Laser-Assisted Drug Delivery (LADD)

Istraživanje: Razumijevanje veze između akni i pušenja

Akne su česta kožna bolest koja pogađa milijune ljudi diljem svijeta, a njihovi uzroci još uvijek nisu u potpunosti razjašnjeni. Iako se smatra da nekoliko čimbenika utječe na razvoj akni, poput prehrane, stresa i UV zračenja, pušenje cigareta također može pogoršati stanje.

Izvješća o odnosu između akni i pušenja bila su proturječna, pri čemu su neke studije sugerirale vezu, dok druge nisu pronašle nikakvu povezanost ili čak zaštitni učinak. U ovom ćemo članku istražiti odnos između akni i pušenja na temelju studije slučaja kontrole.

Studija slučaj-kontrola uključivala je 350 pacijenata s acne vulgaris i 350 pacijenata koji pate od drugih kožnih bolesti osim akni, u dobi od 15 do 40 godina. Pacijenti su u čekaonici anonimno ispunjavali upitnik o pušačkim navikama. Rezultati istraživanja pokazali su da je od 293 pacijenta s aknama koji su ispunili upitnik samo njih 12 (4,1%) trenutni pušači. Nasuprot tome, od 301 bolesnika s drugim kožnim bolestima koji su ispunili upitnik, njih 27 (9,0%) bili su pušači. Nakon prilagodbe za spol, razlika između dviju skupina nije bila značajna, što ukazuje da ne postoji povezanost između akni i pušenja cigareta.

Studija je također pokazala da nema značajnih razlika u količini i trajanju pušenja između pacijenata s aknama i onih s drugim kožnim bolestima. Ovo otkriće sugerira da količina i trajanje pušenja ne utječu na odnos između akni i pušenja. Nadalje, studija nije istraživala učinke pušenja na težinu akni, što bi moglo biti potencijalno područje daljnjih istraživanja.

Nalazi ove studije u skladu su s nekim prethodnim izvješćima koja nisu otkrila značajnu povezanost između akni i pušenja. Međutim, druge su studije pokazale da pušenje može pogoršati akne, vjerojatno zbog hormonalnih promjena, oksidativnog stresa i upale. Na primjer, utvrđeno je da pušenje smanjuje razinu estrogena, ženskog hormona koji igra ulogu u regulaciji proizvodnje sebuma. Prekomjerna proizvodnja sebuma ključni je čimbenik u razvoju akni. Pušenje također može povećati razinu androgena, muških hormona koji mogu pridonijeti aknama povećanjem proizvodnje sebuma.

Treba napomenuti da pušenje cigareta ima brojne negativne učinke na cjelokupno zdravlje i dobrobit, zbog čega je prestanak pušenja ključni korak prema boljoj koži i općem zdravlju.

Učinci pušenja na zdravlje kože

Iako je odnos između akni i pušenja neuvjerljiv, poznato je da pušenje ima nekoliko negativnih učinaka na zdravlje kože. Dokazano je da pušenje ubrzava starenje kože, povećava rizik od raka kože i otežava zacjeljivanje rana.

Starenje kože

Pušenje je povezano s preuranjenim starenjem kože, pri čemu pušači pokazuju više bora, staračkih pjega i opuštenu kožu od nepušača. To je zbog nekoliko mehanizama, uključujući iscrpljivanje kolagena i elastina, koji su ključni za održavanje elastičnosti i čvrstoće kože. Pušenje također smanjuje dotok krvi u kožu, što dovodi do smanjenja kisika i hranjivih tvari te povećanja proizvodnje slobodnih radikala koji mogu oštetiti stanice kože i ubrzati starenje.

Rak kože

Pušenje je identificirano kao faktor rizika za nekoliko vrsta raka kože, uključujući karcinom pločastih stanica i karcinom bazalnih stanica. To je zato što pušenje povećava proizvodnju slobodnih radikala, koji mogu oštetiti DNK i pospješiti razvoj kancerogenih stanica. Pušenje također oštećuje imunološki sustav, čineći ga manje učinkovitim u otkrivanju i uništavanju stanica raka.

Zarastanje rana

Pušenje može ugroziti proces zacjeljivanja rana, uključujući kirurške rezove, opekline i druge ozljede. To je zbog nekoliko mehanizama, uključujući smanjenje dotoka krvi do mjesta rane, što otežava dostavu kisika i hranjivih tvari potrebnih za zacjeljivanje. Pušenje također povećava proizvodnju upalnih citokina, što može dodatno odgoditi proces ozdravljenja potičući upalu i oštećenje tkiva.

