike, postupak implantacije transplantata može zahtijevati puno duže vrijeme u usporedbi s vještim kirurgom. To može dovesti do manjeg učinka operacije zbog duljeg “vremena izvan tijela” presatka. Stoga je preporučljivo potražiti pomoć obučenog pomoćnika. Izbjegavajte mega sesije u ranoj fazi vježbanja; početnici mogu pomoći starijim kirurzima u izvođenju i učenju mega i giga sesija presađivanja kose.

Izbor slučaja

Želja za rješavanjem mnogih slučajeva zajedno s financijskim opterećenjem/poticajem može natjerati pridošlicu da odabere svakog pacijenta koji traži operaciju presađivanja kose. Manje iskustvo u kirurgiji i pogrešan odabir pacijenata – kao što su pacijenti s lošim donorskim područjem, androgenetska alopecija Norwood Hamilton stupnja IV ili više, ili medicinski nesposobni pacijenti – može rezultirati nezadovoljavajućim ishodom ili može dovesti do komplikacija poput neuspjeha operacije, dermatokirurških hitnih slučajeva , nezadovoljstvo pacijenata itd. Potpuna prijeoperacijska dermatološka procjena za određivanje tipa alopecije i predanestetičke medicinske sposobnosti obavezna je kako bi se izbjegle ove neugodne komplikacije.

Transplantacija kose kod žena

Kirurško liječenje ispadanja kose s uzorkom u žena izazovno je jer je multifaktorijalno i slabo definirano. Gubitak kose kod žena može biti kronični telogeni efluvij koji se manifestira kao difuzno stanjivanje kose. Postoperativni gubitak nakon šoka, koji je čest kod pacijentica, rezultati transplantacije kose kod žena često kasne. Stoga se početnicima savjetuje da se ne upuštaju u operiranje pacijentica s gubitkom kose na početku karijere.

Ožiljna alopecija

Ožiljna alopecija još je jedno područje u kojem je potrebna stručnost za obavljanje transplantacije kose. Početnici bi trebali u potpunosti izbjegavati ili izvoditi transplantaciju kose kod alopecije s ožiljcima pod nadzorom iskusnih kirurga zbog promjenjivih čimbenika kao što su patologija osnovne bolesti, uzrok ožiljaka, krhko tkivo, aktivnost u bolesnom dijelu kako je navedeno u histopatološkom pregledu, mogućnost koebenerizacije , tekstura kože i stanje donjeg dermisa ili subkutisa.  Šanse za preživljavanje transplantata niske su kod alopecije s ožiljcima jer je cirkulacija krvi ugrožena zbog slabije vaskulature. 

Uspostavljanje postava transplantacije kose

Prilikom otvaranja klinike za transplantaciju kose potrebno je imati: 

 • Dobra lokacija

 • Ažurirani instrumenti

 • Komforna infrastruktura

 • Tabla, logo, impresivan interijer i ulaz

 • Udoban operativni stol i oprema (multiparametarski pulsni oksimetar, OT krevet za transplantaciju kose, OT svjetla, udobne taburee i stolice).

 • Kolica za anesteziju i kolica za hitne slučajeve uključujući lijekove za hitne slučajeve (adrenalin, atropin, dopamin, natrijev bikarbonat, IV tekućine itd.), Ambu torbu, opremu za intubaciju i dovod kisika.

 • Obučen tim liječnika (jedan do dva kirurga za transplantaciju kose, anesteziolog) i bolničara

 • Autoklav

 • Marketinška strategija

 • Financijska pomoć.

Razvijanje tima

Transplantacija kose je timski rad i rezultati izravno ovise o kvaliteti rada osoblja. Teško je dobiti predano i kvalificirano osoblje s punim radnim vremenom za transplantaciju kose. Treniranje, multitasking i održavanje tima opet su izazovne stvari.

Preoperativna evaluacija

Preoperativna evaluacija u obliku trihoskopije ili histopatologije (gdje god je indicirano) za određivanje tipa alopecije (s ožiljcima/bez ožiljaka), procjena stupnja androgene alopecije, predanestetičke sposobnosti, procjena komorbidnih stanja itd., pomaže kirurgu u praksi sigurno s optimalnim rezultatima.

Preoperativna dokumentacija

Dokumentacija i vođenje evidencije igraju ključnu ulogu u svakoj dermato-kirurškoj praksi. Obrazac informiranog pisanog pristanka, prijeoperacijski list s informacijama o tome što treba i što ne treba učiniti za pacijenta, prijeoperacijski kontrolni popis u kojem se spominju pojedinosti o prije-liječenju i postoperativnim bilješkama i savjetima s listom za praćenje sa svim postoperativnim popisom lijekova s ​​odgovarajućim dozama; je obavezno. Kliničke fotografije prije operacije i tijekom svake sljedeće posjete ključne su za praćenje poboljšanja rasta kose.

Postizanje zadovoljstva pacijenata

Postizanje zadovoljstva pacijenata jedan je od najtežih poslova. Optimalan odabir pacijenata i dobra točnost u operaciji presađivanja kose ključ su za postizanje krajnjeg zadovoljstva pacijenata.

Suočavanje s komplikacijama i hitnim slučajevima

Pacijenti moraju biti podvrgnuti preanestezijskoj kondiciji. Temeljita trihoskopska procjena je nužna kako bi se isključili drugi uzroci alopecije kao što su alopecija areata, frontalna fibrozirajuća alopecija itd., On/ona se mora pravilno liječiti za osnovne osnovne ili povezane komorbidne bolesti. Kirurg mora biti dobro obučen u osnovnim tehnikama održavanja života i trebao bi biti sposoban upravljati hitnim dermatokirurškim stanjima kao što su vazovagalna sinkopa, anafilaksija, toksičnost lignokainom itd. Mega-sesije su malo riskantnije jer zahtijevaju veliku količinu anestetika i povezan s većim gubitkom tekućine i krvi. Stoga je najbolje izbjegavati mega i giga sesije u početnim fazama vježbanja. Viši liječnik pokazuje se kao velika pomoć u početnim fazama. Sigurno je da anesteziolog prisustvuje operaciji radi rješavanja komplikacija.

Marketing/promidžba

Sve je veća potražnja za publicitetom i marketingom na društvenim mrežama, kao iu tiskanim medijima. Ljudi danas zapošljavaju marketinške timove za oglašavanje klinika. Početnik možda neće moći ulagati u ranoj fazi. Promidžba usta na usta zadovoljnog i sretnog pacijenta najbolji je marketinški alat za početnika. U pokušaju da privuče više pacijenata, liječnik treba posebno paziti da izbjegne neetičke reklame i lažne obveze poput neograničenih presađivanja, 100% jamstva rasta kose i tako dalje.

Osvrt dr. Gorane Kuka Epstein iz Beograda

Dr. Gorana Kuk Epstein, priznata stručnjakinja za transplantaciju kose iz Beograda, podijelila je svoje stručno mišljenje o izazovima s kojima se početnici u ovoj praksi mogu suočiti. U svojoj analizi, dr. Kuk Epstein detaljno raspravlja o svakom aspektu teme, ističući kako je praksa transplantacije kose postala izrazito konkurentna, s etabliranim kirurzima koji u jednoj sesiji obavljaju preko 3000-4000 presađivanja zahvaljujući vještim kirurškim timovima.

“U Beogradu, kao i u mnogim drugim gradovima, vidimo sve veći broj lječilišta, korporativnih ustanova i neliječnika koji ulaze u ovo područje, pretvarajući ga u unosan posao,” napomenula je dr. Kuk Epstein. Naglasila je da je za početnike ključno da zadrže fokus na etici i kvaliteti usluge kako bi se izdvojili u ovako natjecateljskom okruženju.