Nadalje, pušenje također može povećati rizik od razvoja infekcija, koje mogu dodatno otežati zacjeljivanje rana. Studije su pokazale da pušači imaju veći rizik od postoperativnih infekcija i komplikacija nego nepušači, te da prestanak pušenja prije operacije može znatno smanjiti te rizike.

Pušenje ima nekoliko negativnih učinaka na zdravlje kože, uključujući prerano starenje, povećan rizik od raka kože i otežano zacjeljivanje rana. Ti su učinci posljedica višestrukih mehanizama kojima pušenje oštećuje stanice kože i narušava prirodne procese ozdravljenja u tijelu. Kao takav, prestanak pušenja se visoko preporučuje onima koji brinu o očuvanju zdravlja svoje kože i sprječavanju raka kože.

Potencijalni mehanizmi veze akni i pušenja

Odnos između akni i pušenja složen je i nije u potpunosti shvaćen. Iako postoje neuvjerljivi dokazi koji povezuju pušenje s aknama, postoji nekoliko potencijalnih mehanizama koji mogu objasniti ovaj odnos. Jedan predloženi mehanizam je učinak pušenja na hormonalne promjene. Utvrđeno je da pušenje mijenja hormonalne razine, posebno androgene hormone kao što je testosteron, za koje se zna da igraju ulogu u razvoju akni. Istraživanja su pokazala da pušači imaju više razine androgenih hormona od nepušača, što potencijalno može dovesti do povećanog rizika od akni.

Drugi mogući mehanizam je učinak pušenja na oksidativni stres. Oksidativni stres nastaje kada postoji neravnoteža između proizvodnje reaktivnih kisikovih vrsta (ROS) i sposobnosti tijela da ih detoksifikuje. Poznato je da pušenje povećava proizvodnju ROS-a i smanjuje sposobnost tijela da ih neutralizira, što dovodi do povećanog oksidativnog stresa. Ovaj oksidativni stres može oštetiti stanice kože i povećati upalu, potencijalno pridonoseći razvoju akni.

Upala je još jedan mehanizam koji može biti uključen u vezu između pušenja i akni. Pokazalo se da pušenje povećava proupalne citokine u tijelu, što može dovesti do kronične upale. Ova kronična upala može oštetiti stanice kože, narušiti funkciju barijere kože i dovesti do razvoja akni. Osim toga, pušenje može promijeniti mikrobiom kože, za koji je poznato da igra ulogu u razvoju akni. Točni mehanizmi na kojima se temelji ovaj odnos još uvijek nisu jasni i zahtijevaju daljnja istraživanja.

Sve u svemu, iako odnos između pušenja i akni nije u potpunosti shvaćen, postoji nekoliko potencijalnih mehanizama koji mogu objasniti ovaj odnos. Hormonalne promjene, oksidativni stres, upale i promjene mikrobioma kože mogući su uzročnici. Potrebna su daljnja istraživanja kako bi se u potpunosti razumjeli temeljni mehanizmi i mogući tretmani za akne kod pušača.

Hormonalne promjene

Studije pokazuju da pušenje potencijalno može promijeniti razinu hormona u tijelu, što može doprinijeti razvoju akni. Istraživanja su pokazala da je pušenje povezano sa smanjenjem estrogena, ženskog hormona koji ima ključnu ulogu u regulaciji proizvodnje sebuma. Sebum je masna tvar koju proizvode žlijezde lojnice u koži, a njegova prekomjerna proizvodnja značajan je faktor u razvoju akni. Pušenje također može dovesti do povećanja razine androgena, muških hormona koji stimuliraju proizvodnju sebuma i mogu pridonijeti razvoju akni.

Jedno od mogućih objašnjenja za učinke pušenja na razine hormona je interakcija između nikotina i hipotalamus-hipofizno-nadbubrežne (HPA) osovine. HPA os složen je sustav hormona i žlijezda koji regulira odgovor na stres, metabolizam i druge fiziološke funkcije. Poznato je da nikotin aktivira HPA os, što dovodi do oslobađanja hormona stresa kao što su kortizol i adrenalin. Ovi hormoni mogu imati različite učinke na tijelo, uključujući promjenu razine hormona.