Govoreći o treningu, istaknula je da se vještina transplantacije kose ne može naučiti samo teoretski. “Praktično iskustvo je nezamjenjivo, a u Beogradu, kao i drugdje, postoji malo centara koji nude kvalitetnu obuku. Visoki troškovi tečajeva dodatna su prepreka za početnike,” rekla je.

Dr. Kuk Epstein također je istaknula važnost vještine kirurga u procesu ekstrakcije i transplantacije folikularnih jedinica. “Kvaliteta rada kirurga izravno utječe na uspjeh transplantacije, uključujući oblikovanje linije kose i odabir pacijenata,” objasnila je. Naglasila je da stopa transekcije folikularne jedinice mora biti minimalna kako bi se osigurao optimalan rast kose.

“Dizajn linije kose odražava identitet i umijeće kirurga. Ovo je područje gdje početnici trebaju posvetiti posebnu pozornost detaljima kako bi osigurali prirodan izgled,” rekla je dr. Kuk Epstein, dodajući da je transplantacija kose na tijelu dodatno složena zbog različitih smjerova rasta dlake i gustoće kolagena.

Što se tiče anestezije, naglasila je važnost pravilne primjene tumescentne anestezije i upravljanja potencijalnim komplikacijama. “Pravilna tehnika i korištenje tumescentne anestezije ključni su za minimiziranje postoperativnog edema i upale,” istaknula je.

Kada je riječ o infrastrukturi i marketinškim strategijama, dr. Kuk Epstein savjetuje da je za uspostavu uspješne prakse transplantacije kose potrebno imati dobru lokaciju, ažurirane instrumente, udobnu infrastrukturu, i, što je najvažnije, obučen tim liječnika i medicinskih sestara.

“Razvoj tima je ključan za uspjeh u transplantaciji kose. Teško je naći kvalificirano osoblje koje je posvećeno ovoj specijaliziranoj praksi,” rekla je. Naglasila je i važnost preoperativne evaluacije i dokumentacije za osiguranje sigurnih i optimalnih rezultata.

Dr. Gorana Kuk Epstein naglašava da, unatoč izazovima, transplantacija kose nudi velike mogućnosti za one koji su voljni uložiti u svoje obrazovanje, vještine i praksu. “Uspjeh u ovoj oblasti zahtijeva strpljenje, predanost i neprestano usavršavanje,” zaključila je, potičući početnike da se usredotoče na kvalitetu i zadovoljstvo pacijenata kao temelje za izgradnju uspješne karijere u transplantaciji kose.

Biografija dr. Gorana Kuka Epstein

Dr. Gorana Kuka Epstein je Specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske kirurgije. Profesor na Medicinskom Fakultetu Miami University. Diplomac Američkog udruženja za transplantaciju kose. Doktorant na Medicinskom Fakultetu sveučilišta u Novom Sadu. Osnivač i direktor FoundHair Trening programa.  Osnivač Centra za liječenje opadanja kose kod žena. Direktor istraživackog odjelenja u Fondaciji za transplantaciju kose u Miamiu. Osnivač Dr Gorana Kuka fondacije.

Reference

Indija potencijalno tržište za usluge obnove kose. Hinduistička poslovna linija . Dostupno na: https://www.thehindubusinessline.com/news/indiaapotentialmarketforhairrestorationservicessurvey/article20703954.ece1 [zadnji put objavljeno 25. prosinca 2013.; zadnji put pristupljeno 10. ožujka 2020.][Google znalac]
Dua K , Dua A , Chahar M. _ Treba i ne treba raditi ekstrakciju folikularne jedinice U: Mysore V , Sattur S , Garg A , Dua K , Patwardhan N , ur. Transplantacija kose. New Delhi: Jaypee the Health Sciences Publisher ; 2016. godine . str. : 205 – 12 .[CrossRef] [PubMed] [Google Scholar]
PODIJELI

Powered by Aestetica Web Design © 2024