Drugi mehanizam putem kojeg pušenje može utjecati na razinu hormona je izazivanje oksidativnog stresa. Oksidativni stres nastaje kada postoji neravnoteža između proizvodnje reaktivnih kisikovih vrsta (ROS) i tjelesne antioksidativne obrane. Pušenje je snažan izvor ROS-a koji može oštetiti stanice i tkiva u cijelom tijelu. Ovo oštećenje može poremetiti normalno funkcioniranje stanica i organa, potencijalno dovodeći do hormonske neravnoteže.

Vrijedno je napomenuti da je odnos između pušenja i razine hormona složen i da na njega mogu utjecati različiti čimbenici, kao što su dob, spol i povijest pušenja. Neka su istraživanja pokazala da nema značajnih razlika u razinama hormona između pušača i nepušača, dok su druga otkrila jasnu povezanost. Potrebna su dodatna istraživanja kako bi se u potpunosti razumjeli učinci pušenja na razine hormona i njihov potencijalni doprinos razvoju akni.

Hormonalne promjene jedan su od mogućih mehanizama koji bi mogli objasniti odnos između pušenja i akni. Utvrđeno je da pušenje smanjuje razinu estrogena i povećava razinu androgena, a oboje može pridonijeti razvoju akni. Učinci pušenja na razine hormona mogu biti posredovani različitim mehanizmima, uključujući HPA os i oksidativni stres. Potrebna su daljnja istraživanja kako bi se u potpunosti razjasnio odnos između pušenja, hormona i akni.

Oksidativni stres

Dim cigarete sadrži brojne oksidanse, uključujući slobodne radikale, koji mogu uzrokovati oksidativni stres u tijelu. Oksidativni stres je povezan s razvojem akni povećanjem upale i proizvodnje sebuma. Oksidativni stres izazvan pušenjem također može oštetiti stanice kože i kolagen, što dovodi do preranog starenja i drugih stanja kože.

Upala

Upala je ključni čimbenik u razvoju akni, a pokazalo se da pušenje povećava upalu u tijelu. Upala izazvana pušenjem može povećati proizvodnju sebuma i potaknuti rast bakterija koje uzrokuju akne. Upala također može oštetiti funkciju barijere kože, čineći je osjetljivijom na akne i druga stanja kože.

Tretmani za akne

Liječenje akni ovisi o ozbiljnosti i temeljnim uzrocima stanja. Blage akne često se mogu liječiti topikalnim lijekovima koji se izdaju bez recepta, kao što su benzoil peroksid, salicilna kiselina i retinoidi. Ovi lijekovi djeluju tako da otčepljuju pore, smanjuju upalu i sprječavaju rast bakterija koje uzrokuju akne.

Umjerene do teške akne mogu zahtijevati lijekove na recept, kao što su antibiotici, hormonski tretmani i izotretinoin. Antibiotici se često koriste za liječenje akni uzrokovanih bakterijskim infekcijama, dok se hormonska terapija može propisati za akne koje su povezane s hormonskom neravnotežom. Izotretinoin, snažan lijek dobiven iz vitamina A, često se koristi za liječenje teških slučajeva akni koje nisu reagirale na druge tretmane. Međutim, izotretinoin ima brojne nuspojave i može uzrokovati urođene mane, stoga se smije koristiti samo pod strogim liječničkim nadzorom.

Osim lijekova, promjene načina života također mogu biti učinkovite u smanjenju ozbiljnosti akni. Zdrava prehrana, redovito vježbanje i dovoljno sna mogu pomoći u smanjenju upale i uravnotežiti razine hormona, što može poboljšati simptome akni. Prestanak pušenja također je važan za poboljšanje akni i cjelokupnog zdravlja kože.

Akne su česta kožna bolest koja pogađa milijune ljudi diljem svijeta. Iako odnos između akni i pušenja ostaje nejasan, studije pokazuju da pušenje može povećati rizik od razvoja akni i pogoršati postojeće simptome. Točni mehanizmi na kojima se temelji odnos između pušenja i akni nisu dobro poznati, ali hormonalne promjene, oksidativni stres i upala mogu igrati ulogu.

Liječenje akni može biti izazovno, ali postoje brojni lijekovi i promjene načina života koje mogu pomoći u smanjenju simptoma i poboljšanju cjelokupnog zdravlja kože. Ako se borite s aknama, važno je razgovarati sa svojim liječnikom o najboljim mogućnostima liječenja za vaše individualne potrebe. A ako ste pušač, prestanak pušenja jedan je od najvažnijih koraka koje možete poduzeti kako biste poboljšali zdravlje svoje kože i smanjili rizik od razvoja akni i drugih stanja kože.

Powered by Aestetica Web Design © 2024